Top

Οικονόμου: Αύριο η τροπολογία για υγειονομικούς-Την επομένη της 1ης δόσης επιστρέφουν στην εργασία

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. 

Parallaxi
οικονόμου-αύριο-η-τροπολογία-για-υγει-781074
Parallaxi

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.  

Οικονόμου: Αύριο η τροπολογία για υγειονομικούς-Την επομένη της 1ης δόσης επιστρέφουν στην εργασία

Τροπολογία, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους υγειονομικούς έχουν τεθεί σε αναστολή να εμβολιάζονται και να επιστρέφουν στην εργασία τους την επομένη της πρώτης δόσης και όχι 14 μέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους, προωθείται αύριο στη Βουλή, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει τιμωρητική διάθεση απέναντι σε κανέναν».

Πρόσθεσε ότι η πανδημία εξακολουθεί να σαρώνει τον πλανήτη και δεν προβλέπεται να υποχωρήσει το διάστημα των επομένων μηνών, ενώ η κυβέρνηση έχει διπλό στόχο: Αφενός την προστασία της δημόσιας υγείας και αφετέρου την προοδευτική αποκατάσταση όλων των μορφών του δημόσιου βίου. «Χωρίς την ανάσχεση της πανδημίας η αποκατάσταση της ζωής στην πληρότητά της δεν είναι εφικτή», επισήμανε.

Σχολιάζοντας τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αναχαίτιση της πανδημίας, υπογράμμισε ότι είναι αντίστοιχα και ανάλογα αυτών που έχουν ληφθεί στον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο, σεβόμενοι το εθνικό και διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Δεν θίγουμε, σε καμιά περίπτωση, το σκληρό πυρήνα, του ιδιωτικού βίου. Αλλά, όσον αφορά στο δημόσιο βίο, ο καθένας μας παίρνει αποφάσεις, λαμβάνοντας υπόψη και τις συνέπειές τους, οι οποίες ήταν εκ των προτέρων γνωστές», συμπλήρωσε.

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει μετρά στήριξης των νοικοκυριών το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση ανησυχεί για το θέμα της ακρίβειας. Δήλωσε ωστόσο ότι η ακρίβεια είναι συνεπεία της παγκόσμιας εξόδου από την ύφεση που υπήρξε λόγω της πανδημίας. «Η κυβέρνηση έχει τα εργαλεία να πατάξει όποια φαινόμενα αισχροκέρδειας διαπιστωθούν και σε κάθε περίπτωση οι ανατιμήσεις να μην μονιμοποιηθούν», κατέληξε.

Κρήτη: Εμβολιασμοί έξω από εκκλησία στις Αρχάνες

Λίγο μετά τις 9 το πρώι, ξεκίνησε στις Αρχάνες, ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού σε πολίτες, έξω από τιν Ιερό Ναό της Παναγίας, ένα θέμα που ανέδειξε το Ράδιο Κρήτη.

Ο πρώτος που εμβολιάστηκε ήταν ο 75χρονος Μιχάλης Βαρδάκης, ο οποίος δήλωσε ότι μέχρι σήμερα δεν είχε εμβολιαστεί και ήταν διστακτικός, ενώ η απόφασή του να εμβολιαστεί σήμερα οφείλεται στην προτροπή του πατέρα Ανδρέα αλλά και την επιθυμία του να βρίσκεται κοντά στα εγγόνια του και την οικογένεια του, χωρίς περιορισμούς.

Πρόκειται για μία πρωτοποριακή πρωτοβουλία του εφημέριου του Ιερού Ναού πατέρα Ανδρέα Καλιοντζάκη, εν μέσω πανδημίας και με έντονη την ανάγκη να γίνουν το δυνατόν περισσότεροι εμβολιασμοί ενόψει χειμώνα.

«Η μοναδική λύση είναι το εμβόλιο και για τον λόγο αυτό καλέσαμε τον κόσμο κάτω από τη σκέπη της Παναγίας να εμβολιαστεί». Για τις αρνητικές αντιδράσεις στην πρωτοβουλία που έλαβε, ο πατήρ Ανδρέας ανέφερε ότι το θέμα του εμβολιασμού «δεν είναι θρησκευτικό, αλλά καθαρά επιστημονικό και ιατρικό. Υπηρετώ τον Θεό της αγάπης και στα όσα αρνητικά ακούστηκαν, εγώ απαντώ με αγάπη», τόνισε ο πατέρας Ανδρέας.

Στόχος τής προσπάθειας είναι να ενισχυθεί η εμβολιαστική κάλυψη μεταξύ των πιστών, που έως και πριν λίγες ημέρας διατηρούσαν επιφυλάξεις για το εμβόλιο και παρέμεναν ανεμβολίαστοι.

Οι εμβολιασμοί γίνονται με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson &Johnson, από μικτό κλιμάκιο της 7ης ΥΠΕ Κρήτης σε συνεργασία με τον Δήμο Αρχανών – Αστερουσίων.

Την ικανοποίησή της εξέφρασε η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη, που ευχαρίστησε τον πατέρα Ανδρέα και την Αρχιεπισκοπή Κρήτης για την πρωτοβουλία, επισημαίνοντας ότι η κίνηση αυτή ανοίγει τον δρόμο για τον εμβολιασμό ανθρώπων που για τους δικούς τους λόγους, εδώ και μήνες, δεν είχαν εμβολιαστεί. «Είναι σημαντικό η εκκλησία να βρίσκεται κοντά σε αυτή την προσπάθεια που στοχεύει στο να καταφέρουμε, όσο το δυνατόν πιο σύντομα, να ξεπεράσουμε αυτό που ζούμε» τόνισε.

Στον σημερινό εμβολιασμό στον ιερό ναό της Παναγίας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να εμβολιαστούν πάνω από 50 πολίτες.

Η κ. Μπορμπουδάκη τόνισε ότι η προσπάθεια με εμβολιασμούς σε ναούς θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, ενώ συνεχίζεται και ο κατ’ οίκον εμβολιασμός. Η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης επανέλαβε το κάλεσμα για εμβολιασμό, διευκρινίζοντας ότι το κεντρικό μήνυμα παραμένει: «Προστατευόμαστε, εμβολιαζόμαστε, βγαίνουμε νικητές».

Το «παρών» στον εμβολιασμό έδωσε ο διευθυντής της Πνευμονολογικης Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης. Τόνισε ότι πρόκειται για υψηλού συμβολισμού πράξη «που ελπίζω να βρει μιμητές στην εκκλησία και να ενισχυθεί η εμβολιαστική κάλυψη».

Σαρηγιάννης: Θα φτάσουμε 5.500 κρούσματα στα τέλη Σεπτέμβρη

Ηράκλειο: Σκληρή μάχη με τον κορονοϊό για δέκατη μέρα δίνει η 36χρονη έγκυος

Μάχη για τη ζωή της ίδιας και του εμβρύου που κυοφορεί δίνει για δέκατη ημέρα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Βενιζελείου η 36χρονη έγκυος που νόσησε από Covid-19.

Οι γιατροί και το προσωπικό της Μονάδας παρακολουθούν στενά την κατάσταση της υγείας της, που παραμένει κρίσιμη, αλλά και του εμβρύου. «Η γυναίκα είναι σε αρκετά σοβαρή κατάσταση, άλλοτε παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης, άλλοτε επιδείνωση» δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο διευθυντής της ΜΕΘ Ανέστης Κιούλπαλης, προσθέτοντας ότι τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα για το πώς θα εξελιχθεί η υγεία της γυναίκας.

Η 36χρονη νοσηλεύεται διασωληνωμένη και σε καταστολή. Διανύει την 25η εβδομάδα κύησης και οι γιατροί, αν και είχε εξεταστεί το ενδεχόμενο της καισαρικής τομής, σε συνεννόηση με το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό του Αττικού νοσοκομείου, αποφάσισαν τελικώς να μην προχωρήσουν στην επέμβαση. Όπως ανέφερε ο κ. Κιούλπαλης, κρίθηκε ότι στη δεδομένη φάση δε θα είχε θετικό αντίκτυπο στην εξέλιξη της πορείας της υγείας της.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Σε αναστολή 188 ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε Ξάνθη και Δράμα

Σε αναστολή οδηγήθηκαν 92 εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης οι οποίοι δεν εμβολιάστηκαν με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συνεχίσουν την εργασία τους στον χώρο της Υγείας, κατ’ εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους υγειονομικούς.

Σύμφωνα με το Open, πρόκειται για το 14% των εργαζομένων του ΓΝΞ το οποίο μεταφράζεται σε 5 γιατρούς, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό. Η απομάκρυνση των εν λόγω εργαζομένων έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το Νοσοκομείο που αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση υπό τη μορφή στάσης εργασίας έξω από το Νοσοκομείο, με τους υγειονομικούς να αντιδρούν στο μέτρο της υποχρεωτικότητας και να εκφράζουν τους έντονους προβληματισμούς τους για την επόμενη ημέρα στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, μετά και την απομάκρυνση όσων εργαζόμενων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.Tο Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου άλλωστε τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού, εκφράζοντας ωστόσο την έντονη δυσφορία του για τον υποχρεωτικό χαρακτήρα του μέτρου και τις επιπτώσεις του στο σύστημα Δημόσιας Υγείας της Ξάνθης.

Την ίδια ώρα 96 υγειονομικοί στο νοσοκομείο της Δράμας έχουν τεθεί σε αναστολή, χωρίς να υπολογίζονται όσοι λείπουν σε άδειες, και κάποιοι εξ αυτών θα τεθούν σε αναστολή επειδή είναι ανεμβολίαστοι. Πρόκειται για ένα ποσοστό 18% στο σύνολο των εργαζομένων. Μιλώντας στο ράδιο Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος των εργαζομένων, Ιωάννης Παπαδόπουλος, τόνισε πως «αν δεν βρεθούν γρήγορες λύσεις η αναστολή του προσωπικού, θα φέρει και την αναστολή του νοσοκομείου». Σημειώνεται ότι τον Μάιο προκηρύχθηκε η πρόσληψη 18 αναισθησιολόγων για όλα τα νοσοκομεία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η διαδικασία προχώρησε, ωστόσο από τις 18 θέσεις καλύφθηκαν μόνο οι τρεις. Για τις 15 θέσεις δεν υπήρχε καν εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Λινού: Οι μαθητές που θα νοσήσουν θα μεταφέρουν τον ιό σε 150 άτομα

Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 109.274 έλεγχοι, από τους οποίους οι 70.075 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 233 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 2 συλλήψεις, ως ακολούθως:

138 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 115 πρόστιμα των 300 ευρώ και 23 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

41 στη Θεσσαλονίκη, 25 στην Ήπειρο, 14 στη Στερεά Ελλάδα, 13 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 11 στη Δυτική Ελλάδα, 9 στο Βόρειο Αιγαίο, 8 στην Κρήτη, 7 στην Πελοπόννησο, 5 στη Δυτική Μακεδονία, 3 στο Νότιο Αιγαίο, 1 στη Θεσσαλία και 1 στη Κεντρική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 67.072 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 64.484 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.588 των 150 ευρώ.

20 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ, εκ των οποίων 12 στην Κρήτη, 4 στην Πελοπόννησο, 2 στη Δυτική Ελλάδα και 2 στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 194.793 ομοειδείς παραβάσεις.

75 παραβάσεις και 2 συλλήψεις, για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική, σύλληψη και 10.000 ευρώ πρόστιμο, σε ιδιοκτήτη εστιατορίου, με επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών, 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους, σε καταστήματα, από 300 ευρώ πρόστιμο, σε 6 καταστήματα, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών.

Στη Κεντρική Μακεδονία, σύλληψη και 20.000 ευρώ πρόστιμο, σε προσωρινά υπεύθυνο εστιατορίου μπαρ, με επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών. Επιπλέον, αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας του καταστήματος για 60 ημέρες, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτες, σε καταστήματα.

Στο Νότιο Αιγαίο, 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, για παραβίαση αναστολής λειτουργίας. Επιπλέον, επιβλήθηκε 25.000 ευρώ πρόστιμο, στο κατάστημα, 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους, σε καταστήματα.

Στη Θεσσαλονίκη, 10.000 ευρώ πρόστιμο, σε εστιατόριο, με επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους, σε καταστήματα.

Στην Δυτική Μακεδονία, 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε άτομο, για μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδο στη χώρα, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους, σε καταστήματα.

Στα Ιόνια Νησιά, 22 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και πελάτες, σε καταστήματα.

Στην Κρήτη, 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και πελάτες, σε καταστήματα.

Στην Δυτική Ελλάδα, 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους, σε καταστήματα.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από ιδιοκτήτες, σε καταστήματα.

Στη Στερεά Ελλάδα, 300 ευρώ πρόστιμο, σε εστιατόριο, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών.

Στην Ήπειρο, 300 ευρώ πρόστιμο, σε επιχείρηση, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 10.621 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.403 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Πηγή: skai.gr, ekriti.gr, ethnos.gr, ertnews.gr

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα