Κορονοϊός: Μάσκα που αποστειρώνει και τον εκπνεόμενο αέρα από το ΑΠΘ – Πώς λειτουργεί
Μία συσκευή υψηλής τεχνολογίας, με μάσκα ατομικής προστασίας συνδυαζόμενη με μικροβιοκτόνο και αντιικό σύστημα (ΜΑΠ), που αποστειρώνει όχι μόνο τον εισπνεόμενο, αλλά και τον εκπνεόμενο από τους χρήστες της αέρα, δημιουργήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και αναμένει την έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, για να αλλάξει τα δεδομένα σε ό,τι αφορά την προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας, το οποίο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον SARS-CoV-2.
Η σημαντική εφεύρεση, για την οποία έχουν ήδη ενημερωθεί ο πρωθυπουργός, ο ΕΟΔΥ και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έχει λάβει αριθμό αξιολόγησης για την κατοχύρωση πατέντας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και από τον Οργανισμό Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ. Είναι το αποτέλεσμα σύμπραξης του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ με επικεφαλής τον καθηγητή Ορθοπαιδικής Παναγιώτη Γκιβίση και του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή Χρήστο Αντωνόπουλο, ο οποίος έχει ως ερευνητικό αντικείμενο τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία.
Η αναπνευστική συσκευή με πλήρη κάλυψη προσώπου, φέρει την ονομασία «VITER1 GR», εκ του «Virus Terminator Greece» και μετατρέπει την παθητική προστασία απέναντι στον SARS-CoV-2, σε ενεργητική, με τη χρήση ειδικών λαμπτήρων LED, οι οποίοι παράγουν αποστειρωτική ακτινοβολία UV-C, εκπεμπόμενη στον εισπνεόμενο αέρα, ενώ με τον ίδιο τρόπο αποστειρώνει και τον εκπνεόμενο αέρα με απόλυτη ασφάλεια για τον χρήστη.
«Έχω παρακολουθήσει από την αρχή τις προσπάθειες κατασκευής και λειτουργίας της αναπνευστικής συσκευής και νοιώθω υπερήφανος που δημιουργήθηκε στο Αριστοτέλειο. Από την περασμένη Άνοιξη, η ερευνητική μας κοινότητα έχει εστιάσει το έργο της σε ό,τι έχει να κάνει με την υγειονομική κρίση, γιατί έτσι αντιλαμβανόμαστε τον κοινωνικό μας ρόλο και την ανταπόδοση στην Πολιτεία, που στηρίζει το δημόσιο Πανεπιστήμιο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, εξηγώντας πως η συγκεκριμένη εφεύρεση «συνιστά παγκόσμια συνεισφορά του ΑΠΘ στο ερευνητικό κομμάτι της αντιμετώπισης της πανδημίας και γι’ αυτό άμεση ήταν η ενημέρωση του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υγειονομικών Αρχών».
«Ο κορονοϊός από θηρευτής γίνεται θήραμα»
Πίσω από κάθε σημαντική ανακάλυψη βρίσκεται η ανθρώπινη περιέργεια και η αναζήτηση πρακτικών λύσεων σε θέματα καθημερινά ή και πιο σύνθετα. Για τον καθηγητή Παναγιώτη Γκιβίση, η ιδέα ήταν απλή στην προσέγγισή της: «Πώς ο SARS-CoV-2 από θηρευτής, μπορεί να γίνει θήραμα, πώς η παθητική προστασία απέναντι στον κορονοϊό μπορεί να γίνει ενεργητική;».
Εργαζόμενος στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», ως Διευθυντής της Α΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΑΠΘ, έχοντας πλήρη εικόνα της ασφυκτικής πίεσης που δέχεται το σύστημα υγείας, ο καθηγητής αναζήτησε μία «επιθετική» απάντηση σε ένα ύπουλο χαρακτηριστικό της πανδημίας, την ύπαρξη μεγάλου αριθμού ασυμπτωματικών φορέων, που συνεπάγεται τη βουβή επιμόλυνση πολλών μελών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και αποδυνάμωση των νοσοκομείων στην πιο κρίσιμη στιγμή της υγειονομικής μάχης.
«Η απάντηση ήταν μία μάσκα, που θα αποστειρώνει και τον εκπνεόμενο αέρα, έτσι ώστε πιθανοί ασυμπτωματικοί χρήστες της να μην επηρεάζουν συναδέλφους τους, οι οποίοι χρησιμοποιούν συμβατικά μέτρα προστασίας, και να μην αυξάνεται το ιϊκό φορτίο στα νοσοκομεία», εξήγησε ο κ. Γκιβίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ προσθέτοντας πως η ιδέα για την ανάπτυξη μιας αναπνευστικής συσκευής, η οποία θα φιλτράρει και θα αποστειρώνει τον αέρα σε επιβαρυμένους με μολυσματικούς μικροοργανισμούς χώρους και ιδιαίτερα στους θαλάμους Covid-19 «γεννήθηκε σε μία συζήτηση με τον καθηγητή του τμήματος Ηλεκτρολόγων μηχανικών, Χρήστο Αντωνόπουλο» και «βασίστηκε σε μία εγκεκριμένη και βραβευμένη με Νόμπελ Ιατρικής τεχνολογία, την UV-C ακτινοβολία, την οποία χρησιμοποιήσαμε με ιδιαίτερο και απόλυτα ασφαλή τρόπο».
«Πότε θα είναι διαθέσιμη η μάσκα στα νοσοκομεία»
Οι διαδικασίες για την κατοχύρωση της ευρεσιτεχνίας της φορητής αναπνευστικής συσκευής έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Ο ιδιωτικός τομέας και συγκεκριμένα η εταιρεία BYTOX A.E. έχει χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου την υλοποίηση του προγράμματος και έχει αναλάβει την παραγωγή της συσκευής. Η BYTOX A.E. βρίσκεται σε συμφωνία με την εταιρεία ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού G.Samaras, Medical Gas Solutions, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και εξαγωγική δραστηριότητα σε 89 χώρες, για τη βιομηχανική παραγωγή της συσκευής.
«Στην παρούσα χρονική στιγμή εκκρεμεί η πιστοποίηση της συσκευής και ο σχετικός φάκελος βρίσκεται σε διαδικασία κατάθεσης στις αρμόδιες υπηρεσίες αξιολόγησης», γνωστοποίησε ο κ. Γκιβίσης, σημειώνοντας πως «καθώς η συσκευή είναι προς χρήση από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που εργάζεται σε χώρους με υψηλό μικροβιακό και ιικό φορτίο, είναι η απαραίτητη η έγκριση και η πιστοποίησή της». «Προσπαθούμε σε εύλογο χρονικό διάστημα να διαθέσουμε τη συσκευή στο προσωπικό που εργάζεται στην πρώτη γραμμή στα νοσοκομεία, αλλά και σε προσωπικό όπως του ΕΚΑΒ, των σωμάτων ασφαλείας και όλων εκείνων που απασχολούνται σε ευαίσθητες δομές», πρόσθεσε ο καθηγητής.
«Δεν κομίζουμε γλαύκα εις Αθήνας. Χρησιμοποιήσαμε γνωστές και δοκιμασμένες τεχνικές, τις οποίες ολοκληρώσαμε σε ένα λειτουργικό σύστημα προστασίας. Το εργαστηριακό πρωτότυπο αναπτύχθηκε, δοκιμάστηκε, διορθώθηκε, επανασχεδιάστηκε, ξαναδοκιμάστηκε και είναι έτοιμο να περάσει σε βιομηχανική παραγωγή», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αντωνόπουλος.
Πέτσας: Κλειστά τα σχολεία, εστίαση, ψυχαγωγία και δικαστήρια έως τις 7 Ιανουαρίου
«Πώς λειτουργεί η αναπνευστική συσκευή»
Η συσκευή αποτελείται από μια ολοπρόσωπη μάσκα (τύπου snorkeling), με φιλικό προς το δέρμα υλικό ιατρικής σιλικόνης. Η ποιότητα και καθαρότητα του εισπνεόμενου και εκπνεόμενου αέρα ελέγχεται από κύκλωμα φιλτραρίσματος ενεργού άνθρακα και αποστείρωσης μέσω κατάλληλης υπεριώδους ακτινοβολίας. Επίσης ρυθμίζεται η ποσότητα του εισπνεόμενου αέρα μέσω ελέγχου της ταχύτητας ροής. Η αποστείρωση είναι διπλή μέσω ανεξαρτήτων οδεύσεων, τόσο για τον εισπνεόμενο αέρα, όσο και για τον εκπνεόμενο.
