Πληθωρισμός: Νέες αυξήσεις επιτοκίων δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat
Εκείνο που τρομάζει είναι το γεγονός ότι η ακρίβεια στα τρόφιμα παραμένει και μάλιστα διατηρείται σταθερά σε διψήφια ποσοστά
Τα σημερινά στοιχεία από την Eurostat για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, απλά επιβεβαίωσαν μία ακόμη φορά αυτό που πολλοί λένε εδώ και καιρό, ότι δηλαδή η ακολουθούμενη πολιτική, κρίνεται ανεπαρκής δεν μπορεί να φέρει να επιθυμητά αποτελέσματα.
Από την άλλη πλευρά όμως, δίνει το πάτημα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κάνει πράξη την «απειλή» της για νέες αυξήσεις επιτοκίων, η μία σε λίγες ημέρες και η άλλη τον Σεπτέμβριο, ενώ έχει αφήσει ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να συνεχιστεί επί μακρόν αυτή η πολιτική, έως ότου έρθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα από το μέτωπο του πληθωρισμού και φανεί ορατή η επίτευξη του στόχου για πληθωρισμό κάτω από 2%.
Βέβαια, μία τέτοια πολιτική τρώει τις σάρκες της οικονομίας και φέρνει ακόμη πιο κοντά το τέρας της ύφεσης, που αναλυτές θεωρούν πως είναι πλέον αναπόφευκτη για το 2023 στην Ευρωζώνη.
Εκείνο πάντως, που συνεχίζει να τρομάζει είναι το γεγονός ότι η ακρίβεια στα τρόφιμα παραμένει και μάλιστα διατηρείται σταθερά σε διψήφια ποσοστά. Αν ανατρέξει μάλιστα κανείς στα επιμέρους στοιχεία θα διαπιστώσει ότι με βάση τα στοιχεία της Eurostat για 11ο συνεχή μήνα ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι διψήφιος.
Πενταπλασιάστηκε ο πληθωρισμός τροφίμων σε 18 μήνες
Η τελευταία φορά που ήταν σε μονοψήφια επίπεδα, ήταν τον Ιούλιο του 2022 στο 9,4%. Εν συνεχεία ακολούθησε μία τρελή πορεία, με αποκορύφωμα τον Μάρτιο που πέρασε όπου ο πληθωρισμός ήταν στο 15,5%. Από τότε ακολουθεί μία βασανιστική αποκλιμάκωση, η οποία έχει φέρει τον δείκτη στο 11,7%, δηλαδή 3,8 μονάδες χαμηλότερα.
Για να αντιληφθεί ο καθένας τι έχει συμβεί, αρκεί να πούμε ότι ο εν λόγω δείκτης τον Δεκέμβριο του 2021, όταν είχαν αρχίσει να ηχούν τα τύμπανα του πολέμου στην Ουκρανία ήταν μόλις 3,2%, δηλαδή πενταπλασιάστηκε πριν ξεκινήσει η βραδεία αποκλιμάκωση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της Eurostat ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν τον Ιούνιο του 2023 στο 2,7% από 4,1% τον Μάιο, ενώ στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 5,5% από 6,1%.
Η Ελλάδα έχει τον τέταρτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, μαζί με την Κύπρο, μετά το Λουξεμβούργο (1%) και το Βέλγιο και την Ισπανία (1,6% και οι δύο).
Μείωση του πληθωρισμού από τον Οκτώβριο
Ο πληθωρισμός μειώνεται σταθερά από πέρυσι τον Οκτώβριο, μετά το υψηλό επίπεδο 12,1% που είχε καταγράψει τον Σεπτέμβριο, λόγω της μείωσης των τιμών της ενέργειας. Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν τον Ιούνιο 22%, λίγο περισσότερο απ’ ό,τι τον Μάιο (21,1%).
Ωστόσο, οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να καταγράφουν μεγάλες αυξήσεις. Τον Ιούνιο, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 10,4% από 9,8% τον Μάιο, ενώ στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκαν στο 11,7% από 12,5%.
Σημαντική επιβράδυνση σημείωσαν οι τιμές των υπηρεσιών, που αυξήθηκαν 3,8% έναντι 5,8% τον Μάιο, καθώς και οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων που αυξήθηκαν 6,5% έναντι 9,7%.
Η μεγάλη αποκλιμάκωση των τιμών των υπηρεσιών και των βιομηχανικών προϊόντων είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά και ο δομικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού – στο 4,8% από 7,3%
Πηγη – Ημερησία / Θανάσης Παπαδής