Διεθνή

Όλες οι νεότερες εξελίξεις του κορονοϊού παγκοσμίως

Οι σημερινές εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού σε παγκόσμια κλίμακα.

Parallaxi
όλες-οι-νεότερες-εξελίξεις-του-κορονο-635437
Parallaxi

κοροναϊός πίνακας

Ρεκόρ ημερήσιας αύξησης κρουσμάτων κορονοϊού κατέγραψε η Ρουμανία

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της Covid-19 στην Ρουμανία ανήλθε σε 1.713 κατά το τελευταίο 24ωρο, που αποτελεί αριθμό ρεκόρ, επί συνόλου 107.011 κρουσμάτων, ανακοίνωσε η ρουμανική κυβέρνηση. Από την έναρξη της επιδημίας, 4.285 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη νόσο στην Ρουμανία και 50.000 έχουν αναρρώσει.

Ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις εφάρμοσε αυστηρά μέτρα lockdown στην χώρα των 20 εκατομμυρίων κατοίκων τον Μάρτιο και, αν και οι περιορισμοί έχουν χαλαρώσει, οι μάσκες είναι υποχρεωτικές στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους από τις 15 Μαΐου. Περί το ένα τρίτο των κρουσμάτων είναι συγκεντρωμένο σε τέσσερις περιφέρειες: την πρωτεύουσα Βουκουρέστι, την μεσαιωνική πόλη του Μπρασόβ και στις κομητείες Αργιες και Πράχοβα.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ο ρυθμός εξάπλωσης της επιδημίας στην Ρουμανία είναι από τους ταχύτερους στην Ευρώπη μαζί με την Ισπανία, την Γαλλία, την Μάλτα, την Κροατία και την Τσεχία. Τα σχολεία άνοιξαν την Δευτέρα στην Ρουμανία, έπειτα από διακοπή έξι μηνών, και οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα. Ψηφοφορία δημοτικών εκλογών είναι προγραμματισμένη για τις 27 Σεπτεμβρίου, με την εφαρμογή αυστηρών υγειονομικών μέτρων.

Covid-19: Η Τουρκία ξεκίνησε κλινικές δοκιμές της Φάσης III κινεζικού πειραματικού εμβολίου

Η Τουρκία ξεκίνησε κλινικές δοκιμές της Φάσης III κινεζικού πειραματικού εμβολίου κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου. Το εμβόλιο θα χορηγηθεί σε 1.200 έως 1.300 μέλη του υγειονομικού προσωπικού τις προσεχείς 10 ημέρες και μία δεύτερη δόση θα χορηγηθεί 14 ημέρες μετά την πρώτη, μετέδωσαν τα δίκτυα CNN Turk και Haberturk.

Τα αποτελέσματα των δοκιμών θα σταλούν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το πειραματικό εμβόλιο θα χορηγηθεί αργότερα σε εθελοντές με χρόνιες παθήσεις, με στόχο τον εμβολιασμό 13.000 ατόμων. Το τουρκικό υπουργείο Υγείας δεν σχολίασε τις πληροφορίες αυτές.

Ο υπουργός Υγείας Φαρετίν Κοτσά θα δώσει συνέντευξη Τύπου εντός της ημέρας.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την εκκίνηση δοκιμών της Φάσης ΙΙΙ του κινεζικού πειραματικού εμβολίου, καθώς και εμβολίου που αναπτύσσεται από την Pfizer. Η αίτηση της Ρωσίας για την διεξαγωγή κλινικών δοκιμών της Φάσης III για το δικό της πειραματικό εμβόλιο αξιολογείται και η απόφαση θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας.

Η Κίνα χορηγεί δόσεις πειραματικών εμβολίων κατά του κορονοϊού σε δεκάδες χιλιάδες των πολιτών της, παρά τις ανησυχίες των ειδικών για την ασφάλεια των σκευασμάτων, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι αναγκαίες δοκιμές που προβλέπουν τα πρωτόκολλα. Η Κίνα ξεκίνησε επείγοντος χαρακτήρα πρόγραμμα εμβολίων τον Ιούλιο, προσφέροντας τρία εμβόλια που αναπτύχθηκαν σε μονάδες του κρατικού China National Pharmaceutical Group (Sinopharm) και της Sinovac Biotech.

Ένα τέταρτο εμβόλιο που αναπτύσσεται από την CanSino Biologics έχει εγκριθεί για χορήγηση στις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις από τον Ιούνιο. Σύμφωνα με το Haberturk, το πειραματικό εμβόλιο που δοκιμάζεται στην Τουρκία έχει παρασκευασθεί από την Sinovac.

Μόλις δεκαπέντε ημέρες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς στην Γαλλία, 81 συνολικά σχολεία είναι κλειστά, ενώ σε δέκα περίπου πανεπιστήμια, κυρίως ιατρικές σχολές, έχουν εντοπισθεί συρροές κρουσμάτων της Covid-19.

Διαβάστε περισσότερα: 

Ινδία: Ρομπότ διευκολύνει την επικοινωνία των ασθενών σε νοσοκομείο

Το ρομπότ «Μίτρα» έχει επιστρατεύσει ένα νοσοκομείο στην Ινδία, για να μετακινείται μεταξύ των θαλάμων, βοηθώντας τους ασθενείς να επικοινωνήσουν με φίλους και συγγενείς.

Το Μίτρα, που σημαίνει «φίλος» στα χίντι, είναι γνωστό από μια εκδήλωση του 2017, κατά την οποία ‘συνομίλησε’ με τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι. Είναι εξοπλισμένο με τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου που το βοηθά να αναγνωρίζει τα πρόσωπα με τα οποία έχει επικοινωνήσει στο παρελθόν. Ένα τάμπλετ που έχει τοποθετηθεί στο στήθος του Μίτρα επιτρέπει σε ασθενείς να δουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα καθώς και το ιατρικό προσωπικό που δεν έχει πρόσβαση στους θαλάμους. «Χρειάζεται πολύς χρόνος για να αναρρώσει κανείς και σε αυτό τον χρόνο, όπου οι ασθενείς χρειάζονται πιο πολύ από ποτέ τις οικογένειές τους, αυτοί δεν επιτρέπεται να τους επισκεφθούν», δήλωσε ο δρ Αρούν Λακχανπάλ, γιατρός στο νοσοκομείο Yatharth Super Speciality Hospital, στην περιοχή Νόιντα, κοντά στην πρωτεύουσα Νέο Δελχί.

Το ρομπότ χρησιμοποιείται κυρίως από ασθενείς που δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσουν με τα κινητά τους τηλέφωνα. Επίσης, το Μίτρα χρησιμοποιείται για την εξ αποστάσεως επικοινωνία με ειδικούς προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος μόλυνσης, πρόσθεσε. Το ρομπότ, που ανέπτυξε η νεοφυής εταιρία με έδρα της την Μπανγκαλόρ Invento Robotics, κόστισε στο νοσοκομείο 1 εκατ. ρουπίες (13.600 δολάρια), σύμφωνα με τον Γιατάρτ Τιαγκί, επικεφαλής της εταιρίας λειτουργίας του νοσοκομείου.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ινδία ξεπέρασαν σήμερα τα 5 εκατομμύρια, με τη χώρα να είναι η δεύτερη παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ που περνά αυτό το δυσοίωνο ορόσημο.

Νέα, αυστηρότερα μέτρα από την Παρασκευή στη Μαδρίτη με στοχευμένα lockdown

Η περιοχή της Μαδρίτης, μια από τις περισσότερο πληγείσες στην Ισπανία, αναμένεται να επιβάλει στοχευμένα lockdowns και άλλους περιορισμούς στις μετακινήσεις σε περιοχές με πολλά κρούσματα COVID-19, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές. Η Μαδρίτη αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο των ενεργών περιστατικών κορονοϊού στην Ισπανία, με υψηλότερη συχνότητα σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές χαμηλών εισοδημάτων, κυρίως στο νότιο τμήμα της πόλης.

“Λαμβάνουμε μέτρα αλλά δεν είναι αρκετό…Τίποτα δεν θα λειτουργήσει εάν δεν είμαστε υπεύθυνοι”, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Αντόνιο Θαπατέρο, επικεφαλής της ομάδας για την αντιμετώπιση της COVID-19 στη Μαδρίτη.

“Έχει υπάρξει μια χαλάρωση στη συμπεριφορά που δεν μπορούμε να αντέξουμε”. Ο ίδιος δήλωσε ότι οι πολίτες διοργανώνουν πάρτι και καταναλώνουν αλκοόλ στους δρόμους και δεν σέβονται τους κανόνες καραντίνας. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα μέτρα που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή αλλά δήλωσε ότι το υπουργείο Υγείας εξετάζει την περίπτωση lockdown σε περιοχές με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης του ιού.

Από τότε που ήρθησαν κάποιοι περιορισμοί στις μετακινήσεις και ξεκίνησαν τα μαζικά τεστ στα τέλη Ιουνίου, τα κρούσματα στην Ισπανία αυξήθηκαν από μερικές εκατοντάδες την ημέρα σε χιλιάδες, ξεπερνώντας άλλες χώρες που έχουν επίσης υποστεί σοβαρό πλήγμα, όπως η Βρετανία, η Ιταλία ή η Γαλλία. Συνολικά η Ισπανία έχει καταγράψει 603.167 κρούσματα, που είναι ο υψηλότερος αριθμός περιστατικών στη δυτική Ευρώπη, ενώ οι νεκροί ξεπερνούν τις 30.000.

Οι αρχές στη Μαδρίτη ελπίζουν ότι θα ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν ‘γρήγορα τεστ’ από την επόμενη εβδομάδα, το οποίο θα βοηθήσει να εντοπίζονται γρηγορότερα τα κρούσματα και θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

ΠΟΥ: Η Ευρώπη εισέρχεται σε κρίσιμη περίοδο για την καταπολέμηση του κορονοϊού

Η Ευρώπη εισέρχεται σε μια φάση αποφασιστικής σημασίας στη μάχη εναντίον της COVID-19 με την επιστροφή στα σχολεία και την έλευση του φθινοπώρου, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Διαβάστε περισσότερα:

ΠΟΥ: Η Ευρώπη εισέρχεται σε κρίσιμη περίοδο για την καταπολέμηση του κορονοϊού

Ιταλία – Προστατευτικές μάσκες: Εισαγγελική έρευνα για απάτη σε βάρος του ιταλικού δημοσίου

H εισαγγελία της Ρώμης ξεκίνησε έρευνα για απάτη σε βάρος του ιταλικού κράτους, σχετικά με εταιρίες που παρήγαγαν και πούλησαν προστατευτικές μάσκες στο δημόσιο τους πρώτους μήνες της πανδημίας, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Corriere della Sera. Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μιλάνου, εκατομμύρια μάσκες διετέθηκαν στην αγορά με πλαστές βεβαιώσεις ασφαλείας ή πωλήθηκαν σε δημόσιους οργανισμούς, ακόμη και σε εκατονταπλάσια τιμή από αυτή της πραγματικής τους αξίας.

Όπως έχει διαρρεύσει, μέχρι αυτή τη στιγμή, οι έρευνες φέρονται να επικεντρώνονται στις ευθύνες περίπου δέκα ατόμων. «Το ιταλικό κράτος ξόδεψε συνολικά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ», γράφει η Corriere della Sera. Ένας από τους κύριους στόχους της έρευνας είναι να εξακριβωθεί αν στο εσωτερικό του ιταλικού κρατικού μηχανισμού υπήρχαν διεφθαρμένοι ανώτεροι υπάλληλοι και στελέχη που ευνόησαν την οικονομική ζημία σε βάρος των ταμείων του δημοσίου.

Η ιταλική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι στα τελωνεία της χώρας παραμένουν υπό κατάσχεση 4.800.000 προστατευτικές μάσκες, 26.000.000 γάντια μιας χρήσεως, 65.000 εξαρτήματα μηχανημάτων για μονάδες εντατικής θεραπείας και 47.000 ειδικά, προστατευτικά γυαλιά. Η κατάσχεση αποφασίσθηκε διότι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις ασφαλείας που ορίζει ο νόμος. Μεγάλο μέρος του υγειονομικού αυτού υλικού είχε πληρωθεί προκαταβολικά, λόγω των σημαντικών ελλείψεων που είχαν προκύψει σε όλη την χώρα. Υπήρξαν περιπτώσεις, τέλος, στις οποίες επιχειρηματίες έλαβαν χρήματα από το ιταλικό δημόσιο και στην συνέχεια ανακαλύφθηκε ότι οι προστατευτικές μάσκες, που έπρεπε να παραδώσουν, ήταν ανύπαρκτες.

Η θεραπεία με πλάσμα ιαθέντων μειώνει τη σοβαρότητα της νόσου Covid-19

Η μετάγγιση πλάσματος αίματος ιαθέντων μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα της νόσου Covid-19 στους ασθενείς, επιβεβαιώνει μια μικρή αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Διαβάστε περισσότερα: 

Βρετανία: Χάος με τις εξετάσεις για covid-19

Εν μέσω της λαϊκής οργής για την συμφόρηση που παρατηρήθηκε στο βρετανικό σύστημα ελέγχων των πολιτών για τον κορονοϊό, η κυβέρνηση σήμερα δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι χρειαστεί για να ενισχύσει την δυνατότητα των εργαστηρίων καθώς πολλοί είναι οι πολίτες εκείνοι σε ολόκληρη την χώρα που δεν έχουν πρόσβαση στο τεστ.

Σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης του αριθμού των νεκρών από COVID-19–έναν από τους υψηλότερους απολογισμούς θυμάτων στην Δύση– ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεσμεύτηκε τον Μάιο να δημιουργήσει ένα “κορυφαίο παγκοσμίως” σύστημα για την διενέργεια τεστ και τον εντοπισμό της έκθεσης των πολιτών στον κορονοϊό.

Αλλά οι αλλεπάλληλες προσπάθειες δημοσιογράφων του Reuters να υποβληθούν σε τεστ απέτυχαν, ενώ σε ένα κέντρο διενέργειας του τεστ στο Σάουδεντ-ον-Σι της ανατολικής Αγγλίας, εκατοντάδες πολίτες στέκονταν στην ουρά για να υποβληθούν σε τεστ, κάποιοι από τις 0500 GMT.

“Η ικανότητα των εργαστηρίων υπήρξε ένα ζήτημα, το διαχειριζόμαστε”, δήλωσε στο Sky News ο υπουργός Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Μπάκλαντ.

“Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε αυτή την δυνατότητα”, είπε στο BBC TV. “Γνωρίζουμε που βρίσκονται τα τρωτά σημεία, δοκιμάζουμε πιλοτικά νέα εξεταστικά κέντρα χωρίς ραντεβού”.

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε χθες Τρίτη ότι για να διορθωθεί το σύστημα απαιτούνται εβδομάδες. Σύμφωνα με τον Μπάκλαντ, οι εργαζόμενοι στον κλάδο της υγείας, στα κέντρα φροντίδας αλλά και οι μαθητές και οι γονείς τους θα πρέπει να προηγηθούν για να υποβληθούν σε τεστ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, Τζέρεμι Χαντ, δήλωσε ότι η δυνατότητα διενέργειας των τεστ θα πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά ώστε να μπορεί να υποβληθεί σε αυτά όλος ο πληθυσμός.

“Αν αυτό ακούγεται μακρινό–αν χοντρικά τετραπλασιάσουμε την δυνατότητα εξέτασης που σχεδιάζουμε τώρα, όχι 500.000 ημερησίως, αλλά δύο εκατομμύρια ημερησίως, θα μπορούμε να εξετάζουμε μια φορά τον μήνα κάθε πολίτη”, συμπλήρωσε ο Χαντ.

Αυστρία: Η Γερμανία θα κηρύξει την Βιένη επικίνδυνη περιοχή

Η Γερμανία θα κηρύξει σήμερα την πρωτεύουσα της Αυστρίας επικίνδυνη περιοχή εξαιτίας του αριθμού των κρουσμάτων της Covid-19 στην Βιένη, σύμφωνα με δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας Der Standard που επικαλείται γερμανικές κυβερνητικές πηγές.

Την ίδια πληροφορία δημοσιεύει το γερμανικό Focus Online επικαλούμενο αυστριακά μέσα ενημέρωσης.

Εμβόλιο Pfizer για τον κορονοϊό: Ήπιες έως μέτριες οι παρενέργειες σε εθελοντές

Η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer ανακοίνωσε ότι ορισμένοι συμμετέχοντες στις δοκιμές τελικού σταδίου του πειραματικού εμβολίου της για το νέο κορονοϊό, εμφάνισαν ήπιες έως μέτριες παρενέργειες.

Διαβάστε περισσότερα: 

Εμβόλιο Pfizer για τον κορονοϊό: Ήπιες έως μέτριες οι παρενέργειες σε εθελοντές

Ιαπωνία: Δεσμεύεται για την χορήγηση 17,2 δισ. γεν στο παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμού του ΠΟΥ

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι δεσμεύτηκε για τη χορήγηση 17,2 δισεκ. γεν (περίπου 140 εκατ. ευρώ) για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19.

Το πρόγραμμα, το οποίο είναι γνωστό ως COVAX, έχει στόχο να διευκολύνει την αγορά και τη δίκαιη κατανομή στον κόσμο των εμβολίων που θα βρεθούν κατά του νέου κορονοϊού. Ωστόσο κάποιες χώρες, οι οποίες έχουν εξασφαλίσει τις δικές τους προμήθειες μέσω διμερών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν πει ότι δεν θα μετάσχουν στο πρόγραμμα αυτό. Το κονδύλι αυτό αποτελεί μέρος αποθέματος 1,64 τρισεκ. γεν που προβλέπει η κυβέρνηση να διατεθούν για την ενίσχυση της αντιμετώπισης του νέου κορονοϊού, δείχνει κυβερνητικό έγγραφο.

Η Ιαπωνία έχει επιδιώξει επίσης ανεξάρτητες συμφωνίες με διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες για να διασφαλίσει εμβόλια, καθώς η ιαπωνική κυβέρνηση δεσμεύεται να έχει αρκετό απόθεμα για όλον τον πληθυσμό από το πρώτο εξάμηνο του 2021. Η διορία για τη δήλωση των συνεισφορών στο πρόγραμμα COVAX εκπνέει στις 18 Σεπτεμβρίου.

Τραμπ: Ζήτημα λίγων εβδομάδων το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι ένα εμβόλιο κατά του θανατηφόρου κορονοϊού ενδέχεται να βρίσκεται τρεις ή τέσσερις εβδομάδες μακριά, υποβαθμίζοντας τις προβλέψεις Αμερικανών αξιωματούχων από τον τομέα της Υγείας, αλλά και της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer Inc., που έχουν διατυπωθεί προηγούμενα μέσα στο μήνα.

Διαβάστε περισσότερα:

Ρεκόρ θανάτων από COVID-19 στην Ουκρανία

Η Ουκρανία κατέγραψε έναν αριθμό ρεκόρ 76 θανάτων από COVID-19 το 24ωρο που πέρασε, ανακοίνωσε σήμερα το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας, ενώ το προηγούμενο ρεκόρ συνολικά 72 θανάτων σε μια ημέρα είχε αναφερθεί την περασμένη εβδομάδα στη χώρα.

Το συμβούλιο πρόσθεσε ότι το σύνολο των κρουσμάτων νέου κορονοϊού που έχουν καταγραφεί ως σήμερα στη χώρα ανέρχεται σε 162.660 και των θανάτων από COVID-19 σε 3.340, ενώ 72.324 άνθρωποι έχουν αναρρώσει από τη νόσο.

Τσεχία-Κορωνοϊός: 1.677 νέα κρούσματα, ο υψηλότερος ημερήσιος απολογισμός που έχει καταγραφεί

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα