Οικονομία

Πότε βγαίνει ο ΕΝΦΙΑ του 2024 – Ποιοι δεν θα πληρώσουν τον φόρο

Βήμα-βήμα η εκτύπωση – Πόσες είναι οι δόσεις

Parallaxi
πότε-βγαίνει-ο-ενφια-του-2024-ποιοι-δεν-θ-820864
Parallaxi

Τα «ραβασάκια» της ΑΑΔΕ θα φτάσουν σύντομα στους φορολογούμενος για τον ΕΝΦΙΑ 2024. Παρότι, βέβαια, δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση μέχρι στιγμής από τις Αρχές, μπορούμε να θεωρήσουμε δεδομένο πως η ανάρτηση του φετινού ΕΝΦΙΑ θα γίνει το αργότερο μέχρι τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου εφόσον η πρώτη δόση πρέπει να πληρωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Σε 11 δόσεις η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ 2024

Όπως έχει γίνει γνωστό, η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ 2024 θα γίνει φέτος σε 11 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 30 Απριλίου 2024 και την τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025.

Επισημαίνεται πως όσοι φορολογούμενοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση, θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο ακινήτων που πλήρωσαν και πέρσι.

Πώς η εκτύπωση του ΕΝΦΙΑ 2024

Οι φορολογούμενοι μπορούν να μπούν στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (κάνετε κλικ εδώ) με τους προσωπικούς λογαριασμούς του TAXISNet. Αναλυτικά, οι πολίτες κάνουν κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές» και, στη συνέχεια, στην επιλογή «Πολίτες».

Έπειτα, κάνουν κλικ στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ» και τότε ανοίγει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Κατόπιν, οι φορολογούμενοι πληκτρολογούν τους προσωπικούς κωδικούς τους για το TAXISNet και μπαίνουν στην εφαρμογή. Στη συνέχεια, επιλέγουν το έτος 2024 και βλέπουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2024.

Ποιοι δεν θα πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ 2024

Επισημαίνεται ότι πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ 2024 δικαιούνται τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, αλλά και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον καλύπτουν, επίσης σωρευτικά, συγκεκριμένα κριτήρια με βάση το υφιστάμενο καθεστώς

Αυτά τα κριτήρια είναι τα εξής:

  • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. Πλήρης απαλλαγή έχει χορηγηθεί και σε ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε πληγείσες από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές περιοχές, περιοχές υπό αναγκαστική απαλλοτρίωση, πολεοδομικά ανενεργές, μεταφερόμενους οικισμούς και κοινότητες καθώς και δικαιώματα επί ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης και διατηρητέα κτίσματα.

πηγή ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα