Στεγαστικό πρόβλημα: «Καλπάζουν» οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα – Ανάγκη λήψης μέτρων
Η αγορά τηρεί στάση αναμονής ενόψει των τελικών ανακοινώσεων που δρομολογούνται για τον Σεπτέμβριο.
Οι τιμές των ακινήτων έχουν αυξηθεί κατά 70% από τα χαμηλά του 2018, με ρυθμό πολλαπλάσιο σε σχέση με τον αντίστοιχο των εισοδημάτων. Το στεγαστικό πρόβλημα λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, καθιστώντας αναγκαία τη λήψη μέτρων. Στο νέο κύκλο του προγράμματος Σπίτι μου, το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων θα επιδοτείται ακόμη και με 90%, ενώ δρομολογείται διεύρυνση του ηλικιακού κριτηρίου στα 50 έτη.
Όπως αναφέρει ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates: «Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα πυροδοτήσει τη ζήτηση για αγορά κατοικιών στις περιοχές που θα υπάρξει διαθεσιμότητα ακινήτων και θα καταγράψουν πάλι αυξητικές τάσεις».
Η αγορά τηρεί στάση αναμονής ενόψει των τελικών ανακοινώσεων που δρομολογούνται για τον Σεπτέμβριο.
«Ήδη βλέπουμε από τα τέλη Απριλίου αρχές Μαΐου, που ουσιαστικά εξαγγέλθηκε ότι θα ξεκινήσει λογικά το πρόγραμμα σπίτι μου, δηλαδή το Σεπτέμβριο του 2024, είδαμε ένα μεγάλο αριθμό νέων ανθρώπων αλλά και οικογενειαρχών οι οποίοι ήταν ηλικίας 40 – 45 ετών, να σταματούν οποιαδήποτε διαδικασία αγοράς κατοικιών, για να δουν αν πραγματικά εντάσσονται και θα είναι δικαιούχοι στο καινούργιο πρόγραμμα», επισημαίνει ο κ. Μπάκας.
Στο προσκήνιο επανέρχεται η πρόταση για μείωση της φορολογίας εισοδήματος με στόχο κλειστά ακίνητα να διατεθούν για μακροχρόνιες μισθώσεις.
‘Οπως δήλωσε ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ): «Η λύση για να ανοίξουν δεκάδες χιλιάδες σπίτια είναι μία και χωρίς κανένα κόστος για το Δημόσιο. Τρία χρόνια φορολογική απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για κάθε σπίτι που ήταν κλειστό όλη την περσινή χρονιά. Έτσι θα παρακινηθούν οι ιδιοκτήτες και θα βρουν σπίτι τα νέα παιδιά».
Το φθινόπωρο αναμένονται οι αποφάσεις για τη θέσπιση αντικινήτρων για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, με το σενάριο επιβολής πλαφόν στις ημέρες ενοικίασης να είναι το κυρίαρχο τουλάχιστον για τις κορεσμένες περιοχές.
Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Βαλερία Δολαψάκη