Featured

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε γύρω από την μόλυνση των Τραμπ

Αυτή την στιγμή πρώτο στις τάσεις του Twitter είναι το #TrumpHasCovid, όμως υπάρχουν πολλοί που το αμφισβητούν.

Parallaxi
όλα-όσα-πρέπει-να-ξέρετε-γύρω-από-την-μό-556061
Parallaxi

Παγκόσμια αίσθηση έχει προκαλέσει, από τις πρωινές ώρες, η είδηση πως ο Ντόναλντ Τραμπ και η γυναίκα του Μελάνια είναι θετικοί στον κορονοϊό. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ γνωστοποίησε μέσω Twitter ότι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό μετά από τεστ στο οποίο υπεβλήθησαν.

Πουλάει το #TrumpHasCovid;

Αυτή την στιγμή πρώτο στις τάσεις του Twitter είναι το #TrumpHasCovid. Όμως υπάρχουν πολλοί που αμφισβητούν πως ο Ντόναλντ Τραμπ είναι θετικός στον κορονοϊό και θεωρούν πως πρόκειται για fake news… Άλλοι πιστεύουν ότι είναι ένα είδος διαφήμισης για να αποτρέψει την αποτυχία του στο να αντιμετωπίσει τον ιό, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που νομίζουν πως η συγκεκριμένη ανακοίνωση από τον ίδιο έγινε λόγω των επερχόμενων εκλογών.

 Εδώ οι χρήστες εκφράζουν την αμφισβήτηση τους:

Ποιο είναι το πρόσωπο που κόλλησε την οικογένεια Τραμπ;

Ο λόγος για την Hope Hicks, η οποία είναι μία από τους συμβούλους που περιβάλλουν τον πρόεδρο.

Η 31χρονη είναι μία από τους πιο αξιόπιστους βοηθούς του. Παλαιότερα είχε «υπηρετήσει» ως διευθύντρια επικοινωνιών του Λευκού Οίκου και επανήλθε στη διοίκηση φέτος πριν από τις εκλογές.

Οι 13 φορές που ο Ντόναλντ Τραμπ υποτίμησε δημόσια τον ιό

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά δεκατρείς φορές υποτίμησε μέχρι και σήμερα τον κορονοϊό ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ που βρέθηκε θετικός στον ιό, έχει υποτιμήσει τη σοβαρότητα της επιδημίας επί μήνες, αποφεύγοντας να φορέσει μάσκα, επικρίνοντας άλλους που φοράνε και πραγματοποιώντας μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις με τους υποστηρικτές του να παρίστανται χωρίς να φορούν μάσκα, παρά τις συστάσεις των υγειονομικών αρχών.

Αν και δέχεται επικρίσεις για την αντίδρασή του στην επιδημία, η οποία έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο 200.000 ανθρώπων στις ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος εξαίρει τον τρόπο που διαχειρίστηκε την υγειονομική κρίση.

Ακολουθούν μερικές δηλώσεις του:

– 22 Ιανουαρίου στο CNBC: «Το έχουμε υπό πλήρη έλεγχο. Είναι ένας άνθρωπος που ήρθε από την Κίνα και το έχουμε υπό έλεγχο. Όλα θα πάνε καλά».

– 24 Ιανουαρίου στο Twitter: «Η Κίνα εργάζεται πολύ σκληρά για να περιορίσει τον κορονοϊό. ΟΙ ΗΠΑ εκτιμούν πολύ τις προσπάθειές της και τη διαφάνεια. Όλα θα πάνε καλά. Κυρίως, εκ μέρους του αμερικανικού λαού, θέλω να ευχαριστήσω τον (Κινέζο) πρόεδρο Σι (Τζινπίνγκ)».

– 23 Φεβρουαρίου σε δημοσιογράφους: «Ασχολούμαστε πάρα πολύ. Είμαστε απολύτως ενήμεροι για όλα όσα συμβαίνουν. Έχουμε τα πάντα υπό έλεγχο σε αυτή τη χώρα».

– 27 Φεβρουαρίου από τον Λευκό Οίκο: «Θα εξαφανιστεί. Μία ημέρα, είναι σαν θαύμα, θα εξαφανιστεί».

– 10 Μαρτίου έπειτα από συνάντηση με Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές: «Δεν ήταν αναμενόμενο (…) Και έπληξε τον κόσμο. Και είμαστε προετοιμασμένοι και κάνουμε καταπληκτική δουλειά. Και θα εξαφανιστεί. Απλώς παραμείνετε ψύχραιμοι. Θα εξαφανιστεί».

– 15 Μαρτίου σε ενημέρωση από τον Λευκό Οίκο: «Είναι ένας πολύ μολυσματικός ιός. Είναι φοβερός, αλλά είναι κάτι το οποίο ελέγχουμε εξαιρετικά».

– 18 Μαρτίου στο Twitter: «Πάντα αντιμετώπιζα σοβαρά τον κινέζικο ιό και έχω κάνει πολύ καλή δουλειά από την αρχή, περιλαμβανομένης της έγκαιρης απόφασής μου να κλείσω ‘τα σύνορα’ με την Κίνα, παρά την επιθυμία σχεδόν όλων».

– 3 Απριλίου σε ενημέρωση στον Λευκό Οίκο: «Με τις μάσκες, θα είναι στην πραγματικότητα κάτι προαιρετικό. Μπορείτε να το κάνετε, δεν είστε υποχρεωμένοι. Επιλέγω να μην το κάνω, αλλά κάποιοι άνθρωποι θέλουν να το κάνουν και είναι εντάξει (…) Όταν χαιρετώ προέδρους, πρωθυπουργούς, δικτάτορες, βασιλιάδες, βασίλισσες (…) Δεν το βλέπω σαν κάτι που να μου ταιριάζει».

– 23 Απριλίου σε ενημέρωση στον Λευκό Οίκο: «Βλέπω τα απολυμαντικά, που τον σκοτώνουν (τον κορονοϊό) σε ένα λεπτό, ένα λεπτό, υπάρχει κάποιος τρόπος να να κάνουμε κάτι τέτοιο κάνοντας ενέσεις ή έναν καθαρισμό; Διότι βλέπετε πηγαίνει στα πνευμόνια και τους κάνει πολύ κακό, οπότε θα ήταν ενδιαφέρον να το ελέγξουμε». Όταν ρωτήθηκε στη συνέχεια για το θέμα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν ενθαρρύνει τους ανθρώπους να πιουν απολυμαντικά και εξήγησε ότι τα σχόλιά του ήταν σαρκαστικά.

– 21 Μαΐου σε επίσκεψή του σε εργοστάσιο της Ford: «Φορούσα (μάσκα), αλλά δεν ήθελα να δώσω στους δημοσιογράφους την ικανοποίηση να τη δουν».

– 12 Ιουλίου όταν εμφανίστηκε να φορά δημοσίως φορώντας μάσκα για πρώτη φορά: «Όταν είσαι σε ένα νοσοκομείο (…) όταν μιλάς με στρατιώτες, ανθρώπους που σε κάποιες περιπτώσεις μόλις βγήκαν από το χειρουργείο, πιστεύω ότι είναι καταπληκτικό να φοράς μάσκα».

– 22 Ιουλίου σε ενημέρωση του Λευκού Οίκου: «Ζητάμε από όλους, όταν δεν είστε σε θέση να τηρήσετε τις αποστάσεις, να φοράτε μάσκα, αγοράστε μία μάσκα. Είτε σας αρέσει είτε όχι, έχουν αποτέλεσμα (…) και χρειαζόμαστε ό,τι μπορούμε (…) θα τη χρησιμοποιήσω με χαρά (…) Οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει είναι καλό».

– 29 Σεπτεμβρίου: «Φοράω μάσκα όταν χρειάζεται”. Κοροϊδεύοντας τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές Τζο Μπάιντεν, ο Τραμπ είχε προσθέσει: “Δεν φοράω μάσκες όπως εκείνος. Κάθε φορά που τον βλέπουμε, φοράει μάσκα. Μπορεί να μιλάει 60 μέτρα μακριά τους και εμφανίζεται με τη μεγαλύτερη μάσκα που έχω δει”.

Όταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί μήπως ο κορονοϊός εξαπλωθεί στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε ότι «μέχρι στιγμής δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Γίνονται σε εξωτερικούς χώρους, αυτή είναι η μεγάλη διαφορά, σύμφωνα με τους ειδικούς. Και τις κάνουμε σε εξωτερικούς χώρους, μαζεύουμε τεράστια πλήθη (…) Σε μερικές από αυτές τις συγκεντρώσεις συμμετείχαν 35.000- 40.000 άνθρωποι».

Πώς θα επηρεάσει η ασθένεια του Τραμπ τις προεδρικές εκλογές

Η προσβολή του Ντόναλντ Τραμπ από κορωνοϊό συνεπάγεται μία περίοδο αβεβαιότητας στην κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ. Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του θετικού αποτελέσματος του τεστ, ο προσωπικός γιατρός του Τραμπ ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ «θα παραμείνει εντός του Λευκού Οίκου κατά την διάρκεια της “ανάρρωσής” του».

Το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει αυτή η «ανάρρωση» είναι άγνωστο και θα εξαρτηθεί από το πόσο σοβαρά θα νοσήσει το προεδρικό ζεύγος. Ακόμη και αν ο Τραμπ βγει αρνητικός σε 14 ημέρες, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα είναι σε θέση να συμμετάσχει σε προεκλογικές συγκεντρώσεις σε τρεις πολιτείες κλειδιά – Ουισκόνσιν, Φλόριντα και Αριζόνα – ούτε και στο επόμενο debate στις 15 Οκτωβρίου.

Αν ο Ντόναλντ Τραμπ νοσήσει πολύ σοβαρά και δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα προεδρικά του καθήκοντα, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα κληθεί να αναλάβει τα ηνία. Αυτήν τη στιγμή δεν είναι γνωστό εάν και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με τον ιατρικό αναλυτή του CNN Τζόναθαν Ράινερ, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι πρέπει να μπει σε απομόνωση, διότι ενδέχεται τόσο ο Τραμπ, όσο και ο Πενς να νοσήσουν, περίπτωση κατά την οποία η Πελόζι ενδεχομένως θα χρειασθεί να ασκήσει χρέη προέδρου, σύμφωνα με την Presidential Succession Act του 1947 περί προεδρικής διαδοχής, η οποία ορίζει ότι ο πρόεδρος της Βουλής και pro tempore ο πρόεδρος της Γερουσίας είναι οι επόμενοι μετά τον αντιπρόεδρο και προηγούνται των μελών της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων πρώτος τη τάξει είναι ο υπουργός Εξωτερικών.

Δεν είναι επίσης γνωστό για πόσο χρόνο ο Τραμπ, η Μελάνια και η σύμβουλος Χόουπ Χικς (ασθενής 0 του προεδρικού πυρήνα μόλυνσης) είναι φορείς του κορωνοϊού και με ποια από τα μέλη του προσωπικού του Λευκού Οίκου ήρθαν σε επαφή. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η εμφάνιση των συμπτωμάτων έρχεται κατά κανόνα 5 έως 6 ημέρες μετά την μόλυνση, αλλά δεν αποκλείεται τα συμπτώματα να εμφανισθούν και έπειτα από 14 ημέρες. Απ΄ό,τι φαίνεται, η Χόουπ Χικς εμφάνισε τα συμπτώματα την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου.

Τι λέει ο γιατρός του Λευκού Οίκου για το θετικό κρούσμα του Τραμπ

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διαγνώστηκε με κορωνοϊό, «είναι καλά», διαβεβαίωσε ο γιατρός της αμερικανικής προεδρίας, ο Σον Κόνλεϊ.

Ο Τραμπ θα παραμείνει στον Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια της περιόδου «ανάρρωσής» του, πρόσθεσε ο Κόνλεϊ, τονίζοντας πως θα «συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του» κανονικά, εξ αποστάσεως. Στο κείμενο που έδωσε στους δημοσιογράφους, σημείωνε: «Η ιατρική ομάδα του Λευκού Οίκου και εγώ θα τους παρακολουθούμε και εκτιμώ την υποστήριξη που παρείχαν ορισμένοι από τους σπουδαιότερους ιατρικούς επαγγελματίες και ιδρύματα της χώρας μας.

Να είστε βέβαιοι πως πιστεύω ότι ο Πρόεδρος θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του χωρίς διακοπή ενώ αναρρώνει και θα σας ενημερώσω για τυχόν περαιτέρω εξελίξεις».

Πηγή: ethnos.gr / ΑΠΕ / inews.co.uk

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα