Sell off στα χρηματιστήρια: Μπέζος, Μασκ και Ζούκερμπεργκ έχασαν πάνω από 24 δισ. σε μια μέρα
Το φάντασμα της ύφεσης να πλανάται πάνω από την οικονομία των ΗΠΑ.
Μπέζος, Μασκ και Ζούκερμπεργκ μετρούν «χασούρα» σε δισεκατομμύρια δολάρια μετά το μαζικό sell off στα χρηματιστήρια, με το φάντασμα της ύφεσης να πλανάται πάνω από την οικονομία των ΗΠΑ.
Η περιουσία του Τζεφ Μπέζος μειώθηκε σχεδόν κατά 16 δισεκατομμύρια δολάρια την Παρασκευή (2/8). Η μετοχή της Amazon έγραψε το χειρότερο αποτέλεσμα των τελευταίων δύο ετών. Αιτία, η απογοητευτική αναφορά για τις θέσεις εργασίας τροφοδότησε ένα μαζικό sell off στην αγορά που επιτάχυνε τη συνεχιζόμενη καταστροφή των μετοχών της Big Tech.
Οι μετοχές της Amazon υποχώρησαν πάνω από 9%, φτάνοντας κάτω από τα 167 δολάρια περίπου, αφού ανακοινώθηκαν έσοδα 147,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το δεύτερο τρίμηνο την Πέμπτη. Υπολείπονται έτσι στις προβλέψεις των αναλυτών για 148,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτό έφερε τη μετοχή στη χειρότερη μέρα της από τις 28 Απριλίου 2022, όταν οι μετοχές της Amazon υποχώρησαν κατά 14%, όταν ανέφεραν κέρδη που έπεσαν κάτω από τις προσδοκίες, σύμφωνα με το FactSet.
Η αξία των μεριδίων του Τζεφ Μπέζος στην Amazon, συνολικού ύψους 928 εκατομμυρίων μετοχών, μειώθηκε από 170,8 δισεκατομμύρια δολάρια όταν έκλεισε η διαπραγμάτευση την Πέμπτη, σε περίπου 154,9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η περιουσία του Τζεφ Μπέζος
Ο Μπέζος είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία 186,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, παρά την πτώση σχεδόν 8% την Παρασκευή, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Forbes. Και οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο έχασαν τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του Elon Musk της Tesla (5,2 δισεκατομμύρια δολάρια), του Διευθύνοντος Συμβούλου της LVMH, Bernard Arnault (3,1 δισεκατομμύρια δολάρια) και του Διευθύνοντος Συμβούλου της Meta, Mark Zuckerberg (3,3 δισεκατομμύρια δολάρια).
Οι μετοχές υποχώρησαν απότομα την Παρασκευή μετά από την έκθεση του υπουργείου Εργασίας που ανέφερε ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε περίπου 71.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, λιγότερες από ό,τι αναμενόταν. Ανακοίνωσε που αύξησε τις ανησυχίες για μια επικείμενη ύφεση.
Ο Brian Olsavsky, οικονομικός διευθυντής της Amazon, δήλωσε για τα κέρδη της εταιρείας ότι η Amazon στοιχηματίζει πολύ στην επιχείρησή της στο cloud, η οποία προβλέπεται να αποφέρει περισσότερα από 105 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Η Amazon έχει ξοδέψει πάνω από 30 δισεκατομμύρια δολάρια για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες για υπηρεσίες Web της Amazon, συμπεριλαμβανομένης της ζήτησης για εργαλεία παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης, σημείωσε ο Olsavsky.
Οι επενδύσεις αυτές αναμένεται να αυξηθούν κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σημείωσε ο ίδιος.
Η Amazon έφτασε σε κεφαλαιοποίηση 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα, εν μέσω ενός ευρύτερου τεχνολογικού ράλι από την τεχνητή νοημοσύνη. Έκτοτε έχει αντιστρέψει απότομα πορεία, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για το εάν οι τεράστιες επενδύσεις της Big Tech στην τεχνητή νοημοσύνη τελικά θα αποδώσουν.
Το φάντασμα της ύφεσης πάνω από την οικονομία των ΗΠΑ Το μαζικό sell off στις αγορές φέρνει το φάντασμα της ύφεσης να πλανάται πάνω από την αμερικανική οικονομία. Οι αντιδράσεις στις αγορές σε όλο τον κόσμο δείχνουν ότι οι επενδυτές έχουν χάσει την ψυχραιμία τους.
Την Παρασκευή οι μετοχές σε όλο τον κόσμο σημείωσαν πτώση – καθώς οι επενδυτές πανικοβλήθηκαν από τα σημάδια αδυναμίας της αμερικανικής οικονομίας.
Ο S&P 500 βυθίστηκε κατά 2,5% στις μεσημεριανές συναλλαγές, σε ρυθμό για τη χειρότερη ημέρα του από το 2022. Ο Dow Jones σημείωνε πτώση 954 μονάδων ή 2,4%. Κάποια στιγμή το πρωί, ο Nasdaq σημείωνε πτώση 3,2%, πράγμα που σημαίνει ότι έχει χάσει περισσότερο από 10% από το υψηλό ρεκόρ του στις 11 Ιουλίου.
Οι διακυμάνσεις προκλήθηκαν από την άσχημη έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ το πρωί της Παρασκευής. Η ανεργία τον Ιούλιο αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021 – γεγονός που υποδηλώνει ότι η αμερικανική οικονομία πνέει τα λοίσθια και αυξάνει τους φόβους για ύφεση.
Ακόμα και πριν από την εν λόγω έκθεση, τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, την Κίνα και την Ιαπωνία ειδικότερα είχαν κάνει βουτιά.
Οι οικονομολόγοι λένε ότι η ανησυχητική κατάσταση της οικονομίας σημαίνει πλέον ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ή αλλιώς Fed, πρέπει να μειώσει τα επιτόκια πολύ πιο γρήγορα από ό,τι είχε προγραμματιστεί για να αποφύγει μια τεράστια ύφεση.
Βουλιάζουν βασικοί δείκτες
Και οι τρεις δείκτες αναφοράς των ΗΠΑ είχαν επίσης βυθιστεί την προηγούμενη ημέρα μετά από μια σειρά από εκθέσεις για την οικονομία που ήταν πιο αδύναμες από τις αναμενόμενες την Πέμπτη. Το sell off αποτελεί πλήγμα για τις συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις των Αμερικανών αφού επενδύονται σε μεγάλο βαθμό σε μετοχές.
Όμως τα δυσοίωνα νέα σημαίνουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο με μεγαλύτερο περιθώριο από το προγραμματισμένο, και ίσως αρκετές φορές ξανά πριν από το τέλος του έτους.
Η JPMorgan, η Citi, η Bank of America και η Goldman Sachs αναθεώρησαν τις προβλέψεις τους για μειώσεις. Ορισμένοι αναμένουν τώρα δύο μειώσεις κατά μισή μονάδα τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο και στη συνέχεια μια μείωση κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον Δεκέμβριο.
Μια τέτοια μείωση 1,25 ποσοστιαίων μονάδων είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Μια μείωση των επιτοκίων θα διευκόλυνε τα αμερικανικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να δανειστούν χρήματα και θα ενίσχυε την οικονομία, αλλά θα μπορούσε να χρειαστούν μήνες έως και ένας χρόνος για να διαχυθούν οι πλήρεις επιπτώσεις.
Η αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ έπεσε πολύ έξω από τις προσδοκίες τον Ιούλιο και το ποσοστό ανεργίας εκτινάχθηκε στο υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων σχεδόν τριών ετών.
«Η αγορά εργασίας ζωογόνος δύναμη της αμερικανικής οικονομίας»
Οι εργοδότες πρόσθεσαν 114.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, πολύ κάτω από την εκτίμηση του Dow Jones για 185.000.
Η Fed άφησε αμετάβλητο για άλλη μια φορά το κόστος δανεισμού αναφοράς σε υψηλό 23 ετών στην τελευταία συνεδρίασή της αυτή την εβδομάδα.
Πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα θα έπρεπε να είχε προβεί στην κίνηση αυτή την Τετάρτη.
Η αγορά τώρα «αναρωτιέται αν η Fed άργησε πολύ να μεταβεί στη νομισματική πολιτική», δήλωσε στο CNBC ο Quincy Krosby, επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial. Ο Bret Kenwell, αναλυτής επενδύσεων στις ΗΠΑ στην eToro, δήλωσε ότι αυτή η αδύναμη έκθεση για τις θέσεις εργασίας σημαίνει ότι η κατάσταση μετατοπίζεται πλέον από το «αν» η Fed θα μειώσει τα επιτόκια στο «κατά πόσο».
«Η αγορά εργασίας είναι η ζωογόνος δύναμη της αμερικανικής οικονομίας και η Fed πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα διακινδυνεύσει να την αποδυναμώσει υπερβολικά αποκλειστικά και μόνο στην προσπάθειά της να μειώσει τον πληθωρισμό», είπε.
«Το να φτάσουμε σχεδόν τον πληθωρισμό στο στόχο της Fed για το 2% και να διατηρήσουμε μια ισχυρή οικονομία είναι καλύτερο από το να πετύχουμε τον στόχο του πληθωρισμού θυσιάζοντας την οικονομία για να φτάσουμε εκεί».
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο ιαπωνικός δείκτης αναφοράς Nikkei 225 υπέστη τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση μονάδων στην ιστορία του και σημείωσε πτώση της τάξης του 5,8%. Εκτός από την τεράστια πτώση στην Ιαπωνία, τα χρηματιστήρια χτυπήθηκαν και στην Ευρώπη. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1,7% σε χαμηλό τριών μηνών, ο γερμανικός DAX έχασε 1,5%, ενώ ο CAC 40 υποχώρησε 1% . Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,6%.
Οι μειώσεις ακολούθησαν την υποχώρηση της Πέμπτης στη Wall Street, αφού τα αδύναμα στοιχεία για τη μεταποίηση προκάλεσαν ανησυχίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ίσως περίμενε πολύ καιρό για να μειώσει τα επιτόκια, αυξάνοντας τους κινδύνους ύφεσης.