Στο κυνήγι των “ξεχασιάρηδων” φορολογούμενων η ΑΑΔΕ
15.000-20.000 φορολογούμενοι στο στόχαστρο της Αρχής, για το έτος 2017
Φόρο εισοδήματος “κατ’ εκτίμησην” θα επιβάλλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε περίπου 15.000-20.000 σε φορολογούμενους για εισοδήματα του 2017, τα οποία δεν δήλωσαν όταν έπρεπε, δηλαδή, την επόμενη χρονιά, το 2018.
Η κίνηση αυτή γίνεται γιατί την 1η Ιανουαρίου 2024 παραγράφεται η όποια υποχρέωση έχουν οι εν λόγω φορολογούμενοι κι έτσι εάν η ΑΑΔΕ δεν προσδιορίσει “από απόσταση” τον φόρο, τότε, εξαφανίζεται, λόγω παρέλευσης 5ετίας, η όποια πιθανότητα είσπραξης του οποιουδήποτε ποσού φόρου.
Έτσι, μόλις η ΑΑΔΕ ολοκληρώσει με την αποστολή των 6,5 εκατομμυρίων εκκαθαριστικών για τις δηλώσεις εισοδήματος του 2022, στη συνέχεια θα αποστείλει αυτά που αντιστοιχούν στις “ξεχασμένες” δηλώσεις για εισοδήματα του 2017, εκδίδοντας πράξεις επιβολής” εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου εισοδήματος”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο πάνω από 60.000 φορολογούμενοι δεν προχωρούν σε υποβολή δήλωσης, είτε λόγω άγνοιας υποχρέωσης, κάτι που ισχύει για συγγενείς εκλιπόντων, είτε γιατί θέλουν να αποφύγουν τη φορολόγηση των εισοδημάτων τους, είτε γιατί θεωρούν ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε πληρωμές υποχρεώσεων.
Φέτος, εκτιμάται ότι περίπου 15.000 – 20.000 θα βρεθούν στο στόχαστρο.
Έτσι, η ΑΑΔΕ με αποστολή mail θα ενημερώσει τους “ξεχασιάρηδες” ότι εντοπίστηκαν κατόπιν διασταύρωσης, με βάση τα στοιχεία μισθοδοσίας, ή καταβολής αναδρομικών κλπ που έχει στη διάθεσή της. Στη συνέχεια θα τους ανακοινώσει ότι έχει εκδώσει ειδικό εκκαθαριστικό σημείωμα και με “φόρο κατ’ εκτίμησιν”, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.
Τι πρέπει να κάνουν
Οι εν λόγω φορολογούμενοι θα πρέπει μέσα σε 30 ημέρες από την κοινοποίηση να πληρώσουν τον φόρο που βεβαιώθηκε. Διαφορετικά πρέπει μέσα σε 30 ημέρες να υποβάλουν προσφυγή στην Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών (ΔΕΔ) της ΑΑΔΕ καταθέτοντας τη σχετική επιχειρηματολογία π.χ. για ενδεχόμενη υποβολή σε παλαιότερα έτη εκπρόθεσμης ή χειρόγραφης δήλωσης, ώστε να αποφύγουν το φόρο και το πρόστιμο.
Επίσης, μπορούν, μέσα στο 30ήμερο, να προλάβουν αξιοποιώντας δικαίωμα που έχουν από τη νομοθεσία και να καταθέσουν εκπρόθεσμη δήλωση Ε1 για να ακυρώσουν την πράξη επιβολής του εκτιμώμενου φόρου.
Συγκεκριμένα, με βάση παλαιότερη απόφαση του Διοικητή ΑΑΔΕ Α.1229/2020, που ωστόσο δίνει το στίγμα:
Μετά την έκδοση της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου, ο φορολογούμενος δύναται να υποβάλει χειρόγραφα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για το φορολογικό έτος 2014 δήλωση φόρου εισοδήματος συνυποβάλλοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Άμεσα τότε, η πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου παύει να ισχύει.
Αυτοδικαίως, εκδίδεται άμεσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου με βάση την υποβληθείσα δήλωση και βεβαιώνονται.
Αν με βάση τη δήλωση προκύψει μικρότερο ποσό οφειλής φόρου, το επιπλέον βεβαιωθέν ποσό διαγράφεται, το δε τυχόν επιπλέον καταβληθέν ποσό επιστρέφεται στον φορολογούμενο (με την επιφύλαξη για τυχόν συμωηφισμούς οφειλών).
Στις περιπτώσεις αυτές, επιβάλλονται και οι κυρώσεις περί εκπρόθεσμης δήλωσης, δηλαδή πρόστιμα από 100 έως και 500 ευρώ, υπό όρους και ανάλογα με την περίπτωση.
Πηγή: News247.gr