Top

Όλες οι εξελίξεις του κορονοϊού παγκοσμίως

Τα τελευταία νέα στο μέτωπο του κοροναϊού σε όλο τον κόσμο.

Parallaxi
όλες-οι-εξελίξεις-του-κορονοϊού-παγκο-642531
Parallaxi
corona

Μέρκελ: Μεγάλη ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων

“Μεγάλη ανησυχία” για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Γερμανία εξέφρασε η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, προειδοποιώντας ότι, αν δεν ληφθούν μέτρα, τα Χριστούγεννα θα έχουμε σχεδόν 20.000 νέα κρούσματα την ημέρα. Εστίασε μάλιστα την προσοχή της στο Βερολίνο, όπου, όπως είπε, “κάτι πρέπει να γίνει!”.

Κατά την διάρκεια της σημερινής τηλεδιάσκεψης με τα μέλη του Προεδρείου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), η κυρία Μέρκελ, σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa) και της εφημερίδας Bild, τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι τοπικές εστίες έξαρσης του κορονοϊού, διαφορετικά, είπε, “τα Χριστούγεννα θα έχουμε αριθμούς όπως αυτούς της Γαλλίας, ίσως και 19.200 νέα κρούσματα την ημέρα”, τρεις φορές περισσότερα από όσα τον περασμένο Μάρτιο. Η Καγκελάριος εξέφρασε ακόμη την ανησυχία της για την αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη, ενώ σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, δήλωσε προβληματισμένη με την εξέλιξη της κατάστασης στο Βερολίνο και αμφισβήτησε το εάν η τοπική κυβέρνηση λαμβάνει σοβαρά μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης των κρουσμάτων. “Στο Βερολίνο πρέπει κάτι να γίνει!”, είπε χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρει η Bild, η Καγκελάριος έθεσε ως βασική προτεραιότητα για το προσεχές διάστημα τη διατήρηση της οικονομίας, των σχολείων και των παιδικών σταθμών σε λειτουργία και εξέφρασε την ανησυχία της για τις συγκεντρώσεις σε πάρτι, εστιατόρια και χώρους λατρείας.

“Το ποδόσφαιρο είναι για την ώρα δευτερεύον”, είπε χαρακτηριστικά. Αύριο η Καγκελάριος θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους Πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο λήψης συντονισμένων μέτρων για την πανδημία, ενόψει και των Χριστουγέννων και κυρίως της λειτουργίας των υπαίθριων χριστουγεννιάτικων αγορών που ξεκινά τον Νοέμβριο.

Ισπανία: Η Μαδρίτη επεκτείνει τους περιορισμούς για να συγκρατήσει την επιδημία Covid-19

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο κάτοικοι της περιφέρειας της Μαδρίτης δεν μπορούν να βγαίνουν από τη συνοικία τους παρά μόνο για λόγους πρώτης ανάγκης μετά την επέκταση σήμερα σε νέες ζώνες των περιορισμών που έχουν στόχο να συγκρατήσουν την επιδημία, τους οποίους όμως η κεντρική κυβέρνηση θεωρεί ανεπαρκείς.

Από σήμερα το πρωί, τα μέτρα αυτά αφορούν επιπλέον 167.000 ανθρώπους οι οποίοι δεν μπορούν να βγαίνουν από τη συνοικία τους παρά μόνο για συγκεκριμένους λόγους, όπως να πάνε στην εργασία τους, να επισκεφθούν γιατρό ή να πάνε τα παιδιά στο σχολείο.

Τα πρόσωπα αυτά έχουν αντίθετα το δικαίωμα να μετακινούνται ελεύθερα μέσα στη συνοικία τους και δεν είναι συνεπώς περιορισμένα στο σπίτι.

Τα μέτρα αυτά ίσχυαν ήδη εδώ και μία εβδομάδα για περισσότερους από 850.000 ανθρώπους, κυρίως στις λιγότερο προνομιούχες συνοικίες ή κοινότητες της νότιας Μαδρίτης, όπου οι διαδηλώσεις πολλαπλασιάζονται για να καταγγελθεί μια κατάσταση που πολλοί θεωρούν άδικη.

Συνολικά σχεδόν το 15% των κατοίκων της περιφέρειας αυτής με πληθυσμό 6,6 εκατ. ανθρώπους υπόκειται πλέον στους περιορισμούς αυτούς.

Όμως η κεντρική κυβέρνηση, η οποία κρίνει αυτά τα μέτρα ανεπαρκή, επιδόθηκε σ’ ένα μπρα-ντε-φερ με την περιφέρεια για να την ωθήσει να υιοθετήσει πιο δραστικά μέτρα και την απείλησε να τα επιβάλει εκείνη, αν η περιφέρεια δεν αναλάβει δράση.

Στην Ισπανία, οι περιφέρειες είναι αρμόδιες για τον τομέα της υγείας.

“Η υποχρέωση της περιφέρειας, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, οφείλει να είναι να σταματήσει τη διάδοση της Covid”, επέμεινε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Antena 3.

Η Ισπανία έχει καταγράψει περισσότερα από 700.000 κρούσματα και περισσότερους από 31.000 νεκρούς από την αρχή της πανδημίας, ενώ η Μαδρίτη είναι το επίκεντρο του δεύτερου κύματος της επιδημίας.

«Όπλο» η βιταμίνη D κατά του κορονοϊού

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊό και διαθέτουν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους, έχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο επιπλοκών, όπως η υποξία και πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Επιπλέον, αυτοί οι ασθενείς έχουν χαμηλότερα επίπεδα του δείκτη φλεγμονής CRP και υψηλότερα επίπεδα λεμφοκυττάρων (κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που βοηθούν στην καταπολέμηση μίας λοίμωξης).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάικλ Χόλικ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One», ανέλυσαν στοιχεία για 235 ασθενείς εισηγμένους στο νοσοκομείο με διάγνωση Covid-19. Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς άνω των 40 ετών με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D ήταν 51,5% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από κορονοϊό, σε σχέση με όσους είχαν ανεπαρκή επίπεδα της εν λόγω βιταμίνης (κάτω από 30 ng/mL).

«Η νέα μελέτη παρέχει άμεσες ενδείξεις ότι η επάρκεια σε βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τις επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της “καταιγίδας κυτταροκινών” και τελικά την πιθανότητα θανάτου από Covid-19», δήλωσε ο δρ Χόλικ. Ο ίδιος είχε δημοσιεύσει, πρόσφατα, σχετική έρευνα, σύμφωνα με την οποία η επάρκεια βιταμίνης D μειώνει κατά 54% την πιθανότητα να κολλήσει κανείς τον κορονοϊό, κάτι που ισχύει και με άλλους ιούς όπως της γρίπης.

Άλλη πρόσφατη έρευνα σε 489 ασθενείς, η οποία δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Network Open, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία με βιταμίνη D μπορεί να μειώσει γενικότερα την πιθανότητα ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, ιδιαίτερα σε ασθενείς με ανεπάρκεια βιταμίνης D. Μεταξύ των ασθενών με ανεπάρκεια βιταμίνης D το ποσοστό των θετικών κρουσμάτων Covid-19 ήταν 21,6%, συγκριτικά με 12,2% μεταξύ των ασθενών με επάρκεια βιταμίνης D.

Ουκρανία: Ξεπεράσαν τα 200.000 τα κρούσματα στη χώρα

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων νέου κορονοϊού στην Ουκρανία έχει ξεπεράσει πλέον τα 200.000, ανακοίνωσε σήμερα το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας.

Την ίδια ώρα ο αριθμός των νεκρών από την COVID-19 ανήλθε σε 3.996 σε όλη τη χώρα, σύμφωνα και πάλι με σημερινή ανακοίνωση του συμβουλίου ασφαλείας της Ουκρανίας.

Η μια μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες ενισχύουν τα μέτρα προστασίας

Σενάριο «ολικού κοινωνικού lockdown» στη Βρετανία

Η κυβέρνηση Τζόνσον «ετοιμάζεται να επιβάλει ένα ολικό κοινωνικό lockdown» στις περισσότερες περιοχές της βόρειας Βρετανίας και δυνητικά στο Λονδίνο ώστε να αντιμετωπιστεί η διευρυνόμενη διασπορά του κορονοϊού, αναφέρουν σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα οι Times.

Σύμφωνα με τα μέτρα που φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση, όλες οι παμπ, τα εστιατόρια και τα μπαρ σε αυτές τις περιοχές θα διατάσσονταν να κλείσουν εντελώς αρχικά για περίοδο δύο εβδομάδων.

Επίσης, θα απαγορευόταν επ’ αόριστο η συνάντηση μελών δύο διαφορετικών νοικοκυριών σε κλειστό χώρο.

Ανοιχτά, ωστόσο, θα παρέμεναν τα σχολεία, τα καταστήματα λιανικής, τα εργοστάσια και τα γραφεία, για τις περιπτώσεις υπαλλήλων που δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι.

Το «κοινωνικό lockdown», που αποσκοπεί στον περιορισμό την κοινωνικών επαφών με το μικρότερο δυνατό κόστος για την οικονομία, είχε παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο για την COVID-19 που είχε γίνει την περασμένη εβδομάδα πριν από τις αποφάσεις για τους πιο πρόσφατους περιορισμούς, που περιλάμβαναν το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης στις 10 τη νύχτα.

Κυβερνητική πηγή που επικαλούνται οι Times αναφέρει ότι «η χώρα και το κόμμα δεν ήταν έτοιμοι για περαιτέρω μέτρα την περασμένη εβδομάδα, δεν υπήρχε ευρεία κατανόηση του πόσο μεγάλο θα μπορούσε να είναι το δεύτερο κύμα».

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι οι σκληρότεροι περιορισμοί στις κοινωνικές συναναστροφές είναι «αναπόφευκτοι» σε ορισμένες περιοχές της χώρας με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Από σήμερα, εξάλλου, όσοι διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορονοϊό ή ενημερώνονται από το πρόγραμμα ιχνηλάτησης ότι έχουν έρθει σε επαφή με φορέα του ιού είναι δια νόμου υποχρεωμένοι να θέτουν εαυτόν σε απομόνωση.

Η αστυνομία θα αρχίσει να πραγματοποιεί συχνούς ελέγχους, με τα πρόστιμα για τους παραβάτες να φτάνουν έως και τις 10.000 λίρες.

Αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση πρέπει να ανανεώσει τις εξουσίες που έχει λάβει από το νόμο για την ταχεία εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού. Ο Πρωθυπουργός Τζόνσον αντιμετωπίζει, ωστόσο, αντιδράσεις από μερίδα των Συντηρητικών βουλευτών του που ζητούν με τροπολογία να έχει η Βουλή των Κοινοτήτων ψήφο επί όποιων έκτακτων εκτελεστικών εξουσιών για την πανδημία.

Όπως, τέλος, έγινε γνωστό, το μπαρ του κοινοβουλίου εξαιρούνται από την υποχρέωση να κλείνουν στις 10 τη νύχτα, καθώς χαρακτηρίζονται «καντίνα χώρου εργασίας». Πρώην βουλευτής σχολίασε ότι υπάρχει κίνδυνος να γίνει το κοινοβούλιο εστία έξαρσης του ιού.

Πηγή: ΑΠΕ, skai.gr/Θανάσης Γκαβός

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα