Top

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις για τον κοροναϊό στην χώρα μας

Τα νέα δεδομένα της πανδημίας στη χώρα μας

Parallaxi
όλες-οι-τελευταίες-εξελίξεις-για-τον-κ-627402
Parallaxi

Στους 235 οι νεκροί – Κατέληξε 51χρονος στο ΑΧΕΠΑ

Ακόμη ένας θάνατος καταγράφηκε στη χώρα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 235. Πρόκειται για 51χρονο άνδρα που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ με υποκείμενα νοσήματα.

22 θετικοί σε κορονοϊό σε οίκο ευγηρίας στη Θεσσαλονίκη

Eίκοσι-δύο άτομα διαγνώστηκαν με κορωνοϊό σε οίκο ευγηρίας στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το skai. Πρόκειται για 15 ηλικιωμένους και 7 άτομα από το προσωπικό. Στον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας ζουν συνολικά 45 ηλικιωμένοι και εργάζονται 30.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ3, πρόκειται για τη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Εστία Παπαγεωργίου» που ανήκει στη Μητρόπολη Νεαπόλεως στον Εύοσμο.
Σημειώνεται εν λόγω γηροκομείο είναι το δεύτερο που λειτούργησε ως εστία μετάδοσης στην πόλη. Σύμφωνα με πληροφορίες ανοικτό είναι το ενδεχόμενο ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας να μεταβεί στο ΑΧΕΠΑ ενός των επόμενων ωρών.

Σημειώνεται πως από τον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι που αποτέλεσε την πρώτη εστία διασποράς του κορωνοϊού σε ηλικιωμένους στην πόλη έχουν καταλήξει συνολικά από κορωνοϊό έξι ένοικοι.

Σύψας: Η κατάσταση με τον κορονοϊό θα αλλάξει επικίνδυνα αν δεν προλάβουμε το Φθινόπωρο

Δύσκολη εποχή προμηνύεται επιδημιολογικά το Φθινόπωρο για την Ελλάδα, αν μέχρι το τέλος Αυγούστου δεν έχουν αποδώσει όπως υπολογίζεται, τα νέα μέτρα που έχει επιβάλλει από τις αρχές του μήνα μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, για να “φρενάρει” την αυξητική πορεία των κρουσμάτων κορονοϊού.

Όπως εξηγεί στο newsit.gr ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, τα αποτελέσματα από την σωστή τήρηση των μέτρων προστασίας θα αρχίσουν να φαίνονται στο τέλος του μήνα, για αυτό χρειάζεται από όλους ιδιαίτερη προσοχή:

“Έχουμε μεγάλη επιβάρυνση της επιδημίας τον μήνα Αύγουστο ειδικά από τα μέσα του μήνα και μετά. Η εικόνα εξελίσσεται και θέλουμε να πιστεύουμε πως εφόσον αποδώσουν τα νέα μέτρα, που έλαβε η κυβέρνηση, πως η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί μέχρι το τέλος του μηνός. Τότε υπολογίζεται πως θα έχουμε την επίδραση των μέτρων που ελήφθησαν από τις αρχές Αυγούστου και μετά. Αν τηρηθούν όλα σωστά τότε και μόνο ίσως αλλάξει κάπως η κατάσταση”.

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο αυτό θεωρείται το καλό σενάριο στην όλη υπόθεση καθώς “υπάρχει και το κακό που θέλει την αύξηση των κρουσμάτων, οπότε η εικόνα θα είναι εντελώς διαφορετική. Εχθές είχαμε 260 νέα κρούσματα προχθές 150, υπάρχει μια διακύμανση ακόμα που δεν μας δίνει μια σαφή τάση της επιδημίας. Θα έλεγα πως πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα, ώστε να δούμε πως τείνει να εξελιχθεί ο ιός”.

Κομβική εποχή το Φθινόπωρο “Το φθινόπωρο αν δεν προλάβουμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση τώρα, δυστυχώς θα γίνει μια δύσκολη εποχή για την Ελλάδα γιατί θα έχουμε πολλούς παράγοντες μαζί που θα ευνοούν την επιδημία. Θα έχουμε ακόμα τουρισμό, θα ανοίξουν τα σχολεία, οι θερμοκρασίες σίγα σιγά θα πέφτουν και ο κόσμος θα επιστρέφει από τις διακοπές του. Όλα αυτά μαζί είναι ικανά να αλλάξουν επικίνδυνα την κατάσταση με την επιδημία, για αυτό και θεωρώ πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, ώστε όλοι να δώσουμε έμφαση στην τήρηση των κανόνων ασφαλείας, που όλοι γνωρίζουμε”.

Κίνδυνος με την αυξητική τάση του ιού στους νέους “Όπως έχουν διαμορφωθεί οι αριθμοί των νοσηλευομένων και των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία είναι ανησυχητικοί αυτοί την στιγμή, ωστόσο όχι εξαιρετικά γιατί τα περισσότερα κρούσματα είναι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι δεν νοσούν βαρέως, όπως οι ηλικιωμένοι. Το πρόβλημα είναι πως αν συνεχιστεί αυτή η αυξητική τάση στους νέους ανθρώπους, κάποια στιγμή θα νοσήσουν και οι ηλικιωμένοι, καθώς και όλες οι ευπαθείς ομάδες. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα ώστε να μην επιβαρυνθεί το σύστημα. Ο μεγάλος μας φόβος πάντα είναι οι κλειστές δομές, όπως είναι τα γηροκομεία, οι καταυλισμοί, οι δομές μεταναστών ακόμα και τα ίδια τα νοσοκομεία γιατί μπορεί να υπάρξει συρροή κρουσμάτων, η οποία θα αλλάξει δραματικά τα δεδομένα”.

Δειγματοληπτικές εξετάσεις σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τα νησιά στο λιμάνι του Πειραιά

Στους επιβάτες των «Blue Star Patmos» και «Blue Star Chios», οι οποίοι επιστρέφουν από τα νησιά στο λιμάνι του Πειραιά, θα διενεργούνται δειγματοληπτικές εξετάσεις για πιθανή λοίμωξη από κορονοϊό, από το μόνιμο κλιμάκιο γιατρών και νοσηλευτών της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ, το οποίο θα παραμένει εκεί σε καθημερινή βάση.

Σύμφωνα με τα δρομολόγια, οι έλεγχοι θα διενεργηθούν ως εξής:

– Σήμερα Τετάρτη, την Παρασκευή και το Σάββατο (19, 21 και 22 Αυγούστου), στις 14:40, στην Πύλη Ε7 (άφιξη Blue Star Patmos).
– Την Πέμπτη και την Κυριακή (20 και 23 Αυγούστου), στις 10:10, στην Πύλη Ε1 (άφιξη Blue Star Chios).
Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 150 δειγματοληπτικούς ελέγχους για λοίμωξη από κορονοϊό διενεργήθηκαν χθες σε ταξιδιώτες με ύποπτα συμπτώματα, όπως πυρετός ή βήχας, που επέστρεφαν στην Αττική, κυρίως από προορισμούς υψηλής επικινδυνότητας. Τα αποτελέσματα θα αξιολογούνται από το Κέντρο Επιχειρήσεων Περιφέρειας-ΙΣΑ στο πλαίσιο της στρατηγικής εκτίμησης της πορείας της πανδημίας της λοίμωξης COVID-19.

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης ανέφερε σχετικά: «Με στόχο τον περιορισμό του κινδύνου διασποράς των μολύνσεων, θα κάνουμε όσους ελέγχους χρειαστεί, προκειμένου να συμβάλλουμε στοχευμένα στην αποτελεσματική προστασία των πολιτών και αναλόγως να προσαρμόσουμε τις δράσεις μας το επόμενο διάστημα».

Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Πότε θα έρθει το εμβόλιο στην Ελλάδα – Τι δήλωσε για την χρήση μάσκας

Το Σάββατο θα αρχίσει να δέχεται νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid -19 το ΑΧΕΠΑ

Από το Σάββατο θα αρχίσει να δέχεται ξανά επιβεβαιωμένα περιστατικά Covid-19 το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Σύμφωνα με τη διοίκηση του Νοσοκομείου λειτουργεί κανονικά η Α Παθολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ απλώς δεν δέχεται νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά Covid-19 λόγω της εμφάνισης 14 κρουσμάτων κορονοϊού μεταξύ του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτης Παντελιάδης η Α΄ Παθολογική Κλινική απολυμαίνεται και δεν δέχεται μόνο νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά Covid-19 μέχρι την Παρασκευή, ενώ εκτιμά πως θα αρχίσει να δέχεται κανονικά ασθενείς θετικούς στον κορονοϊό από το προσεχές Σάββατο που είναι ημέρα γενικής εφημερίας .

«Υπήρξε λάθος ερμηνεία της ανακοίνωσης σχετικά με την λειτουργία της Α΄Παθολογικής Κλινικής. Η Κλινική και η ΜΕΘ λειτουργούν κανονικά στο 100% και οι ασθενείς που νοσηλεύονταν εξακολουθούν να νοσηλεύονται. Δεν δέχεται μόνο νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 για νοσηλεία, όλα τα άλλα λειτουργούν κανονικά» επισήμανε ο κ. Παντελιάδης.

Όσον αφορά τους 14 εργαζόμενους που προσβλήθηκαν από Covid-19 ανέφερε ότι βρίσκονται σε καραντίνα και κανείς δεν γνωρίζει αποδεδειγμένα από που κόλλησαν.

Η Φινλανδία επαναφέρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και για την Ελλάδα

Οι αρχές της Φινλανδίας ανακοίνωσαν ότι επαναφέρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για αρκετές χώρες οι οποίες επί μήνες θεωρούνταν ασφαλείς προορισμοί, ανάμεσά τους η Γερμανία και η Ελλάδα, προκειμένου να περιοριστεί ο εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού.

Τα ταξίδια από την Ισλανδία, την Ελλάδα, τη Μάλτα, τη Γερμανία, τη Νορβηγία, τη Δανία, την Ιρλανδία, την Κύπρο, το Σαν Μαρίνο και την Ιαπωνία προς τη Φινλανδία θα περιοριστούν στα απολύτως απαραίτητα από τις 24 Αυγούστου. Παράλληλα όσοι επιστρέφουν από τις χώρες αυτές θα πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα επί δύο εβδομάδες, δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Μαρία Οχισάλο.

Τον Ιούνιο η κυβέρνηση της Φινλανδίας είχε ορίσει ως προϋπόθεση για να θεωρείται μια χώρα ασφαλής προορισμός να μην καταγράφει περισσότερα από 8 με 10 κρούσματα covid-19 ανά 100.000 κατοίκους. Έκτοτε και σταδιακά αφαιρεί χώρες από τον κατάλογο των χωρών που θεωρούνται ασφαλείς προορισμοί λόγω του δεύτερου κύματος που εξαπλώνεται.
«Το ηχηρό μας μήνυμα είναι ότι θα πρέπει να αποφεύγονται τα ταξίδια στις επικίνδυνες χώρες. Η επιστροφή στη Φινλανδία από τις χώρες αυτές θα οδηγεί σε καραντίνα και προβλήματα», εξήγησε ο Τίμο Χαράκα υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών μιλώντας σε δημοσιογράφους. Η Φινλανδία κατέγραψε τις τελευταίες 14 ημέρες κατά μέσο όρο 5,2 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους, μεταξύ των πιο χαμηλών ποσοστών στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

Όμως τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται αύξηση των νέων κρουσμάτων, με τις υγειονομικές αρχές να ανακοινώνουν χθες Τρίτη 24 νέες μολύνσεις και έναν θάνατο. Συνολικά στη Φινλανδία έχουν καταγραφεί 7.776 κρούσματα και 334 θάνατοι. Ο Χαράκα επεσήμανε εξάλλου ότι 43 κρούσματα εντοπίστηκαν μεταξύ ταξιδιωτών που επέστρεψαν με τρεις διαφορετικές πτήσεις της εταιρείας Wizz Air από τα Σκόπια της Βόρειας Μακεδονίας στην Τούρκου της Φινλανδίας και οι αρχές εξετάζουν πώς μπορούν να ακυρώσουν τη σύνδεση αυτή.

Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Πάνω από 13.000 στοχευόμενα τεστ για κοροναϊό ημερησίως

Δερμιτζάκης σε ΣΚΑΪ: Το χρονοδιάγραμμα για το εμβόλιο είναι ρεαλιστικό

Για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γενετικής Πανεπιστημίου Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης. Το χρονοδιάγραμμα για τις δόσεις του εμβολίου είναι ρεαλιστικό, υποστήριξε ο κ. Δερμιτζάκης, λέγοντας πως τρέχει και πιο γρήγορα από ό,τι νομίζαμε.

Από τα τέλη Δεκεμβρίου θα λάβει η Ελλάδα τις δόσεις του εμβολίου που αναπτύσσει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca, σε περίπτωση που περάσει και τη φάση 4, όπως είπε και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, χθές, Τρίτη, στον ΣΚΑΪ.

«Μετά τη φάση 3 θα έχουμε την έγκριση και μετά θα έρθουν οι δόσεις, οι οποίες ήδη παράγονται», είπε ο καθηγητής. Ωστόσο, για την Ελλάδα οι 3 εκατομμύρια δόσεις δεν θα φτάσουν για να εμβολιαστεί η πλειοψηφία του πληθυσμού, αλλά μόνο ένα 30%, γι’ αυτό προτεραιότητα έχουν οι ευπαθείς ομάδες.
«Δεν είναι η ανοσία της αγέλης που θα θέλαμε. Μετά από αυτό όμως θα έχουμε το πλεονέκτημα ότι εφόσον εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς, μειώνουμε την πιθανότητα μετάδοσης, αλλά και την επιβάρυνση του συστήματος», είπε ο κ. Δερμιτζάκης. Τέλος, επεσήμανε ότι αυτό δεν είναι αρκετό για να προστατεύσουμε τον πληθυσμό, ωστόσο, θα έρθουν κι άλλες δόσεις του εμβολίου στο μέλλον.

Πλακιωτάκης: Η αύξηση πληρότητας στα πλοία έγινε ταυτόχρονα με την υποχρεωτική χρήση μάσκας

Για τα μέτρα στον τουρισμό και την πληρότητα στα πλοία μίλησε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός όλες οι αποφάσεις που λήφθηκαν για τον τουρισμό έγινε με τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών.

Η αύξηση της πληρότητας στα πλοία στο 85% ήρθε ταυτόχρονα με την υποχρέωση χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς χώρους του πλοίου.

Για τα νησιά που τέθηκαν σε τοπικό lockdown, τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας στιγματισμός και θα ελεγχθεί το κατά πόσο τηρούνται τα μέτρα.

Μήνυμα 112: Η Πολιτική Προστασία προειδοποιεί όσους είναι στην Χαλκιδική

Την προσοχή εκείνων που βρίσκονται στην Χαλκιδική εφιστά με νέο μήνυμά της από το 112 η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με αφορμή τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό νέων κρουσμάτων. Το μήνυμα έφθασε στα κινητά των πολιτών λίγο μετά τις 14:00 και προτρέπει τους πολίτες να φορούν μάσκα. ”Αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο COVID-19 στη Χαλκιδική.  Φοράτε υποχρεωτικά μάσκα. Να είστε σε επιφυλακή, μείνετε ασφαλείς, μείνετε υγιείς.”

Κοροναϊός – Άνοιγμα σχολείων: Τι θα γίνει σε περίπτωση κρούσματος

Πηγή: ΑΠΕ, ΕΡΤ, skai.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα