Ελλάδα

Όλες οι νεότερες εξελίξεις της πανδημίας στον κόσμο

Όλα τα νεότερα στο μέτωπο του κοροναϊού.

Parallaxi
όλες-οι-νεότερες-εξελίξεις-της-πανδημ-628662
Parallaxi
Εικόνα: Unsplash

Βρετανία: Η κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επιβολής lockdown στην Αγγλία

Η βρετανική κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επιβολής νέου lockdown σε ολόκληρη την Αγγλία, ως “τελευταία αμυντική γραμμή”, αλλά προσπαθεί να αποφύγει το μέτρο εφαρμόζοντας τοπικά περιοριστικά μέτρα.

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ ερωτήθηκε σήμερα για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για το ενδεχόμενο επιβολής γενικού lockdown διάρκειας δύο εβδομάδων κατά την διάρκεια των σχολικών διακοπών που αρχίζουν στα μέσα του Οκτωβρίου και απάντησε στο BBC ότι η κυβέρνηση “θέλει να αποφύγει ένα εθνικό lockdown, αλλά είμαστε έτοιμοι να το εφαρμόσουμε, αν παραστεί ανάγκη”.

“Είμαστε έτοιμοι να πράξουμε ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε ζωές”, δήλωσε τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι πιθανόν να προσφύγει στην λήψη τοπικών περιοριστικών μέτρων, όπως έχει ήδη κάνει σε ορισμένες περιοχές της βορειοανατολικής Αγγλίας. Τα μέτρα ετέθησαν σε εφαρμογή σήμερα και αφορούν εκατομμύρια πολίτες. Απαγορεύουν τις συναντήσεις μεταξύ ατόμων από διαφορετικά νοικοκυριά και εισάγουν απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22.00 έως τις 05.00 σε τόπους ψυχαγωγίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των βρετανικών μέσων ενημέρωσης, 10 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στις ζώνες εφαρμογής των τοπικού χαρακτήρα μέτρων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι ο αριθμός των νοσηλευομένων της Covid-19 διπλασιάζεται κάθε 8 ημέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, την χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον δέχεται οξεία κριτική για την διαχείριση του ζητήματος των διαγνωστικών τεστ, η ζήτηση των οποίων ξεπερνά κατά πολύ την προσφορά.

Νέο “θύμα” της πανδημίας είναι η παραδοσιακή δημόσια εκδήλωση της αλλαγής του έτους στο Λονδίνο με το θέαμα των πυροτεχνημάτων την ματαίωση της οποίας ανακοίνωσε ήδη ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας Σαντίκ Καν.

Ισραήλ: Επιβλήθηκε δεύτερο πανεθνικό lockdown

Το Ισραήλ θα εισέλθει σήμερα σε δεύτερο πανεθνικό lockdown ενώ ξεκινά η περίοδος των εορτών για τους Εβραίους, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αναγκαστούν να παραμείνουν στα σπίτια τους την ώρα που καταγράφεται αύξηση των νέων κρουσμάτων.

Διαβάστε περισσότερα:

Γαλλία: Εξακολουθεί να ισχύει η ισχυρή σύσταση για εργασία εξ αποστάσεως

Εξακολουθεί να υπάρχει ισχυρή σύσταση για εργασία από το σπίτι, δήλωσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Εργασίας Ελιζαμπέτ Μπορν, την ώρα που η κυβέρνηση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αγωνίζεται για να περιορίσει ένα πιθανό δεύτερο κύμα της επιδημίας της COVID-19.

“Παραμένει μια πρακτική που συνιστάται πάρα πολύ”, δήλωσε η Μπαρ στον ραδιοσταθμό Sud Radio.

Την Πέμπτη, η Γαλλία κατέγραψε έναν αριθμό ρεκόρ 10.593 νέων κρουσμάτων κορονοϊού το προηγούμενο 24ωρο. Ο απολογισμός των νεκρών από την COVID-19 αυξήθηκε επίσης σε μια ημέρα κατά 50 και έφτασε τους 31.095. Αυτός ήταν ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός θανάτων σε μια ημέρα που καταγράφεται εδώ και δύο μήνες.

Εμβόλιο της Οξφόρδης: Ποια ήταν τα συμπτώματα που βίωσε 37χρονη εθελοντής

Μια εσωτερική έκθεση ασφαλείας από την φαρμακευτική AstraZeneca ρίχνει φως στην νευρολογική ασθένεια που βίωσε ένας από τους συμμετέχοντες στην κλινική δοκιμή του εμβολίου για τον κορωνοϊό.

Διαβάστε περισσότερα: 

Εμβόλιο της Οξφόρδης: Ποια ήταν τα συμπτώματα που βίωσε 37χρονη εθελοντής

Kορονοϊός-Ταϊλάνδη: Πρώτος θάνατος μετά από 100 μέρες

Η Ταϊλάνδη σήμερα κατέγραψε τον πρώτο θάνατο από covid-19 εδώ και περισσότερες από 100 ημέρες, ανακοίνωσε ένας αξιωματούχος υγείας μετά τον θάνατο ενός Ταϊλανδού, ο οποίος είχε επιστρέψει από το εξωτερικό νωρίτερα μέσα στον μήνα.

Ο 54χρονος, ο οποίος ήταν διερμηνέας με έδρα του την Σαουδική Αραβία και εργαζόταν για το υπουργείο Εργασίας της Ταϊλάνδης, νοσηλευόταν επί δύο εβδομάδες σε νοσοκομείο της Μπανγκόκ και πέθανε σήμερα, δήλωσε στο Ρόιτερς ο Σομσάκ Ακσίλπ, ο επικεφαλής του τμήματος Ιατρικών Υπηρεσιών.

Βρετανία: Αξιόπιστο τεστ για τον κορονοϊό με ελληνοκυπριακή «σφραγίδα»

Ένα νέο μοριακό τεστ διάγνωσης της Covid-19, το οποίο βγάζει αποτέλεσμα επί τόπου μέσα σε 90 λεπτά, έναντι 24 ωρών για τα σημερινά μοριακά εργαστηριακά τεστ, είναι ιδιαίτερα αξιόπιστο, εμφανίζοντας ευαισθησία πάνω από 94% (άρα δίνει ελάχιστα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα) και ειδικότητα 100% (κανένα ψευδώς θετικό αποτέλεσμα), όπως ανακοίνωσαν επιστήμονες στη Βρετανία.

Διαβάστε περισσότερα: 

Ρωσία-κορονοϊός: 5.905 νέα κρούσματα, 134 θάνατοι

Η Ρωσία κατέγραψε σήμερα 5.905 νέα κρούσματα του κορονοϊού ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 1.091.186, ο τέταρτος μεγαλύτερος παγκοσμίως.

Κατά το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τις αρχές, καταγράφηκαν άλλοι 134 θάνατοι με τους οποίους ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 19.195. Στην Μόσχα καταγράφηκαν 805 νέα κρούσματα και στην Αγία Πετρούπολη 206.

Κορονοϊός – Γαλλία: Ισχυρή σύσταση για εξ’ αποστάσεως εργασία

Εξακολουθεί να υπάρχει ισχυρή σύσταση για εργασία από το σπίτι δήλωσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Εργασίας Ελιζαμπέτ Μπορν, την ώρα που η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν αγωνίζεται για να περιορίσει ένα πιθανό δεύτερο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού.

Διαβάστε περισσότερα:

Κορονοϊός – Γαλλία: Ισχυρή σύσταση για εξ’ αποστάσεως εργασία

Βρετανία: Το 90λεπτο βρετανικό τεστ DnaNudge για την COVID-19 είναι ακριβές, σύμφωνα με μελέτη της Lancet

Το βρετανικό τεστ που είναι γνωστό ως DnaNudge, για την COVID-19, το οποίο δίδει αποτελέσματα σε λίγο περισσότερο από μια ώρα χωρίς να απαιτείται η χρήση εργαστηρίου, ήταν ακριβές σε σχεδόν όλες τις περιπτώσεις, σύμφωνα με ακαδημαϊκή αξιολόγηση του τεστ που έγινε από την επιθεώρηση The Lancet. Μια ταχύτερη διαγνωστική εξέταση μπορεί να επιτρέψει σε περισσότερους ανθρώπους να επιστρέψουν στη δουλειά ή να εξετάζονται για νέο κορονοϊό όταν μπαίνουν σε νοσοκομεία, επιβραδύνοντας ως εκ τούτου μια δεύτερη έξαρση των κρουσμάτων.

Το νέο τεστ, το οποίο στηρίζεται στο σχέδιο ενός τεστ DNA που ανέπτυξε καθηγητής του Imperial College London, έλαβε έγκριση για την κλινική δοκιμή του από την Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγειονομικής Περίθαλψης (MHRA) στα τέλη του Απριλίου έπειτα από επιτυχείς δοκιμές του. Σε μελέτη που έγινε από την The Lancet Microbe, το τεστ βρέθηκε να έχει κατά μέσον όρο ευαισθησία –την ικανότητα να αναγνωρίζει σωστά αυτούς που έχουν COVID-19– 94,4% και εξειδίκευση –την ικανότητα να αναγνωρίζει αυτούς που δεν έχουν προσβληθεί από νέο κορονοϊό– 100%.

“Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι το τεστ CovidNudge, το οποίο μπορεί να γίνει στο σημείο όπου περιθάλπεται ο ασθενής χωρίς να υπάρχει ανάγκη ειδικής διαχείρισης του δείγματος, έχει ακρίβεια που μπορεί να συγκριθεί με την καθιερωμένη εργαστηριακή εξέταση”, δήλωσε ο καθηγητής Γκράχαμ Κουκ, ο επικεφαλής στην σύνταξη των πορισμάτων της μελέτης από το Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων του Imperial College London.

Η επιθεώρηση Lancet περιγράφει το τεστ αυτό, για το οποίο απαιτείται μια μπατονέτα για τη μύτη, ως “ένα ευαίσθητο, ακριβές και γρήγορο τεστ παρά τη κλίνη του ασθενούς για την παρουσία SARS-CoV-2 χωρίς εργαστηριακό χειρισμό ή προεπεξεργασία δείγματος”.

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ δήλωσε στον ραδιοσταθμό LBC ότι η Βρετανία θα προωθήσει τα τεστ στα νοσοκομεία.

“Το σημαντικό όσον αφορά την χρησιμότητα είναι ότι το μηχάνημα αυτό δεν χρειάζεται να βρίσκεται σε ένα εργαστήριο -έχει το μέγεθος περίπου ενός κουτιού παπουτσιών- και ως εκ τούτου μπορείς, ας πούμε, να βάλεις ένα σε ένα τμήμα A&E (Δυστυχημάτων και Επειγόντων) και αυτοί θα μπορούν να ξέρουν αν οι άνθρωποι που εισάγονται έχουν κορονοϊό ή όχι”, δήλωσε ο Χάνκοκ.

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας σημείωσε επίσης ότι τα μηχανήματα αυτά θα μπορούσαν επίσης να τοποθετηθούν σε άλλα μέρη, όπως τα σχολεία. Κάθε κουτί μπορεί να κάνει ένα τεστ τη φορά και μπορεί να επεξεργαστεί περίπου 16 τεστ ημερησίως, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας παραγωγής του.

Πώς ο κορονοϊός «εξαφανίζει» την εποχική γρίπη

Η εποχική γρίπη μπορεί να αποδειχθεί πολύ ήπια φέτος χάρη στα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται για να αποτραπεί η εξάπλωση του κορονοϊού, καθώς… μαζί με τον βασιλικό (Covid-19) φαίνεται πως ποτίζεται και η γλάστρα (γρίπη). Η ενθαρρυντική αυτή εκτίμηση προκύπτει από τα έως τώρα στοιχεία από αρκετές χώρες (ΗΠΑ, Αυστραλία, Χιλή, Νότια Αφρική) που μελέτησε το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC).

Διαβάστε περισσότερα:

Γαλλία: Τέλος οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων σε δημόσιους χώρους στη Νίκαια

Εντονη ανησυχία επικρατεί στη Γαλλία για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα να υπάρξει μια σειρά νέων μέτρων.

Συγκεκριμένα, οι Αρχές της Νίκαιας στη Γαλλική Ριβιέρα θα απαγορεύσουν τις συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων σε δημόσιους χώρους και θα αυστηροποιήσουν τους κανονισμούς ως προς την κατανάλωση αλκοόλ σε εξωτερικούς χώρους, ώστε να περιοριστούν τα κρούσματα του κορονοϊού που αυξάνονται στην περιοχή, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο αριθμό-ρεκόρ 10.593 νέων κρουσμάτων, σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία του υπουργείου Υγείας, τον υψηλότερο ημερήσιο απολογισμό που καταγράφεται στη χώρα από την αρχή της πανδημίας.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα