Ποιο ακίνητο ιστορικής εταιρείας της Θεσσαλονίκης βγαίνει στο σφυρί

Μία ιστορία ανόδου και απότομης πτώσης, με την έλευση της οικονομικής κρίσης

Parallaxi
ποιο-ακίνητο-ιστορικής-εταιρείας-της-1104874
Parallaxi

Περισσότερο από μία δεκαετία μετά την κήρυξη πτώχευσης, το βιομηχανικό συγκρότημα της Αλλατίνη (Nutriart) στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου οδηγείται πλέον σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό. Έτσι, κλείνει και τυπικά η ιστορία μιας βιομηχανίας τροφίμων που ξεκίνησε με υψηλές φιλοδοξίες, κατάφερε να κατακτήσει σημαντικά μερίδια αγοράς, αλλά έσβησε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το επιχειρηματικό αυτό εγχείρημα, που κατέληξε άδοξα, περιλάμβανε ένα κομμάτι της ιστορικής βιομηχανίας «Μύλοι Αλλατίνη», αρχικά ιδιοκτησίας της ομώνυμης εβραϊκής οικογένειας από τη Θεσσαλονίκη. Μετά από μια σειρά εξελίξεων, το 1987 ιδρύθηκε η Εταιρεία Δημητριακών Βορείου Ελλάδος Α.Ε., η οποία μαζί με τη μητρική Αλλατίνη Α.Ε. πέρασαν κυρίως στον έλεγχο του ομίλου Δαυίδ-Λεβέντη.

Στη συνέχεια, ο Νίκος Κατσέλης, της γνωστής βιομηχανίας αρτοσκευασμάτων «Υιοί Κατσέλη», έπαιξε ενεργό ρόλο. Το 2008 απορρόφησε την Αλλατίνη Α.Ε., δημιουργώντας τον όμιλο Nutriart, ο οποίος ακολούθησε μια ταραχώδη πορεία.

Η Nutriart εξειδικευόταν στην παραγωγή προϊόντων αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής για τους τελικούς καταναλωτές, καθώς και κατεψυγμένων και διατηρημένων ζυμών για επιχειρήσεις εστίασης. Ωστόσο, η λειτουργία της συνέπεσε με την οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα, οδηγώντας σε δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών. Ειδικά η ζήτηση για γλυκά προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής μειώθηκε κατά 41% το 2013 σε σύγκριση με το 2008, γεγονός που είχε καταστροφικές συνέπειες για τον κύκλο εργασιών της εταιρείας, ο οποίος υποχώρησε κατά 74,5% μεταξύ 2010 και 2012.

Παρά τα ιστορικά και δημοφιλή εμπορικά σήματα όπως τα «Κατσέλης» και «Αλλατίνη», ο όμιλος εισήλθε σε διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για την αναδιάρθρωση του χρέους του, με στόχο τη διάσωσή του. Τον Αύγουστο του 2012, ανακοινώθηκε η επίτευξη συμφωνίας για τους βασικούς όρους αναδιάρθρωσης με ορισμένες από τις τράπεζες και τον κύριο μέτοχο Tinola Holdings S.A. Παρ’ όλα αυτά, το σχέδιο τελικά απέτυχε, και στις 21 Ιουνίου 2013, η Nutriart κηρύχθηκε σε πτώχευση.

Πηγή: Newmoney.gr (Σταύρος Γριμάνης)

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα