Οικονομία

Στεγαστική κρίση- Ηνωμένο Βασίλειο: Πώς οι τιμές των κατοικιών αφήνουν πίσω τη μεσαία τάξη

Τα νέα δεδομένα έρχονται να επιβεβαιώνουν ότι σχεδόν όλες οι κατοικίες ανήκουν πλέον στους πλούσιους.

Parallaxi
στεγαστική-κρίση-ηνωμένο-βασίλειο-πώ-1038806
Parallaxi

Εικόνες: Pexels

Δεν αποτελεί έκπληξη για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος ότι η αγορά ενός ακινήτου– οποιουδήποτε ακινήτου – στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί ολοένα και περισσότερο προνόμιο των πλουσίων.

Μάλιστα, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο το 10% των σπιτιών είναι πλέον προσιτό για τα μεσαία στρώματα στην Αγγλία.

Στοιχεία αυτής της εβδομάδας επιβεβαιώνουν μια τάση που υποβόσκει εδώ και χρόνια. Έχουν περάσει δύο δεκαετίες από τότε που ένα νοικοκυριό με μεσαίο εισόδημα μπορούσε να αντέξει οικονομικά ένα σπίτι μεσαίας τιμής στην Αγγλία.

Πέρα από το 2008, κατά το οποίο οι τιμές ακινήτων εκτοξεύτηκαν, το μεσαίο νοικοκυριό μπορούσε να αντέξει οικονομικά να αγοράσει ένα σπίτι που κυμαινόταν στο φθηνότερο 20% της αγοράς.

Αυτό άλλαξε το 2021, όταν πλέον η μεσαία τάξη μπορούσε να αντέξει οικονομικά μόνο το φθηνότερο 10% των ακινήτων. Τα στοιχεία του 2022 που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα το επιβεβαιώνουν.

Πώς όμως φτάσαμε έως εδώ;

Το 1999, ένα μεσαίο σπίτι στην Αγγλία κόστιζε 4,4 φορές το μεσαίο εισόδημα, σύμφωνα με το ONS.

Στα τέλη της δεκαετίας του 2000 σημειώθηκε έκρηξη στις τιμές των κατοικιών. Όμως, παρόλο που οι τιμές των κατοικιών ανέκαμψαν, οι μισθοί δε διατηρήθηκαν μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση. Τα τελευταία στοιχεία για το 2022 δείχνουν ότι η αναλογία είχε σχεδόν διπλασιαστεί σε 8,4 φορές το εισόδημα το 2022.

Η Νότια Αγγλία ήταν σταθερά το λιγότερο προσιτό μέρος της χώρας για αγορά – πέρυσι μόνο το 10% μπορούσε να αντέξει οικονομικά το μέσο σπίτι στα νοτιοανατολικά. Η αγορά στο Λονδίνο είναι ακόμα χειρότερη, με το μέσο σπίτι πλέον να ξεπερνά το επίσημο μέτρο της οικονομικής προσιτότητας.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η περιοχή των μη προσιτών τιμών κατοικιών έχει επεκταθεί πέρα από το νότο.

Η βορειοανατολική περιοχή παραμένει η πιο προσιτή για να αγοράσει κανείς σπίτι στην Αγγλία – αλλά το μεσαίο σπίτι κόστισε 5,3 φορές το μεσαίο εισόδημα του νοικοκυριού πέρυσι.

Η έλλειψη προσιτότητας είναι από καιρό πρόβλημα στην Αγγλία, ωστόσο αποτελεί μια πιο πρόσφατη τάση στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εικόνα: Pexels

Ένα σπίτι μέσης τιμής στην Ουαλία έγινε απρόσιτο για το μέσο νοικοκυριό το 2004: το 2022 η αγορά μίας κατοικίας στην Ουαλία ισοδυναμούσε με 6,4 φορές το μεσαίο εισόδημα του νοικοκυριού. Το αντίστοιχο σκωτσέζικο νοικοκυριό έπαψε να μπορεί να αντέξει οικονομικά ένα σπίτι μεσαίας τιμής το 2006: το 2022 ήταν 5,3 φορές το εισόδημα. Η Βόρεια Ιρλανδία έγινε και πάλι μη προσιτή το 2017 μετά από μια σύντομη περίοδο οικονομικής προσιτότητας, φτάνοντας το 5,1 πέρυσι.

Αυτά τα στατιστικά στοιχεία έχουν επιπτώσεις για όσους ελπίζουν να βρουν ένα οίκημα να αγοράσουν. Σε συνδυασμό με την πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων, η λήψη στεγαστικού δανείου είναι πλέον απρόσιτη για πολλούς νεότερους.

Κλείνοντας να σημειωθεί κιόλας ότι, ο αριθμός των ενηλίκων που ζουν στο σπίτι της οικογένειάς τους στην Αγγλία και την Ουαλία έχει αυξηθεί κατά 700.000 από το 2011 – με περίπου το 30% των ατόμων ηλικίας 25 έως 29 ετών να ζουν τώρα με τους γονείς τους.

Πηγή: Guardian

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα