Διεθνή

Όλα τα νέα δεδομένα της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο

Η εικόνα της πανδημίας στις χώρες του κόσμου

Parallaxi
όλα-τα-νέα-δεδομένα-της-πανδημίας-σε-πα-640076
Parallaxi
Εικόνα unsplash

ΟΗΕ: 463 εκατομμύρια παιδιά στερήθηκαν εντελώς την εκπαίδευση λόγω της πανδημίας

Η πανδημία της COVID-19 και το κλείσιμο των σχολείων στέρησε εντελώς την εκπαίδευση από τουλάχιστον το ένα τρίτο των μαθητών στον κόσμο, ήτοι 463 εκατομμύρια παιδιά, καθώς γι’αυτά δεν υπήρχε η δυνατότητα της τηλεκπαίδευσης, σύμφωνα με έκθεση της UNICEF. “Ο μεγάλος αριθμός των παιδιών, των οποίων η εκπαίδευση διακόπηκε τελείως για μήνες, συνιστά μια παγκόσμια εκπαιδευτική επείγουσα ανάγκη”, προειδοποιεί σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια της UNICEF Ενριέτα Φορ. “Ο αντίκτυπος αυτού μπορεί να γίνει αισθητός στις οικονομίες και τις κοινωνίες τις ερχόμενες δεκαετίες”, σημειώνει.

Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι σχεδόν 1,5 δισεκατομμύριο παιδιά στον κόσμο επηρεάστηκαν από το κλείσιμο των σχολείων ή τις καραντίνες που επιβλήθηκαν λόγω του νέου κορονοϊού. Από αυτά δεν είχαν όλα την ευκαιρία να έχουν πρόσβαση σε εκπαίδευση εξ αποστάσεως και οι διαφορές που υπήρχαν όσον αφορά την τηλεκπαίδευση από ήπειρο σε ήπειρο είναι κραυγαλέες. Η έκθεση της UNICEF στηρίζεται στα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από περίπου 100 χώρες και όσον αφορά την πρόσβαση στο ίντερνετ, την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο.

Την ίδια ώρα ακόμη και για τα παιδιά που είχαν πρόσβαση στην τεχνολογία, η σχολική τους εκπαίδευση μπορεί να γινόταν υπό αντίξοες συνθήκες, λόγω των πιέσεων από τις διάφορες δουλειές που θα έπρεπε να γίνουν στο σπίτι, της τηλεργασίας ή της έλλειψης υποστήριξης στην χρήση των εργαλείων της πληροφορικής, σύμφωνα με την UNICEF. Οι μαθητές σε όλον τον κόσμο που δεν είχαν πρόσβαση σε τηλεκπαίδευση ανέρχονταν σε 67 εκατομμύρια στην ανατολική και νότια Αφρική, 54 εκατομμύρια στην δυτική και κεντρική Αφρική, 80 εκατομμύρια στην περιοχή του Ειρηνικού και της ανατολικής Ασίας, 37 εκατομμύρια στη Μέση Ανατολή και την βόρεια Αφρική, 147 εκατομμύρια στη νότια Ασία, 25 εκατομμύρια στην ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία και 13 εκατομμύρια στην Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Την ώρα που πολλές χώρες προετοιμάζονται για την επιστροφή στα σχολεία με την νέα σχολική χρονιά, η UNICEF “καλεί τις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στην επαναλειτουργία με κάθε ασφάλεια των σχολείων, όταν αρχίσουν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς”. Επίσης ζητεί, όταν η επαναλειτουργία των σχολείων δεν είναι δυνατή, οι αρχές να κάνουν πρόβλεψη για την κάλυψη των συγκεκριμένων μαθησιακών αναγκών των μαθητών που προκλήθηκαν από τον χρόνο που έχασαν από το σχολείο, σημειώνει επίσης στην ανακοίνωσή της η UNICEF.

Φόβοι ότι έως και 30 νεαροί Βρετανοί μολύνθηκαν από κοροναϊό μετά από διακοπές στη Ζάκυνθο

Εως και 30 νεαροί Βρετανοί ηλικίας γύρω στα 18 και 19, που επέστρεψαν από διακοπές στη Ζάκυνθο, συνδέονται με μια έξαρση του νέουκορωνοϊού στο Πλύμουθ. Τουλάχιστον 11 νεαροί διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό μετά το ταξίδι στο νησί του Ιουνίου – δημοφιλή προορισμό και φέτος Βρετανών τουριστών – , ενώ κάποιοι εξ αυτών βγήκαν να διασκεδάσουν το Σαββατοκύριακο πιθανώς διασπείροντας τον φονικό ιό στην πόλη. Σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο του Πλύμουθ όσοι διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό ήταν ασυμπτωματικοί ή εμφάνισαν ήπια συμπτώματα της Covid-19, όπως πονόλαιμο.

Η διευθύντρια του Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας της πόλης, Ρουθ Χάρελ είπε ότι οι Αρχές προσπαθούν να ιχνηλατήσουν τις επαφές τους κι ότι οι νεαροί συνεργάζονται. «Αυτή η φονική νόσος εξαπλώνεται. Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι απ’ αυτούς τους νέους ανθρώπους δεν είχαν συμπτώματα κι έτσι συνέχισαν κανονικά τις ζωές τους, βγαίνοντας έξω ένα βράδυ στα μπαρ και τα εστιατόρια του Πλύμουθ, μέχρις ότου αντιλήφθηκαν τον κίνδυνο. Αυτό σημαίνει ότι κι άλλοι άνθρωποι μπ[ορεί να έχουν μολυνθεί. Αν και οι νέοι άνθρωποι έχουν συνήθως ήπια συμπτώματα και ενίοτε και κανένα, η μεγάλη μας ανησυχία πηγάζει από το γεγονός ότι ο κορωνοϊός αυτός μπορεί να αποτελέσει πολύ σοβαρή απειλή για άτομα με υποκείμενα νοσήματα ή ηλικιωμένους. Είμαστε σε επαφή με όλες τις παμπ και τα μπαρ στην πόλη υπενθυμίζοντας τον πρωταγωνιστική ρόλο που παίζουν στην αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Πρέπει να μας βοηθήσουν να προστατέψουμε την πόλη», είπε η Χάρελ.

Η διαφορετική απόκριση του ανοσοποιητικού στον κοροναϊό ανάλογα με το φύλο

Πούτιν: Η Ρωσία θα έχει και δεύτερο εμβόλιο τον Σεπτέμβριο

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, γνωστοποίησε ότι τον Σεπτέμβριο θα παραχθεί και δεύτερο εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

«Θα υπάρξει κι άλλο εμβόλιο τον Σεπτέμβριο… Το φάρμακο έχει δημιουργήσει το Vector Institute στην πόλη Νοβοσιμπίρισκ» ανέφερε ο Πούτιν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του Sputnik.

Υποχρεωτική καθίσταται η χρήση μάσκας σε όλο το Παρίσι, δηλώνει ο πρωθυπουργός Καστέξ

Από τα τέλη του 2020 ή τις αρχές του 2021 μπορεί να είναι διαθέσιμα τα εμβόλια για τον νέο κορονοϊό, σύμφωνα με παρουσίαση που έκανε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, ενώ ο πρωθυπουργός της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι η χρήση μάσκας θα καταστεί υποχρεωτική σε όλη τη γαλλική πρωτεύουσα.

“Ο νομάρχης, έπειτα από διαβουλεύσεις με την δήμαρχο (Αν Ινταλγκό), θα επεκτείνει τη χρήση μάσκας στο σύνολο της πρωτεύουσας”, ενώ μέχρι σήμερα η χρήση της ήταν υποχρεωτική μόνον σε μερικές συνοικίες, διευκρίνισε ο Ζαν Καστέξ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την πρωθυπουργική κατοικία και ήταν αφιερωμένη στην επιδημία του νέου κορονοϊού.

“Το θέμα που τίθεται είναι προφανώς για τα προάστια του Παρισιού, με δεδομένες τις μετακινήσεις που γίνονται ανάμεσα στις περιοχές αυτές”, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η επιδημία του νέου κορονοϊού “ξανακερδίζει έδαφος” στην γαλλική επικράτεια.

Στην Μασσαλία, στη νοτιοανατολική Γαλλία, οι αρμόδιες αρχές ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι η χρήση μάσκας καθίσταται υποχρεωτική σε όλη την πόλη, όπως και το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων από τις 23:00 τοπική ώρα σε όλη την περιοχή.

Στο Παρίσι, όπως και στην Μασσαλία, ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων SARS-CoV-2 ξεπερνάει το όριο των 50 ανά 100.000 κατοίκους.

Η χρήση μάσκας μπορεί να γενικευθεί και να καταστεί υποχρεωτική και σε άλλες μεγάλες αστικές περιοχές των 21 γεωγραφικών διαμερισμάτων της Γαλλίας, τα οποία κατατάσσονται πλέον στις “κόκκινες ζώνες” όσον αφορά την μετάδοση του νέου κορονοϊού, υπογράμμισε εξάλλου ο Καστέξ.

“Στα 21 διαμερίσματα όπου υπάρχει ενεργή κυκλοφορία του ιού, οι νομάρχες διαθέτουν ενισχυμένες εξουσίες (…) και καλούνται έπειτα από διαβουλεύσεις με τους δημάρχους, να γενικεύσουν την χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους, τουλάχιστον στις μεγάλες αστικές περιοχές και στις μεγάλες πόλεις”, διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρωθυπουργό, η γαλλική κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να αναχαιτίσει ένα νέο θανατηφόρο κύμα της COVID-19 στη χώρα, καθώς τα επίπεδα μετάδοσης του νέου κορονοϊού αυξήθηκαν ραγδαία με μια έξαρση των κρουσμάτων στην περιοχή του Παρισιού και μεταξύ των νέων.

O δείκτης R που αφορά την μετάδοση του κορονοϊού βρίσκεται τώρα στο 1,4, διευκρίνισε εξάλλου ο Καστέξ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, σημειώνοντας ότι αυτό δείχνει πως η επιδημία μεγαλώνει.

“Ο ιός διασπείρεται σε όλη τη χώρα”, πρόσθεσε. “Η εξάπλωση της επιδημίας μπορεί να είναι εκθετική, αν δεν αντιδράσουμε γρήγορα”.

Στους παππούδες στη Γαλλία συνιστάται να μην παίρνουν τα εγγόνια τους από το σχολείο, καθώς η κυβέρνηση ανησυχεί για κορεσμό των νοσοκομείων.

Η γαλλική κυβέρνηση ελπίζει να αποφύγει την επιβολή εκ νέου καραντίνας σε πανεθνικό επίπεδο. Ωστόσο από τον Ιούλιο αντιμετωπίζει ένα νέο κύμα λοιμώξεων από SARS-CoV-2, το οποίο έχει επιταχυνθεί από τα μέσα Αυγούστου.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, 5.429 νέα κρούσματα κορονοϊού σε μια μέρα, με τον αριθμό αυτόν να είναι ο υψηλότερος μετά την περίοδο του lockdown.

Η γαλλική κυβέρνηση αναμένεται εξάλλου να ανακοινώσει στις 3 Σεπτεμβρίου τις λεπτομέρειες του σχεδίου της ύψους 2,3 τρισ. ευρώ για την ανάκαμψη της γαλλικής οικονομίας από την κρίση που έχει προκληθεί από την επιδημία του νέου κορονοϊού, η οποία είναι η βαθύτερη που αντιμετωπίζει μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κοροναϊός: Η Κομισιόν υπέγραψε συμβόλαιο με την AstraZeneca για 300 εκατ. δόσεις εμβολίου

Αυστρία: Η χώρα θέλει να προμηθευτεί 8 εκατ. εμβόλια κατά του κορονοϊού

Εμβόλια κατά του κορονοϊού για οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους, εφόσον αυτά είναι διαθέσιμα, είναι ο στόχος του αυστριακού υπουργείου Υγείας, το οποίο, απαντώντας σήμερα σε σχετικό ερώτημα, ανακοίνωσε ότι στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη αποφασίστηκε ότι όλοι οι άνθρωποι που ζουν στην Αυστρία μπορούν να εμβολιαστούν εθελοντικά. Αυτός ο υπολογισμός πραγματοποιείται ανεξάρτητα από το αν μία ή δύο δόσεις είναι απαραίτητες για την προστασία μέσω εμβολιασμού, αναφέρεται σχετικά, “και σε κάθε περίπτωση, είναι διακηρυγμένος στόχος μας ότι κάθε κάτοικος που ενδιαφέρεται για τον εμβολιασμό θα λάβει επαρκή ποσότητα εμβολίου”.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκαν να μην προχωρήσουν χωριστά, αλλά να συνάψουν από κοινού προκαταρκτικές συμβάσεις με τους κατασκευαστές εν δυνάμει εμβολίων. Με αυτά τα προκαταρκτικά συμβόλαια, δεσμεύονται ποσότητες παράδοσης που θα κατανεμηθούν εντός της ΕΕ ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε χώρας, και ως εκ τούτου η Αυστρία έχει μερίδιο 2%.

Μέχρι στιγμής, υπήρξε συμφωνία με την AstraZeneca για πάνω από 300 εκατομμύρια δόσεις συν 100 εκατομμύρια επιπλέον προαιρετικά, που σημαίνει ότι –εάν το εμβόλιο AstraZeneca αποδειχθεί αποτελεσματικό και ανεκτό και λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων– η Αυστρία θα έχει σταθερά περίπου έξι εκατομμύρια δόσεις.

Όπως αναφέρεται από το υπουργείο Υγείας, ένα πλεονέκτημα της σύναψης κοινής σύμβασης είναι ότι ο κίνδυνος σύναψης συμβάσεων προμήθειας με τους κατασκευαστές και συμμετοχής στο κόστος έρευνας και παραγωγής βαρύνει την ΕΕ συνολικά και όχι κάθε μεμονωμένη χώρα. Προστίθεται δε, ότι εκτός από την προκαταρκτική σύμβαση με την AstraZeneca, η ΕΕ διαπραγματεύεται με άλλες πέντε εταιρείες, και αυτό χρησιμεύει στο να εξασφαλιστεί η πιο ισορροπημένη γκάμα εμβολίων και να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος.

Η Πολωνία περιορίζει την περίοδο της καραντίνας στις 10 ημέρες

H Πολωνία θα συντομεύσει την περίοδο της καραντίνας για όσους υπάρχει υπόνοια ότι έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό σε 10 ημέρες από 14 ημέρες, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας μεσούσης μιας απότομης αύξησης που καταγράφεται στα νέα ημερήσια κρούσματα στη χώρα.

“Θα αλλάξουμε τους κανόνες για την καραντίνα και την απομόνωση… Θα θέλαμε να προτείνουμε τη συντόμευση της διάρκειας της καραντίνας σε δέκα ημέρες”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας ‘Ανταμ Νιεντζιέλσκι σε συνέντευξη Τύπου. Η Πολωνία έχει καταγράψει 64.689 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού και 2.010 θανάτους.

Πηγή: ΑΠΕ, CNN

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα