Οικονομία

POS: Οι ΚΑΔ που είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση τους

Προθεσμία μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου

Parallaxi
pos-οι-καδ-που-είναι-υποχρεωτική-η-εγκατά-1120405
Parallaxi

Η υποχρεωτική εγκατάσταση POS έχει επεκταθεί σε όλο και περισσότερους ΚΑΔ (Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας) από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, και του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη, που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2023, προβλέπει – μεταξύ άλλων – την εκ βάθρων αναθεώρηση προηγούμενων ρυθμίσεων για την αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτα, καθώς και άλλες σύγχρονες μεθόδους.

Ως εκ τούτου, από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι επαγγελματίες σε κλάδους λιανικής και παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές, υποχρεούνται να αποδέχονται τόσο πληρωμές με κάρτες όσο και υπηρεσίες άμεσης πληρωμής, με μεταφορά χρηματικών ποσών μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών, όπως η υπηρεσία IRIS online payments.

Οι ΚΑΔ που είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση POS

Προθεσμία μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου

«Μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διασύνδεση των τερματικών POS με τις ταμειακές μηχανές βάσει της τρέχουσας καταληκτικής ημερομηνίας», επανέλαβε την Τρίτη (20/02) από τη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, ενώ ερωτηθείς αν θα υπάρξει παράταση στο χρονοδιάγραμμα, απάντησε: «Δεν έχουμε όλα τα δεδομένα για να μπορούμε να συζητήσουμε για το ενδεχόμενο παράτασης. Ας κάνουμε όλοι αυτό που πρέπει και η Πολιτεία θα είναι εκεί κοντά για να βοηθήσει (τους υπόχρεους), όπως κάνουμε πάντοτε».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Χάρης Θεοχάρης πρόσθεσε πως, τις τελευταίες ημέρες, ο αριθμός των ταμειακών που συνδέονται είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα και «συνεπώς είμαστε στον σωστό δρόμο», προσθέτοντας: «Θα υπάρξει η ολοκλήρωση της διαδικασίας στο ορατό μέλλον. Από την άλλη, τα πρόστιμα στην αγορά (για τη μη συμμόρφωση) επεκτείνονται με τη διάταξη την οποία καταθέσαμε στη Βουλή. Επεκτείνονται όχι μόνο στο επίπεδο των υπόχρεων, των τελικών χρηστών, δηλαδή αυτών που έχουν τα μαγαζιά και έχουν την ταμειακή, αλλά και όλης της αλυσίδας».

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα