Όλα τα νέα δεδομένα για την πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο
Οι τελευταίες εξελίξεις για τον κοροναϊό παγκόσμια
Ιταλία: Απορρίπτεται αίτημα για επαναλειτουργία κλαμπ και ντίσκο
Το διοικητικό δικαστήριο της Ρώμης απέρριψε αίτημα των ιδιοκτητών κλαμπ και ντίσκο για άμεση επαναλειτουργία των επιχειρήσεών τους. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Κόντε αποφάσισε από την περασμένη Δευτέρα το κλείσιμο των εμπορικών αυτών δραστηριοτήτων λόγω αυξημένου κινδύνου μετάδοσης του κορονοϊού.
Οι δικαστές της ιταλικής πρωτεύουσας, κάνοντας γνωστή την ετυμηγορία τους, τόνισαν ότι στη φάση αυτή προέχει η προστασία της δημόσιας υγείας, δεδομένου ότι η πανδημία της covid-19, δεν έχει ακόμη υποχωρήσει.
Παράλληλα ο Ιταλός υπουργός Περιφερειακών Θεμάτων Φραντσέσκο Μπότσια έκανε γνωστό ότι τα σχολεία της χώρας θα ξανανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου.
O Μπότσια πρόσθεσε ότι η επαναλειτουργία των ιταλικών σχολείων θα γίνει υπό συνθήκες πλήρους ασφάλειας. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, οι λεπτομέρειες θα εξαρτηθούν από την πορεία των νέων κρουσμάτων.
Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι, αν ο ιός συνεχίσει να διαδίδεται σε υψηλούς ρυθμούς, είναι πολύ πιθανό ότι, εκτός από το πλύσιμο των χεριών και την τήρηση απόστασης ασφαλείας, θα πρέπει να υιοθετηθούν και επιπλέον μέτρα πρόληψης στις σχολικές αίθουσες.
Βρετανία: Τα στοιχεία στη χώρα δείχνουν ότι η μετάδοση του κορονοϊού γίνεται από σπίτι σε σπίτι
Η Βρετανία δεν είναι πιθανόν να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γαλλίας και να καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στον χώρο εργασίας διότι τα στοιχεία από τα τεστ και την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων νέου κορονοϊού στη χώρα δείχνουν ότι η COVID-19 μεταδόθηκε στους περισσότερους από σπίτι σε σπίτι, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.
“Δεν εξετάζουμε επί του παρόντος να το κάνουμε αυτό”, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο του BBC, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Βρετανία θα επιβάλλει την χρήση μάσκας στους χώρους εργασίας όπως αποφάσισε η Γαλλία.
“Ο λόγος είναι ότι τα στοιχεία από το πρόγραμμα Εξέτασης και Ιχνηλάτησης του NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας) όσον αφορά τη μετάδοση της νόσου δείχνουν ότι σε πολύ μεγάλο ποσοστό αυτή γίνεται από νοικοκυριό σε νοικοκυριό, συνήθως σε ένα από τα σπίτια των δύο” νοικοκυριών, σημείωσε.
“Πιστεύουμε ότι το ποσοστό των ανθρώπων στους οποίους μεταδόθηκε στον χώρο εργασίας είναι σχετικά χαμηλό βάσει των στοιχείων που έχουμε στη διάθεσή μας”, πρόσθεσε.
Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επεκτείνει την μελέτη που στηρίζεται στα τεστ που γίνονται για την COVID-19 σε εθνικό επίπεδο, με στόχο να υπάρχουν εβδομαδιαίως στοιχεία για την εξάπλωση του νέου κορονοϊού από 400.000 ανθρώπους, ώστε να εντοπίζονται καλύτερα μελλοντικές τοπικές εξάρσεις του ιού.
Το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ότι αρχικά σχεδιάζει να γίνονται ανά δεκαπενθήμερο ως τον Οκτώβριο διαγνωστικά τεστ για τον SARS-CoV-2 σε 150.000 ανθρώπους στην Αγγλία, ενώ σήμερα γίνονται σε 28.000 ανθρώπους.
Η μελέτη αυτή που στηρίζεται στις διαγνωστικές εξετάσεις και γίνεται από το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών Στοιχείων της χώρας, θα επεκταθεί επίσης στην Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, έχοντας ως στόχο να υπάρχουν εν τέλει στοιχεία από 400.000 τεστ σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Χάνκοκ σημείωσε ότι η έρευνα αυτή θα βοηθήσει να καλυφθεί το κενό που υπάρχει όσον αφορά την γνώση των αρχών για το ποιοι άνθρωποι είχαν τον ιό, αλλά ήταν ασυμπτωματικοί.
“Το να καταφέρουμε να κάνουν το τεστ άνθρωποι που ήταν ασυμπτωματικοί αποτελεί προφανώς μια πρόκληση διότι συχνά και οι ίδιοι δεν το γνωρίζουν ότι είχαν κολλήσει τον ιό και αυτή η έρευνα θα μας βοηθήσει να τον εντοπίζουμε ακόμη και μεταξύ ανθρώπων που δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς”, πρόσθεσε στις δηλώσεις που έκανε στο BBC TV.
Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η έρευνα αυτή θα δώσει μια καλύτερη εικόνα όσον αφορά τον επιπολασμό του ιού σε πανεθνικό επίπεδο, όπως και ότι θα επιτρέψει στις αρχές να εστιάσουν στις περιοχές στις οποίες μπορεί να υπάρχουν τοπικές εξάρσεις, ώστε λιγότεροι άνθρωποι να επηρεάζονται από τα όποια περιοριστικά μέτρα θα λαμβάνονται σε τοπικό επίπεδο για την αποτροπή της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.
Σε αυτό το πνεύμα ο Χάνκοκ πρόσθεσε ότι η Βρετανία σχεδιάζει να εισαγάγει μια τακτική εξέταση για την COVID-19 στο σύνολο του πληθυσμού, ώστε να μπορέσει να αναχαιτίσει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού και να περιορίσει τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που έχουν πλήξει σοβαρά τη χώρα.
Επίσης η κυβέρνηση δοκιμάζει μια σειρά από νέα, γρηγορότερα διαγνωστικά τεστ, τα οποία μπορούν να δώσουν άμεσα αποτελέσματα, και τα οποία ελπίζει ότι θα μπορέσουν να κυκλοφορήσουν προς το τέλος του έτους.
“Τα μαζικά τεστ, τα τεστ στον πληθυσμό, με τα οποία μετατρέπουμε σε κανόνα την τακτική εξέταση των ανθρώπων, κάτι που θα μας επιτρέψει να ξαναδώσουμε πίσω κάποιες από τις ελευθερίες, αποτελούν ένα τεράστιο σχέδιο της κυβέρνησης τώρα”, σημείωσε ο Χάνκοκ προς τον ραδιοσταθμό του BBC.
Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά του κοροναϊού στην Αυστραλία
Οι Roche και Regeneron συνεργάζονται στην κούρσα για το εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού
“Οι Roche και Regeneron ανακοίνωσαν σήμερα πως ενώνουν τις δυνάμεις τους στη μάχη κατά της Covid-19 για να αναπτύξουν, να παρασκευάσουν και να διανείμουν το REGN-COV2, τον συνδυασμό πειραματικών αντιιικών αντισωμάτων της Regeneron, στους ανθρώπους όλου του κόσμου”, σύμφωνα με ανακοίνωση της Roche.
Οι τελευταίες κλινικές δοκιμές πρόκειται να χρηματοδοτηθούν και να πραγματοποιηθούν από κοινού από τα δύο εργαστήρια. Ο όμιλος Roche, η έδρα του οποίου βρίσκεται στη Βασιλεία της Ελβετίας, πραγματοποίησε το 2019 τζίρο 61,5 δισεκ. ελβετικών φράγκων (57 δισεκ. ευρώ). Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 168 υποψήφια εμβόλια κατά της Covid-19 αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή, όμως κανένα δεν είναι ακόμη έτοιμο για να διατεθεί στην αγορά.
Περισσότεροι από 1000 νεκροί μέσα σε μια μέρα στην Ινδία
Η Ινδία κατέγραψε περισσότερα από 64.000 νέα κρούσματα κορονοϊού και περισσότερους από 1.000 θανάτους από COVID-19 σε μια μέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας.
Η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο κατέγραψε σε ένα 24ωρο 64.531 νέα κρούσματα κορονοϊού, με τα οποία ανήλθε σε 2,8 εκατομμύρια ο συνολικός αριθμός τους. Το ίδιο διάστημα ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 1.092, σε 52.889.
Η Ινδία είναι η τρίτη χώρα, μετά τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ, σε αριθμό κρουσμάτων SARS-CoV-2. Η COVID-19 εξαπλώνεται με σταθερούς ρυθμούς από τις μεγάλες αστικές περιοχές στις μικρότερες πόλεις, όπου οι υποδομές στον τομέα της υγείας είναι σαθρές.
Ιράν: Ξεπέρασαν τους 20.000 οι νεκροί από κορωνοϊό
Το Ιράν πέρασε το συμβολικό όριο των 20.000 νεκρών από τον νέο κορονοϊό, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας κι ενώ η χώρα έχει εισέλθει στον έκτο μήνα της μάχης της κατά της πανδημίας.
«Χάσαμε 153 από τους αγαπημένους συμπατριώτες μας» από επιπλοκές της νόσου Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Υγείας Σίμα Σαντάτ Λαρί, με αποτέλεσμα το σύνολο των θυμάτων να ανέρχεται πλέον σε 20.125 στη χώρα, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.
Το Ιράν, που ανακοίνωσε τα πρώτα κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 τη 19η Φεβρουαρίου είναι μακράν η πλέον πληγείσα χώρα στη Μέση Ανατολή.
Την ίδια ώρα, το Ιράν κατέγραψε 2.444 νέα κρούσματα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων μολύνσεων να ανέρχεται πλέον σε 350.279, συμπλήρωσε η Λαρί, κατά τη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης τύπου που παραχωρεί, την οποία αναμετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
Η εκπρόσωπος τύπου απηύθυνε, επίσης, έκκληση προς τους πολίτες να τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά τη διάρκεια των τελετών της Ασούρα, της μεγαλύτερης θρησκευτικής σιιτικής γιορτής, που ξεκινά φέτος αυτήν την Παρασκευή.
«Σε καμία περίπτωση, οι τελετές δεν πρέπει να γίνουν σε κλειστούς χώρους», προειδοποίησε η εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Υγείας.
Πηγή: ΑΠΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