Πάσχα με δραχμές και Πάσχα της κρίσης – Τι πληρώναμε πριν 25 και 15 χρόνια
Από τις 2.000 δραχμές στα 14 ευρώ το κιλό
Αγαπημένο μας… σπορ σε εορταστικές περιόδους, το πόσο θα κοστίσει το τραπέζι, την καταγραφή της εικόνας της αγοράς, τη σύγκριση τιμών με πέρσι, το κλισέ «πόσο βαθιά θα χρειαστεί να βάλουμε το χέρι στην τσέπη» και ας πληρώνουμε πλέον οι περισσότεροι με κάρτες.
Είπαμε λοιπόν με αφορμή το φετινό Πάσχα να το πάμε ένα βήμα παρακάτω και πέρα από τον φετινό τιμοκατάλογο και τη σύγκριση με πέρσι να κάνουμε ένα «ταξίδι» στο χρόνο και να δούμε τι πληρώναμε δύο και τρεις δεκαετίες πίσω, σε περιόδους με δραχμή, αλλά και στην «καρδιά» της κρίσης.
Κάνοντας λοιπόν μία βόλτα στην αγορά καταγράψαμε τη μέση τιμή σε προϊόντα που πρωταγωνιστούν στο πασχαλινό τραπέζι.
Η αγορά βέβαια θα αρχίσει να «ζεσταίνεται» μέσα στη Μ. Εβδομάδα, με πολλούς εργαζόμενους να περιμένουν το Δώρο Πάσχα για να ξεκινήσουν τα ψώνια τους, αλλά επειδή μιλάμε για κρέατα και λαχανικά, οι αγορές είναι πάντα της τελευταίας στιγμής, αν και οι παραγγελίες έχουν ήδη δοθεί.
Ο «βασιλιάς» του πασχαλινού τραπεζιού είναι το αρνί το οποίο κυμαίνεται στις ίδιες τιμές με πέρσι, περίπου στα 14 ευρώ το κιλό. Άρα για ένα αρνί 8-10 κιλών το κόστος θα κυμανθεί από 112 έως 140 ευρώ.
Πάνω από τα 20 ευρώ το κοκορέτσι 1,5 κιλού, ενώ για τη μαγειρίτσα το κόστος θα αγγίξει τα 11 ευρώ.
Συνοπτικά οι τιμές σε προϊόντα
Μαρούλι 0,70
Φρέσκα Κρεμμύδια 0,70
Αγγούρια 0,70
Άνηθος 0,60
Τσουρέκι 19 ευρώ το 1 κιλό
Κρασί χύμα 6,75 το 1,5 λίτρο
Ντομάτες 2,50 το 1 κιλό
Φέτα 7,00 τα 500 γραμμάρια
Τζατζίκι 4,20 το 1 κιλό
Κάρβουνα 30 ευρώ τα 20 κιλά
Συνολικά φέτος το κόστος για το πασχαλινό τραπέζι είναι στα 355,88 ευρώ από 334,50 ευρώ που κόστιζε το 2023. Δηλαδή το πασχαλινό τραπέζι είναι αυξημένο κατά 6% / 21,38 ευρώ
Τι πληρώναμε το 1998
Πάσχα στο χωριό, άγνωστη λέξη τα social media, δεν υπήρχαν οι selfies στο τραπέζι, το πορτοφόλι ήταν γεμάτο με δραχμές, η σχάρα του αυτοκινήτου φουλαρισμένη με βαλίτσες και το πορτ μπαγκάζ με φαγητά, λαχανικά και ό,τι άλλο δε θα μπορούσες να βρεις σε μια μικρή κοινωνία που «βούλιαζε» από τη Μ. Πέμπτη και έπειτα και επέστρεφε στους κανονικούς της ρυθμούς από το πρωί της Τρίτης της Διακαινησίμου που πλέον όλοι είχαν πάρει το δρόμο της επιστροφής.
Τι διαβάζαμε λοιπόν στα ρεπορτάζ εκείνης της χρονιάς;
Το φόβο των εμπόρων ότι ο καλός καιρός θα οδηγήσει πολλούς Αθηναίους και Θεσσαλονικείς στα χωριά τους και ότι τα κρέατα στις κεντρικές αγορές θα μείνουν απούλητα.
Όσον αφορά τις τιμές; Υπήρχαν αρκετές διακυμάνσεις, αλλά οι τιμές των αμνοεριφίων δεν ξεπερνούσαν τις 2.000 δραχμές το κιλό.
Στις μεγάλες αγορές τα αρνιά πωλούνταν από 1.500 μέχρι 1.650 δραχμές και στα κρεοπωλεία έφταναν έως τις 1.900 δραχμές.
Παρόμοιες οι τιμές στα κατσίκια όπου τα αγόραζε κανείς ακόμα και με 1.400 δραχμές το κιλό στις κεντρικές αγορές και έως 1.950 δραχμές στα κρεοπωλεία.
Στα οπωροκηπευτικά, οι τιμές την περίοδο του Πάσχα παρέμεναν σταθερές για την εποχή, εκτός από τα μαρούλια.
Τις ντομάτες τις αγοράζαμε από 400 μέχρι 470 δραχμές το κιλό, τα αγγούρια από 70 έως 160 δραχμές το κιλό, τις πατάτες 200 δραχμές το κιλό και το λάχανο 150 δραχμές.
Δέκα χρόνια μετά, όταν ψάχναμε… ανάσταση από την κρίση
Στα τέλη της πρώτης δεκαετίας του νέου αιώνα η Ελλάδα «βουτάει» στην κρίση που επηρεάζει βαθιά την τσέπη μας και την καθημερινότητα μας.
Οι αγορές το Πάσχα του 2009 αφορούσαν τα απαραίτητα για το πασχαλινό τραπέζι, ενώ πλέον άρχισε να μεγαλώνει και η «μάχη» μεταξύ κρεοπωλείων και σούπερ μάρκετ για το ποιος θα καταφέρει να κερδίσει τους καταναλωτές.
Αναζητώντας ρεπορτάζ της εποχής παρατηρούμε ότι στη Βαρβάκειο τα ελληνικά αμνοερίφια κυμαίνονταν από 8 έως 10,5 ευρώ το κιλό και για τα εισαγόμενα από 6,8 έως 7,5 ευρώ το κιλό.
Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη οι τιμές για τα ελληνικά αμνοερίφια κυμαίνονταν από 8,30 έως 10,60 ευρώ το κιλό για τα αρνιά και από 8,49 έως και 11,80 ευρώ το κιλό για τα κατσίκια, ενώ στα εισαγόμενα αμνοερίφια- κυρίως από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την τότε ΠΓΔΜ, οι τιμές κυμαίνονταν από 7,30 έως 8 ευρώ το κιλό.
Στα συνοικιακά κρεοπωλεία οι τιμές κινούνταν από 9 έως 12 ευρώ το κιλό, ενώ στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ άρχιζαν από τα 6,99 ευρώ και έφταναν τα 10,5 ευρώ το κιλό.
Η τιμή της ντομάτας από 1,2 έως 1,4 ευρώ το κιλό, τα μαρούλια 0,60 ευρώ το τεμάχιο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια από 1,2 ευρώ το κιλό, οι πατάτες 0,55 ευρώ το κιλό και τα λεμόνια 0,95 ευρώ το κιλό.
Τα σοκολατένια αυγά, ανάλογα με το βάρος τους, άρχιζαν από τα 2 ευρώ και έφταναν τα 40, ενώ τα πασχαλινά τσουρέκια πωλούνταν από 5 έως 20 ευρώ, ανάλογα με το βάρος και το είδος (με σοκολάτα, γεμιστά κ.λπ.).