Top

Όλα τα νέα δεδομένα για την πανδημία σε διεθνές επίπεδο

Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τι επικρατεί σε άλλες χώρες με την κρίση της πανδημίας.

Parallaxi
όλα-τα-νέα-δεδομένα-για-την-πανδημία-σε-570203
Parallaxi

Ραγδαίες οι εξελίξεις στην παγκόσμια προσπάθεια καταπολέμησης της πανδημίας της Covid-19.

ΠΟΥ: «Η δυτική Ευρώπη και άλλες περιοχές θα πρέπει να αντιδράσουν με ταχύτητα στις αναζωπυρώσεις»

Υπάρχει τεράστιο χάσμα ανάμεσα στους αναγκαίους πόρους για την καταπολέμηση του κορονοϊού και τους πόρους που είναι διαθέσιμοι παγκοσμίως, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχουν κάποια ελπιδοφόρα σημάδια.

«Δεν είναι ποτέ πολύ αργά για την αναχαίτιση» της επιδημίας δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Το μήνυμα είναι «καταστολή, καταστολή,καταστολή».

Περισσότερα από 19,92 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προβληθεί από τον νέο κορονοϊό σε ολόκληρο τον κόσμο και 729.883 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters.

Η επιδημία δεν έχει δείξει εποχική ανάπαυλα και, εάν οι υγειονομικές αρχές αμβλύνουν την πίεση στην καταπολέμησή της, θα επιστρέψει, προειδοποίησε ο επικεφαλής των προγραμμάτων αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων Μάικ Ράιαν, τονίζοντας ότι η δυτική Ευρώπη και άλλες περιοχές θα πρέπει να αντιδράσουν με ταχύτητα στις αναζωπυρώσεις.

Ο ΠΟΥ θεωρεί ότι οι ισχυρές χώρες, όπως αυτές της Ομάδας των 7 (G7), θα επιτύχουν συναίνεση ως προς την προσέγγιση των υγειονομικών κρίσεων όπως η επιδημία του κορονοϊού, πρόσθεσε ο Μάικ Ράιαν.

«Είμαστε όλοι ευάλωτοι απέναντι στους κινδύνους, χρειάζεται να βρούμε παγκόσμιες λύσεις…Πιστεύουμε ότι η G7 θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτό τους επόμενους μήνες ή χρόνια».

Η Γαλλία και η Γερμανία αποχώρησαν από τις συνομιλίες για την μεταρρύθμιση του ΠΟΥ, εξαιτίας των προσπαθειών των Ηνωμένων Πολιτειών να ηγηθούν των συζητήσεων αυτών, παρά την απόφαση της Ουάσινγκτον να αποχωρήσει από τον διεθνή οργανισμό, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Η εξέλιξη αποτελεί πισωγύρισμα για τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η Ουάσινγκτον, που έχει την κυλιόμενη προεδρία της G7, ήλπιζε στην έκδοση κοινού οδικού χάρτη για την ριζική αναδιαμόρφωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τον Σεπτέμβριο, δύο μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Κίνα: Στις επτάμισι ημέρες, κατά μέσο όρο, η διάρκεια επώασης του κορωνοϊού

Σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις Κινέζων επιστημόνων, η μέση διάρκεια επώασης του κορωνοϊού στο ανθρώπινο σώμα, μέχρι να εκδηλωθούν τα συμπτώματα της νόσου Covid-19, είναι 7,7 ημέρες, μεγαλύτερη από τις τέσσερις έως πέντε ημέρες που συνήθως θεωρείτο έως τώρα.

 Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Βιοστατιστικής Σιάο-Χούα Τσου του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances», ανέλυσαν 1.084 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις Covid-19 στην περιοχή της κινεζικής πόλης Γουχάν, του επίκεντρου της πανδημίας. Διαπιστώθηκε ότι ένας στους δέκα ασθενείς (ποσοστό 10%) είχε ακόμη μεγαλύτερη διάρκεια επώασης που έφθανε τις 14,3 ημέρες.

Η νέα εκτίμηση, την οποία οι Κινέζοι ερευνητές θεωρούν πιο ακριβή από την προηγούμενη, που είχε βασιστεί σε μικρά δείγματα ασθενών από την αρχική περίοδο της επιδημίας, αναμένεται να συμβάλει στις προσπάθειες περιορισμού μετάδοσης του ιού. Η περίοδος επώασης -ανάμεσα στην αρχική λοίμωξη και στα πρώτα συμπτώματα- διαφέρει αρκετά από άνθρωπο σε άνθρωπο και θεωρείται κρίσιμη παράμετρος.

Βρετανία: Ο ημερήσιος απολογισμός των θανάτων ενδέχεται να καταργηθεί οριστικά

Να καταργηθεί οριστικά ενδέχεται ο επίσημος ημερήσιος απολογισμός των νεκρών εξαιτίας της COVID-19 που δημοσιοποιείται από τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου, κατόπιν της εξέτασης που διενεργείται για τη μέθοδο καταμέτρησης της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (Public Health England, PHE), έγραψε χθες Κυριακή 9 Αυγούστου η εφημερίδα The Telegraph.

Το πόρισμα της εξέτασης, που διέταξε να διενεργηθεί ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ όταν προέκυψε πως η υπηρεσία πιθανόν «υπερέβαλε» όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων, αναμένεται να του παραδοθεί εντός της εβδομάδας, κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας.

Μια από τις προτάσεις που θα υποβληθούν στον υπουργό θα είναι να δίνεται στη δημοσιότητα πλέον μόνο εβδομαδιαίος απολογισμός, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση μιλώντας στην Τέλεγκραφ [1].

Η αναστολή της δημοσιοποίησης στοιχείων για τους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 σε ημερήσια βάση αποφασίστηκε τον περασμένο μήνα και η κυβέρνηση έδωσε εντολή να εξεταστεί ο τρόπος που η PHE καταμετρά τα θύματα της πανδημίας, καθώς ειδικοί εκτίμησαν πως τα στοιχεία ενδέχεται να συμπεριλαμβάνουν θανάτους από άλλα αίτια.

Οι ειδικοί εξήγησαν πως ο τρόπος που η PHE κάνει την καταμέτρησή της είναι προβληματικός, καθώς ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 αλλά αναρρώνουν συμπεριλαμβάνονται στον απολογισμό των θυμάτων «ακόμη κι αν υπέστησαν καρδιακή προσβολή, ή τους πάτησε λεωφορείο τρεις μήνες αργότερα».

Οι απολογισμοί των νεκρών που ανακοινώνονται στην Αγγλία έχουν μεγάλη απόκλιση από μέρα σε μέρα εξαιτίας αυτού, πρόσθεσαν. Άλλες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου δεν ακολουθούν αυτή την προσέγγιση. Στη Σκοτία για παράδειγμα, εάν έπειτα από 28 ημέρες αφότου έγινε η διάγνωση της μόλυνσης από τον κορονοϊό ο ασθενής δεν έχει αποβιώσει, δεν θεωρείται κατόπιν αυτόματα ότι υπέκυψε στην COVID-19.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, μια από τις χώρες του κόσμου που υφίστανται σκληρό πλήγμα από την πανδημία, ανακοίνωσε πάνω από 1.000 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 χθες Κυριακή — τον υψηλότερο αριθμό από τον Ιούνιο. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί στη χώρα συνολικά ξεπέρασε έτσι τους 310.000.

Ο Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «ηθικό καθήκον» την πλήρη επαναλειτουργία των σχολείων το Σεπτέμβριο 

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε ότι η ζημιά στην ψυχική υγεία και στο μέλλον των μαθητών αν μείνουν περισσότερο καιρό μακριά από τις τάξεις τους θα είναι μεγαλύτερη από τον κίνδυνο που συνιστά για αυτούς ο κορωνοϊός.

«Το να κρατήσουμε τα σχολεία μας κλειστά έστω και μια στιγμή περισσότερο από όσο ήταν απολύτως απαραίτητο είναι κοινωνικά μη ανεκτό, οικονομικά μη βιώσιμο και ηθικά μη υπερασπίσιμο», έγραψε ο κ. Τζόνσον.

Η τοποθέτησή του ακολουθεί σειρά δημοσιευμάτων που αναφέρουν πως τα συνδικάτα που εκπροσωπούν τους εκπαιδευτικούς προτίθενται να εμποδίσουν το σχέδιο της κυβέρνησης για πλήρες άνοιγμα την σχολείων στην Αγγλία από τις 7 Σεπτεμβρίου.

Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών επικαλούνται ειδικούς που λένε ότι χωρίς ένα αποτελεσματικότερο σύστημα ιχνηλάτησης των επαφών επιβεβαιωμένων φορέων του κορωνοϊού δάσκαλοι και μαθητές εκτίθενται σε αυξημένο κίνδυνο και θα συνιστούν απειλή για την ευρύτερη δημόσια υγεία.

Εντός της ημέρας ο Μπόρις Τζόνσον θα επισκεφθεί σχολείο και αναμένεται να επικαλεστεί στοιχεία που δείχνουν ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού μεταξύ των μαθητών είναι χαμηλός.

Συγκεκριμένα, έρευνα του οργανισμού Δημόσια Υγεία Αγγλίας σε 100 σχολεία κατά τη διάρκεια των μαθημάτων που γίνονταν το καλοκαίρι κατέδειξε πως «υπάρχουν λίγες αποδείξεις ότι ο ιός μεταδίδεται στα σχολεία».

Το πόρισμα αυτό, που κοινοποιήθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο, συνοδεύεται από το επιχείρημα ότι αν το φθινόπωρο υπάρξει νέα έξαρση κρουσμάτων του κορωνοϊού τα σχολεία θα πρέπει να μείνουν ανοιχτά και αντίθετα να κλείσουν οι παμπ και άλλα καταστήματα και επιχειρήσεις που δεν παρέχουν αναγκαίες υπηρεσίες.

Τη θέση αυτή έχει υποστηρίξει τόσο η Επίτροπος Παιδιών Αν Λόνγκφιλντ όσο και ο Αρχίατρος της Αγγλίας καθηγητής Κρις Γουίτι.

Η Επίτροπος Παιδιών, εξάλλου, δήλωσε ότι από το Σεπτέμβριο θα πρέπει να γίνεται τακτική εξέταση δασκάλων και μαθητών, ώστε να εντοπίζεται το συντομότερο δυνατό ένα κρούσμα κορωνοϊου. Αυτοί οι τακτικοί διαγνωστικοί έλεγχοι, πάντως, δεν περιλαμβάνονται στα κυβερνητικά σχέδια. Ο Υφυπουργός Παιδείας Νικ Γκιμπ είπε ότι τα διαγνωστικά τεστ θα γίνονται μόνο σε περίπτωση εκδήλωσης συμπτωμάτων.

Εν τω μεταξύ, ο χθεσινός ημερήσιος απολογισμός των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο (έως τις 9 το πρωί της Κυριακής) ήταν 1.062. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων σε ένα 24ωρο στη χώρα από τις 25 Ιουνίου.

ΗΠΑ: Ξεκίνησαν οι συζητήσεις για πέμπτο νομοσχέδιο κατά των οικονομικών συνεπειών

Η Νάνσι Πελόσι πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και ο υπουργός των Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσαν χθες Κυριακή 9 Αυγούστου ότι είναι έτοιμοι να αρχίσουν και πάλι τις συνομιλίες για την οικονομική βοήθεια σχετικά με την COVID-19, έπειτα από εβδομάδες αποτυχημένων διαπραγματεύσεων, που ώθησαν τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να κάνει χρήση των εκτελεστικών εξουσιών του.

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι η υπογραφή προεδρικών διαταγμάτων θα ωφελήσει ελάχιστα στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων των Αμερικανών.

Οι συνομιλίες για ένα πέμπτο νομοσχέδιο κατά των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας COVID-19 οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο την Παρασκευή, μία εβδομάδα μετά την εκπνοή ενός σημαντικού επιδόματος ανεργίας, μαζί με τη λήξη της προστασίας των ενοικιαστών από τις εξώσεις, αφήνοντας τους Αμερικανούς εκτεθειμένους σε οικονομικά προβλήματα, καθώς τα περιστατικά μόλυνσης από την COVID-19 εξακολουθούν να αυξάνονται σε παναμερικανικό επίπεδο.

Ο πρόεδρος Τραμπ προσπάθησε το Σάββατο να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, με την υπογραφή προεδρικών διαταγμάτων και μνημονίων για τα επιδόματα ανεργίας, την προστασία από τις εξώσεις, τα σπουδαστικά δάνεια, αλλά και τη φορολόγηση της μισθοδοσίας.

Αίγυπτος: Στις 17 Οκτωβρίου ορίστηκε η νέα σχολική χρονιά

Μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη των μαθημάτων της νέας σχολικής χρονιάς φέτος στην Αίγυπτο, λόγω της παγκόσμιας πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας της χώρας, Τάρεκ Σάουκι, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια της χώρας θα επαναλάβουν τα μαθήματα στις 17 Οκτωβρίου.

Το θέμα εξέτασε ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Μουστάφα Μαμπντούλι με τους υπουργούς Παιδείας και Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπου συζήτησαν τον προγραμματισμό για το νέο ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, εν μέσω πανδημίας κορονοϊού.

Το πλήρες σχέδιο για την επερχόμενη σχολική χρονιά στην Αίγυπτο θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο, με την κυβέρνηση να επανεξετάζει την κατάσταση μέχρι τις 20 Αυγούστου.

Η Αίγυπτος έχει 23 εκατομμύρια μαθητές, από το νηπιαγωγείο έως τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Τάρεκ Σάουκι.

Αυστραλία: Στο 68% καταγράφηκε η δημοτικότητα του πρωθυπουργού, λαμβάνοντας υπόψιν τις αποφάσεις του για την καταπολέμηση της επιδημίας

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον αύξησε το προβάδισμά του ως ο πιο δημοφιλής ηγέτης της χώρας, όπως έδειξε δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 10 Αυγούστου, ενισχυμένος από το πρόγραμμα επιδότησης των μισθών που προωθεί η κυβέρνησή του, αλλά και τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από την εφημερίδα “The Australian”. Έδειξε ότι ο Μόρισον απολαμβάνει το καλύτερο ποσοστό αποδοχής απέναντι στον ηγέτη της αντιπολίτευσης σε διάστημα άνω της πενταετίας.

Το ποσοστό αποδοχής του Αυστραλού πρωθυπουργού είχε μειωθεί εξαιτίας των χειρισμών στις περσινές πυρκαγιές, αλλά βελτιώθηκε από τη στάση του στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, με την Αυστραλία να βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα περιστατικών μόλυνσης στην πολιτεία Βικτόρια.

Λίβανος: Άνοδος των κρουσμάτων μετά την φονική έκρηξη

Ο Λίβανος ανέφερε την υψηλότερη ημερήσια αύξηση των λοιμώξεων από κοροναϊό, επιδεινώνοντας τα προβλήματα της χώρας μετά από την καταστροφική έκρηξη στην πρωτεύουσα της Βηρυτού.

Άλλα 294 κρούσματα καταγράφηκαν την Κυριακή, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό μολύνσεων της χώρας σε 6.517, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας του Λιβάνου είχαν προειδοποιήσει για επανεμφάνιση του Covid-19 έπειτα από την έκρηξη της περασμένης Τρίτης, η οποία σκότωσε τουλάχιστον 200 άτομα και τραυματίστηκαν χιλιάδες. Στη Βηρυτό, τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες με την εισροή ασθενών λόγω της έκρηξης και των εστιών κοροναϊού.

Νέα Ζηλανδία: Κανένα νέο κρούσμα εδώ και 100 ημέρες

Για 101 συνεχόμενες ημέρες, η Νέα Ζηλανδία δεν ανέφερε νέα κρούσματα ιού. Αυτό το επίτευγμα χαιρετίστηκε ως «σημαντικό» ορόσημο από την πρωθυπουργό της χώρας, Jacinda Ardern, της οποίας η στρατηγική συγκράτησης της πανδημίας έχει λάβει διεθνώς θετική αναγνώριση. Οι 21 ενεργές περιπτώσεις κορανοϊού στη χώρα είναι όλες εισαγόμενες περιπτώσεις από άτομα που φθάνουν στη Νέα Ζηλανδία, τα οποία βρίσκονται σε απομόνωση.

Η Νέα Ζηλανδία σημείωσε καλύτερη πορεία από άλλες χώρες, καταγράφοντας 1.219 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 22 θανάτους από την άφιξη του ιού στα τέλη Φεβρουαρίου.

Πακιστάν: Επαναφορά στους κανονικούς ρυθμούς της καθημερινότητας

Με τα εστιατόρια, τους κινηματογράφους και τα τουριστικά σημεία να ανοίγουν ξανά (έστω και με κάποιους περιορισμούς) η ζωή στο Πακιστάν επιστρέφει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς.

Με πάνω από 6.000 θανάτους από κοροναϊούς σε πληθυσμό περίπου 230 εκατομμυρίων και παρά το αδύναμο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας, το Πακιστάν φαίνεται να έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα από πολλές χώρες στη Δύση. Τα δεδομένα στο Πακιστάν δεν θα είναι τόσο ακριβή όσο στη Δύση – ωστόσο, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των περιπτώσεων από γιατρούς στα νοσοκομεία, κατά τους τελευταίους δύο μήνες. Το πρώτο διάστημα του Ιουνίου, ο αριθμός των περιπτώσεων φαινόταν να είναι συντριπτικός, αλλά έκτοτε οι εισαγωγές στο νοσοκομείο μειώθηκαν δραστικά.

Πηγή: BBC, ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα