Top

Όλες οι εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως

Όλα τα νεότερα για την παγκόσμια κατάσταση της πανδημίας.

Parallaxi
όλες-οι-εξελίξεις-στο-μέτωπο-του-κορον-636274
Parallaxi

κοροναϊός

Κινεζική μηχανή δίνει αποτελέσματα για τον κορονοϊό μέσα σε 30 λεπτά

Ανίχνευση του νέου κορονοϊου μέσα σε μόλις 30 λεπτά της ώρας: μια κινεζική επιχείρηση παράγει «την πιο γρήγορη στον κόσμο» μηχανή για τα ιολογικά τεστ PCR και σκοπεύει να κατακτήσει την Ευρώπη και την Αμερική.

Σ’ ένα εργαστήριο του Πεκίνου, μια ερευνήτρια παίρνει ένα δείγμα που έχει ληφθεί από τις αναπνευστικές οδούς, προσθέτει αντιδραστικά και το εισάγει σε μια μαυρόασπρη συσκευή μεγέθους εκτυπωτή.

Η μηχανή αυτή με την ονομασία «Flash 20», κόστους 300.000 γιουάν (38.000 ευρώ), εντοπίζει την παρουσία ή μη του νέου κορονοϊού. Δίνει την ετυμηγορία της μέσα σε μισή ώρα και ο ενδιαφερόμενος την λαμβάνει απ’ ευθείας στο κινητό του. «Μπορεί να είναι χρήσιμο στα νοσοκομεία για τα επείγοντα περιστατικά.

Για παράδειγμα όταν ένας τραυματίας πρέπει να υποβληθεί σε επέμβαση. Μπορούμε να προσδιορίσουμε γρήγορα αν είναι μολυσμένος ή όχι», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σαμπρίνα Λι, πρόεδρος, διευθύνουσα σύμβουλος και ιδρύτρια της επιχείρησης Coyote. «Αυτή τη στιγμή είναι η ταχύτερη μηχανή του κόσμου για τα τεστ PCR του νέου κορονοϊού», διαβεβαιώνει αυτή η 38χρονη πρώην φοιτήτρια στις ΗΠΑ, που ίδρυσε το 2009 αυτή την εταιρεία βιοτεχνολογίας. Στην Κίνα, αεροδρόμια την χρησιμοποιούν για να ελέγχουν τους επιβάτες που φθάνουν από το εξωτερικό. Και οι υγειονομικές αρχές την χρησιμοποιούν εδώ και μήνες για να ανιχνεύουν τον ιό στις συνοικίες που τελούν υπό περιορισμό λόγω της Covid. Τα τεστ του Τραμπ Πρώτη χώρα που αντιμετώπισε τον νέο κορονοϊό, η Κίνα διαβεβαιώνει πως περιόρισε την επιδημία χάρη σε μέτρα καραντίνας, τη χρήση μάσκας και την ανίχνευση των επαφών των κρουσμάτων μέσω των προσωπικών δεδομένων.

Όμως ο ιός εξακολουθεί να κυκλοφορεί αλλού στον κόσμο. Το όριο του ενός εκατομμυρίου νεκρών μόλις ξεπεράσθηκε. Η ανίχνευση είναι ένα από τα όπλα για να ελεγχθεί η επιδημία. Τα ιολογικά τεστ PCR θεωρούνται πιο αξιόπιστα, όμως η διαχείρισή τους αποδεικνύεται περίπλοκη και συχνά χρειάζονται ώρες για να υπάρξει αποτέλεσμα.

Χρησιμοποιούνται και άλλες μέθοδοι Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, τη διανομή στις Ηνωμένες Πολιτείες 150 εκατομμυρίων τεστ «ταχείας» ανίχνευσης. Στην εμφάνιση, τα τεστ αυτά μοιάζουν με τα τεστ εγκυμοσύνης και μπορούν να δίνουν το αποτέλεσμά τους μέσα σε 15 λεπτά της ώρας.

Τα τεστ αυτά είναι ωστόσο πολύ λιγότερο ευαίσθητα από τα τεστ PCR. Οι υπεύθυνοι της Coyote υποστηρίζουν από την πλευρά τους πως η Flash 20 είναι όχι μόνο γρήγορη, αλλά και αξιόπιστη. Από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο, 500.000 τεστ επιβεβαίωσης έγιναν από τις κινεζικές αρχές.

Το συμπέρασμα ήταν πως τα αποτελέσματα (θετικά ή αρνητικά) της μηχανής ήταν σε ποσοστό 97% παρόμοια με αυτά των κλασικών τεστ PCR. Εκτός από την πιστοποίηση της Κίνας, η Flash 20 έλαβε και τις πιστοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αυστραλίας. Η Coyote ελπίζει να αποσπάσει επίσης τις πιστοποιήσεις των ΗΠΑ (από την FDA, την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το πλεονέκτημα της Flash 20, το οποίο προβάλλουν οι κατασκευαστές της, είναι το γεγονός ότι είναι απλή στη χρήση και μπορεί να την χειριστεί οποιοσδήποτε και όχι μόνο εξειδικευμένο προσωπικό.

Το μόνο φρένο αυτή τη στιγμή είναι οι δυνατότητες παραγωγής. Η Coyote δεν μπορεί να κατασκευάζει παρά 500 μηχανές τον μήνα. Ωστόσο προβλέπει να διπλασιάσει αυτόν τον αριθμό μέχρι το τέλος του 2020.

Μακρόν για κορονοϊό: Ποτέ δεν έχουμε ζητήσει τόσες θυσίες από τους νέους

Ο Εμανουέλ Μακρόν εκτίμησε σήμερα πως «ποτέ δεν έχουν ζητηθεί τόσες θυσίες» από τους νέους στην Ευρώπη όσο σε αυτή την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, γεγονός που δημιουργεί για τους ηγέτες μια «τεράστια ευθύνη» για το μέλλον τους όσον αφορά τα περιβαλλοντικά, διπλωματικά και οικονομικά θέματα.

«Αυτό που δεν έχει κάτι αντίστοιχο στη σύγχρονη ιστορία μας είναι ότι ζητάμε τις μεγαλύτερες θυσίες από τους νέους μας για να προστατεύσουμε τους πιο ηλικιωμένους», δήλωσε ο Μακρόν απευθυνόμενος σε φοιτητές στο Βίλνιους.

Απέναντι στην επιδημία της Covid-19 στη Γαλλία, «πρέπει να πάρω την απόφαση, επειδή ο ιός πηγαίνει πολύ γρήγορα, να κλείσω μπαρ, εστιατόρια, τόπους συνύπαρξης συνυφασμένους με τη φοιτητική ζωή», και «για να προστατεύσουμε, θέτουμε πολλούς περιορισμούς στη φοιτητική ζωή», πρόσθεσε αναφερόμενος στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Ο Γάλλος πρόεδρος, που έφθασε χθες, Δευτέρα, στη Λιθουανία, για μια περιοδεία στη Βαλτική, αναφέρθηκε επίσης στο «στρες» που προκαλεί η κατάστασης «στους νέους που τελειώνουν την εκπαίδευση, εισέρχονται στην ενεργό ζωή και βρίσκουν έναν κόσμο κλειστό με μια εξαιρετικά σημαντική ανεργία και οικονομικές δυσκολίες». «Οι νέοι μας στην Ευρώπη περνάνε από τις πιο δύσκολες στιγμές (…) Πότε στη σύγχρονη ιστορία μας δεν έχουμε ζητήσει τόσες θυσίες από τους νέους μας για να αντισταθούμε όλοι μαζί και να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους, ιδιαίτερα τους μεγαλύτερους», επέμεινε ο Γάλλος πρόεδρος σε αυτή τη συζήτηση με φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Βίλνιους, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

«Όλο αυτό, σας τα λέω ως δέσμευση, γιατί θα είναι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν, όλο αυτό μας υποχρεώνει: δεν μπορούμε να ρωτάμε τη νεολαία τι θα κάνουμε (…), να της αφήσουμε έναν κόσμο στον οποίο δεν θα έχουμε διευθετήσει τα κλιματικά θέματα, όπου δεν θα έχουμε σταθεροποιήσει την Ευρώπη μας και όπου δεν θα έχουμε διευθετήσει το χρέος στο οικονομικό επίπεδο. Δεν είναι δυνατόν», είπε ο Μακρόν.

«Θεωρώ πως τις επόμενες εβδομάδες, τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια, έχουμε όσον αφορά τους νέους και ειδικά τους φοιτητές και τις φοιτήτριες μια τεράστια ευθύνη προκειμένου να σας βοηθήσουμε να επινοήσετε αυτόν τον περίφημο κόσμο του μετά, για τον οποίο έχουμε μιλήσει τόσο πολύ, γιατί αυτό θα πάρει καιρό», κατέληξε.

OHE: «Οδυνηρό ορόσημο» το ένα εκατ. θύματα της Covid19 – ΠΟΥ: Ίσως μεγαλύτερος ο πραγματικός αριθμός

«Οδυνηρό ορόσημο» χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες το ξεπέρασμα του φράγματος του ενός εκατομμυρίου θυμάτων παγκοσμίως από πανδημία του νέου κορονοϊού, ο οποίος έκανε την εμφάνισή του πριν από 10 μήνες στη Γουχάν της Κίνας προτού εξαπλωθεί σε 188 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η καταμέτρηση του Πανεπιστημίου Johns Hopkins δείχνει ότι οι θάνατοι στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Ινδία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ αυτού του συνόλου, με τον ΠΟΥ να εκφράζει την ανησυχία του ότι οι πραγματικοί αριθμοί πιθανόν να είναι πολύ υψηλότεροι. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα εκτιμώνται στα 32 εκατομμύρια.

«Αν μη τι άλλο, οι αριθμοί που αναφέρονται επί του παρόντος πιθανόν αντιπροσωπεύουν μια υποτίμηση του αριθμού των ανθρώπων που είτε έχουν προσβληθεί από την COVID-19 είτε πέθαναν από αυτήν», δήλωσε ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων του ΠΟΥ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στη Γενεύη.

«Όταν μετράτε κάτι, δεν μπορείτε να το μετρήσετε τέλεια, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι τρέχοντες αριθμοί πιθανότατα υποτιμούν τον πραγματικό απολογισμό θανάτων από την COVID», είπε.

«Πρόκειται για αριθμούς που μουδιάζουν το μυαλό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε καμία ζωή που χάθηκε. Ήταν πατέρες και μητέρες, σύζυγοι και σύζυγοι, αδελφοί και αδελφές, φίλοι και συνάδελφοι. Ο πόνος πολλαπλασιάστηκε από την αγριότητα αυτής της ασθένειας», είπε ο Γκουτέρες.

Οι προοπτικές μοιάζουν σκοτεινές: η καμπύλη βρίσκεται ξανά σε άνοδο στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στην Ασία, επιτείνοντας την ανησυχία για το λεγόμενο δεύτερο κύμα.

Ο Μάικ Ράιαν δεν έκρυψε τη ανησυχία του ακόμα και για διπλασιασμό του αριθμού των νεκρών.

Και δεν μπορεί να «σωθεί κόσμος σήμερα απλά με προσευχές ή με τη δουλειά για την κατασκευή εμβολίων που δεν θα έρθουν παρά αργότερα», προειδοποίησε και ο γενικός διευθυντής του ΠΟΫ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.

Πέντε εμβόλια, τρία στη Δύση, δύο στην Κίνα, βρίσκονται στη λεγόμενη φάση τρία των κλινικών δοκιμών, ενώ ένα ρωσικό εμβόλιο, το Sputnik V, έχει δώσει ενθαρρυντικά προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Όμως οι έρευνες αυτές προς το παρόν δεν μπορούν να προλάβουν την ταχύτητα της πανδημίας. Στην Ιταλία, την πρώτη χώρα εξόν της Κίνας που έθεσε υπό περιορισμό τον πληθυσμό, οι μαρτυρίες των εξαντλημένων γιατρών, που εξηγούσαν ότι μπροστά στην πλημμύρα των ασθενών καλούνταν να διαλέξουν σε ποιον θα πρόσφεραν φροντίδα, όπως «σε πολέμους», προκάλεσαν σοκ.

Η επιδημία εξαπλώθηκε σαν πυρκαγιά στην Ισπανία, που έγινε η χώρα της Ευρώπης που υπέστη το δεύτερο βαρύτερο χτύπημα. Στη Μαδρίτη, παγοδρόμιο μετατράπηκε σε νεκροτομείο.

Στον Ισημερινό, πτώματα σε αποσύνθεση παρέμεναν παρατημένα στους δρόμους στη Γουαγιακίλ, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και οικονομική πρωτεύουσα. Χρειάστηκε να δημιουργηθεί ειδική δύναμη για την περισυλλογή τους.

Όταν η Γαλλία περνούσε στα τέλη Μαρτίου το φράγμα των 3.000 θανάτων, ο Πατρίκ Βογκτ, γιατρός στη Μιλούζ, δήλωνε συγκλονισμένος ότι οι γιατροί άρχιζαν «να πεθαίνουν». Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η στρατηγική της «συλλογικής ανοσίας», ή «ανοσίας της αγέλης» έφερε εκατόμβες και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να θέσει τον πληθυσμό της υπό περιορισμό την 23η Μαρτίου.

Στις ΗΠΑ, τη χώρα του κόσμου που θρηνεί τους περισσότερους νεκρούς στον κόσμο (σχεδόν 205.000), η πανδημία που υποβάθμιζε ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται στην καρδιά της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Ο Δρ. Άνθονι Φάουτσι, διευθυντής του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών, υπογράμμισε χθες Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται σε καλό δρόμο, καθώς τα κρούσματα μόλυνσης αυξάνονται σε ορισμένες περιοχές της χώρας. «Χρειάζεται στ’ αλήθεια να εντείνουμε τα μέτρα δημόσιας υγείας για τα οποία μιλάμε ακατάπαυστα», είπε.

Την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τους New York Times, καταγράφονται ημερησίως 43.111 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 κατά μέσον όρο, αριθμός αυξημένος κατά 23% σε σχέση με δύο εβδομάδες νωρίτερα. Πάνω από 30 πολιτείες καταγράφουν αύξηση των περιπτώσεων.

Ως χθες Δευτέρα, πάνω από 7,1 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό και 205.031 είχαν υποκύψει στην COVID-19, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε χθες πως η χώρα ξεπερνά την πανδημία, διαβεβαιώνοντας ότι «έρχονται τα εμβόλια», αποφεύγοντας πάντως να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα. Ανήγγειλε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα διανείμει 150 εκατομμύρια γρήγορα τεστ στις υπηρεσίες υγείας.

Τόσο ο Φάουτσι, όσο και ο διευθυντής των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), ο Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, εξέφρασαν ανησυχία διότι ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας Σκοτ Άτλας ενδέχεται να παραπλανά τον πρόεδρο δίνοντάς του λαθεμένες πληροφορίες.

Ο Δρ. Φάουτσι είπε στο CNN πως ανησυχεί μετά τα δημοσιεύματα για το ότι ο Άτλας δίνει στον Τραμπ μια εικόνα «αποσπασμένη από το συγκείμενό της, ή λαθεμένη».

Έρευνα στη Νότια Κορέα: Εννέα στους δέκα ιαθέντες ασθενείς της νόσου παρουσιάζουν παρενέργειες ή ψυχιατρικές διαταραχές

Εννέα στους δέκα ασθενείς της Covid-19 αναφέρουν την παρουσία παρενεργειών όπως ψυχολογικές διαταραχές και απώλεια γεύσης και όσφρησης μετά την ανάρρωσή τους από την νόσο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτέλεσμα έρευνας στην Νότια Κορέα.

Η έρευνα δημοσιεύεται καθώς ο αριθμός των νεκρών παγκοσμίως ξεπέρασε χθες το 1 εκατομμύριο, θλιβερό ορόσημο μίας πανδημίας που έπληξε την παγκόσμια οικονομία, έθεσε σε δοκιμασία τα συστήματα υγείας και άλλαξε τον τρόπο ζωής των ανθρώπων.

Στην online έρευνα επί 965 ιαθέντων ασθενών της Covid-19, 879 άνθρωποι, δηλαδή το 91,1% απάντησαν ότι υποφέρουν τουλάχιστον από μία παρενέργεια της ασθένειας, δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υποδιευθυντής της Υπηρεσίας Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Νότιας Κορέας, Κουόν Τζουν-γουκ.

Η εξάντληση είναι η πιο κοινή παρενέργεια με 26,2% και ακολουθεί η αδυναμία συγκέντρωσης με 24,6%. Έπονται ψυχολογικές και νοητικές διαταραχές και απώλεια όσφρησης και οσμής.

Τα αποτελέσματα αυτά προέρχονται από τις online απαντήσεις του 16,7% 5.762 ιαθέντων ασθενών στην Νότια Κορέα, εξ ου και ο προκαταρκτικός χαρακτήρας της έρευνας υπό τον Κιμ Σιν-γου, καθηγητή στο Kyungpook National University School of Medicine του Νταεγκού, ο οποίος θα δώσει προσεχώς στην δημοσιότητα λεπτομερή ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας.

Η Νότια Κορέα πραγματοποιεί άλλη μελέτη με την συμμετοχή 16 ιατρικών οργανισμών για πιθανές επιπλοκές της Covid-19 μέσω λεπτομερούς ανάλυσης των αξονικών τομογραφιών σε αναρρώσαντες ασθενείς.

Βρετανία: 2.000 συμμετέχοντες ετοιμάζονται να μολυνθούν με SARS-CoV-2 για να συμβάλλουν στην εφεύρεση του εμβολίου

Βρετανοί επιστήμονες ετοιμάζονται να διεξάγουν μια αμφιλεγόμενη μελέτη όπου εθελοντές μολύνονται σκόπιμα με τον ιό SARS-CoV-2 συμβάλλοντας στον αγώνα εύρεσης εμβολίου. Η «δοκιμαστική πρόκληση» η οποία θα μπορούσε να επιταχύνει γρήγορα την έγκριση των πειραματικών εμβολίων λέγεται ότι θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο, σε μια κλινική στο ανατολικό Λονδίνο.

Οι συμμετέχοντες θα μολυνθούν με μια δόση SARS-CoV-2 που προκαλεί την Covid-19. Περίπου 2.000 εθελοντές έχουν εγγραφεί για να λάβουν μέρος στο πλαίσιο της δοκιμής για την εφεύρεση εμβολίου κατά της πανδημίας.

Το εμβόλιο θα είναι ενός τύπου, θα δοθεί μια γενετικά τροποποιημένη έκδοση του κορονοϊού που είναι ασθενέστερη από τον πραγματικό ιό, αλλά εξακολουθεί να είναι μολυσματική, ένας εξασθενημένος ο ιός, δηλαδή.

Τα ζωντανά εξασθενημένα εμβόλια λειτουργούν διεγείροντας το ανοσοποιητικό σύστημα με τον ίδιο τρόπο που θα λειτουργούσε ο πραγματικός ιός αλλά όχι με τόσο σοβαρές επιπτώσεις.

H φαρμακευτική εταιρεία Codagenix αναφέρει ότι το εμβόλιο ήταν επιτυχές έπειτα απο μία δόση δοκιμής σε ζώα. «Έχει σχεδιαστεί για να παράγει ανοσία έναντι διαφόρων τμημάτων του κορονοϊού, και όχι απλώς την «ακίδα πρωτεΐνης» στο οποίο πολλοί άλλοι έχουν επικεντρωθεί, τονίζει η εταιρεία».

Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο θα έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί ακόμη και αν ο ιός μεταλλαχθεί. Η χρήση ενός ζωντανού ιού μπορεί να επιτρέψει στους γιατρούς να δημιουργήσουν έναν τύπο ανοσίας που είναι παρόμοιος με αυτό που θα δημιουργούσε ένας ανθρώπινος οργανισμός.

Σε ποια χώρα οι σκύλοι ανιχνεύουν τον κορονοϊό πέντε μέρες πριν τα συμπτώματα;

Γερμανία: Το Βερολίνο συζητά νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Η καγκελάριος Μέρκελ προειδοποιεί για αύξηση των κρουσμάτων σε έως και 19.200 ημερησίως τους επόμενους μήνες. Διαβουλεύσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων το απόγευμα. Διάσταση απόψεων.

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Αν δεν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα η Γερμανία θα έχει ως τα Χριστούγεννα 19.200 κρούσματα Covid-19 την ημέρα προειδοποίησε χθες σε συνεδρίαση του προεδρείου των Χριστιανοδημοκρατών. Αποδέκτες της επισήμανσης ήταν σαφώς οι πρωθυπουργοί των 16 γερμανικών κρατιδίων. Σε τηλεδιάσκεψη μαζί τους σήμερα το απόγευμα θα συζητήσει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων κρουσμάτων. Στις προτεραιότητες της καγκελαρίου είναι η λειτουργία της οικονομίας, των παιδικών σταθμών και των σχολείων.  Όπως ενδεικτικά δήλωσε, το ποδόσφαιρο είναι δευτερευούσης σημασίας.

Η Μέρκελ προτείνει αυστηρά μέτρα

Ομοφωνία φαίνεται να επικρατεί ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση και τα κρατίδια στο ότι δεν πρόκειται να χαλαρώσουν οι περιορισμοί σε ό,τι αφορά τα βασικά μέτρα όπως η υγιεινή των χεριών, η απόσταση και η χρήση μάσκας. Σε ό,τι όμως αφορά τις νέες προτάσεις της καγκελαρίου, οι απόψεις των επικεφαλής των κρατιδίων διαφέρουν. Το σημαντικότερο μέτρο που θα προτείνει η κ. Μέρκελ είναι η καθιέρωση ορίων που αν ξεπεραστούν θα εφαρμόζονται αυτόματα αυστηρότερες ρυθμίσεις. Αν για παράδειγμα ο αριθμός κρουσμάτων σε έναν νομό ξεπερνά τα 50 εντός επτά ημερών ανά 100.000 κατοίκους, τότε ο αριθμός των ατόμων σε ιδιωτικές συναντήσεις θα περιορίζεται στους 10 και σε δημόσιους χώρους στους 25. Εκτός αυτού η πρόταση της καγκελαρίας προβλέπει την επιβολή προστίμων για παραβίαση των μέτρων και σε ορισμένες περιπτώσεις τον περιορισμό της πώλησης αλκοόλ.

Το σκεπτικό των ενιαίων κριτηρίων για ολόκληρη τη χώρα στηρίζεται κυρίως από τα δυτικογερμανικά κρατίδια. Στην ανατολική Γερμανία τα κρατίδια είναι της άποψης ότι το καθένα θα πρέπει να αποφασίζει μόνο του ποια είναι τα σωστά μέτρα. Σημειωτέων ότι στα θέματα υγείας αρμόδια είναι τα κρατίδια και όχι η κεντρική (ομοσπονδιακή) κυβέρνηση.

Ισπανία: Έως τον Ιανουάριο του 2021 η προσωρινή αναστολή εργασίας στην Μαδρίτη

Εκατομμύρια εργαζόμενοι στην Ισπανία έχουν επωφεληθεί από το πρόγραμμα ERTE από τα μέσα Μαρτίου. Τότε που οι αρχές επέβαλαν ένα από τα αυστηρότερα lockdown στην Ευρώπη για να αναχαιτίσουν την επιδημία του Covid – 19.

H Ισπανία αναμένεται να εγκρίνει την Τρίτη (29.09.2020) παράταση ως τις 31 Ιανουαρίου του 2021 του προγράμματός της για την προσωρινή αναστολή εργασίας, το οποίο στηρίζει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους στην χώρα κατά την χειρότερη ύφεση μέχρι τώρα, δήλωσε πηγή του υπουργείου Εργασίας στο Reuters.

Καθώς ένα νέο κύμα κρουσμάτων νέου κορονοϊού πλήττει την ισπανική οικονομία σκληρά, το υπουργείο Εργασίας κατέληξε σε συμφωνία με τα εργατικά συνδικάτα για την παράταση του προγράμματος ERTE, όπως είναι γνωστές οι προσωρινές αναστολές εργασίας στην Ισπανία, αλλά ακόμη δεν έχει λάβει την υποστήριξη εκπροσώπων των επιχειρήσεων, δήλωσε η πηγή αυτή.

Αν και το κύριο επιχειρηματικό λόμπι στην Ισπανία, το CEOE, δεν έχει εγκρίνει ακόμη την συμφωνία, το υπουργικό συμβούλιο θα υιοθετήσει την παράταση του προγράμματος προσωρινής αναστολής εργασίας, η ισχύς του οποίου εκπνέει αύριο Τετάρτη (30.09.2020).

Εκατομμύρια εργαζόμενοι στην Ισπανία έχουν επωφεληθεί από το πρόγραμμα ERTE από τα μέσα Μαρτίου, όταν οι αρχές επέβαλαν ένα από τα αυστηρότερα lockdown στην Ευρώπη για να αναχαιτίσουν την επιδημία του κορονοϊού.

Μετά την άρση των περιορισμών στα τέλη του Ιουνίου, πολλοί επέστρεψαν στις δουλειές τους στην Ισπανία. Ωστόσο από τον Αύγουστο περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι συνεχίζουν να λαμβάνουν επιδόματα βάσει του προγράμματος ERTE.

Ρωσία: Ο κορονοϊός κλείνει τα σχολεία της Μόσχας – Μέσα οι άνω των 65

Συναγερμό σημαίνει στη Ρωσία ο νέος κορονοϊός με περισσότερα από 8.000 κρούσματα σε ένα 24ωρο. Και στη Μόσχα οι αρχές ανακοίνωσαν 15νθήμερη παράταση των προγραμματισμένων σχολικών διακοπών του Οκτωβρίου.

Στο πλαίσιο των μέτρων για να αναχαιτιστεί ο κορονοϊός ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν επανέλαβε ότι οποιοσδήποτε έχει χρόνια προβλήματα υγείας ή όσοι είναι άνω των 65 ετών να παραμένουν στα σπίτια τους.

Σήμερα Τρίτη (29.09.2020) ο Σομπιάνιν σημείωσε ότι τα σχολεία θα μείνουν κλειστά από τις 5 ως τις 18 Οκτωβρίου και ζήτησε από τους γονείς να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους θα παραμένουν στο σπίτι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

“Σήμερα ένα σημαντικό ποσοστό από αυτούς που νοσούν – οι οποίοι είναι συχνά ασυμπτωματικοί – είναι παιδιά”, έγραψε ο Σομπιάνιν στον ιστότοπό του.

“Όταν επιστρέφουν σπίτι εύκολα μεταδίδουν τον ιό στους ενήλικες και σε ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας, τα οποία αρρωσταίνουν σε μεγαλύτερο βαθμό”, πρόσθεσε.

Πηγές είχαν δηλώσει στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι τα νοσοκομεία της Μόσχας έλαβαν οδηγίες να αποδεσμεύσουν εκατοντάδες κλίνες για ασθενείς με COVID-19 λόγω μιας αιφνίδιας αύξησης των κρουσμάτων νέου κορονοϊού.

Σήμερα Τρίτη (29.09.2020) οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι συνολικά 8.232 νέα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν το 24ωρο που πέρασε στη χώρα, με τα οποία ανέρχονται σε συνολικά 1.167.805 από τότε που εμφανίστηκε η επιδημία.

Παράλληλα 160 νέοι θάνατοι από κορονοϊό καταγράφηκαν το 24ωρο που πέρασε, με τους οποίους ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την ασθένεια αυτή στη Ρωσία ανήλθε σε 20.545.

Η Ρωσία είναι η 4η χώρα στον κόσμο σε αριθμό μολύνσεων από SARS-CoV-2.

Ο Πούτιν προτίθεται να κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προτίθεται να κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ , προσθέτοντας ότι ο εμβολιασμός του θα αποτελέσει ένα βήμα το οποίο θα επιτρέψει να μειωθεί το επίπεδο των μέτρων επιδημιολογικής προστασίας του Ρώσου προέδρου.

«Στην περίπτωση του αρχηγού του κράτους, φυσικά και ισχύουν ιδιαίτερα μέτρα προστασίας. Αλλά ο ίδιος έχει ήδη δηλώσει ότι σκέφτεται να κάνει το εμβόλιο», δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «για να μειωθεί το επίπεδο των μέτρων επιδημιολογικής προστασίας, είναι αναγκαίο να κάνει το εμβόλιο».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε επίσης ότι κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε σήμερα με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε Ιν , ο Πούτιν του υποσχέθηκε ότι θα κάνει το εμβόλιο και θα επισκεφθεί την Σεούλ. Ο Πεσκόφ διευκρίνισε ότι ο πρόεδρος δεν μίλησε γενικά για οποιεσδήποτε επισκέψεις του στο εξωτερικό, αλλά συγκεκριμένα για την επικείμενη επίσκεψή του στην Σεούλ.

Ο Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε πότε συγκεκριμένα ο Ρώσος πρόεδρος προτίθεται να κάνει το εμβόλιο ή αν θα περιμένει να ολοκληρωθεί η φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών, απάντησε λέγοντας «ας περιμένουμε πότε ο ίδιος θα πάρει αυτή την απόφαση» και διαβεβαίωσε ότι όταν εμβολιασθεί ο πρόεδρος το γεγονός θα κοινοποιηθεί και «δεν θα το κρατήσουμε μυστικό».

ΠΟΥ: Δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να αλλάξει η πορεία των πραγμάτων

“Δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να αλλάξει η πορεία των πραγμάτων”: αυτό το μήνυμα ελπίδας έστειλε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) τη στιγμή που ο νέος κορονοϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους και μολύνει δύο εκατομμύρια την εβδομάδα.

“Το πιο σημαντικό δίδαγμα είναι πάντα το ίδιο: όποιο κι αν είναι το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η επιδημία σε μια χώρα, δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να αλλάξει η πορεία των πραγμάτων”, γράφει ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε άρθρο του που δημοσιεύεται από τη βρετανική εφημερίδα The Independent.

“Ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν τώρα χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της Covid-19 και πολλοί περισσότεροι υποφέρουν εξαιτίας της πανδημίας”, τονίζει ο Τέντρος, υπογραμμίζοντας επίσης την χωρίς προηγούμενο ταχύτητητα με την οποία ο κόσμος κατάφερε να τελειοποιήσει τεστ και να κινητοποιηθεί για να βρει το ταχύτερο αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια.

Ο παγκόσμιος απολογισμός των νεκρών από τον κορονοϊό ξεπέρασε σήμερα το ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Ρόιτερς, μια ζοφερή στατιστική σε μια πανδημία η οποία έχει προκαλέσει καταστροφές στην παγκόσμια οικονομία, έχει υπερφορτώσει τα συστήματα υγείας και έχει αλλάξει τον τρόπο που ζουν οι άνθρωποι.

Ο αριθμός των θανάτων από τον νέο κορονοϊό φέτος είναι διπλάσιος του αριθμού των ανθρώπων που πεθαίνουν κάθε χρόνο από ελονοσία — και η αναλογία των θανάτων αυξήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες καθώς τα κρούσματα αυξάνονται σε αρκετές χώρες.

“Ο κόσμος μας έχει φθάσει σ’ ένα οδυνηρό ορόσημο”, αναφέρει σε δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

“Είναι ένας αδιανόητος αριθμός. Ωστόσο δεν πρέπει να μας κάνει να πάψουμε να βλέπουμε κάθε μία μεμονωμένη ζωή. Ήταν πατέρες και μητέρες, σύζυγοι, αδελφοί και αδελφές, φίλοι και συνάδελφοι”.

Οι θάνατοι από την Covid-19 χρειάστηκαν μόλις τρεις μήνες για να διπλασιασθούν από μισό εκατομμύριο, καθώς ο ρυθμός των θανάτων έχει επιταχυνθεί μετά την καταγραφή του πρώτου θανάτου στις αρχές Ιανουαρίου στην Κίνα.

Περισσότεροι από 5.400 άνθρωποι πεθαίνουν στον κόσμο κάθε 24 ώρες, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ρόιτερ που βασίζονται στους μέσους όρους του Σεπτεμβρίου, προκαλώντας συμφόρηση στα γραφεία τελετών και τα κοιμητήρια.

Αυτό αντιστοιχεί με περίπου 226 ανθρώπους την ώρα ή έναν άνθρωπο κάθε 16 δευτερόλεπτα. Κατά μέσο όρο 340 άνθρωποι πεθαίνουν στα 90 λεπτά που διαρκεί ένα ποδοσφαιρικό ματς.

“Τόσοι πολλοί άνθρωποι έχασαν τόσους πολλούς ανθρώπους και δεν είχαν την ευκαιρία να τους αποχαιρετήσουν”, δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μάργκαρετ Χάρις.

“… Πολλοί, πολλοί από τους ανθρώπους που πέθαναν, πέθαναν μόνοι σε ιατρικές συνθήκες και αυτός είναι ένας τρομερά δύσκολος και μοναχικός θάνατος”.

Πηγή: ΑΠΕ, ethnos.gr, Reuters, AFP, BBC, ΕΡΤ,  Deutsche Welle

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα