Οικονομία

Wall Street: Ανυπομονεί για το «Ράλι του Αγίου Βασίλη»

Το τέλος του έτους τείνει να είναι μια ισχυρή περίοδος για τις μετοχές

Parallaxi
wall-street-ανυπομονεί-για-το-ράλι-του-αγίου-βα-291693
Parallaxi

Η Wall Street ανυπομονεί για το λεγόμενο «Ράλι του Αγίου Βασίλη», καθώς οι αγορές κλείνουν το 2023 με ισχυρά κέρδη.

Ο S&P 500 έχει κερδίσει πάνω από 4% μόνο τον Δεκέμβριο και έχει σημειώσει άνοδο 24% φέτος, φέρνοντάς τον σε απόσταση 1% από ένα νέο ιστορικό υψηλό. Ο δείκτης αναφοράς βρίσκεται επίσης σε τροχιά για την όγδοη συνεχόμενη θετική εβδομάδα του.

Αν η ιστορία αποτελεί ένδειξη, αυτή η δυναμική είναι πιθανό να συνεχιστεί. Το τέλος του έτους τείνει να είναι μια ισχυρή περίοδος για τις μετοχές, ένα φαινόμενο που ονομάστηκε «Ράλι του Άγιου Βασίλη», όπως σημειώνει το Reuters.

Ο S&P 500 κερδίζει κατά μέσο όρο 1,3% τις πέντε τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου και τις δύο πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία του Stock Trader’s Almanac που πηγαίνουν πίσω στο 1969. Αυτά τα κέρδη έχουν αποδοθεί σε λόγους που ποικίλλουν, από αγορές πριν από το νέο έτος μετά από πωλήσεις που σχετίζονται με τη φορολογία μέχρι γενική ελπίδα για τις γιορτές.

Μεγάλη αισιοδοξία

Φέτος, η αισιοδοξία είναι μεγάλη. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εξέπληξε τους επενδυτές νωρίτερα τον Δεκέμβριο, δηλώνοντας ότι η ιστορική σύσφιγξη της νομισματικής της πολιτικής έχει πιθανότατα τελειώσει και προβλέποντας μειώσεις των επιτοκίων μέχρι το 2024, μετά από ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να μετριάζεται. Τα στοιχεία της Παρασκευής υποστήριξαν αυτή την τάση, δείχνοντας ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ – όπως μετράται από τον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) – επιβραδύνθηκε περαιτέρω, κάτω από το 3% τον Νοέμβριο.

«Το αφήγημα θα συνεχίσει να αφορά τη στάση της Fed», δήλωσε ο Άγγελος Κουρκάφας, ανώτερος επενδυτικός στρατηγικός αναλυτής της Edward Jones. «Αυτό παρέχει στήριξη στις αγορές και το κλίμα αυτό είναι απίθανο να αλλάξει την επόμενη εβδομάδα», προσθέτει.

Οι επενδυτές έχουν επιδείξει τον τελευταίο καιρό έντονη διάθεση για αγορά μετοχών. Οι πελάτες της BofA αγόρασαν 6,4 δισ. δολάρια σε αμερικανικές μετοχέςτην τελευταία εβδομάδα, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία καθαρή εισροή από τον Οκτώβριο του 2022, ανέφερε η BofA Global Research σε έκθεσή της στις 19 Δεκεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, υπήρξε μια απότομη αύξηση των αγορών μεταξύ των μικροεπενδυτών τις τελευταίες τέσσερις έως έξι εβδομάδες, ανέφερε η Vanda Research σε σημείωμά της την Τετάρτη.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα