Ελλάδα

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Η κρίση του κορονοϊού θα είναι «V crisis»

Γ. Περιστέρης: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει εξαγωγέας καθαρής ενέργειας.

Parallaxi
οικονομικό-φόρουμ-δελφών-η-κρίση-του-κ-759081
Parallaxi

Οι προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης με θεμα ευρωπαϊκή οικονομία που διεξήχθη στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, πρόεδρος για την Ευρώπη της Τριμερούς Επιτροπής και πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπογράμμισε τρία στοιχεία που σχετίζονται με την κρίση: Η ευρωπαϊκή και παγκόσμια διάσταση που έχει και μας έκανε να ανακαλύψουμε αδυναμίες που ήδη είχαμε, καθώς και το γεγονός ότι η κρίση μπορεί να αποδειχτεί επιταχυντής της ευρωπαϊκής οικονομίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών, η πανδημία ήρθε να ενδυναμώσει αυτά τα οποία θεωρούμε σημαντικά, τόνισε ο Jean–Claude Trichet, και εκτίμησε ότι πριν τον covid ήμασταν σε πιο αδύναμη θέση σε σχέση με το πώς ήμασταν πριν από τη Lehman Brothers. Μετά την πανδημία, είπε, δεν είχαμε πολλά περιθώρια κινήσεων σε σχέση με το 2008. Ωστόσο, προσέθεσε, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συνεχίζουν να είναι πολύ σημαντικές για την ΕΕ, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι η κρίση επιταχύνει την ψηφιακή μετάβαση, την ανάγκη για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και βελτιώνει τις προοπτικές πολλών τομέων της οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμένγκα τόνισε ότι η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλη χώρα, υποφέρει από την πανδημία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κρίση του κορονοϊού θα είναι «V crisis», δηλαδή μετά τη βαθιά ύφεση θα έρθει μεγάλη ανάκαμψη. Όπως εξήγησε, η πανδημία έδειξε πολλές αδυναμίες για τις οικονομίες μας. Για παράδειγμα, μας έδειξε ότι όσοι είχαν ακόμα αμφιβολίες για την κλιματική αλλαγή έκαναν λάθος, αλλά και ότι η ψηφιοποίηση είναι απαραίτητη και, μάλιστα, είναι μέρος της λύσης. Τόνισε ότι οι ΗΠΑ επέστρεψαν στη δράση για την προστασία του πλανήτη, ότι η ΕΕ κινητοποίησε τεράστια κεφάλαια που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν συνετά και με προσοχή, όμως, όπως χαρακτηριστικά είπε, η ΕΕ είναι πολύ πίσω στην ψηφιοποίηση σε σχέση με τις ΗΠΑ και πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα για να προλάβουμε την εξέλιξη. Τέλος, τόνισε ότι πρέπει να πάρουμε το μάθημα της κρίσης του 2008 και της πανδημίας: «Το 2008 βιαστήκαμε να επαναφέρουμε τους προϋπολογισμούς μας -και ίσως τότε είχαμε δίκιο – όμως τώρα δεν πρέπει να επαναλάβουμε αυτό το λάθος. Και δε θα το κάνουμε, πρέπει να δώσουμε έμφαση στις επενδύσεις».

Η Μαρία Δεμερτζή, αναπληρώτρια διευθύντρια του Ινστιτούτου Bruegel στο Βέλγιο, ανέλυσε τις προοπτικές του πληθωρισμού σε όλον τον κόσμο και ανέφερε πως ίσως στις ΗΠΑ ενισχυθεί, όμως τόνισε ότι δεν ανησυχεί ιδιαιτέρως για την ΕΕ. Ωστόσο, αν δούμε λίγο πληθωρισμό, δεν είναι κακό, καθώς θα δείξει ότι η οικονομία αναπτύσσεται, είπε. Προσέθεσε, τέλος, ότι αν χρειαστεί αύξηση επιτοκίων, λόγω πληθωρισμού, αυτό ίσως δυσκολέψει χώρες όπως η Ελλάδα –με υψηλό χρέος– καθώς θα αυξήσει το κόστος δανεισμού.

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει εξαγωγέας καθαρής ενέργειας και κέντρο (hub) αποθήκευσης ενέργειας για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με νέα έργα ΑΠΕ όπως υπεράκτια πλωτά αιολικά πάρκα, με μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, όπως αυτές που βασίζονται στην αντλησοταμίευση και με ανάπτυξη των διασυνδέσεων.

Αυτά επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, στον US Managing Editor των The Financial Times, Peter Spiegel στο πλαίσιο του φόρουμ των Δελφών,

«Πιστεύουμε ακράδαντα στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Εμείς ως όμιλος έχουμε ένα χαρτοφυλάκιο έργων και επενδύσεων 5 δισ. ευρώ, που αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 20.000 ποιοτικές θέσεις εργασίας», τόνισε ο κ. Περιστέρης ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι σύντομα οι ξένες τράπεζες θα δείξουν πάλι ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά καθώς η Οικονομία θα βελτιώνεται.

Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης, σημείωσε πως είναι μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα μας αλλά κυρίως τη νέα γενιά. «Οι νέοι μας θα μπορούν πλέον να δουλέψουν στην πατρίδα τους, σε ενδιαφέρουσες και καλά αμειβόμενες δουλειές σε τομείς όπως οι ΑΠΕ, οι νέες τεχνολογίες, η πράσινη μετάβαση και η ψηφιοποίηση ιδιωτικού και δημόσιο τομέα. Το Ταμείο Ανάκαμψής δεν είναι απλά μια οικονομική υπόθεση. Η επιτυχής αξιοποίηση του είναι θέμα κατεξοχήν κοινωνικό καθώς η δημιουργία θέσεων εργασίας για τη νέα γενιά είναι πρωτίστως ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης», ανέφερε.

«Η δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα υπό τις κατευθυντήριες οδηγίες του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, από τον αρμόδιο υπουργό κ. Σκυλακάκη και την ομάδα της οποίας προΐσταται υπήρξε γρήγορη, αποτελεσματική και εξαιρετική οδηγώντας σε πολύ καλές επιλογές έργων.

Η υλοποίηση είναι μια πολύ πιο απαιτητική διαδικασία που θέλει ταχύτητα και ευελιξία από πλευράς Ευρωπαϊκών Αρχών, ώστε να μην έχουμε προβλήματα καθυστερήσεων που προκύπτουν συνήθως από την Ευρωπαϊκή γραφειοκρατία και να ολοκληρωθούν τα έργα εγκαίρως.

Από ελληνικής πλευράς, επίσης απαιτούνται νομικές και ρυθμιστικές παρεμβάσεις ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις».

Σχετικά με τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα, ανέφερε:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα