Οικονομία

Πότε πληρώνεται το επίδομα παιδιού – Ποιοι κινδυνεύουν να το χάσουν

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Parallaxi
πότε-πληρώνεται-το-επίδομα-παιδιού-π-1039707
Parallaxi

Η επόμενη πληρωμή για το επίδομα παιδιού Α21 θα γίνει στις 31 Ιουλίου 2024.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στην πλατφόρμα -η οποία είναι ανοιχτή από 31 Μαΐου και κλείνει στις 30 Ιουνίου- της ΗΔΙΚΑ (ΕΔΩ), ή μέσω του διαδικτυακού τόπου ΟΠΕΚΑ (ΕΔΩ) χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στην αίτηση Α21 για το έτος 2024 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2022.

Μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης για το τρέχον έτος, τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2023 θα ληφθούν υπόψη για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού.

Μεταξύ των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού είναι η φοίτηση των εξαρτώμενων τέκνων στην υποχρεωτική εκπαίδευση – από το προνήπιο έως και το Γυμνάσιο – καθώς και η επάρκεια φοίτησης.

Για ποιους κόβεται το επίδομα παιδιού

Τονίζεται ότι αν στο τέλος του σχολικού έτους 2023-2024 δεν εκπληρωθεί η επαρκής φοίτηση των ανήλικων τέκνων στην υποχρεωτική εκπαίδευση λόγω αδικαιολόγητων απουσιών, το επίδομα παιδιού θα διακοπεί από την 1η Ιουλίου 2024 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024. Ακόμα και αν το τέκνο εγγραφεί στο νέο σχολικό έτος 2024-2025, το επίδομα δεν θα επαναχορηγηθεί.

Τα ανήλικα τέκνα ηλικίας από 4 έως 16 ετών, των οποίων οι γονείς αιτούνται το επίδομα παιδιού, πρέπει:

  • Να είναι εγγεγραμμένα στην υποχρεωτική εκπαίδευση για το σχολικό έτος 2023-2024.
  • Να ολοκληρώσουν επιτυχώς τη φοίτησή τους έως τις 30 Ιουνίου 2024, χωρίς να αναγκαστούν να επαναλάβουν την τάξη λόγω αδικαιολόγητων απουσιών.

Για την έγκριση της αίτησης έως τις 30 Ιουνίου 2024, πρέπει να πληρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις. Από την 1η Ιουλίου 2024 έως την 31η Δεκεμβρίου 2024, πρέπει να πληρούνται και οι δύο προϋποθέσεις.

Για να επιβεβαιωθεί ηλεκτρονικά η φοίτηση των ανήλικων τέκνων στην υποχρεωτική εκπαίδευση, πρέπει στην καρτέλα με τα προσωπικά στοιχεία του τέκνου, και συγκεκριμένα στο πεδίο «Στοιχεία Φοίτησης Τέκνου», να καταχωρηθούν:

  • Τα στοιχεία της σχολικής μονάδας, η τάξη και ο αριθμός μητρώου του/της μαθητή/μαθήτριας, αν το τέκνο βρίσκεται στην υποχρεωτική εκπαίδευση.
  • Το έτος ολοκλήρωσης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης (Γυμνάσιο), αν το τέκνο έχει ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Εάν διασταυρωθούν όλα τα στοιχεία του/της μαθητή/μαθήτριας, η αίτηση θα προχωρήσει κανονικά. Εάν δεν διασταυρωθούν, θα εμφανιστεί σχετική επισήμανση.

Σε περίπτωση αδυναμίας ηλεκτρονικής διασταύρωσης της φοίτησης, για την ολοκλήρωση της υποβολής της αίτησης απαιτείται η επισύναψη βεβαίωσης εγγραφής ή φοίτησης για το τρέχον σχολικό έτος από τον διευθυντή ή τον προϊστάμενο της σχολικής μονάδας. Εάν το ανήλικο τέκνο έχει ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, απαιτείται η επισύναψη είτε του απολυτηρίου Γυμνασίου είτε σχετικής βεβαίωσης από τη σχολική μονάδα. Για τέκνα που έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση και φοιτούν στο Λύκειο, μπορεί να επισυναφθεί είτε βεβαίωση φοίτησης στο Λύκειο είτε το απολυτήριο Γυμνασίου.

Ποιοι είναι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού

Δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού είναι Έλληνες πολίτες, ομογενείς αλλοδαποί, πολίτες κρατών μελών της ΕΕ, πολίτες χωρών του ΕΟΧ, και πολίτες τρίτων χωρών ή απάτριδες που έχουν το καθεστώς πρόσφυγα ή επικουρικής προστασίας ή παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, με την προϋπόθεση ότι διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε έτη πριν την υποβολή της αίτησης. Οι πολίτες άλλων κρατών απαιτείται να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία δώδεκα έτη πριν από το έτος υποβολής της αίτησης Α21.

Η μόνιμη και νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα αποδεικνύεται με την υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κάθε φορολογικό έτος, είτε από τους ίδιους είτε από τους συζύγους τους. Εάν δεν ήταν υπόχρεοι φορολογικής δήλωσης, η διαμονή αποδεικνύεται από τη φορολογική δήλωση στην οποία εμφανίζονται ως εξαρτώμενα τέκνα. Λαμβάνονται υπόψη μόνο οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (Ε1) που έχουν υποβληθεί εντός του έτους προθεσμίας για την υποβολή τους, και όχι μεταγενέστερα.

Πηγή: Γεωργία Καλαντζή / ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα