Διεθνή

Όλα τα νέα στο μέτωπο της πανδημίας σήμερα στον κοσμο

Οι νέες εξελίξεις για την πανδημία παγκόσμια

Parallaxi
όλα-τα-νέα-στο-μέτωπο-της-πανδημίας-σήμ-643174
Parallaxi

corona

Πεκίνο: Πρώτη φορά άδεια τα νοσοκομεία από κρούσματα Covid-19

Οι δύο τελευταίοι που μολύνθηκαν με κορονοϊό στην κινεζική πρωτεύουσα πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο. Για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας, δεν βρίσκεται κανείς ασθενής από Covid-19  στα νοσοκομεία της πόλης του Πεκίνου, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Επιτροπή Υγιεινής και Υγείας του Πεκίνου.

Κατά την περίοδο εξάπλωσης του ιού στο Πεκίνο, καταγράφηκαν 935 κρούσματα, εκ των οποίων 335 – συνδεόμενα με την υπαίθρια αγορά  Ξινφαντί. Τα μέτρα ελέγχου έχουν χαλαρώσει στην κινεζική πρωτεύουσα καθώς πλέον, η χρήση μάσκας στον δρόμο είναι προαιρετική. Παραμένει όμως υποχρεωτική στα ΜΜΜ, στα καταστήματα, στους κινηματογράφους και στις δημόσιες υπηρεσίες και άλλα πολυσύχναστα μέρη.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία στην ηπειρωτική Κίνα το 94,13% των κρουσμάτων έχει θεραπευτεί. Ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα από το Δεκέμβριο του 2019 έχει ξεπεράσει τις 84,9 χιλιάδες με 108 κρούσματα να έχουν σημειωθεί τις τελευταίες εφτά μέρες (το ποσοστό μείωσης των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ήταν περίπου 6,7% ανά ημέρα). Δεν έχουν σημειωθεί θάνατοι στην χώρα από τις 15 Απριλίου (εκτός από κρούσματα, τα οποία σημειώθηκαν μια φορά ως αποτέλεσμα της προσαρμογής).Το ποσοστό θνησιμότητας είναι 5,45% ( περισσότεροι από 4,6 χιλιάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει) Ο αριθμός των ασθενών με κορονοϊό σε τοπικά ιατρικά κέντρα είναι 347 και μόνο εφτά άτομα νοσούν σοβαρά.

Δεύτερο κύμα της επιδημίας ενδέχεται να αντιμετωπίσει η Γαλλία τον Νοέμβριο

Δεύτερο κύμα της επιδημίας του κορονοϊού ενδέχεται να πλήξει τη Γαλλία τον Νοέμβριο, δήλωσε σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης σήμερα, την ώρα που ανακοινώθηκαν νέοι περιορισμοί στη Μασσαλία λόγω της covid-19.

“Υπάρχουν φόβοι για ένα κύμα τον Νοέμβριο”, δήλωσε ο καθηγητής Ζαν-Φρανσουά Ντελφρεσί, επικεφαλής του επιστημονικού συμβουλίου που συμβουλεύει την κυβέρνηση για τη διαχείριση της επιδημίας, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

Η Γαλλία έχει τον έβδομο υψηλότερο αριθμό θανάτων από covid-19 παγκοσμίως και η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τον αριθμό των νέων κρουσμάτων προκειμένου να αποφασίσει αν θα επιβάλει νέους περιορισμούς ή lockdown.
Οι αρχές στη Μασσαλία ανακοίνωσαν αργά χθες, Τρίτη, ότι τα μπαρ και τα εστιατόρια στην πόλη θα παραμένουν κλειστά από τις 23:00 το βράδυ ως τις 06:00 το πρωί, από τις 26 Αυγούστου ως τις 30 Σεπτεμβρίου. Εξάλλου υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς δημόσιους χώρους σε όλη την πόλη.

Το γαλλικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, 3.304 νέα κρούσματα covid-19, αριθμός μικρότερος από αυτούς που είχαν καταγραφεί την προηγούμενη εβδομάδα. Συνολικά στη Γαλλία έχουν καταγραφεί 30.544 θάνατοι.

Οι 5 νέες κατηγορίες καταναλωτών που θα προκύψουν μετά το πέρας της πανδημίας

Οι αεροπορικές που επιτρέπουν δωρεάν αλλαγές εισιτηρίων έως το τέλος του έτους

Την εντελώς δωρεάν αλλαγή και επανέκδοση όλων των εισιτηρίων, ακόμη και πολλές φορές μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε ο όμιλος Lufthansa, λόγω των δυσκολιών που έφερε η πανδημία του κορονοϊού. Η αλλαγή στη δομή των ναύλων, τίθεται άμεσα σε ισχύ και αφορά τις αεροπορικές εταιρίες Lufthansa, SWISS, Austrian Airlines και Brussels Airlines.
“Με άμεση ισχύ, όλα τα εισιτήρια θα μπορούν να αλλάξουν και να επανεκδοθούν, ακόμη και πολλές φορές, εντελώς δωρεάν, πολιτική που ισχύει ακόμη και για την οικονομικότερη κατηγορία ναύλου, χωρίς αποσκευές”. Ο νέος κανονισμός ισχύει παγκόσμια για όλες τις νέες κρατήσεις εισιτηρίων σε δρομολόγια μικρών, μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων.

Διευκρινίζεται ωστόσο ότι οι επιβάτες ενδέχεται να επιβαρυνθούν με κάποιες επιπλέον χρεώσεις σε περίπτωση που, για παράδειγμα, η αρχική κατηγορία ναύλου δεν είναι διαθέσιμη σε διαφορετική ημερομηνία ή προορισμό, οπότε οποιαδήποτε διαφορά θα προστίθεται στην τελική τιμή.

Γερμανία: Σκέψεις για κατάργηση των δωρεάν υποχρεωτικών τεστ για όσους επιστρέφουν

Οι αρχές της Γερμανίας θέλουν να καταργήσουν τα υποχρεωτικά, δωρεάν τεστ κορονοϊού για τους κατοίκους της χώρας που επιστρέφουν από διακοπές στο εξωτερικό, καθώς αυτό έχει επιβαρύνει πολύ τα εργαστήρια, όμως πρόκειται να εντείνουν την παρακολούθησή τους ώστε να διασφαλίσουν ότι τηρούν τους κανόνες καραντίνας.

Στις αρχές Αυγούστου άρχισαν να γίνονται δωρεάν τεστ covid-19 σε όσους Γερμανούς επιστρέφουν από διακοπές, αφού ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων στη χώρα ξεπέρασε τους 1.000 για πρώτη φορά από τον Μάιο και τα στοιχεία έδειξαν ότι περισσότερο από το 40% των Γερμανών είχαν μολυνθεί στο εξωτερικό.

Ωστόσο κάποιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι έχουν επικρίνει την πολιτική αυτή ως αναποτελεσματική, καθώς μερικοί από αυτούς που υποβλήθηκαν σε τεστ και βρέθηκαν αρνητικοί στον ιό SARS-CoV-2, εμφάνισαν θετικό αποτέλεσμα αρκετές ημέρες αργότερα.

Σε ισχύ θα παραμείνει η υποχρέωση όσων επιστρέφουν από περιοχές τις οποίες οι γερμανικές αρχές θεωρούν επικίνδυνες λόγω της εξάπλωσης της covid-19 να μένουν σε καραντίνα επί 14 ημέρες. Η καραντίνα θα αίρεται το νωρίτερο πέντε ημέρες μετά την άφιξή τους και εφόσον εμφανίσουν αρνητικό τεστ.

Επίσης οι ταξιδιώτες αυτοί θα εξακολουθήσουν να είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε τεστ για κορονοϊό.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν διευκρίνισε όμως ότι, εφόσον αρθεί η υποχρέωση να υποβάλλονται όλοι οι ταξιδιώτες σε διαγνωστικά τεστ, οι τοπικές αρχές θα πρέπει να εντείνουν την παρακολούθησή τους ώστε να διασφαλίσουν ότι τηρούν τους κανόνες καραντίνας.

“Δεν πρόκειται για έκκληση, αλλά για κυβερνητική εντολή”, εξήγησε ο Σπαν. “Σε μια περίοδο που ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Γερμανία είναι χαμηλός είναι σημαντικό να εμποδίσουμε την εξάπλωση του ιού στη χώρα μέσω των ταξιδιωτών που επιστρέφουν”, πρόσθεσε.

Πολλές λεπτομέρειες μένει να οριστικοποιηθούν, όπως για παράδειγμα αν θα παραμείνουν δωρεάν τα τεστ στα οποία υποβάλλονται όσοι επιστρέφουν από περιοχές υψηλού κινδύνου.

Το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI) ανακοίνωσε ότι το 42% των νέων κρουσμάτων ενδέχεται να έχουν μολυνθεί στο εξωτερικό. Σήμερα ανακοίνωσε λιγότερες από 1.600 νέες μολύνσεις, ανεβάζοντας τον αριθμό των συνολικών κρουσμάτων covid-19 στη Γερμανία σε 236.429, ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 9.280.

Εξάλλου το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας αναμένεται να παρατείνει την προειδοποίησή του για αποφυγή των ταξιδιών σε χώρες εκτός Ευρώπης έως τις 14 Σεπτεμβρίου, επεσήμανε κυβερνητική πηγή.

Βρετανία: Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας από τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Λίβανος: Η χώρα κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο της επιδημίας του κορονοϊού

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντίαμπ προειδοποίησε σήμερα ότι η χώρα κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο της επιδημίας του κορονοϊού, μετά την άνοδο των κρουσμάτων που παρατηρήθηκε έπειτα από την τεράστια έκρηξη που συγκλόνισε τη Βηρυτό στις 4 Αυγούστου.

«Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί πάρα πολύ και, αν συνεχιστεί αυτό, θα χάσουμε τον έλεγχο αυτής της επιδημίας», τόνισε ο Ντίαμπ σε ανακοίνωση του Ανώτατου Αμυντικού Συμβουλίου.

Την ανησυχία του για τον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων της covid-19 εξέφρασε και ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Χάμαντ Χάσαν. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πρέπει να αυξηθούν οι κλίνες των νοσοκομείων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Ο Λίβανος κατέγραψε χθες Τρίτη 525 νέα κρούσματα της covid-19 και 12 νέους θανάτους. Στη χώρα καταγράφεται ραγδαία άνοδος των μολύνσεων μετά την καταστροφική έκρηξη που προκάλεσε δεκάδες νεκρούς και τραυματίες και εκτεταμένες ζημιές στη Βηρυτό.

Τις δύο εβδομάδες μετά την έκρηξη αυτή ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάστηκε, καθώς η επιδημία εξαπλώθηκε στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν οι δεκάδες τραυματίες της έκρηξης, δήλωσαν γιατροί.

Η κυβέρνηση επέβαλε μερικό lockdown στη χώρα την προηγούμενη Παρασκευή προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση της επιδημίας. Όμως παρά τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία προβλέπουν μεταξύ άλλων απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18:00 ως τις 06:00 καθημερινά, συνεχίζεται η εκκαθάριση των ερειπίων και η διανομή βοήθειας στις συνοικίες που καταστράφηκαν από την έκρηξη.

Το αεροδρόμιο της Βηρυτού παραμένει ανοικτό, με τους ταξιδιώτες να υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό προτού επιβιβαστούν στα αεροσκάφη ή μόλις φτάσουν στη χώρα.

Πλησιάζουν το 1 εκατομμύριο τα κρούσματα κορονοϊού στη Ρωσία

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν στην Ρωσία 4.676 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφθασε τις 970.865.

Οι αρμόδιες αρχές ανακοίνωσαν ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν την ζωή τους 115 άνθρωποι , ενώ συνολικά οι νεκροί από την έναρξη της πανδημίας έφθασαν τις 16.863.

Συνολικά έχουν αναρρώσει 786.150 ασθενείς, εκ των οποίων 6.403 το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Ο δείκτης μεταδοτικότητας του κορονοϊού μειώθηκε το τελευταίο εικοσιτετράωρο στο 0,98 ενώ χθες ήταν στο 1 , επισημαίνει το πρακτορείο TASS. Στην Μόσχα ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι 0,93.

Πηγές: ΑΠΕ, skai.gr, ΕΡΤ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα