Top

Όλα τα σενάρια για την πανδημία στην Ελλάδα

Σκέψεις για υιοθέτηση ενός μοντέλου παρόμοιου με αυτό της Γαλλίας

Parallaxi
όλα-τα-σενάρια-για-την-πανδημία-στην-ελ-841812
Parallaxi
sooc

Παγώνη: Θα είναι δύσκολα έως τέλη Δεκεμβρίου – Γίνεται μεγάλο ρεβεγιόν με τόσους νεκρούς;

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ έστειλε το μήνυμα ότι το ΕΣΥ βρίσκεται σε «πόλεμο» και κάλεσε τους ιδιώτες συναδέλφους της να πάρουν από ένα «όπλο». Εξήγησε ότι οι δείκτες είναι σα «ντόμινο» που παρασύρει τα πάντα και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την άνοδο του αριθμού των νεκρών από κορωνοϊό.

Το δραματικό μήνυμα πως το ΕΣΥ βρίσκεται σε «πόλεμο», έστειλε η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».

Καθώς η επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών φαίνεται να βρίσκεται προ των πυλών, η κ. Παγώνη απευθύνθηκε στους ιδιώτες συναδέλφους της και τους κάλεσε να πάρουν κι αυτοί από ένα «όπλο» και να συνδράμουν στο ΕΣΥ.

Για το ενδεχόμενο ακαταδίωκτου για την προστασία των ιδιωτών γιατρών από τις μηνύσεις, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ σχολίασε ότι οι γιατροί του ΕΣΥ έχουν μείνει απ’ έξω -ακόμη και όταν σωστά θεσπίστηκε για τις δύο επιτροπές, και έτσι εδώ και δύο χρόνια βρίσκονται σε καθημερινές αντιπαραθέσεις με δικηγόρους έξω από τις μονάδες και τα τμήματα των νοσοκομείων.

Ντόμινο οι δείκτες – Ο ένας παρασύρει τον άλλο

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ εξέφρασε τον προβληματισμό της για τους διψήφιους αριθμούς θανάτων των τελευταίων ημερών, καθώς μόνο χθες μόνο έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό 80 άνθρωποι.

Εξήγησε ότι οι δείκτες της πανδημίας είναι σα «ντόμινο» που παρασύρει τα πάντα και όταν ξεκινά ο ένας να ανεβαίνει, μετά ανεβαίνει και ο άλλος. Όταν ανεβαίνουν τα κρούσματα, είναι λογικό ένα ποσοστό από αυτούς να διασωληνωθεί και να πεθάνει, τόνισε η κ. Παγώνη.

Δύσκολη η κατάσταση έως τέλη Δεκεμβρίου

Η κ. Παγώνη εκτίμησε ότι η κατάσταση θα παραμείνει δύσκολη έως τα τέλη Δεκεμβρίου και πως καθώς τα περιστατικά της γρίπης θα αρχίσουν να αυξάνονται χρειάζεται να χτιστεί ένα τείχος ανοσίας για να είμαστε προετοιμασμένοι για τους επόμενους μήνες.

Ειδικά για τα Χριστούγεννα διερωτήθηκε πως μπορεί κάποιος να επιθυμεί ένα μεγάλο ρεβεγιόν με τόσα κρούσματα, θανάτους και διασωληνωμένους. Πρόσθεσε ότι από την εμπειρία των τελευταίων δύο χρόνων δεν χρειάζονται οι πολίτες κανέναν να τους υποδείξει πως πρέπει να γιορτάσουν, με λίγα άτομα και με μέτρα προστασίας.

Βαρεθήκαμε… Κουραστήκαμε…

«Δεν μπορούμε. Βαρεθήκαμε. Κουραστήκαμε», πρόσθεσε η κ. Παγώνη συνέστησε προσοχή σε όλους και κυρίως να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να εμβολιαστούν ώστε να γυρίσουμε σελίδα και να πάμε μπροστά.

Κλέβουμε χώρο ανεμβολίαστων

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, μίλησε για τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας με 100% πληρότητα στα περισσότερα νοσοκομεία.

Έθεσε και το ζήτημα των non covid ασθενών λέγοντας ότι είναι τελείως άδικο να παίρνουμε συνέχεια χώρο τους ανήκει γιατί πρέπει να χειρουργηθούν.

Υποχρεωτική 3η δόση σε άνω των 65: Πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί- Τα σενάρια για ανεμβολίαστους

Σε κάθε περίπτωση αν η κατάσταση με την πανδημία επιδεινωθεί περαιτέρω στην χώρα μας δεν αποκλείεται ένα ολικό «μπλόκο» σε ανεμβολίαστους .

Σκέψεις για υιοθέτηση ενός μοντέλου παρόμοιου με αυτό της Γαλλίας  έχει η κυβέρνηση όσον αφορά την υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης εμβολίου για τον κορωνοιό σε ηλικίες άνω των 65 ετών.

Υπενθυμίζεται πως στην Γαλλία, το πιστοποιητικό σε πολίτες άνω των 65 ετών που δεν πραγματοποιούν την τρίτη δόση, παύει να είναι έγκυρο, πέντε εβδομάδες μετά το πέρας του εξαμήνου από την χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Σε κάθε περίπτωση είναι τεχνικά δύσκολο να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο και θα πρέπει να επιλυθούν τέτοιου είδους ζητήματα με την κυβέρνηση να αναζητά ενδεχόμενες λύσεις ενώ αναμένεται να δούμε και το κατά πόσο θα υπάρξει μια λύση για το θέμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ή η Ελλάδα θα προχωρήσει μεμονωμένα.

Σε κάθε περίπτωση αν η κατάσταση με την πανδημία επιδεινωθεί περαιτέρω στην χώρα μας δεν αποκλείεται ένα ολικό «μπλόκο» σε ανεμβολίαστους .

Με βάση αυτό το σενάριο ο ανεμβολίαστος πολίτης θα μπορεί μόνο να μεταβαίνει στην εργασία του, να προμηθεύεται τρόφιμα και φάρμακα μη έχοντας πρόσβαση σε κανέναν άλλον χώρο προκειμένου να προστατευτεί τόσο ο ίδιος όσο και οι συμπολίτες του.

Αντίστροφη μέτρηση για επίταξη γιατρών – Ποια νέα μέτρα έρχονται

Αντίστροφη μέτρηση για την επίταξη ιδιωτών γιατρών καθώς το σύστημα υγείας πιέζεται όλο και περισσότερο. Ταυτόχρονα στο τραπέζι βρίσκονται νέα μέτρα σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά κορονοϊού.

Την ίδια ώρα, τρίτη δόση εμβολίου που θα λειτουργεί ως «διαβατήριο» σε καταστήματα εστίασης για πολίτες άνω των 65 εξετάζει η κυβέρνηση. Αυτό, υπό την πίεση των κρουσμάτων κορονοϊού, αλλά και των θανάτων που έφτασαν τους 80 μέσα σε ένα 24ωρο σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Όπως μετέδωσε το OPEN και η δημοσιογράφος Σοφία Φασουλάκη, αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση θα δώσει βάρος στην ενίσχυση του ΕΣΥ που βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση. Αυτό θα γίνει με σύμπραξη από τον ιδιωτικό τομέα, με πρόσθεση και άλλων κλινών από ιδιωτικά νοσοκομεία.

Επίσης, θα γίνει επιστράτευση γιατρών. Η επιστράτευση αν δεν γίνει τη Δευτέρα -σύμφωνα με το τελεσίγραφο που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου- θα γίνει την Τρίτη. Κι αυτό γιατί είναι μηδαμινό το ενδιαφέρον των ιδιωτών γιατρών.

Ποια νέα μέτρα εξετάζονται

διπλή μάσκα στα ΜΜΜ, ωστόσο, τίθεται θέμα πώς θα γίνεται ο έλεγχος στα ΜΜΜ

έδαφος κερδίζει η ιδέα για «διαβατήριο» στους άνω των 65 ετών, εάν έχουν κάνει τρίτη

δόση εμβολίου να μπορούν να μπαίνουν ελεύθερα σε καφέ, εστιατόρια και γενικά σε όλα τα καταστήματα εστίασης

κλιμακωτό ωράριο στο δημόσιο, ώστε να μειωθεί ο συνωστισμός στα ΜΜΜ

Σημειώνεται ότι δεν εξετάζεται να γίνεται rapid test σε ανεμβολίαστους έξω από σούπερ μάρκετ.

ΣΥΡΙΖΑ: Να απαντήσει η κυβέρνηση πόσοι ασθενείς πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ από κορονοϊό

Το ζήτημα των θανάτων ασθενών με κορονοϊό εκτός ΜΕΘ θέτει επιτακτικά ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αξιώνοντας από την κυβέρνηση να πει πόσοι πολίτες έχασαν τη ζωή τους σε πρόχειρα κρεβάτια.

Οι καταγγελίες που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας για ασθενείς που πεθαίνουν σε απλές κλίνες, ή σε κρεβάτια που έχουν στηθεί πρόχειρα και χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό αλλά «βαφτίζονται» ΜΕΘ επειδή έχουν έναν αναπνευστήρα προκαλούν ανησυχία στην αξιωματική αντιπολίτευση. Σε συνδυασμό δε με τις πρόσφατες καταγγελίες του καθηγητή Βασιλακόπουλου για ΜΕΘ που φτιάχτηκαν όπως-όπως και οδήγησαν σε αύξηση των ποσοστών θνητότητας προκαλώντας εισαγγελική έρευνα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει ότι η κυβέρνηση οφείλει να παρουσιάσει στοιχεία απαντώντας στο ερώτημα που τίθεται «πόσοι είναι οι ασθενείς που απεβίωσαν εκτός ΜΕΘ»;

Η Κουμουνδούρου με σκληρή της ανακοίνωση διερωτάται εάν η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως «δεν έχει ξεφύγει η πανδημία» ήταν απλώς μία επιβεβαίωση «ότι μπορεί να χάνονται άνθρωποι εκτός ΜΕΘ, αλλά ο ίδιος και η προπαγάνδα του θα πουλάνε τρέλα ότι έχει ενισχύσει το ΕΣΥ». Επίσης, ρωτά να μάθει εάν την ώρα που η χώρα μετράει περισσότερες από 16.000 απώλειες λόγω πανδημίας ισχύει η δήλωση του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου ότι δεν χρειαζόμαστε ένα «πολυτελές ΕΣΥ».

Πηγή: Skai/ΑΠΕ/ethnos.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα