Σπίτι μου 2: Μόλις 1 στους 10 βρίσκει σπίτι – Μεγάλες δυσκολίες
Το πρόγραμμα έχει ήδη μεγάλη επιτυχία, αλλά οι συμμετέχοντες δυσκολεύονται στο πιο βασικό: να βρουν σπίτι που να πληροί τα απαραίτητα κριτήρια
Τα νούμερα για το «Σπίτι μου 2» δείχνουν ότι πρόκειται εξαιρετικά δημοφιλές πρόγραμμα που όμως έχει αρκετές δυσκολίες για να καταφέρει κανείς να αποκτήσει το πρώτο του σπίτι. Τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια και η επιδότηση δανείου δίνουν μία άνευ προηγουμένου ευκαιρία σε ανθρώπους με πιο χαμηλά εισοδήματα, να αγοράσουν σπίτι.
Παρότι όμως η διαδικασία έχει «τρέξιμο» -από τη βεβαίωση μέσω του gov.gr, μέχρι τα δικαιολογητικά και την αίτηση στην τράπεζα- το πιο δύσκολο βήμα είναι τελικά το βρει κανείς σπίτι που να πληροί όλα τα κριτήρια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει στο σημερινό της ρεπορτάζ η «Καθημερινή», ο αριθμός των δικαιούχων που δηλώνουν ότι έχουν βρει ακίνητο είναι 1.000 σε σύνολο 10.000 αιτήσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής στις τράπεζες. Δηλαδή, μόλις ένας στους 10. Οι εννιά αντιμετωπίζουν δυσκολίες να βρουν κατοικία.
Σημειώνεται επίσης ότι οι υποβολές αιτήσεων στην πλατφόρμα του gov.gr φτάνουν τις 70.000.
Ακόμα πιο λίγοι είναι εκείνοι που έχουν καταφέρει να βρουν ακίνητο που θα διαθέτει ηλεκτρονική ταυτότητα. Αυτοί είναι μόλις 50!
Συνοπτικά η διαδικασία για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2»:
Πρώτο βήμα είναι η υποβολή της αίτησης στην τράπεζα της επιλογής του ενδιαφερομένου, όπου και προσκομίζει τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.
Ανάμεσα στα δικαιολογητικά είναι και η έκδοση βεβαίωσης επιλεξιμότητας από το gov.gr που αντλείται στην ενότητα «Περιουσία και φορολογία» και την υποενότητα «Επιδοτήσεις πολιτών».
Μέσω της ειδικής πλατφόρμας στο gov.gr, που είναι διαθέσιμη από τις 15 Ιανουαρίου, ο ενδιαφερόμενος συνδέεται καταχωρίζοντας τους προσωπικούς κωδικούς του Τaxisnet.
Με την είσοδο στο σύστημα, αυτομάτως αντλούνται τα στοιχεία του μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει από το σύστημα έναν αριθμό πρωτοκόλλου αίτησης και μαθαίνει μερικές ημέρες αργότερα το αποτέλεσμα του ελέγχου.
Αν κριθεί επιλέξιμος από το σύστημα, εκτυπώνει και προσκομίζει τη βεβαίωση στην τράπεζα. Ο αιτών μπορεί επίσης να προσκομίσει για αρχή στην τράπεζα τα δικαιολογητικά και μόλις εκδοθεί η βεβαίωση επιλεξιμότητας, να την προσκομίσει ξεχωριστά.
Πηγή: Iediseis.gr