Όλες οι τελευταίες διεθνείς εξελίξεις για τον κορονoϊό

Τα αυξημένα κρούσματα κοροναϊού σε παγκόσμιο επίπεδο προϊδεάζουν τους δύσκολους μήνες που θα ακολουθήσουν.

Parallaxi
όλες-οι-τελευταίες-διεθνείς-εξελίξει-652340
Parallaxi

corona

Κλινικές δοκιμές της φάσης II άρχισε η CureVac

Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας CureVac ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε κλινικές δοκιμές της φάσης II του πειραματικού της εμβολίου κατά της Covid-19.

«Ένας πρώτος εθελοντής εμβολιάσθηκε» με την εφαρμογή της τεχνολογίας που είναι η ιδιαιτερότητα της CureVac και βασίζεται στον “RNA messenger” (ARNm), ανακοίνωσε το εργαστήριο του Τούμπινγκεν χθες το βράδυ.

Οι κλινικές δοκιμές θα πραγματοποιηθούν στο Περού και στον Παναμά σε 690 εθελοντές.

Τα πρώτα ολοκληρωμένα αποτελέσματα αυτής της φάσης των δοκιμών στους πιο ηλικιωμένους, που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από την νόσο, αναμένονται στο τέταρτο τρίμηνο, διευκρινίζει η CureVac. Η τρίτη και τελευταία φάση των κλινικών δοκιμών του υποψήφιου εμβολίου θα ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο με 30.000 εθελοντές.

Η πρώτη φάση των δοκιμών του πειραματικού εμβολίου της CureVac ξεκίνησε τον Ιούνιο. Τότε, ο εκτελεστικός διευθυντής της Φραντς Βέρνερ Χάας είχε δηλώσει ότι τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, ενώ ο χρόνος πιθανής έγκρισης τοποθετείται στο μέσον του επόμενου έτους.

Το Paul Ehrlich Institut, η γερμανική ρυθμιστική αρχή για τα εμβόλια, είχε ανακοινώσει τότε ότι, εάν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών είναι «πολύ θετικά», αίτηση για έγκριση είναι δυνατόν να κατατεθεί και στις αρχές του 2021. Η CureVac, ένα από τα δεκάδες εργαστήρια που συμμετέχουν στην κούρσα του εμβολίου κατά της Covid-19, έκανε πρόσφατα την είσοδό της στον Nasdaq.

Τα 150 εκατομμύρια από τους πόρους που αντλήθηκαν θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη του εμβολίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προχωρήσει σε συμφωνία με την γερμανική εταιρεία έχοντας εξασφαλίσει 225 εκατομμύρια δόσεις του πειραματικού της εμβολίου.

Ρωσία: 8.481 νέα κρούσματα και 177 οι θάνατο τις τελευταίες 24 ώρες

Ο αριθμός των θανάτων που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ρωσία ανήλθε στους 177 και είναι ο μέγιστος που έχει καταγραφεί από τις 17 Ιουλίου, ανακοίνωσε σήμερα το κέντρο επιχειρήσεων αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Συνολικά έχουν χάσει την ζωή τους εξαιτίας του κορονοϊού 20.722 άνθρωποι, αριθμός που αντιστοιχεί στο 1,7% του συνολικού αριθμού των προσβληθέντων από τον κορονοϊό ατόμων. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 8.481 κρούσματα κορονοϊού, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην χώρα έχει ανέλθει στο 1.176.286.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές το τελευταίο εικοσιτετράωρο ανάρρωσαν 5.858 ασθενείς, ενώ συνολικά έχουν αναρρώσει 958.257 ασθενείς.

Αυτή την στιγμή στην Ρωσία εξακολουθούν να υπάρχουν 197.307 ενεργά κρούσματα.

Ξεκινούν οι κλινικές δοκιμές της φάσης ΙΙΙ του εμβολίου EpiVacCorona

Η Ρωσία ολοκλήρωσε τις κλινικές δοκιμές του δεύτερου υποψηφίου εμβολίου κατά του Covid-19 που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Vector της Σιβηρίας, μεταδίδει το πρακτορείο RIA επικαλούμενο την ρυθμιστική αρχή προστασίας του καταναλωτή.

Το δεύτερο ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού κατοχυρώθηκε σήμερα επίσημα από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία πνευματικής ιδιοκτησίας, η οποία ανακοίνωσε ότι «το κρατικό επιστημονικό κέντρο ιολογίας και βιοτεχνολογίας Vector πήρε την άδεια για το εμβόλιο κατά της Covid-19 που ανέπτυξε».

Το εμβόλιο κατοχυρώθηκε με την ονομασία EpiVacCorona.

Το Ινστιτούτο Vector στις 24 Ιουλίου πήρε την άδεια από το ρωσικό υπουργείο Υγείας για την έναρξη των κλινικών δοκιμών του εμβολίου σε εθελοντές. Ο πρώτος εθελοντής εμβολιάσθηκε στις 27 Ιουλίου. Η τελική ομάδα εθελοντών — αποτελούμενη από 20 άτομα — που συμμετείχε στις κλινικές δοκιμές, πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στις 8 Σεπτεμβρίου.

Η επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής προστασίας του καταναλωτή (Rospotrebnadzor) Άννα Ποπόβα ανακοίνωσε επίσης ότι οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου επρόκειτο να ολοκληρωθούν στις 30 Σεπτεμβρίου και εν συνεχεία θα ξεκινούσαν οι κλινικές δοκιμές της λεγόμενης φάσης ΙΙΙ.

Ολλανδία: Νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων με 3.294 νέα περιστατικά

Νέο ρεκόρ κατέγραψε σήμερα ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ολλανδία, καθώς αναφέρθηκαν 3.294 νέα περιστατικά Covid-19, σύμφωνα με τα στοιχεία των υγειονομικών αρχών.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων καταγράφει ρεκόρ σχεδόν κάθε μέρα από τα μέσα Σεπτεμβρίου και χθες ξεπέρασε για πρώτη φορά το όριο των 3.000 περιπτώσεων.

Χθες, η ολλανδική κυβέρνηση επέβαλε σειρά μέτρων για να ανακόψει την αύξηση των κρουσμάτων.

Γερμανία: «Καμπανάκι» Μέρκελ για κορονοϊό – Έρχονται δύσκολοι μήνες

Η Γερμανία έχει μπροστά της μερικούς δύσκολους μήνες λόγω του κορονοϊού, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται και ο χειμώνας πλησιάζει, προειδοποίησε σήμερα η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

«Η Γερμανία τα έχει καταφέρει μέχρι τώρα σχετικά καλά με την πανδημία χάρη στην εξαιρετικά υπεύθυνη συμπεριφορά των πολιτών τους λίγους τελευταίους μήνες, αλλά βλέπουμε τώρα που έρχεται το φθινόπωρο μια δύσκολη φάση μπροστά μας», δήλωσε η καγκελάριος μιλώντας στην Μπούντεσταγκ, την κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου. Η Γερμανία κατέγραψε 1.798 νέα κρούσματα του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Σλοβακία: Σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας ενέκρινε την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από αύριο Πέμπτη για να αναχαιτιστεί η διασπορά του νέου κορονοϊού, μετά την έξαρση νέων κρουσμάτων που παρατηρήθηκε, ανακοίνωσε σήμερα σε ανάρτησή του στο Facebook ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ίγκορ Μάτοβιτς.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία θα διαρκέσει 45 ημέρες, δίνει στην κυβέρνηση περισσότερες εξουσίες για την επιβολή αυστηρότερων μέτρων, αλλά δεν σημαίνει αυτόματη επάνοδο ενός αυστηρού lockdown, όπως αυτό που είχε επιβληθεί όταν ξέσπασε η επιδημία της COVID-19.

Η Σλοβακία ανακοίνωσε σήμερα 567 νέα κρούσματα κορονοϊού, που είναι ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων που καταγράφεται από την εμφάνιση της COVID-19 στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Ιράν: Δεν υπάρχουν κλίνες στα νοσοκομεία για τους ασθενείς-Ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων

Δεν υπάρχουν πλέον κλίνες στα νοσοκομεία του Ιράν για ασθενείς με κορωνοϊό καθώς παρατηρείται ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα μέλος της επιτροπής αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης.

“Αν οι υπεύθυνοι εξακολουθήσουν να αγνοούν τη σοβαρότητα της κατάστασης, οι ασθενείς με κορονοϊό σε πόλεις όπως η Τεχεράνη σύντομα θα αναγκαστούν να λαμβάνουν θεραπεία στους διαδρόμους των νοσοκομείων, διότι πολύ απλά δεν υπάρχουν άλλες κλίνες”, δήλωσε ο επιδημιολόγος Μασούντα Μαρντανί μιλώντας στην εφημερίδα Watane’e Emrus.

Μόνο οι μισοί κάτοικοι των μεγάλων ιρανικών πόλεων τηρούν το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, με αποτέλεσμα τα μέσα μεταφοράς και τα εμπορικά κέντρα να έχουν αναχθεί σε επίκεντρα της μόλυνσης.

Σύμφωνα με τον Μαρντανί, η κατάσταση είναι χειρότερη στην Τεχεράνη που έχει 13 εκατομμύρια κατοίκους.

“Η κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη που το αίτημα για lockdown μίας εβδομάδας στην Τεχεράνη είναι ρεαλιστικό (…) διαφορετικά θα αντιμετωπίσουμε μεγάλες δυσκολίες να προσφέρουμε ιατρική περίθαλψη”, υπογράμμισε.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί μέχρι στιγμής αποκλείει το ενδεχόμενο επιβολής νέου lockdown στη χώρα, επισημαίνοντας ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να συνηθίσουν να ζουν με τον ιό, τον οποίο θεωρεί μακροπρόθεσμη πρόκληση. Ο Ροχανί τάσσεται υπέρ της επιστροφής στην κανονικότητα και της αυστηρής τήρησης των μέτρων υγιεινής.

Στο μεταξύ ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων κορονοϊού στο Ιράν έφτασε τις τελευταίες ημέρες τις 3.500, ενώ οι θάνατοι τους 200.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Ιράν, περισσότεροι από 450.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από covid-19 και 25.000 έχουν πεθάνει.

Βέλγιο: Οι νεκροί από κοροναϊό έφτασαν τους 10.000

Στο Βέλγιο οι θάνατοι έφτασαν τις 10.000 έφτασαν από τον κορονοϊό σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Κατά την περίοδο 20-26 Σεπτεμβρίου, τα κρούσματα στη χώρα ήταν 1.550 κατά μέσο όρο ημερησίως, γεγονός που δείχνει αύξηση 9% σε σχέση με μία εβδομάδα νωρίτερα.

Συνολικά, περισσότεροι από 117.000 άνθρωποι έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό στο Βέλγιο. Από αύριο, 1 Οκτωβρίου, η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική στους ανοιχτούς χώρους. Ωστόσο, όπου υπάρχει πολυκοσμία οι πολίτες καλούνται να τη χρησιμοποιούν.

Κοκτέιλ αντισωμάτων μειώνει το ιικό φορτίο και βελτιώνει τα συμπτώματα

H αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Regeneron Pharmaceuticals – στην οποία κορυφαίο ρόλο σε διοικητικό και ερευνητικό επίπεδο έχουν επιστήμονες ελληνικής καταγωγής – ανακοίνωσε ότι το πειραματικό «κοκτέιλ» των δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων που έχει αναπτύξει, μείωσε τα επίπεδα του κορονοϊού (το ιικό φορτίο) και βελτίωσε τα συμπτώματα σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια έως μέτρια Covid-19.

«Ελπίζουμε ότι αυτά τα δεδομένα θα υποστηρίξουν την χορήγηση επείγουσας άδειας χρήσης από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ», δήλωσε ο Ελληνο-αμερικανός συνιδρυτής, πρόεδρος και επικεφαλής επιστήμονας της εταιρείας Τζορτζ Γιανκόπουλος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Η FDA μπορεί να χορηγήσει τέτοια άδεια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, προτού ένα φάρμακο ολοκληρώσει τον τυπικό κύκλο δοκιμών που χρειάζονται για την κανονική άδεια κυκλοφορίας.

Η θεραπεία αντισωμάτων REGN-CoV-2 ήδη μελετάται και σε ασθενείς με σοβαρή Covid-19 που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία (άρα έχουν υψηλό ιικό φορτίο), καθώς και για την πρόληψη της λοίμωξης σε ανθρώπους που συχνά εκτίθενται σε φορείς του κορονοϊού.

Η Regeneron δεν έκανε γνωστό πότε αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα και γι’ αυτές τις δύο άλλες μελέτες, πάντως οι μετοχές της ήδη κινήθηκαν ανοδικά στο αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να διαβλέπουν θετικές προοπτικές. Τα αποτελέσματα της πρώτης μελέτης σε 275 ασθενείς έδειξαν ότι το μεγαλύτερο όφελος της θεραπείας έχουν όσοι δεν δημιουργούν μόνοι τους στον οργανισμό τους υψηλά επίπεδα αντισωμάτων κατά του κορονοϊού.

Αυτό σημαίνει ότι το φάρμακο της Regeneron θα βοηθήσει περισσότερο τους ασθενείς, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι αρκετά ισχυρό για να αντιμετωπίσει τον «εισβολέα» με τα δικά του μόνο «όπλα». Το REGN-CoV-2 ανήκει στην κατηγορία αντισωμάτων που αναπτύσσονται στο εργαστήριο μέσω μεθόδων βιοτεχνολογίας και μετά παράγονται μαζικά στο εργοστάσιο. Αρκετές εταιρείες (όπως π.χ. η Eli Lilly) ακολουθούν αυτή την τεχνική για να βρουν αντιικά φάρμακα κατά του SARS-CoV-2. Η Regeneron δοκίμασε δύο διαφορετικές δόσεις του «κοκτέιλ» της σε δύο ομάδες ασθενών: όσους είχαν εμφανίσει ισχυρή ανοσολογική αντίδραση και όσους είχαν ασθενή αντίδραση.

Στη δεύτερη ομάδα ο μέσος χρόνος ύφεσης των συμπτωμάτων ήταν 13 μέρες για όσους ασθενείς είχαν πάρει εικονικό φάρμακο (πλασίμπο), οκτώ μέρες για όσους είχαν πάρει την υψηλή δόση του φαρμάκου και έξι μέρες για όσους είχαν πάρει την χαμηλή. Η εταιρεία δήλωσε ότι το φαρμακευτικό κοκτέιλ της μείωσε γρήγορα τα επίπεδα του ιού στους ασθενείς με ασθενή ανοσιακή αντίδραση. Επιπροσθέτως, όσοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ιικού φορτίου στην αρχή της κλινικής δοκιμής, είχαν αντίστοιχα και τις μεγαλύτερες μειώσεις του ιικού φορτίου μετά τη θεραπεία, η οποία χορηγείται ενδοφλέβια.

Ήδη, η αμερικανική κυβέρνηση έχει υπογράψει συμβόλαιο με τη Regeneron για την προμήθεια έως 300.000 δόσεων του «κοκτέιλ». Επίσης η αμερικανική εταιρεία έχει συνάψει συμφωνία με την ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche για την παραγωγή και διάθεση του φαρμάκου στον υπόλοιπο κόσμο εκτός ΗΠΑ.

Η βουτιά στη ζήτηση για ταξίδια απειλεί 46 εκατ. θέσεις εργασίας

Άγχος και ψυχολογικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας λόγω της πανδημίας

Σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι και νοσηλευτές σε οίκους ευγηρίας υποφέρουν από άγχος και μετατραυματικό στρες εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη βόρεια Ιταλία και δημοσιεύθηκε σήμερα στο επιστημονικό περιοδικό Royal Society Open Science.

Το ποσοστό των μέτριων ή σοβαρών προβλημάτων άγχους και/ή των συμπτωμάτων μετατραυματικού στρες φτάνει το 43% μεταξύ των ερωτηθέντων.

Συνολικά λίγο περισσότεροι από χίλιοι εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας συμμετείχαν στην έρευνα σε 33 ιδρύματα της βόρειας Ιταλίας, την περιοχή της χώρας που επλήγη περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού την άνοιξη. «Με δεδομένη τη σοβαρότητα της κατάστασης αναμέναμε μεγάλη αύξηση, αλλά όχι σε αυτό τον βαθμό», επεσήμανε μία από τις συντάκτριες της έρευνας, η Έλενα Ρουσκόνι καθηγήτρια ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Τρέντο. Το προσωπικό αυτό αποτελεί «έναν πληθυσμό που αγνοείται ευρέως», «που διαδραματίζει πολύ ευαίσθητο και κρίσιμο ρόλο στην κοινωνία μας και στον οποίο η πανδημία covid-19 επέβαλε ένα ιδιαίτερα βαρύ φορτίο ξαφνικά», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, τα ποσοστά αυτά εξηγούνται από την αύξηση των παραγόντων στρες, στους οποίους προστέθηκε ο φόβος της μόλυνσης από τον κορονοϊό. Μεταξύ των παραγόντων που προκαλούν άγχος στο προσωπικό των οίκων ευγηρίας είναι και η εγγύτητά τους με τους ενοίκους των ιδρυμάτων, καθώς οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν από covid-19.

Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας ήταν μία ακόμη πηγή άγχους, καθώς οι εργαζόμενοι χρειάστηκε να διαχειριστούν τις σχέσεις με τις οικογένειες που δεν μπορούσαν πλέον να επισκεφθούν τους συγγενείς τους, αλλά και τις ακυρώσεις ή τους περιορισμούς στις ομαδικές δραστηριότητες των ενοίκων.

«Τέλος το προσωπικό των ιδρυμάτων αυτών κατήγγειλε την έλλειψη πληροφόρησης σχετικά με τις διαδικασίες περιορισμού του ιού, ελλείψεις σε φάρμακα και σε ατομικό εξοπλισμό προστασίας, αλλά και σε προσωπικό, όπως και δυσκολία στη μεταφορά των ασθενών που μολύνθηκαν από covid-19 στα νοσοκομεία ή στην απομόνωσή τους από τους άλλους ενοίκους», τονίζουν οι συντάκτες. Καλούν μάλιστα να γίνει «άμεση και ενδελεχής αξιολόγηση της ψυχολογικής κατάστασης» όλου του προσωπικού των οίκων ευγηρίας.

Πηγή: ΑΠΕ, ΕΡΤ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα