Πανεπαγγελματικός ξεσηκωμός για τον «κεφαλικό» τεκμαρτό φόρο
Διαμαρτυρία στο ΥΜΑΘ στις 22 Νοεμβρίου – Τραβούν χειρόφρενο οι ιδιοκτήτες ταξί – Σε αποχή οι δικηγόροι
Στα «κάγκελα» βρίσκονται όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όλοι οι κλάδοι της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας της χώρας, λόγω του νέου φορολογικού που εισάγει οριζόντια μέτρα φορολόγησης. Σε όλη την Ελλάδα, στις 22 Νοεμβρίου, διοργανώνονται διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις ενάντια στο νέο φορολογικό με κεντρικό αίτημα την απόσυρση του.
Στη Θεσσαλονίκη, το αγωνιστικό ραντεβού έχει οριστεί για τις 12 το μεσημέρι μπροστά το ΥΜΑΘ, με τη συμμετοχή όλων σχεδόν των κλάδων των επαγγελματιών και εμπόρων και όλων των συλλόγων, των σωματείων και των ομοσπονδιών των αυτοαπασχολούμενων και των μικρομεσαίων.
Η συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας της 22ης Νοεμβρίου, είναι το πρώτο βήμα εναντίωσης στο «κεφαλικό χαράτσι», όπως αποκαλούν οι ΕΒΕ το νέο φορολογικό της κυβέρνησης Μητσοτάκης, ενώ κάποιοι κλάδοι έχουν επιλέξει πιο δυναμικές αντιδράσεις με αποχή και απεργία.
Ήδη οι ιδιοκτήτες ταξί έχουν αποφασίσει στις 22 Νοεμβρίου να τραβήξουν χειρόφρενο και να ακινητοποιήσουν τα ταξί προειδοποιώντας για κλιμάκωση ενώ οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι προχώρησαν σε αποχή από τα καθήκοντα τους. Ωστόσο υπάρχουν και άλλοι κλάδοι που δεν αποκλείουν τις δυναμικές κινητοποιήσεις, αν η κυβέρνηση δεν πειστεί να υποχωρήσει και να αποσύρει τα οριζόντια φορολογικά μέτρα.
Τι βασικά προβλέπει – Τα παραδείγματα
Να σημειωθεί ότι το νέο φορολογικό που προωθεί η κυβέρνηση, αγγίζει περίπου 750.000 επαγγελματίες, αυτοπασχολούμενους και μικρομεσαίους όλων των κατηγοριών και κλάδων.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση υποστηρίζει πως με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «γίνονται πράξη οι δέκα παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση το Σεπτέμβριο» και θεωρεί πως η νέα φορολογική παρέμβαση γίνεται με πνεύμα δικαιοσύνης και κοινής λογικής στην εφαρμογή ενός νέου, δίκαιου συστήματος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών στο πνεύμα αντίστοιχων ρυθμίσεων που ισχύουν σε προηγμένες χώρες της ΕΕ».
Μάλιστα, όπως υποστήριξε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, η φοροδιαφυγή των ΕΒΕ είναι τεράστια καθώς με τα επίσημα στοιχεία, «το 71 % των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα χαμηλότερο από τον κατώτατο μισθό, ενώ το 4% πληρώνει το 50 % των φόρων από τη συγκεκριμένη κατηγορία φορολογούμενων».
Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν, για τους ΕΒΕ, την καθιέρωση ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος που θα ισούται με τον ετήσιο κατώτατο μισθό επί 14 μήνες δηλαδή στα 10.920 ευρώ με 6 χρόνια λειτουργίας και θα φθάνει τα 14.196 ευρώ για 12 χρόνια λειτουργίας. Με εξαίρεση τα τρία πρώτα χρόνια και έως τρεις τριετίες, το ποσό αυτό προσαυξάνεται ανά τριετία συν 10%, ενώ θα συναρτάται από τις αμοιβές του προσωπικού και από το μέσο όρο του κλαδικού τζίρου της περασμένης χρονιάς. Ωστόσο αγρότες και αμειβόμενοι με μπλοκάκια εξαιρούνται.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη, θα υπάρξει κατά μέσο όρο αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων κατά 1.444 ευρώ για 473.000 φορολογούμενους. Για 124.000 ΑΦΜ δεν θα υπάρξει η παραμικρή μεταβολή ενώ για 138.000 φορολογούμενους ελεύθερους επαγγελματίες θα υπάρξει μέση μείωση φόρου κατά 560 ευρώ. Με το νέο σύστημα εκτιμάται ότι το 70% των επαγγελματιών και αυταπασχολουμένων θα πληρώνει φόρο από 0 έως 3.000 ευρώ, με παράλληλη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ενώ θα υπάρχουν ελαφρύνσεις για τα ΑΜΕΑ και για τους ΕΒΕ σε μικρά νησιά και χωριά.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι από το νέο σύστημα φορολόγησης των ΕΒΕ, τα κρατικά ταμεία θα εισπράξουν έσοδα ύψους 606 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το νέο φορολογικό:
- Νέος αυτοαπασχολούμενος που δηλώνει εισόδημα 3.000 ευρώ, θα πληρώνει φόρο 270 ευρώ.
- Παλαιός ΕΒΕ, που δηλώνει εισόδημα 1.500 ευρώ και πλήρωνε φόρο 150 ευρώ συν το τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ, με το νέο σύστημα θα φορολογείται για 14.196 ευρώ και θα επιβαρυνθεί κατά 1.038 ευρώ.
- Επίσης ΕΒΕ, που δηλώνει μηδενικό εισόδημα και υψηλό τζίρο, σήμερα πληρώνει μόνο τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ. Με τις προσαυξήσεις του εργοδοτικού κόστους και του μεγάλου τζίρου, το εισόδημα αυξάνεται σε 25.833 ευρώ και ο φόρος που πληρώνει ανεβαίνει κατά 4.083 ευρώ.
- Ανάλογα αυτοαπασχολούμενος που δηλώνει εισόδημα 7.000 ευρώ και τζίρο 200.000 ευρώ, είχε φόρο 630 ευρώ και τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ. Συνολικά 1.280 ευρώ. Με το νέο σύστημα εκτιμάται εισόδημα 14.196 ευρώ και επειδή έχει μεγάλο τζίρο το εισόδημα θα προσαυξηθεί κατά 70% σε 24.133 ευρώ. Συνολικά θα έχει μία αύξηση στη φορολογική επιβάρυνση κατά 2.977 ευρώ.
«Αν η κυβέρνηση θέλει να τα βάλει με όλη την κοινωνία ας το κάνει»
Το κλίμα πάντως μεταξύ των επαγγελματιών, εμπόρων και αυτοαπασχολούμενων στη Θεσσαλονίκη και σε όλη την Ελλάδα ,είναι αρνητικό. Το γεγονός αυτό που πλήττει την εικόνα της κυβέρνησης στα μεσαία στρώματα, τα οποία σε σημαντικό βαθμό, στις τελευταίες εκλογές είχαν αντιδράσει στις περίφημες δηλώσεις Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό των ΕΒΕ, με τη ΝΔ τότε να κάνει λόγο για «φοροεπιδρομή» σε βάρος των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων .
Τις ίδιες κατηγορίες στην παρούσα φάση απευθύνουν όλοι οι επαγγελματίες στην κυβέρνηση που την ψέγουν για οριζόντιο χαράτσι που θα τινάξει την αγορά στον αέρα.
Όπως τονίζει ο Κλήμης Λεοντιάδης, πρόεδρος του σωματείου ταξί Θεσσαλονίκης «Ερμής», «το νέο φορολογικό είναι καταδικαστέο 100% και ζητούμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Καλούμε την κυβέρνηση να ακούσει τους επαγγελματίες».
Ο Γιώργος Μουτσογιάννης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης, τονίζει πως «το κλίμα μεταξύ των ΕΒΕ είναι κλίμα αναστάτωση και ανησυχίας. Αυτή η οριζόντια φορολόγηση είναι άδικη. Πχ, δεν μπορεί να πληρώνει το ίδιο ο επαγγεματίας στο Ελευθέριο Κορδελιό με αυτόν που έχει κατάστημα στην Τσιμισκή. Είναι άλλα τα μεγέθη σε κίνηση και τζίρο. Αν δεν μπορεί η πολιτεία να ελέγξει την φοροδιαφυγή η λύση δεν είναι να μπουν όλοι στο ίδιο καζάνι». «Η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων μας είναι κατά του νομοσχεδίου και όλοι αντιδρούν» σημειώνει.
Από την πλευρά του, ο Παντελής Φιλιππίδης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, τονίζει ότι όλος ο εμπορικός κόσμος διαμαρτύρεται. «Αν η κυβέρνηση θέλει να τα βάλει με όλη την κοινωνία ας το κάνει» διαμηνύει αλλά ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει καμία σκέψη από τους εμπόρους της πόλης να προχωρήσουν σε κλείσιμο καταστημάτων, ιδίως αυτή την περίοδο των εορτών.
«Στον Εμπορικό Σύλλογο δεν υπάρχει καμία σκέψη να κλείσουν καταστήματα, ούτε συμβολικά. Αν κάποιοι επαγγελματίες, όπως οι ταξιτζήδες που θα προχωρήσουν σε απεργία, θέλουν κινητοποιήσεις μπορούν να το κάνουν, αλλά η αγορά της πόλης δεν κλείνει. Και δεν κλείνει διότι αν κλείσουμε εμείς, δεν θα κλείσουν οι πολυεθνικές» τονίζει.
Παράλληλα κατηγορεί την κυβέρνηση για αδιαλλαξία. «Δεν έγινε καμία διαβούλευση επί της ουσίας και ο στόχος μας είναι να πάρει πίσω αυτό το άθλιο νομοσχέδιο. Δεν διαπραγματευόμαστε. Να το πάρει πίσω διότι το εμπόριο έχει κέρδη και ζημίες κάτι που οι πολιτικοί μας δεν το έχουν μάθει» επισημαίνει.
Ο Γιώργος Τσορμπατζηκωστής, πρόεδρος του σωματείου Φοροτεχνικών Θεσσαλονίκης, αναφέρει ότι όλοι οι ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενοι είναι κατά των νέων φορολογικών μέτρων. «Αυτό το νομοσχέδιο κινείται προς λάθος κατεύθυνση, όλοι οι πελάτες μας και εμείς οι ίδιοι θεωρούμε ότι είναι άδικο» τονίζει.
Η Νεκταρία Αγγελάκη, δικηγόρος – εργατολόγος επισημαίνει ότι «το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης ουσιαστικά ξεκινάει με μία μεγάλη παραδοχή: Την αδυναμία να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή. Οπότε τι κάνει: Μετακυλύει τη δική της αδυναμία στους πολίτες εξισώνοντας τους πάντες».
Όπως εξηγεί «οι δικηγόροι και γενικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν σταθερό μισθό. Και για αυτό εξάλλου το Συμβούλιο της Επικρατείας, όταν έκρινε την αντισυνταγματικότητα της εισφοράς αλληλεγγύης στους ελεύθερους επαγγελματίες , το βασικότερο επιχείρημα που έθεσε ήταν ακριβώς αυτό. Αλλά αυτά είναι «ψιλά γράμματα» για την κυβέρνηση.
Επίσης βάσει του μέσου ετησίου τζίρου αποσκοπεί στον περιορισμό της δήλωσης υπερβολικών δαπανών και οδηγεί στη φορολόγηση τεκμαρτού κέρδους που πλησιάζει και σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνει τα ακαθάριστα έσοδα. Αυτό αποτελεί παράβαση του άρθρου 4 παρ.5 του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει τη φορολόγηση με βάση την πραγματική φοροδοτική ικανότητα και επιβάλλει τη φορολόγηση του καθαρού κέρδους , που προκύπτει μετά την έκπτωση των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα».
«Πολιτικά και ηθικά λοιπόν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι άδικο. Πλέον μένει να δούμε αν θα είναι και νομικά έγκυρο» τονίζει..
Μεγάλη η συμμετοχή από όλους τους κλάδους
Ενδεικτικό του κλίματος είναι οι συμμετοχές στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, στα γραφεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης, με θέμα το φορολογικό νομοσχέδιο.
Κατά την διάρκεια ευρείας σύσκεψης αποφασίστηκε, μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας το μεσημέρι της Τετάρτης 22 Νοεμβρίου, να επιδοθεί ψήφισμα με τις θέσεις των Ομοσπονδιών Επαγγελματιών και Εμπόρων (Ο.Ε.Ε.Θ.), Βιοτεχνικών Σωματείων (Ο.Β.Σ.Θ.) και του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (Ε.Σ.Θ.) στον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Στάθη Κωνσταντινίδη.
«Καλούμε όλους τους παραγωγικούς, επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς της πόλης να συστρατευθούν στις κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο», αναφέρεται στο κάλεσμα της σύσκεψης.
Ποιοι συμμετείχαν στην σύσκεψη
Να σημειωθεί πως άμεση ήταν η ανταπόκριση των επαγγελματικών φορέων στην πρόσκληση που απηύθυνε η Ο.Ε.Ε.Θ. για συμμετοχή στην σύσκεψη, με θέμα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Ειδικότερα, από την πλευρά της Ο.Ε.Ε.Θ. συμμετείχαν ο πρόεδρος του Δ.Σ. , κ. Γ. Μουτσογιάννης και ο Αντιπρόεδρος, κ. Ευλ. Καλαμπάκας, από τον Ε.Σ.Θ., ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Π. Φιλιππίδης, ο αντιπρόεδρος, κ. Ν. Ιωάννου και η ταμίας, κα Μ. Χαραλαμπίδου και από την Ο.Β.Σ.Θ., ο αντιπρόεδρος κ. Ι. Μπιντάκος.
Το παρόν στη σύσκεψη έδωσαν ο Γενικός Γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.), κ. Δ. Βαργιάμης, το μέλος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (Ε.Ε.Θ.), κ. Κ. Μερελής, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (Π.Ο.Κ.Κ.), κ. Σ. Κεσίδης, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Επιμελητών Εφετείου Θεσσαλονίκης (Σ.Δ.Ε.Ε.Θ.), κ. Ζ. Σερεφιάς, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του νέου ΙΝΚΑ, κ. Ν. Μήττας, ο Νομικός Σύμβουλος του νέου ΙΝΚΑ, κ. Π. Γεωργιάδης και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του εμπορικού συλλόγου Μίκρας, κ. Απ. Ζαφειρίου. Επίσης, συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης (Σ.Ε.Κ.Α.Θ.), κ. Γ. Μουτσογιάννης, ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης, κ. Ευλ, Καλαμπάκας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών, καφέ μπαρ νομού Θεσσαλονίκης, κ. Ι. Φιλοκώστας και η Πρόεδρος του Σωματείου Κυλικειαρχών δημόσιων & ιδιωτικών σχολείων Θεσσαλονίκης «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», κα. Ο. Τσιρίδου.