Όλα όσα θα ήθελες να ξέρεις για το Οκτόμπερφεστ
Τη μεγαλύτερη γιορτή μπύρας που λαμβάνει χώρα στο Μοναχό και φιλοξενεί πάνω από 6 εκατομμύρια ανθρώπους
View this post on Instagram
Στις 12 Οκτωβρίου 1810, το γαμήλιο γλέντι του πρίγκιπα της Βαυαρίας Λουδοβίκου Α’ και της πριγκίπισσας της Σαξωνίας Τερέζας, όπου οι πολίτες της πόλης του Μοναχό κλήθηκαν να δώσουν το παρόν, στάθηκε η αφορμή για το μεγαλύτερο φεστιβάλ που λαμβάνει χώρα στο Μοναχό από τότε.
Μιλάμε φυσικά για το Οκτόμπερφεστ, μια από τις πιο διάσημες γιορτές της Γερμανίας, όπου η μπύρα κυλάει άφθονη, η μουσική από ορχήστρες πνευστών κάνουν το κλίμα ακόμη πιο εύθυμο και γιορτινό και ο κόσμος που επισκέπτεται το φεστιβάλ ανέρχεται περίπου στα 6 εκατομμύρια.
Όλα ξεκίνησαν λοιπόν τότε, το 1810. Το γλέντι του γάμου ολοκληρώθηκε πέντε ημέρες αργότερα με έναν ιππόδρομο που διεξήχθη σε ανοιχτό χώρο που ονομάστηκε Theresienwiese( χώρος ή λιβάδι της Τερέζας), προς τιμήν της νύφης και μέχρι και σήμερα παραμένει ο χώρος για το φεστιβάλ. Έκτοτε όλο αυτό μετατράπηκε σε ένα ετήσιο πανηγύρι, συνοδευόμενο από ιπποδρομίες και αγροτικές εκθέσεις, ενώ το 1818 παρουσιάστηκαν και περίπτερα που σέρβιραν φαγητό και ποτό. Στα τέλη του 20ου αιώνα τα περίπτερα είχαν εξελιχθεί σε μεγάλες αίθουσες μπύρας, καθόλου τυχαίο που το Οκτομπερφεστ θεωρείται η μεγαλύτερη γιορτή μπύρας.
View this post on Instagram
Φαν φακτ: την ημέρα των εγκαινίων, όταν το ρολόι χτυπήσει 12 το μεσημέρι, ο δήμαρχος του Μοναχού χτυπάει με ένα σφυρί το πρώτο βαρέλι μπύρας και φωνάζει « Το βαρέλι είναι στην διάθεσή σας», δίνοντας το σήμα έναρξης. Και το γλέντι ξεκινά… Προσοχή, προσοχή: Η μπύρα είναι δυνατή και “βαράει” πολύ εύκολα. Είναι κατά μέσο όρο 1.3% πιο δυνατές από αυτές που συνηθίζουμε να πίνουμε, ενώ και η ποσότητα είναι αρκετά γενναιόδωρη. Σερβίρονται σε ποτήρια του ενός λίτρου, που ονομάζονται « Μας». Επίσης σε όλες τις τέντες σερβίρονται μπύρες από γνωστές ζυθοβιομηχανίες του Μοναχού. Και αυτές είναι μόνο έξι: Lowenbrau, Spaten, Augustiner, Hofbrau, Paulaner και Hacker-Pchorr. Οι τιμές της μπύρας κυμαίνονται από 10 με 10.40 ευρώ.
Εχτός από την μπύρα, το φαγητό έχει και αυτό την τιμητική του. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μεγάλη ποικιλία από παραδοσικά πιάτα, όπως Hendl (κοτόπουλο), Schweinebraten (χοιρινό ψητό), Steckerlfisch (ψητό ψάρι σε ξυλάκι), Würstl( λουκάνικα) κ.α. Περίπου 6,5 εκατομμύρια άτομα επισκέπτονται το φεστιβαλ, με το 13% να αποτελεί ξένους επισκέπτες. Όλοι αυτοί μαζί θα καταναλώσουν 500,000 ψητά κοτόπουλα, 120,000 λουκάνικα, 80,000 λίτρα κρασί( ναι, αν δεν σου αρέσει η μπύρα δεν χρειάζεται να ανησυχείς καθόλου, υπάρχει τέντα που προσφέρει κρασί και σαμπάνια) , 50,000 χοιρινά κότσια και 6 εκατομμύρια λίτρα μπύρας.
Αν νομίζεις βέβαια ότι το Οκτομπερφεστ είναι μόνο το φαγοπότι κάνεις λάθος. Συναυλίες με παραδοσιακή μουσική, εκδηλώσεις χορού, παρέλαση με παραδοσιακές φορεσιές, είναι μερικά από τα θεάματα αυτών των ημερών.
View this post on Instagram
View this post on Instagram
Φαν φακτ: Προς τιμήν του πριγκιπικού γάμου το 1810, πραγματοποιήθηκε παρέλαση και από το 1850 και μετά καθιερώθηκε ως σημαντικό κομμάτι της συγκεκριμένης γιορτής. Ντυμένοι με παραδοσιακές στολές, περίπου 8.000 άνθρωποι, παρελαύνουν από την Maximilian, στο κέντρο του Μοναχού, μέχρι τις εγκαταστάσεις του Οκτομπερφεστ.
Και τι φοράμε στο Οκτομπερφεστ; Γενικότερα συνηθίζεται οι επισκέπτες να φοράνε τις παραδοσιακές βαυαρικές φορεσιές( Dirndl για τα κορίτσια, lederhosen για τα αγόρια, το οποίο συνοδεύεται από καπέλο με φτερό)
View this post on Instagram
View this post on Instagram
Αυτό λοιπόν είναι το Οκτομπερφεστ που παρόλο που λέγεται έτσι ( γιορτή Οκτωβρίου), η ονομασία είναι μάλλον παραπλανητική, καθώς οι περισσότερες μέρες της γιορτής συμβαίνουν τον Σεπτέμβρη. Ξεκινά 16 μέρες πριν από την πρώτη Κυριακή του Οκτώβρη.
Φαν φακτ: Από το 1810 μέχρι και σήμερα έχει ακυρωθεί μόνο 24 φορές, εξαιτίας πολέμων και επιδημιών.
View this post on Instagram
View this post on Instagram