Σχολικά: Με τα… περσινά και με σύνεση
«Μαγκωμένοι» και χωρισμένοι σε δύο «στρατόπεδα» οι γονείς - Κάλεσμα για στήριξη στα συνοικιακά βιβλιοπωλεία κάνουν οι επιχειρηματίες
Λίγες ημέρες απομένουν από το χτύπημα του πρώτου κουδουνιού για τη νέα σχολική χρονιά, με τους μαθητές να επιστρέφουν στα θρανία, αλλά τους γονείς να έχουν πάρει ήδη χαρτί και μολύβι για να καταστρώσουν το οικονομικό τους πλάνο για την αγορά των απαραίτητων ειδών, αλλά και φυσικά για όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις που θα βρουν μπροστά τους.
Πέρα από τις λίστες που θα πάρουν από τα σχολεία, το μπάτζετ των γονιών μοιράζεται και μεταξύ των διδάκτρων σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών, αλλά και στα ποσά που πρέπει να διαθέσουν για τις λοιπές εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών.
Οι γονείς εδώ και μέρες έχουν ανοίξει τα ντουλάπια στα οποία είχαν βάλει τα σχολικά για να δουν σε τι κατάσταση βρίσκονται οι περσινές τσάντες και κασετίνες των παιδιών τους, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν μπορούν να τη γλιτώσουν φέτος.
«Πέρσι επειδή το παιδί θα πήγαινε στην πρώτη τάξη του δημοτικού αγοράσαμε τα πάντα καινούργια. Κασετίνες, τσάντα, μολύβια, κτλ. Πέρα από τα μολύβια, ξυλομπογιές και άλλα παρεμφερή που θα κοιτάξω να αγοράσω ξανά, θα το στείλω με την περσινή την τσάντα και του χρόνου βλέπουμε» σημειώνει η Αριάδνη μητέρα 29 ετών.
«Έχω δύο παιδιά που πηγαίνουν σχολείο και ήδη με αυτά που έχω αγοράσει έως τώρα, αλλά και τα υπόλοιπα που θα μας ζητήσουν από εβδομάδα, βλέπω το 100ευρω να φεύγει. Και εάν υπολογίσουμε και το κόστος για τα πρώτα δίδακτρα της χρονιάς στο φροντιστήριο τους, συν τις εγγραφές σε ακαδημίες που αθλούνται, ο μισός μισθός θα φύγει σε αυτά. Και φυσικά τα υπόλοιπα έξοδα του νοικοκυριού τρέχουν και εκείνα. Άρα ο Σεπτέμβριος πάντα είναι ένας χαμένος μήνας εάν πιστεύεις ότι θα σου μείνει κάτι στο φινάλε του» προσθέτει ο Γιώργος πατέρας δύο παιδιών.
«Σε ότι αφορά το παιδί δεν κάνω… εκπτώσεις. Ότι χρειαστεί θα το πάρω. Εννοείται χωρίς υπερβολές, αλλά δεν μπορώ να κάνω και αλλιώς. Ήδη τα έχουμε αγοράσει τα πρώτα απαραίτητα, ώστε την πρώτη εβδομάδα να εξοπλιστούμε με τα όσα θα μας ζητήσουν από το σχολείο» λέει από την πλευρά του ο Ιάκωβος, 35 ετών, πατέρας δύο παιδιών εκ των οποίων το ένα θα πάει στην 4η δημοτικού.
«Κάνω πάντα έρευνα αγοράς. Δεν θα πάω μόνο σε βιβλιοπωλεία, αλλά θα κοιτάξω ακόμα και σε σχολικά είδη των σούπερ μάρκετ για προσφορές ή φθηνότερες τιμές» λέει η Μαρίνα, 41 ετών μητέρα ενός κοριτσιού που θα πάει τώρα στην 5η δημοτικού.
Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες των βιβλιοπωλείων σημειώνουν ότι οι τιμές, παρά το κλίμα ακρίβειας που υπάρχει σε άλλους κλάδους, παραμένουν σταθερές σχεδόν σε όλα τα σχολικά είδη, ενώ υπάρχουν και κάποιες μειώσεις κυρίως όσον αφορά τα είδη εκείνα που προέρχονται από ελληνικά εργοστάσια.
Ωστόσο, βλέπουν τους γονείς να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με τις αγορές τους και κοιτάζουν να μη ξεφύγουν πολύ. Από την άλλη βέβαια διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να αντισταθούν και στις επιθυμείς των παιδιών τους, ιδιαίτερα όταν τα ψώνια γίνονται από κοινού.
«Είναι λογικό όταν έρθει ένα παιδί να θέλει να πάρει ένα πιο… φανταχτερό τετράδιο σε σχέση με ένα απλό. Είναι δεδομένο βέβαια ότι υπάρχει διαφορά στην τιμή και εκεί ο γονιός μπαίνει σε δίλημμα για το τι πρέπει να κάνει τελικά. Συνήθως ή καταλήγουν σε μια μεσοβέζικη λύση ή τελικά… περνάει του παιδιού και κοιτάζουν να “κόψουν” από κάτι άλλο» σημειώνει υπάλληλος βιβλιοπωλείου.
Στο μεταξύ οι ιδιοκτήτες συνοικιακών βιβλιοπωλείων καλούν τους γονείς να στηρίξουν την τοπική αγορά και να μην επιλέξουν μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες για τις αγορές των σχολικών των παιδιών τους.