Το παγκόσμιο ηλεκτρονικό μπλακ άουτ υπενθύμισε πόσο χρήσιμα είναι ακόμα τα μετρητά
Οι ειδικοί εκφράζουν τις ανησυχίες τους καθώς τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η χρήση μετρητών μειώνεται ραγδαία
Μια απλή ενημέρωση λογισμικού από μια μόνο εταιρεία κατάφερε την περασμένη εβδομάδα να προσγειώσει αεροπλάνα, να απενεργοποιήσει τις πληρωμές με κάρτα, να καθυστερήσει τις υπηρεσίες υγείας και να διαταράξει τα τρένα σε όλο τον κόσμο. Ενώ το πρόβλημα επιλύθηκε σχετικά γρήγορα, ειδικοί όπως ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Link που ειδικεύεται στις ταμειακές μηχανές λένε ότι η κατάρρευση υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία χρειάζεται τα χαρτονομίσματα ως εναλλακτική λύση σε περίπτωση που η τεχνολογία αποτύχει είτε από κάποια τεχνική αστοχία είτε από κακόβουλη ενέργεια. Οι ειδικοί εκφράζουν τις ανησυχίες τους καθώς τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η χρήση μετρητών μειώνεται ραγδαία.
Τα τελευταία στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας δείχνουν ότι τα μετρητά αντιπροσώπευαν το 12 τοις εκατό όλων των πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα το 2023 από 14 τοις εκατό το 2022. Όπως αναφέρουν οι Times του Λονδίνου η ανάλυση των στοιχείων ανέφερε ότι η αυξανόμενη χρήση της τεχνολογίας ανέπαφων πληρωμών σημαίνει ότι σχεδόν δύο στους πέντε ενήλικες στη Βρετανία ζουν τώρα «ζωές σε μεγάλο βαθμό χωρίς μετρητά».
Μια πλήρης μετάβαση στις ψηφιακές πληρωμές, ακόμη και αν το σύστημα μπορούσε να αποδειχθεί αρκετά ισχυρό για να προστατεύεται από κάθε είδους μπλακ άουτ μπορεί να οδηγούσε κάποια μέρη της κοινωνίας σε συνθήκες αποξένωσης. Μερικοί ηλικιωμένοι, για παράδειγμα, βασίζονται σε μετρητά και δεν έχουν υιοθετήσει ποτέ κάρτες πληρωμών ή smartphone. Η απαλλαγή από χαρτονομίσματα και κέρματα θα είχε επίσης τον κίνδυνο να αποκλειστούν άτομα που δεν μπορούν να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό. Πολλοί άνθρωποι προτιμούν επίσης τα φυσικά χαρτονομίσματα και κέρματα επειδή τους βοηθά να έχουν καλύτερο έλεγχο των οικονομικών τους.
Υπάρχει επίσης το ζήτημα της ελευθερίας. Ένα πλήρως ψηφιακό σύστημα πληρωμών θα αφήσει τους ανθρώπους υπό την ευθύνη οποιουδήποτε ελέγχει και χειρίζεται αυτό το σύστημα.
Τα οφέλη του ψηφιακού χρήματος Από την άλλη πλευρά ένα πλήρως ψηφιακό σύστημα πληρωμών θα μπορούσε ενδεχομένως να καταστήσει πολύ πιο δύσκολη τη φοροαποφυγή και το ξέπλυμα χρήματος. Θα μείωνε επίσης τον κίνδυνο απωλειών από ληστεία – υπό την προϋπόθεση ότι τα ψηφιακά πορτοφόλια προστατεύονται αρκετά καλά από τους χάκερ στο Διαδίκτυο. Ορισμένοι έμποροι λιανικής έχουν ήδη επιλέξει να μην δέχονται μετρητά επειδή μειώνουν το κόστος και τους κινδύνους τους και μπορούν να κάνουν το λιανικό εμπόριο πιο αποτελεσματικό, με το σχετικό όφελος για τα κέρδη και τις τιμές.
Οι ειδικοί λένε επίσης ότι οι τράπεζες θα πρέπει επίσης να αξιολογήσουν τις ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων και να βεβαιωθούν ότι ανταποκρίνονται σε κατοίκους και ομάδες που εγείρουν ανησυχίες για την έλλειψη πρόσβασης σε μετρητά.
Πηγη – Naftemporiki.gr