Οικονομικό πλήγμα: Οι αντιδράσεις των φορέων και του δήμου για την ακύρωση της ΔΕΘ
Τι δηλώνουν οι φορείς για το μεγάλο πλήγμα στην οικονομία της πόλης
Η ανακοίνωση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα
«Η απόφαση ακύρωσης της 85ης ΔΕΘ με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία συνιστά αναμφίβολα ένα πλήγμα για την πόλη της Θεσσαλονίκης και την ευρύτερη περιοχή. Όταν, όμως, οι λόγοι που οδηγούν στη λήψη μιας τόσο βαριάς απόφασης έχουν να κάνουν με την προάσπιση της δημόσιας υγείας, οφείλουμε όλοι να σταθούμε με υπευθυνότητα.
Οι ειδικοί επιστήμονες μίλησαν, η κυβέρνηση καθόρισε τα μέτρα και στο πλαίσιο αυτό η απόφαση ακύρωσης της φετινής διοργάνωσης και κατανοητή είναι και απολύτως σεβαστή.
Ταυτόχρονα, όμως, με θλίβει βαθιά και με ανησυχεί ως προς τις επιπτώσεις της στην οικονομία της πόλης. Είναι ανάγκη εδώ και τώρα να σχεδιαστούν κεντρικά από την κυβέρνηση ενεργές πολιτικές στήριξης του επιχειρείν αλλά και αντισταθμιστικές πολιτικές ειδικά για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία.
Ακριβώς αυτή είναι η προσδοκία μας από τον Πρωθυπουργό εν όψει της έλευσής του στη Θεσσαλονίκη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο: ένα στρατηγικό σχέδιο που θα επουλώνει τις οικονομικές πληγές και ταυτόχρονα ένα πακέτο λύσεων για το πρόβλημα των αστικών συγκοινωνιών, που τείνει να εξελιχθεί σε υγειονομική βόμβα.
Εμείς ως Δήμος Θεσσαλονίκης ενεργήσαμε και αναλάβαμε σχετικές πρωτοβουλίες ακόμη και πέραν των αρμοδιοτήτων μας. Ενδεικτικά μόνο να αναφέρω ότι φέρνουμε στην πόλη 50 λεωφορεία από τη Λειψία και δημιουργούμε ένα εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων, για να προσφέρουμε ανάσα στο επιβατικό κοινό και εναλλακτικούς τρόπους μετακινήσεων εν τω μέσω της υγειονομικής κρίσης.
Μέσα στο διάστημα των λίγων ωρών που έγινε γνωστή η απόφαση για την ακύρωση της 85ης ΔΕΘ, ως Δήμαρχος Θεσσαλονίκης προχώρησα σε σειρά επαφών με αξιωματούχους της κυβέρνησης, με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo και με παραγωγικούς φορείς της πόλης, καλώντας τους να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης μέσα στο δύσκολο τοπίο που έχει διαμορφωθεί. Το στοίχημα είναι μεγάλο. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να το κερδίσουμε».
Η ανακοίνωση του ΕΒΕΘ
Δυσμενής εξέλιξη με πολλαπλές οικονομικές και αναπτυξιακές συνέπειες, αλλά αναγκαία υπό το πρίσμα της πανδημίας, συνιστά η ακύρωση της διοργάνωσης της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ο αντίκτυπος για την ΔΕΘ-Helexpo και την οικονομία της Θεσσαλονίκης, της Βόρειας Ελλάδας και ολόκληρης της χώρας είναι προφανώς αρνητικός, αλλά η Κυβέρνηση και η επιστημονική κοινότητα έκριναν ορθώς πως η δημόσια υγεία έχει προτεραιότητα. Οι συνέπειες για την οικονομία ειδικά της Θεσσαλονίκης έχουν πολλαπλασιαστικό και σωρευτικό χαρακτήρα, καθώς η πόλη όχι μόνο στερείται από το μείζον πολιτικοοικονομικό γεγονός που την χαρακτηρίζει εδώ και πολλές δεκαετίες, αλλά θα σημειωθούν άμεσες και έμμεσες απώλειες πολλών δεκάδων εκατομμυρίων Ευρώ από την μη πραγματοποίηση της ΔΕΘ. Η ΔΕΘ υπό τις παρούσες συνθήκες αποτελεί μία αναντικατάστατη διοργάνωση για την Θεσσαλονίκη, ενώ και η ίδια η ΔΕΘ-Helexpo δεν θα αποκομίσει σημαντικά έσοδα. Το ΕΒΕΘ αποτελεί έναν φορέα που στηρίζει διαχρονικά τον μεγαλύτερο εκθεσιακό θεσμό της χώρας και θα συνεχίσει να το πράττει και στο μέλλον. Παράλληλα μαζί και με τους υπόλοιπους φορείς της Θεσσαλονίκης υποστηρίζει την προοπτική διερεύνησης ενός εναλλακτικού τρόπου διοργάνωσης της ΔΕΘ. Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα για την Θεσσαλονίκη και την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας, καθώς και της χώρας, είναι να διασφαλιστεί η συνέχεια της διοργάνωσης, προκειμένου το 2021 να υλοποιηθεί με ασφάλεια και με το πνεύμα, που την διέπει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης
Την απογοήτευση του κλάδου των επαγγελματιών για τη ματαίωση της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) εκφράζει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «από τη στιγμή που οι υπεύθυνοι επιστήμονες το κρίνουν επιβεβλημένο θα πρέπει να το αποδεχθούμε αδιαμαρτύρητα, όπως άλλωστε και όλα τα περιοριστικά μέτρα».
«Η ματαίωση αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στην Οικονομία της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας γενικότερα, πλήγμα από το οποίο πολύ δύσκολα να συνέλθει η περιοχή μας», τονίζει ο πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης και σημειώνει πως «η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της αρχής που λέει ότι όποιος θίγεται θα πρέπει να ενισχύεται, είναι υποχρεωμένη απέναντι στο Λαό της Θεσσαλονίκης και τους φορείς να βρει άλλους τρόπους με τους οποίους θα μπορεί να ισοφαρίσει το χτύπημα αυτό», όπως «ένα χρηματοδοτημένο από ευρωπαϊκούς πόρους ειδικό πακέτο στήριξης προς την περιοχή μας, με κίνητρα και ελαφρύνσεις προς τις επιχειρήσεις αλλά και η επίσπευση της κατασκευής έργων υποδομής και η συμπλήρωση του σχεδιασμού τους με νέα».