Σε αυτές τις πόλεις του κόσμου θα βρεις τα ακριβότερα σπίτια
Η λίστα των πόλεων με τις πιο «απλησίαστες» αγορές κατοικίας παγκοσμίως, βάσει των αποδοχών.
Η αγορά κατοικίας έχει γίνει απλησίαστη υπόθεση σε πολλές χώρες τις τελευταίες δύο δεκαετίες, κάτι που γνωρίζουν καλά όσοι παρακολουθούν τις τάσεις του κλάδου.
Μια πρόσφατη έρευνα της Demographia επιβεβαιώνει αυτή την τάση, δημιουργώντας μάλιστα ξεχωριστή κατηγορία για τις πόλεις όπου η απόκτηση ακινήτου είναι πρακτικά αδύνατη με βάση τις μέσες αποδοχές των κατοίκων.
Στην κορυφή της λίστας με τις «απλησίαστες» πόλεις για αγορά κατοικίας κυριαρχούν οι αμερικανικές πόλεις, καταλαμβάνοντας πέντε θέσεις, καθώς και τρεις πόλεις της Αυστραλίας.
Η πρώτη θέση ανήκει στο Χονγκ Κονγκ, γνωστό διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο, το οποίο φιλοξενεί τεράστιο πληθυσμό και είναι διάσημο για τα μικροσκοπικά σπίτια και τα υπέρογκα ενοίκια. Το Χονγκ Κονγκ είναι η μοναδική κινεζική πόλη που καλύπτεται από την έρευνα.
Η λίστα των πόλεων με τις πιο «απλησίαστες» αγορές κατοικίας παγκοσμίως, βάσει των αποδοχών, περιλαμβάνει:
- Χονγκ Κονγκ
- Σίδνεϊ
- Βανκούβερ
- Σαν Χοσέ
- Λος Άντζελες
- Χονολουλού
- Μελβούρνη
- Σαν Φρανσίσκο και Αδελαΐδα
- Σαν Ντιέγκο
- Τορόντο
Το Χονγκ Κονγκ διατηρεί τον τίτλο της πόλης με τις ακριβότερες κατοικίες στον πλανήτη, σύμφωνα με την έρευνα.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται σταθερά στις κορυφαίες θέσεις των πιο ακριβών πόλεων για να ζήσει κανείς.
Στην πρόσφατη έρευνα, το Χονγκ Κονγκ εμφανίζει το χαμηλότερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης από τις 93 περιοχές που εξετάστηκαν, με μόλις 51%. Συγκριτικά, η Σιγκαπούρη, η οποία επίσης είναι ακριβή πόλη, καταγράφει ποσοστό ιδιοκατοίκησης άνω του 89%, χάρη στη δέσμευση της κυβέρνησης για κοινωνική στέγη.
Η κατάσταση στην αγορά του Χονγκ Κονγκ ήταν ακόμα χειρότερη πριν από μερικά χρόνια. Οι τιμές κατέρρευσαν κατά την πανδημία, όταν η κυβέρνηση έκλεισε τα σύνορα της πόλης και εφάρμοσε πολιτική Zero-COVID. Επιπλέον, τα νέα μέτρα εθνικής ασφάλειας επιβάρυναν περαιτέρω το κλίμα στην αγορά.
Σύμφωνα με την έρευνα της Demographia, η άνοδος της τηλεργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας προκάλεσε ένα «σοκ ζήτησης» για σπίτια εκτός του κέντρου των πόλεων, τα οποία προσφέρουν περισσότερο εξωτερικό χώρο.
Η άνοδος των τιμών αποδίδεται επίσης στις πολιτικές διαχείρισης των εδαφών, όπως ο περιορισμός της αστικής επέκτασης. «Η μεσαία τάξη πολιορκείται κατά κύριο λόγο εξαιτίας της αύξησης του κόστους αγοράς γης. Δεδομένου ότι η διαθέσιμη γη έχει περιοριστεί σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της αστικοποίησης, το πλεόνασμα της ζήτησης έναντι της προσφοράς οδήγησε προς τα επάνω τις τιμές», αναφέρεται στην έκθεση.
Τέλος, οι τιμές «φούσκωσαν» ακόμη περισσότερο λόγω της έντονης δραστηριότητας των επενδυτών στην αγορά, οι οποίοι αναζητούν κέρδος.
Πηγή: ieidiseis.gr