Το συγκεκριμένο μήκος κύματος που χρησιμοποιείται στη συσκευή, διατηρώντας την μικροβιοκτόνο δράση του, μετατρέπει το όποιο όζον υπάρξει σε οξυγόνο, καθιστώντας τη χρήση της συσκευής απολύτως ασφαλή.
Συγκεκριμένα, ο εισπνεόμενος αέρας πριν εισέλθει εσωτερικά στη μάσκα, φιλτράρεται με ειδικό αντικαθιστούμενο φίλτρο ενεργού άνθρακα και μετέπειτα εκτίθεται σε υπεριώδη ακτινοβολία μέσω του προσαρτημένου συστήματος σκοτώνοντας τα ανεπιθύμητα μικρόβια, ιούς και άλλα παθογόνα για τα οποία η υπεριώδης ακτινοβολία είναι θανατηφόρα. Επιπροσθέτως κατά την έξοδο του από τη συσκευή και λίγο πριν την είσοδο του στην μάσκα, διέρχεται από ειδικό φίλτρο για παρακράτηση των υπολειμμάτων των νεκρών μικροβίων και ιών. Με τον ίδιο τρόπο αποστειρώνεται και ο εκπνεόμενος αέρας, ο οποίος με διαφορετική πορεία φτάνει στην ολοκληρωμένη αυτόνομη μονάδα επεξεργασίας εισπνεόμενου και εκπνεόμενου αέρα. Εκτός από τα νοσοκομεία προορίζεται για χρήση σε χώρους τύπου «ISO Cleanroom», καθώς και όπου υπάρχει ανάγκη προστασίας από μολυσματικούς παράγοντες.
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα αποφασισθεί τι μέλλει γενέσθαι με τις εκκλησίες, τα κομμωτήρια και το λιανεμπόριο, για τα οποία θα γίνουν νεότερες ανακοινώσεις στο τέλος της εβδομάδας. Ειδικά για τις εκκλησίες στην περίοδο των γιορτών, θα υπάρξει επικοινωνία τις επόμενες ημέρες του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο. Σχετικά με την παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, αλλά και τις εορτές ανήμερα, ο Στέλιος Πέτσας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν ειδικές διατάξεις για τις συγκεκριμένες τέσσερις ημέρες, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι αυτό θα κριθεί από την επιδημιολογική εικόνα. «Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη να δούμε την οικογένεια, αλλά κάνουμε ισχυρή σύσταση να περιοριστούν οι συναθροίσεις και να περάσουμε τις γιορτές το πολύ με μία οικογένεια ακόμα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό, πέραν της γνωστής διαδικασίας υποβολής plf θα πρέπει να φέρουν αρνητικό μοριακό τεστ pcr 72 ωρών, θα υπόκεινται σε rapid test κατά την είσοδο, και θα μπαίνουν σε 10ημερη προληπτική καραντίνα εφόσον εισέρχονται κατά το διάστημα από την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021. Σε ό,τι αφορά την, άπαξ, επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας θα εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις που ήδη ισχύουν με την επίδειξη Ε1 και Ε9.
Aπό σήμερα έως και τις 8 Ιανουαρίου λειτουργούν τα καταστήματα εποχικών ειδών. Θα είναι ανοιχτά από τις 07:00 μέχρι 20:30 καθημερινά και για την μετάβαση σε αυτά απαιτείται η αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή «2», ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωση κίνησης, ή και χειρόγραφη βεβαίωση. Εντός των καταστημάτων θα τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον περιορισμό μετάδοσης του κορονοϊού.
Τι παραμένει κλειστό μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου
- Σχολεία όλων των βαθμίδων, νηπιαγωγεία, βρεφικοί, βρεφονηπιακοί, παιδικοί σταθμοί – Συνεχίζεται η τηλεκπαίδευση
- Καταστήματα εστίασης, μπαρ, κέντρα διασκέδασης, μουσικές σκηνές, θέατρα, κινηματογράφοι
- Χιονοδρομικά κέντρα
- Αθλητικές δραστηριότητες (πλην SuperLeague, BasketLeague)
- Γυμναστήρια
Τι βρίσκεται στον «αέρα»
- Λιανεμπόριο
- Εκκλησίες
- Κομμωτήρια
Τι είναι ανοιχτό
- Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία)
- φαρμακεία
- συνεργεία αυτοκινήτων
- ΚΤΕΟ
Θεσσαλονίκη: 80 παραβάσεις για παράνομη μετακίνηση
Αν. Μακεδονία: Απώλειες νοσηλευτικού προσωπικού, διεκδικήσεις εργαζομένων και νέες μολύνσεις
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε χθες 18 νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και 27 στη Δράμα. Τα τελευταία 24ωρα, δύο εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου της Καβάλας έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό. Μετά τον 53χρονο προϊστάμενο του Τμήματος Πρωτοκόλλου, μια 65χρονη νοσηλεύτρια της Μαιευτικής Κλινικής άφησε την τελευταία της πνοή στη ΜΕΘ Covid του Νοσοκομείου, μετά από νοσηλεία 20 ημερών.
«Μετράμε μέχρι σήμερα δύο απώλειες συναδέλφων, δύο συνάδελφοι μας τις τελευταίες ημέρες έδωσαν την ζωή τους στο καθήκον. Μία συνάδελφος δίνει τεράστια μάχη με τον φονικό ιό στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου μας και περίπου σαράντα έχουν νοσήσει» αναφέρει σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας της χώρας το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου. «Θεωρούμε εξαιρετικά ανέντιμο και απόλυτο εμπαιγμό μετά από όλη αυτή την κατάσταση που βιώνουμε, να «συζητάμε» ακόμη την ένταξη μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα κυρίως όμως να υφιστάμεθα διαχωρισμό στη λογική της καταβολής ενός υποτιθέμενου χρηματικού ποσού» συμπληρώνει χαρακτηριστικά τονίζοντας πως «οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Καβάλας δεν είναι επαίτες».
Υπογραφές για τα προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης που αντιμετωπίζει, σύμφωνα με τους εργαζόμενους του, τα τελευταία δέκα χρόνια το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, συγκεντρώνει το Σωματείο τους. «Παλεύουμε όλα αυτά τα χρόνια για να αντιστρέψουμε αυτήν την κατάσταση. Σήμερα φαίνεται ξεκάθαρα μέσα από την πανδημία ότι το νοσοκομείο λειτουργεί στα όρια του. Στον αγώνα μας χρειάζεται να συστρατευθεί ο λαός της Δράμας για να ενώσουμε τις φωνές μας για να διασφαλίσουμε την υγεία όλων των συμπολιτών μας» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.
Λινού: Εμβολιασμοί σε γήπεδα, διόδια και πάρκινγκ εμπορικών κέντρων
Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εξελίξεις για τα εμβόλια, με τους επιστήμονες να ελπίζουν ότι θα βάλουν «φρένο» στην πανδημία του κορονοϊού. Αναφορικά με τα εμβόλια που είναι σε προχωρημένο στάδιο και τους εμβολιασμούς, ο λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας, υποστήριξε ότι αν δώσει έγκριση ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αυτό θα σημαίνει ότι είναι ασφαλή, καθώς είναι εξαιρετικά αυστηρές οι διαδικασίες.
Ο κ. Σύψας τόνισε ότι «ρεαλιστικός στόχος είναι να εμβολιαστούν μέχρι τον Ιούνιο υγειονομικοί και ευπαθείς ομάδες», επισημαίνοντας ότι δεν είναι εύκολος στόχος να εμβολιαστεί το 70%.
Λινού: Τι δείχνουν τα στοιχεία για τα εμβόλια
Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, ερωτήθηκε για την αποτελεσματικότητα και τους τυχόν κινδύνους των εμβολίων. «Το εμβόλιο των Pfizer – BioNTech φαίνεται ότι έχει αποτελεσματικότητα άνω του 90% – 95%. Αυτό σημαίνει ότι μόνο ένα 5% που θα το κάνει δεν θα αποκτήσει ανοσία» σημείωσε αρχικά.
Η κυρία Λινού υποστήριξε ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι δεν έχουν σοβαρές παρενέργειες, πέρα από έναν τοπικό πόνο και μια αίσθηση κόπωσης την πρώτη εβδομάδα. «Οι σοβαρές παρενέργειες, αν αυτές υπάρχουν, σε όλα τα εμβόλια παρουσιάζονται στους δυο πρώτους μήνες» ανέφερε η κυρία Λινού, προσθέτοντας ότι τα τελευταία στοιχεία της Moderna, που παρακολούθησε τους εθελοντές επί τρεις μήνες, δείχνουν ότι «(μέχρι τους 3 μήνες) πως δεν έχει παρενέργειες και πως υπάρχουν αντισώματα, είναι δηλαδή αποτελεσματικό το εμβόλιο».
Εμβολιασμοί σε γήπεδα, πάρκινγκ και διόδια Η Αθηνά Λινού επανέλαβε ότι το εμβόλιο δεν μπορεί να επηρεάσει το DNA του ανθρώπου, επισημαίνοντας ότι «δεν αλλάζει τον γενετικό κώδικα, αυτό που κάνει είναι να καθοδηγεί τα κύτταρα να παράξουν αντισώματα». Σύμφωνα με την καθηγήτρια Αθηνά Λινού, «αυτό που πρέπει πλέον να μας απασχολεί σε ό,τι αφορά το εμβόλιο είναι η διαδικασία.
Βλέπουμε ότι στην Αγγλία θα γίνει σε γήπεδα, ώστε να εξασφαλιστεί η ελάχιστη ανθρώπινη επαφή στους εμβολιασμούς. Καθώς υπάρχει κίνδυνος με τους συνωστισμούς στον εμβολιασμό να προκληθεί νόσος. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το λάβει υπ’ όψιν της σοβαρά η Πολιτεία. Στη χώρα μας έχουμε τέτοιες δυνατότητες. Εχουμε γήπεδα, πάρκινγκ μεγάλα σε εμπορικά κέντρα και σε διόδια, απ’ όπου οι πολίτες περνούν με το αυτοκίνητο και θα αποφεύγεται ο συνωστισμός» εξήγησε.
Η Αθηνά Λινού υπενθύμισε ότι η ανοσία αναπτύσσεται δυο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. «Πριν κάνω τη δεύτερη δόση, ναι υπάρχει πιθανότητα νόσησης. Γι’ αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση και τήρηση των μέτρων για ενάμιση μήνα μετά την πρώτη δόση του εμβολίου», κατέληξε η κυρία Λινού.
Ένα Excel και μετά;
Λαζανάς για άνοιγμα αγοράς: Φοβάμαι εικόνες Αγγλίας και αύξηση κρουσμάτων
Προβληματισμό προκαλεί η χαμηλή καμπή μείωσης των κρουσμάτων στη χώρα μας, ενώ παραμένει ασφυκτική η κατάσταση στο Σύστημα Υγείας. Σύμφωνα με τον Μάριο Λαζανά, παθολόγο Λοιμωξιολόγο και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας, δύο είναι οι βασικοί λόγοι που δεν απέδωσαν τα μέτρα στον επιθυμητό βαθμό. Όπως είπε μιλώντας στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6 το τωρινό lockdown, ήταν πιο χαλαρό από το πρώτο με πολλές ουσιαστικές διαφορές, όπως ότι λειτουργούν περισσότερες υπηρεσίες. Επίσης, η πειθαρχία των πολιτών δεν είναι η ίδια.
Δεν τηρούνται στον ίδιο βαθμό τα μέτρα και αυτό οφείλεται πιθανόν στην κόπωση των πολιτών και την ψυχολογική επιβάρυνση. Αλλά και σε πρακτικά άγχη βιοπορισμού, που αφορούν την εργασία για παράδειγμα. «Αν συναθροιζόμαστε χωρίς κανόνες θα έχουμε μεγαλύτερα προβλήματα με τη νέα χρόνια», επισήμανε μιλώντας για το άνοιγμα της οικονομίας. «Αν ανοίξουν όπως είπε τα καταστήματα, υπάρχει ο φόβος να δούμε εικόνες όπως στη Γαλλία και τη Βρετανία. Για τον λόγο αυτό πρέπει το άνοιγμα της οικονομίας, να γίνει με μεγάλη προσοχή».
Ακόμα, επισήμανε ότι η πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας στη χώρα μας είναι μεγάλο, μπορεί να υπάρχει μικρή μείωση κρουσμάτων, όμως η κατάσταση παραμένει δύσκολη. Παράλληλα σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ακόμη υπάρχει συρροή κρουσμάτων. Τάχθηκε δε υπέρ των εκτεταμένων ελέγχων, κατά το πρότυπο της Σλοβακίας, ή και πόλεων της Γαλλία, όπου τις επόμενες ημέρες οργανώνονται μαζικά τεστ, ώστε με την ιχνηλάτηση και την απομόνωση των κρουσμάτων να αντιμετωπιστεί η πανδημία.
Ο κ. Λαζανάς, υπογράμμισε ότι με την έλευση του εμβολίου και τη χορήγηση του, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι και τότε, θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα και να προστατευόμαστε. «Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα θα μπορέσουμε να βρεθούμε σε σχετική κανονικότητα», τόνισε χαρακτηριστικά. Επίσης, έδωσε ένα τέλος στις όποιες θεωρίες κυκλοφορούν για το εμβόλιο και τη τεχνολογία του (RNA), ξεκαθαρίζοντας, ότι δεν πρόκειται να επηρεάσει τα κύτταρα του σώματος και πόσο μάλλον να αλλάξει το DNA.
Καθηγητής επιδημιολογίας: Δεν θα αντέξει το ΕΣΥ αν αρθεί το lockdown
Ο καθηγητής επιδημιολογίας, Δημήτρης Παρασκευής μιλώντας για τον κορονοϊό και την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η χώρα, δήλωσε πως δεν υπάρχει περιορισμός στις επαφές μας, όπως στην προηγούμενη καραντίνα και ξεκαθάρισε πως εάν γίνει ένα άνοιγμα με τις τωρινές συνθήκες, το σύστημα υγείας δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί. Ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής αναφορικά με την μείωση που παρουσίασαν τα κρούσματα το Σαββατοκύριακο, αλλά και για το ότι δεν βλέπουμε βελτίωση, είπε ότι «δεν περιορίσαμε τις επαφές μας όπως τότε (σ.σ.: στο πρώτο lockdown), ενώ και τα κρούσματα είναι περισσότερα τώρα». Αναφερόμενος σε ένα πιθανό άνοιγμα της αγοράς, τόνισε ότι θα πρέπει να δούμε κάτω από ποιες συνθήκες θα γίνει το άνοιγμα και πώς θα συμπεριφερθούμε. Δεν μπορεί να γίνει άνοιγμα με το σύστημα υγείας στα όρια του. Είναι δύσκολη περίοδος, λόγω κόπωσης και αναμονής. Τα βήματα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά. Δεν μπορούμε να κάνουμε βήματα όταν το σύστημα έχει κορεστεί» τόνισε, και πρόσθεσε πως: «το ζητούμενο είναι να υπάρξει μία σαφής ανάκαμψη του συστήματος υγείας».
Γεωργιάδης: 20 ευρώ το rapid test και έως 60 ευρώ το μοριακό
Κρίσιμη αλλά σταθερή η κατάσταση του 10χρονου στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Ρίο
Ανησυχία έχει προκαλέσει η περίπτωση ενός 10χρονου παιδιού από την Ηλεία που νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο του Ρίου. Το ανήλικο φέρεται να νόσησε στο παρελθόν από κορονοϊό, ωστόσο στη συνέχεια εμφάνισε μεταφλεγμονώδες σύνδρομο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο 10χρονος νοσηλεύεται σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση με τους γιατρούς να παρακολουθούν στενά την πορεία της υγείας του παιδιού. Όλα ξεκίνησαν πριν από μερικές ημέρες. Το ανήλικο νόσησε παρουσίασε ήπια συμπτώματα του νέου κοροναϊού, όμως στη συνέχεια εμφάνισε θέμα με τους πνεύμονές του και κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθεί σε ΜΕΘ στην παιδιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στην Πάτρα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η οικογένεια του 10χρονου είχε εκτεθεί στον κορονοϊό τον περασμένο μήνα. «Ο ανήλικος αρχικά δεν εμφάνισε συμπτώματα, ενώ τα τεστ στα οποία υπεβλήθη ήταν αρνητικά. Ωστόσο, αργότερα όταν εμφάνισε ήπια συμπτώματα και παρά τα αρνητικά τεστ οι γονείς του πήραν την απόφαση να μεταφέρουν το 10χρονο στο νοσοκομείο. Εκεί, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι πιθανότατα πρόκειται για κρούσμα Καβασάκι, καθώς τα συμπτώματα παραπέμπουν στη νόσο. «Πρόκειται για ένα μεταφλεγμονώδες σύνδρομο, θα έλεγα ίσως είναι και το πρώτο πανελλαδικά που συμβαίνει, που δημιούργησε αυτή την επιπλοκή. Γίνεται το καλύτερο δυνατό προκειμένου να αναστραφεί η κατάσταση και υπάρχει αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουν», δήλωσε χθες στο OPEΝ, ο διοικητής 6ης ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης
Μητροπολίτης Ξάνθης: Ανοίγει τις εκκλησίες παρά την απαγόρευση
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η στάση του Μητροπολίτης Ξάνθης, Παντελεήμων, ο οποίος παρά τα μέτρα απαγόρευσης καλεί τους πιστούς στις εκκλησίες για να κοινωνήσουν και να πάρουν αντίδωρο, ενώ την ίδια ώρα δηλώνει πως μόνο το «Σώμα του Χριστού μπορεί να μας θωρακίσει». Ειδικότερα ο Μητροπολίτης Ξάνθης, Παντελεήμων, δήλωσε πως οι εκκλησίες της περιοχής θα είναι ανοιχτές, έως τις 14 Δεκεμβρίου (ημέρα που τυπικά λήγει το lockdown), παρά τα μέτρα απαγόρευσης για τη διασπορά του κορονοϊού. Σύμφωνα με το thraki.com.gr, ο Μητροπολίτης ενημέρωσε τους ιερείς και τους κάλεσε να ανοίξουν τις εκκλησίες, ενώ οι πιστοί θα μπορούν να κοινωνήσουν κανονικά.
Παράλληλα, η λειτουργία θα τελειώνει όσο γίνεται πιο νωρίς, ενώ το αντίδωρο θα μοιράζεται στην είσοδο του ναού. Πήρα την απόφαση αυτή γιατί ο Δεκέμβρης έχει πολλές γιορτές Ο Μητροπολίτης Ξάνθης, επισημαίνει ότι πήρε αυτή την απόφαση επειδή ο Δεκέμβρης έχει πολλές γιορτές και οι άνθρωποι πρέπει να προσευχηθούν και να κοινωνήσουν για να «μη βγούμε από αυτή την περίοδο της καραντίνας με ψυχολογικά προβλήματα». «Βέβαια μας ενδιαφέρει η σωματική υγεία αλλά πρέπει να μας ενδιαφέρει και η ψυχική υγεία. Η δυσκολία με το κλείσιμο των ανθρώπων, έγκειται περισσότερο στις πόλεις και όχι στα χωριά.
Στα χωριά, είναι οι μονοκατοικίες, υπάρχουν οι αυλές, θα βγει κανείς, θα πάει στον κήπο του, θα πάει στο χωράφι του και έτσι θα περάσει η ώρα του. Όταν όμως μια οικογένεια 5-6 ατόμων, ζει μέσα σε ένα διαμέρισμα 60-80 τετραγωνικών και υπάρχουν παιδιά, έφηβοι με τον δυναμισμό τους κλπ, καταλαβαίνετε πως δημιουργούνται και εσωτερικά προβλήματα. Άρα λοιπόν θα πρέπει να ενδιαφερθούμε και για την ψυχική υγεία των ανθρώπων. Να μην βγούμε δηλαδή από αυτήν την περίοδο της καραντίνας, με ψυχολογικά προβλήματα», ανέφερε.
Το Σώμα και το Αίμα του Χριστού είναι το μόνο που μας θωρακίζει «Το Σώμα και το Αίμα του Χριστού είναι το μόνο που μας θωρακίζει από τον κορονοϊό, αλλά και από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια» δηλώνει ο Μητροπολίτης Ξάνθης και συνεχίζει: «Οι Ιεροί Ναοί, όλη την ημέρα είναι ανοικτοί. Θα μπορεί ο κάθε χριστιανός να πάει να ανάψει το κεράκι του, να προσκυνήσει, σήμερα τον Άγιο Σάββα, αύριο τον Άγιο Νικόλαο, την ερχόμενη εβδομάδα την Αγία Άννα.
Είναι πολλοί άνθρωποι οι οποίοι γιορτάζουν αυτές τις ημέρες. Μπορούν να πάνε και να προσκυνήσουν την εικόνα του Αγίου, να ανάψουν το κεράκι τους, να καθίσουν 5-10 λεπτά και να προσευχηθούν. Οι Ιερείς θα βγάζουν το αντίδωρο στην είσοδο του Ναού, ώστε όποιος θέλει να περάσει να πάρει το αντίδωρο», ανέφερε.
Δερμιτζάκης: Ιδανικό ένα «δυνατό» lockdown πριν τους εμβολιασμούς
Πηγές: ethnos.gr, ant1, skai.gr, mega.gr, ΑΠΕ, CNN, newsit.gr