H οικονομική κατάσταση στη δυτική Αττική ευνόησε τη διασπορά

Μέχρι το καλοκαίρι με μάσκες

Parallaxi
h-οικονομική-κατάσταση-στη-δυτική-αττι-678860
Parallaxi
εικόνα: Πάνος Θοδωρής

Πώς φούντωσε στη Δυτική Αττική-Ο κοινωνικός αποκλεισμός

Σύμφωνα με την ανάλυση του in.gr:

Πώς οι κοινωνικές συνθήκες ευνοούν την πανδημία

Έχουμε πια διεθνώς μια εικόνα του κοινωνικού καθορισμού της ευαλωτότητας και της ευπάθειας σε σχέση με την COVID-19.

Η πανδημία ευνοείται κατά τη διασπορά της από μια σειρά από συνθήκες όπως είναι ο αριθμός των ατόμων ανά νοικοκυριό (όσο πιο πολλά τόσο πιο εύκολη η μετάδοση σε μεγάλους αριθμούς εντός νοικοκυριών), το εάν οι άνθρωποι εργάζονται σε χώρους όπου δεν υπάρχει δυνατότητα τηλεργασίας και άρα «δεν μένουν σπίτι» ή είναι εργαζόμενοι «πρώτη γραμμής» π.χ. στις εφοδιαστικές αλυσίδες, την ποιότητα του περιβάλλοντος και ατμοσφαιρικού αέρα, τη συχνότητα χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Ξέρουμε επίσης ότι άνθρωποι που είναι πιο φτωχοί ή αντιμετωπίζουν συνθήκη αποστέρησης ή κοινωνικού αποκλεισμού είναι πιο πιθανό να έχουν μειωμένη πρόσβαση σε συστήματα υγείας και αρρύθμιστα ή παραμελημένα υποκείμενα προβλήματα υγείας ή ακόμη και νοσήματα ή να έχουν χειρότερες διατροφικές συνήθειες, παράγοντες που μπορεί να είναι επιβαρυντικοί στη συνθήκη της πανδημίας.

Τέλος, γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που μέσα σε συνθήκες εντεινόμενης κοινωνικής ανισότητας βρίσκονται προς τα κάτω στις εισοδηματικές κλίμακες και αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη κοινωνική επισφάλεια τείνουν να έχουν και χειρότερους δείκτες υγείας, κυρίως εξαιτίας του κοινωνικοοικονομικού στρες. Είναι ένας μηχανισμός που θα μπορούσε να περιγραφεί και ως «η ανισότητα σκοτώνει».

Ποια τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της Δυτικής Αττικής Η Δυτική Αττική έχει κοινωνικά και δημογραφικά γνωρίσματα που μπορούν να εξηγήσουν γιατί σήμερα είναι μια «κόκκινη ζώνη».

Η Δυτική Αττική στην περίοδο της κρίσης χτυπήθηκε περισσότερο και είχε υψηλότερα ποσοστά ανεργίας. Ήδη το 2011 όλοι οι δήμοι κατέγραφαν υψηλότερα ποσοστά από τον μέσο όσο της Περιφέρειας Αττικής. Στην περίοδο της κρίσης η ανεργία σε περιοχές του Ασπροπύργου έφτανε και το 50% και το 2015 ο Ασπρόπυργος εμφάνιζε το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας με 29,17%) στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ τον Δεκέμβριο του 2017 καταγράφηκε στον ίδιο δήμο ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ακραίας φτώχειας στην Ελλάδα με το 17% του μονίμου πληθυσμού να είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Το 2015 έρευνα της Περιφέρειας Αττικής έδειξε ότι οι Δήμοι Φυλής και Ασπροπύργου είχαν τους πιο υψηλούς δείκτες φτώχειας σε όλη την Αττική, τόσο με βάση τον γραμμικό Δείκτη Φτώχειας του ΟΗΕ όσο και με βάση τον Εκθετικό Δείκτη Φτώχειας του ΟΗΕ.

Υπάρχουν και άλλοι δείκτες που δείχνουν την κοινωνική δυσανεξία στη Δυτική Αττική. Για παράδειγμα στην περίοδο 2002-2014 είχε υπερπολλαπλάσια αύξηση των αυτοκτονιών σε σχέση με τον εθνικό μέσο όσο.

Πληθυσμοί σε συνθήκη κοινωνικού αποκλεισμού Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι η Δυτική Αττική έχει σημαντικούς πληθυσμούς σε κατάσταση οικονομικής αποστέρησης.

Αυτό αφορά πρώτα από όλα τον μεγάλο αριθμό Ρομά στην περιοχή. Παρότι εκπροσωπούν μεγάλο μέρος του πραγματικού πληθυσμού αρκετών δημοτικών ενοτήτων δεν εκπροσωπούνται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (πολιτικός αποκλεισμός), ούτε καν υπάρχει πλήρης καταγραφή του αριθμού τους. Μένουν σε συχνά σε περιοχές ακατάλληλες για οικισμό με περιβαλλοντική και υγειονομική επικινδυνότητα (χωρικός αποκλεισμός). Αντιμετωπίζουν στερεότυπα και προκαταλήψεις (κοινωνικός αποκλεισμός).

Συνθήκη κοινωνικού αποκλεισμού αντιμετωπίζουν στη Δυτική Αττική και αρκετοί ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ που εγκαταστάθηκαν εκεί.

Όλα αυτά διαμορφώνουν τον φαύλο κύκλο του κοινωνικού αποκλεισμού και της κοινωνικής περιθωριοποίησης, που επιτείνεται από τις ελλείψεις σε βασικές υποδομές που θα αναβάθμιζαν την ποιότητα ζωής. Είναι ενδεικτικό ότι η Δυτική Αττική έχει χαμηλότερο αριθμό δομών αντιμετώπισης της φτώχειας από τις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες της Αττικής, πλην των Νήσων.

Οικιακός συνωστισμός Με βάση τα στοιχεία της απογραφής του 2011 η Δυτική Αττική είχε σε όλους τους δήμους της μεγαλύτερο μέγεθος νοικοκυριού σε σχέση με το μέσο όσο της Περιφέρειας Αττικής. Με αντίστοιχο μέσο μέγεθος νοικοκυριού το 2,47 στην Περιφέρεια Αττικής, ο Ασπρόπυργος έχει 3,26 και ακολουθούν η Φυλή με 3,18, τα Μέγαρα με 2,9, η Ελευσίνα με 2,88 και η Μάνδρα-Ειδυλλία με 2,83.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το φαινόμενο του «οικιακού συνωστισμού» δηλαδή συνύπαρξη στο ίδιο νοικοκυριό πολλών ανθρώπων είτε οικογενειών είτε συγκατοικούντων. Το 2011 στην κοινωνική κατηγορία των ανειδίκευτων εργατών και την Μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας το 36,3% αντιμετώπιζε συνθήκη οικιακού συνωστισμού.

Σε περιοχές όπως ο Ασπρόπυργος, τα Άνω Λιόσια, το Μενίδι, ο Μαραθώνας όπου έχουμε γειτονιές κατοικίες Ρομά και μεταναστών εργατών το φαινόμενο του οικιακού συνωστισμού είναι συχνό. Το 2015 ο Δήμος Ασπροπύργου εμφάνιζε το υψηλότερο ποσοστό ποπλυπληθών νοικοκυριών στην Περιφέρεια Αττικής (29,64%).

Ο οικιακός συνωστισμός θεωρείται μία από τις βασικές μορφές διασποράς του SARS-COV-2. Μεγάλος αριθμός ανθρώπων κάτω από την ίδια στέγη, είτε πρόκειται για ένα νοικοκυριό με διαφορετικές γενιές, είτε πρόκειται για την αναγκαστική συγκατοίκηση μεγάλου αριθμού ανθρώπων, που δεν μπορούν οικονομικά να αντεπεξέλθουν σε δικό τους νοικοκυριό, επιτρέπει μεγαλύτερη διασπορά του ιού, ιδίως όταν αρκετά μέλη του νοικοκυριού κατατάσσονται στους εργαζομένους «πρώτης γραμμής» και άρα συνεχίζουν να εργάζονται εκτός σπιτιού.

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για το σχέδιο εμβολιασμού – Σε εξέλιξη ασκήσεις προσομοίωσης

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες, ενόψει της άφιξης των εμβολίων κατά του κοροναϊού.

Σε σύσκεψη για την υλοποίηση του σχεδίου για τον εμβολιασμό θα συμμετάσχει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και σ’ αυτή θα λάβουν μέρος τα επιτελικά στελέχη που εμπλέκονται στο Εθνικό Σχέδιο εμβολιασμού.

«Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η πατρίδα μας καλείται να αναμετρηθεί με το μεγάλο στοίχημα του εμβολιασμού. Η κυβέρνηση οργάνωσε και ήδη εφαρμόζει ένα Εθνικό Σχέδιο ώστε η θωράκιση κατά του κοροναϊού να φτάσει δωρεάν σε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα, σε κάθε γωνιά του τόπου» είχε αναφέρει στην Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, υπογραμμίζοντας πως σε λίγα εικοσιτετράωρα, «ξεκινά η εθνική εκστρατεία για τον εμβολιασμό η οποία σηματοδοτεί, ταυτόχρονα, όχι το τέλος της αρχής αλλά την αρχή του τέλους».

Στις 27 Δεκεμβρίου ξεκινά ο εμβολιασμός στην ΕΕ Η πρώτη φάση του εμβολιασμού, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει εντός του έτους, θα είναι στην ουσία μία γενική πρόβα για την κυβέρνηση και το κράτος, δεδομένου ότι θα ακολουθήσουν και άλλες.

Μετά την έγκριση του εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA,) η οποία αναμένεται τη Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου, η Κομισιόν αναμένεται να δώσει το πράσινο φως στις 23 Δεκεμβρίου και στις 27 του μήνα ολόκληρη η ΕΕ θα αρχίσει να χορήγει τις δόσεις του εμβολίου σε όσους έχουν ορίσει κατά προτεραιότητα, τα κράτη – μέλη, δηλαδή το υγειονομικό προσωπικό και τις ευπαθείς ομάδες.

«Είναι η ώρα της Ευρώπης» έγραψε χθες στο Twitter η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι στις 27, 28, 29 Δεκεμβρίου θα αρχίσει ο εμβολιασμός σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πουρνάρας: Μάσκα και αποστάσεις 3 μέτρων – Να κάνει το εμβόλιο το 60% έως τον Μάιο

«Ο κορονοϊός έχει μπει μέσα στις οικογένειες, παντού. Θέλει μεγάλη προσοχή και όχι μόνον στο ρεβεγιόν», ανέφερε ο καθηγητής Σπύρος Πουρνάρας Για τις εξελίξεις του κορονοϊού, κατά πόσον είναι ασφαλές να κάνουμε ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, αλλά και το θέμα του εμβολίου, μίλησε ο Σπύρος Πουρνάρας, καθηγητής μικροβιολογίας, πρόεδρος Επιτροπής Λοιμώξεων Νοσοκομείου «Αττικόν», στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV.

Ο κ. Πουρνάρας σημείωσε πως η συζήτηση δεν πρέπει να αφορά μόνο στις γιορτές κι αυτό γιατί έχουν γίνει λάθη όλο τον προηγούμενο καιρό. «Ο κορονοϊός έχει μπει μέσα στις οικογένειες, παντού. Θέλει μεγάλη προσοχή και όχι μόνον στο ρεβεγιόν», ανέφερε ο καθηγητής. Παράλληλα, τόνισε πως θα πρέπει να φοράμε μάσκα και να κρατάμε αποστάσεις 3 μέτρων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Από Σεπτέμβριο μέχρι Οκτώβριο δεν φορούσαμε μάσκα και την πατήσαμε». Την ίδια ώρα, αναφερόμενος στο εμβόλιο του κορονοϊού, σημείωσε πως «Αν εμβολιαστεί το 60% μέχρι τον Μάιο θα είναι σημαντικό».

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: 3 στους 10 αρνητικοί σε εμβολιασμό – Αδιαφορεί για την πανδημία το 1/10 Δέκα τοις εκατό συνολικά απαντά ότι η πανδημία του κορωνοϊού τους ανησυχεί λίγο, ή ελάχιστα έως καθόλου (από 5%)

Τρεις στους δέκα πολίτες (29%) εμφανίζονται αρνητικοί στον εμβολιασμό σύμφωνα με τα ευρήματα της τελευταίας δημοσκόπησης του ΣΚΑΪ και της PULSE για το 2020, που παρουσιάστηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τη Σία Κοσιώνη.

Μάλιστα, 10% συνολικά απαντά ότι η πανδημία του κορωνοϊού τους ανησυχεί λίγο, ή ελάχιστα έως καθόλου (από 5%), ενώ 15% δηλώνει ότι δεν θα εμβολιαστεί ποτέ…

Τρεις στους δέκα αρνητικοί στον εμβολιασμό

Ειδικότερα, στην ερώτηση πόσο σας ανησυχεί η επιδημία του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας το 76% των ερωτηθέντων συνολικά απαντά πολύ (51%) και αρκετά (25%) έναντι 78% στη δημοσκόπηση Νοεμβρίου. 12% των ερωτώμενων απαντά μέτρια, ενώ 10% συνολικά απαντά λίγο ή ελάχιστα έως καθόλου (από 5%). Παράλληλα, πάνω από 6 στους 10 ερωτηθέντες (63%) εμφανίζονται αρνητικοί στο click away.

Όσον αφορά το αν θα εμβολιαστούν το 67% των ερωτώμενων συνολικά απαντά σίγουρα ναι (40%) ή μάλλον ναι (27%) έναντι 64% στην προηγούμενη σφυγμομέτρηση. Όμως 29% συνολικά απαντά όχι (15%) και μάλλον όχι (14%) στον εμβολιασμό!  15% δηλώνει ότι δεν θα εμβολιαστεί ποτέ.

Αναφορικά με το πότε οι πολίτες προτίθενται να εμβολιαστούν το 57% συνολικά δηλώνει τους πρώτους μήνες, με το 36% να απαντά το συντομότερο δυνατό, ενώ το 21% μετά από 2 με 3 μήνες. Το 24% απαντά αρκετά αργότερα, ενώ ένα 15% δηλώνει ότι δεν προτίθεται να εμβολιαστεί ποτέ.

Θα κάνετε εμβόλιο; Ανά οικονομική κατάσταση

Το 52% όσων πολιτών δηλώνουν ότι έχουν άνετη ή πολύ οικονομική κατάσταση αναφέρουν ότι σίγουρα θα εμβολιαστούν, το 20% απαντά ότι μάλλον θα εμβολιαστεί, το 10% λέει μάλλον όχι, ενώ το 15% σίγουρα όχι.

Το 41% όσων δηλώνουν ότι έχουν μέτρια οικονομική κατάσταση αναφέρουν ότι σίγουρα θα εμβολιαστούν, το 30% απαντά ότι μάλλον θα εμβολιαστεί, το 15% δηλώνει μάλλον όχι ενώ το 10% σίγουρα όχι.

Το 29% ερωτηθέντων που δηλώνουν ότι έχουν δύσκολη ή πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση αναφέρουν ότι σίγουρα θα εμβολιαστούν, το 28% απαντά ότι μάλλον θα εμβολιαστεί, το 18% δηλώνει μάλλον όχι ενώ το 20% σίγουρα όχι.

Πότε θα κάνετε εμβόλιο; Ανά οικονομική κατάσταση

Το 42% όσων πολιτών δηλώνουν ότι έχουν άνετη ή πολύ οικονομική κατάσταση αναφέρουν ότι θα εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό, το 21% ότι θα εμβολιαστεί μετά από 2 με 3 μήνες, το 18% λέει αρκετά αργότερα, ενώ το 14% ποτέ.

Το 39% όσων δηλώνουν ότι έχουν μέτρια οικονομική κατάσταση απαντούν ότι θα εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό, το 22% ότι θα εμβολιαστεί μετά από 2 με 3 μήνες, το 21% λέει αρκετά αργότερα, ενώ το 12% ποτέ.

Το 27% ερωτηθέντων που δηλώνουν ότι έχουν δύσκολη ή πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση απαντούν ότι θα εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό, το 19% ότι θα εμβολιαστεί μετά από 2 με 3 μήνες, το 31% λέει αρκετά αργότερα, ενώ το 18% ποτέ.

“Away από το click away” πάνω από 6 στους 10

Εξάλλου, το 34% συνολικά των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι σίγουρα (13%) θα σκέφτονταν να χρησιμοποιήσουν το click away (προπαραγγελία και παραλαβή εκτός καταστήματος) ή μάλλον θα το χρησιμοποιούσαν (21%). Το 63% των ερωτώμενων απαντούν ότι μάλλον δεν θα χρησιμοποιήσουν την παράδοση εκτός (33%) ή σίγουρα δεν θα τη χρησιμοποιήσουν (30%).

Το 39% των ερωτώμενων στην περιφέρεια Αττικής δηλώνουν ότι θα σκέφτονταν σίγουρα ή μάλλον ναι να χρησιμοποιήσουν το click away, ενώ το 57% απαντά σίγουρα όχι ή μάλλον όχι.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα το 31% των πολιτών δηλώνουν ότι θα σκέφτονταν σίγουρα ή μάλλον ναι να χρησιμοποιήσουν την παράδοση εκτός, ενώ το 66% απαντά σίγουρα όχι ή μάλλον όχι.

in.gr/skai.gr/ethnos.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα