Τράπεζα UBS: Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι – Αυξάνονται παγκοσμίως οι εκατομμυριούχοι

Ο παγκόσμιος πλούτος σπάει κάθε ρεκόρ, αλλά η Ελλάδα παραμένει σε τροχιά συρρίκνωσης - Αντιμέτωποι με την κρίση χρέους και τα μνημόνια οι Έλληνες.

Parallaxi
τράπεζα-ubs-οι-πλούσιοι-γίνονται-πλουσι-1187060
Parallaxi

Ο αριθμός των εκατομμυριούχων διεθνώς αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα πέντε χρόνια – με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα να αποτελούν εξαιρέσεις, σύμφωνα με την Έκθεση Παγκόσμιου Πλούτου του 2024 από την UBS.

Η τράπεζα αναμένει πως ο αριθμός των εκατομμυριούχων στην Ελλάδα θα παραμείνει σταθερός αλλά θα αυξηθεί κατά περίπου 10% στην Πορτογαλία και την Ισπανία σε σύγκριση με το 2023.

Σύμφωνα με την έρευνα της UBS, ο παγκόσμιος πλούτος ανέκαμψε πέρυσι, καθώς αυξήθηκε κατά 4,2%, αντισταθμίζοντας και με το παραπάνω τη μείωση του 3% που είχε σημειώσει το 2022, όταν ομόλογα και μετοχές υποχώρησαν σε όλες τις μεγάλες αγορές, πλήττοντας τα νοικοκυριά. Αντίθετα, στην Ελλάδα, ο πλούτος παρέμεινε στάσιμος το 2023.

Από την αρχή του 2020 έως το 2023, από την άλλη πλευρά, υπήρξαν τέσσερις αγορές με αρνητική αύξηση του πλούτου: Ελλάδα, Ιαπωνία, Ιταλία και Ισπανία.

Η πιο αξιοσημείωτη εξέλιξη σημειώθηκε στην Τουρκία, όπου ο μέσος πλούτος ανά ενήλικα την περίοδο αυτή αυξήθηκε κατά 1708% σε τοπικό νόμισμα. Στη Βραζιλία και την ηπειρωτική Κίνα οι αξίες φτάνουν σε ένα ακόμη αξιοσημείωτο επίπεδο άνω του 360%, δηλαδή πάνω από τρεις φορές περισσότερο από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συρρίκνωση του πλούτου στην Ελλάδα

Από το 2008, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα, έχουν δει πολύ διαφορετικά πρότυπα ανάπτυξης του μέσου πλούτου. Στην Πορτογαλία αυξήθηκε πάνω από 80% σε τοπικό νόμισμα, στην Ισπανία λίγο πάνω από 12% και στην Ελλάδα συρρικνώθηκε κατά περίπου 11%. Η διάμεση αύξηση του πλούτου από το 2008 ήταν σταθερά πιο αδύναμη και για τα τρία, σταματώντας σχεδόν στο 71% στην Πορτογαλία, μειώθηκε σχεδόν κατά 7% στην Ισπανία και πάνω από 30% στην Ελλάδα. Αυτό υποδηλώνει ότι άτομα με χαμηλότερη περιουσία έχουν υποστεί το μεγαλύτερο βάρος της μείωσης του πλούτου.

Οι Έλληνες την περίοδο 2010 – 2023 είδαν τον πλούτο τους να μειώνεται κατά 20% σε σχέση με το 2000 – 2010. Πρόκειται για τη δεύτερη χειρότερη επίδοση ύστερα από εκείνη της Ιαπωνίας (όπου την περίοδο 2010-2023 καταγράφεται μείωση του πλούτου κατά 23%).

Η Ταϊβάν «οδηγός»

Ο αριθμός των ενηλίκων που κατέχουν 1 εκατομμύριο δολάρια ή περισσότερα αναμένεται να αυξηθεί σε 52 από τις 56 ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες που συμμετείχαν στην έρευνα, μεταξύ 2023 και 2028.

Τα κέρδη οδηγούνται από Ταϊβάν, όπου ο αριθμός των εκατομμυριούχων αναμένεται να αυξηθεί κατά 47% χάρη στην άνθηση της βιομηχανίας μικροτσίπ και την αύξηση της μετανάστευσης από πλούσιους ξένους.

Την ανάπτυξη αυτή ακολούθησαν η Τουρκία (43%), το Καζακστάν (37%), η Ινδονησία (32%) και η Ιαπωνία (28%). Οι δύο κόμβοι στους οποίους εδρεύουν οι περισσότεροι εκατομμυριούχοι παγκοσμίως, οι ΗΠΑ και η ηπειρωτική Κίνα, πρόκειται να δουν τα ποσοστά τους να αυξάνονται κατά 16% και 8% αντίστοιχα.

Ωστόσο, ο αριθμός των εκατομμυριούχων προβλέπεται να μειωθεί κατά 17% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

πηγή naftemporiki.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα