Ρεκόρ κερδών από τις εισηγμένες
Άγγιξαν τα 9 δισ. τα συνολικά μετά από φόρους κέρδη 129 επιχειρήσεων του ταμπλό.
Ρεκόρ 15 ετών σημείωσε η κερδοφορία για το σύνολο των 124 μη τραπεζικών εισηγμένων που δημοσίευσαν ετήσιες λογιστικές καταστάσεις της παρελθούσης χρήσης, που εμφάνισαν καθαρά κέρδη μετά από φόρους ύψους 5,531 δισ. ευρώ από 3,574 δισ. ευρώ το 2021, καταγράφοντας αύξηση 54,7%.
Εφόσον όμως προσθέσουμε και τη συνολική επίδοση του 2022 των τραπεζών, που έφτασε τα 3,366 δισ. ευρώ, το τελικό αποτέλεσμα για 129 εισηγμένες (ποσοστό 84%) φθάνει τα 8,897 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τη 2η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών μετά τα 11,3 δισ. ευρώ που είχαν εμφανίσει οι εισηγμένες το 2007. Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η αύξηση 51,50% που εμφανίζει ο συνολικός κύκλος εργασιών το 2022 σε σύγκριση με το 2021.
Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών το 2022 ανήλθε στα 101,303 δισ. ευρώ από 66,846 δισ. ευρώ το 2021. Ταυτόχρονα η λειτουργική κερδοφορία την παρελθούσα χρήση για τις 124 εισηγμένες εκτοξεύθηκε στα 13,207 δισ. ευρώ από 9,617 δισ. ευρώ το 2021, σημειώνοντας άνοδο 40,98%. Η έκρηξη της κερδοφορίας οφείλεται, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι υλοποιήθηκε μια σειρά σημαντικών επενδύσεων οι οποίες δεν είχαν πραγματοποιηθεί την προηγούμενη δεκαετία λόγω των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, και οι οποίες άρχισαν να αποδίδουν το 2022, δηλαδή μετά την πανδημική κρίση.
Το περιβάλλον των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων και του υψηλού ενεργειακού κόστους δεν επηρέασε δραστικά την αθροιστική κερδοφορία των εισηγμένων εταιριών, όπου ο συνδυασμός των αυξημένων επενδύσεων και του εισερχόμενου τουρισμού διατήρησε τις επιδόσεις σε σαφώς ικανοποιητικά επίπεδα. Η ελληνική οικονομία επέδειξε ισχυρά στοιχεία αντοχής το 2022 όπου ευνοήθηκαν οι επιχειρήσεις που επηρεάζονται σημαντικά από τον τουρισμό (π.χ. Αεροπορία Αιγαίου, Attica Group, Autohellas, Μοτοδυναμική), την ίδια ώρα που οι εταιρίες πληροφορικής βαδίζουν από το καλό στο καλύτερο και μεγάλοι εμπορικοί όμιλοι σημείωναν καλύτερες επιδόσεις όχι μόνο σε σχέση με πέρυσι, αλλά και σε σύγκριση με το 2019.
Ρεκόρ από διυλιστήρια
Τα δύο διυλιστήρια της χώρας (ΕΛΠΕ και Motor Oil) έσπασαν κάθε ρεκόρ, με καθαρή κερδοφορία στο 1 δισ. ευρώ έκαστο, λόγω της μεγάλης ανόδου του περιθωρίου διύλισης του πετρελαίου. Ταυτόχρονα, οι μεγάλες εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις (OTE, Mytilineos, ΟΠΑΠ, ElvalHalcor, Tιτάν, Καρέλιας) ενίσχυσαν την κυριαρχία τους στους κλάδους όπου δραστηριοποιούνται. Στους κλάδους που διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα περιλαμβάνονται οι τράπεζες, οι οποίες σταδιακά ενδυναμώνουν το οργανικό τους αποτέλεσμα, και οι εταιρίες ενέργειας και διύλισης.
Μπορεί να υπάρχει η βασική ένσταση ότι τα μεγέθη είναι πληθωρισμένα, ωστόσο έχουν υποστεί τις επιδράσεις των αυξήσεων των τιμών. Η αύξηση που καταγράφεται σε όλες τις βασικές γραμμές της δραστηριότητας και της κερδοφορίας ξεπερνάει μακράν τον παράγοντα του πληθωρισμού. Υπάρχει επίσης σημαντική επίδραση από την αύξηση των ενεργειακών τιμών, ειδικά σε εταιρείες που συνδέονται με την παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος. Η οποία ωστόσο επιβαρύνεται με ειδικούς φόρους, που έρχονται να περιορίσουν είτε τα λειτουργικά κέρδη (Μυτιληναίος, ΔΕΗ) είτε την τελική γραμμή (650 εκατ. ευρώ Διυλιστήρια).
Εκτός από την ειδική φορολόγηση, υπάρχουν δεκάδες έκτακτα κέρδη. Και εδώ ωστόσο υπάρχουν επιχειρήματα που στρογγυλεύουν την εικόνα: Εκτός από τα έκτακτα κέρδη των τραπεζών στο α’ εξάμηνο από το hedging των ομολόγων και την πώληση των τμημάτων διαχείρισης πιστωτικών καρτών, υπάρχουν έκτακτες εγγραφές για νέες εθελούσιες και «προληπτική» αύξηση των προβλέψεων στο δ’ τρίμηνο της χρονιάς. Στις μεγάλες θετικές μη επαναλαμβανόμενες εγγραφές του τριμήνου υπάρχει η συναλλαγή της Άνεμος, η οποία αυξάνει την κερδοφορία της Ελλάκτωρ κατά 497 εκατ. ευρώ, ενώ στον αντίποδα στον ΟΤΕ καταγράφεται σημαντική απομείωση της συμμετοχής στη Ρουμανία (110 εκατ. ευρώ).
Σύμφωνα με τους ισολογισμούς υπάρχουν 23 εταιρείες που έκλεισαν το 2022 με θετικό καθαρό ταμείο (ταμειακά διαθέσιμα-δανεισμός) και αυτές είναι οι: Alpha Αστικά Ακίνητα, AS Company, Entersoft, Epsilon Net, Intracom Holdings, Jumbo, Mevaco, Performance Technologies, Profile, Quest Holding, Sarantis, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Καρέλιας, ΟΛΘ, ΟΛΠ, Π. Πετρόπουλος, Τεχνική Ολυμπιακή, Interlife, Mermeren Kombinat, Centric και τα Πλαστικά Κρήτης.
Υπήρξαν 10 εταιρείες που μετέτρεψαν τις ζημίες του 2021 σε κέρδη (turn around stories), οι οποίες ήταν οι Attica Group, Avax, Εβροφάρμα, Q&R, Ελγέκα, Λογισμός, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή λόγω έκτακτων ζημιών το 2021, Τεχνική Ολυμπιακή, Σπύρου, Ακρίτας.
Πηγή: naftemporiki