Top

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκόσμια

Όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο σχετικά με τον κοροναϊό

Parallaxi
όλες-οι-τελευταίες-εξελίξεις-στο-μέτω-628662
Parallaxi
Εικόνα: Unsplash

Ρωσία: Σχεδόν 5.000 είναι τα νέα κρούσματα του κορονοϊού

Η Ρωσία κατέγραψε σήμερα 4.995 νέα κρούσματα κορονοϊού ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 1.009.995, που παραμένει ο τέταρτος μεγαλύτερος στον κόσμο.

Σύμφωνα με την ρωσική υπηρεσία διαχείρισης του κορονοϊού, το τελευταίο 24ωρο πέθαναν 114 άνθρωποι από covid-19, ανεβάζοντας τον επίσημο απολογισμό των νεκρών από την νόσο σε 17.528.

Συνολικά έχουν ιαθεί 826.935 άνθρωποι. Τα περισσότερα νέα κρούσματα -690- καταγράφηκαν στην Μόσχα, ενώ στην Αγία Πετρούπολη 191.

Βρετανία: 20 μαθητές επέστρεψαν με κοροναϊό από τη Ζάκυνθο

Περίπου 20 Βρετανοί μαθητές επέστρεψαν στην πατρίδα τους έχοντας κολλήσει τον κορονοϊό στις διακοπές τους στη Ζάκυνθο, με αποτέλεσμα το σχολείο τους να αναγκαστεί να αναβάλει την έναρξη των μαθημάτων.
Ένας από τους μαθητές αυτούς μάλιστα κόμπαζε σε βίντεο που ανήρητσε στο Tik Tok ότι δεν φορούσε μάσκα εν πτήσει προς τη Ζάκυνθο με άλλους περίπου 30 φίλους του. Εκτός από τους 20 μαθητές του Sir William Borlase’s Grammar School στο Μπάκιγχαμσαϊρ της νοτιοανατολικής Αγγλίας έχουν διαγνωστεί και συγγενικά τους πρόσωπα.
Λόγω έξαρσης κρουσμάτων που συνδέθηκαν με τέσσερις πτήσεις επιστροφής από το νησί την περασμένη εβδομάδα η Σκωτία και η Ουαλία επιβάλλουν πλέον καραντίνα σε όσους γυρίζουν από τη Ζάκυνθο, ενώ ασκούνται πιέσεις και στην κυβέρνηση Τζόνσον να κάνει το ίδιο.

Οι περισσότεροι από τους μαθητές ήταν τελειόφοιτοι και το σχολείο τους, που επρόκειτο να ξανανοίξει σήμερα, αναγκάστηκε να αναβάλει την έναρξη των μαθημάτων. Κι όλα αυτά μετά την πρόσφατη έξαρση κρουσμάτων στο Πλίμουθ, όπου περίπου 11 νεαροί διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό, μετά από παρόμοιο ταξίδι στη Ζάκυνθο.

Οι επισκέπτες του κάστρου Χόγκουαρτς δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά της Covid-19

ΟΗΕ: Η πανδημία παγώνει τη χρηματοδότηση της καινοτομίας

Η πανδημία της Covid-19 παγώνει τη χρηματοδότηση της καινοτομίας και μπορεί ακόμη να επιταχύνει τη μεταφορά δεξιοτήτων προς την Ασία, προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ.

“Το μεγαλύτερο ρίσκο είναι ότι οι δαπάνες και οι πόροι χρηματοδότησης της καινοτομίας οδηγούνται καταρρέουν τη στιγμή που η παγκόσμια οικονομία γνωρίζει συρρίκνωση”, δήλωσε ο Φράνσις Γκάρι, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (OMPI), κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει ακριβής εκτίμηση της έκτασης της πτώσης των επενδύσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη που προκάλεσε η πανδημία, “αλλά υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι οι πηγές χρηματοδότησης της καινοτομίας εξαντλούνται παντού στον κόσμο”, υπογράμμισε ο Γκάρι υπενθυμίζοντας ότι το 2018, οι δαπάνες στην έρευνα και στην ανάπτυξη είχαν αυξηθεί κατά 5,2% πολύ παραπάνω από την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ”.
Ωστόσο όλος ο κόσμος δεν είναι ίσος ενώπιον αυτής της μείωσης της χρηματοδότησης και για τον επικεφαλής του OMPI, οι νεοφυείς επιχειρήσεις, οι start-ups είναι αυτές που έχουν ανάγκη από χρηματοδότηση μακροπρόθεσμα και αυτές που έχουν εγκατασταθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι αυτές που θα υποστούν το μεγαλύτερο πλήγμα.
“Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες”, σχολίασε, απευθύνοντας έκκληση στις κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν τη σημασία της επένδυσης στην καινοτομία για την έξοδο από την κρίση που προκάλεσε η Covid-19 και για να διασφαλιστεί η ανάκαμψη. Ο Γκάρι αποκάλυψε επίσης την κατάταξη για το 2020 των πιο καινοτόμων χωρών, στην οποία την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Ελβετία για 10η συνεχή χρονιά.
Παρότι οι κορυφαίες χώρες της λίστας — που καταρτίστηκε πριν από την πανδημία με τη βοήθεια του αμερικανικού Πανεπιστημίου Cornell και της Εμπορικής Σχολής INSEAD — δεν αλλάζουν σχεδόν καθόλου , αυτή η τελευταία δείχνει τουλάχιστον μια ανάπτυξη των χωρών της Ασίας, κυρίως η Κίνα, η Ινδία, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ.

Οι χώρες αυτές σημείωσαν σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια και είναι σήμερα και οι τέσσερις ανάμεσα στις 50 πρώτες. Η Κίνα κατατάσσεται στο εξής στην 14η θέση. Παρότι η πανδημία αναστάτωσε τα πάντα και θολώνει τις τάσεις που σκιαγραφούνται, ο Γκάρι εξέφρασε “μια συντηρητική πρόβλεψη, ότι η κινητικότητα προς την Ασία μπορεί να είναι μια από τις τάσεις που επιταχύνεται από την πανδημία”.

ΗΠΑ: Η Ουάσιγκτον δεν θα καταβάλει τα χρήματα που οφείλει στον ΠΟΥ

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες, Τετάρτη, ότι δεν θα καταβάλουν περίπου 80 εκατομμύρια δολάρια που οφείλουν αυτή τη στιγμή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και ότι θα διαθέσουν τα χρήματα αυτά για να καλύψουν την εισφορά που οφείλουν στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Οι ΗΠΑ προγραμματίζουν να αποχωρήσουν από τον ΠΟΥ στις 6 Ιουλίου 2021, μετά την καταγγελία του πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι ο αναφερόμενος παγκόσμιος οργανισμός έγινε μία μαριονέτα για την Κίνα στη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Από την πλευρά του, ο ΠΟΥ απέρριψε την καταγγελία του Τραμπ.

Σύμφωνα με κοινή απόφαση του Κογκρέσου από το 1948, ο Τραμπ έπρεπε να προειδοποιήσει ένα χρόνο νωρίτερα για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τον ΠΟΥ, ενώ απαιτείται από την Ουάσιγκτον να εξοφλήσει τα χρήματα που χρωστάει για την εξυπηρέτηση του τρέχοντος οικονομικού έτους του ΠΟΥ.

Θετικός στον κορωνοϊό ο Ντουέιν Τζόνσον και η οικογένειά του – «Φορέστε μάσκα»

Τσεχία: Η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων από την έναρξη της επιδημίας καταγράφηκε στη χώρα

Η Τσεχία κατέγραψε 650 νέα κρούσματα κορονοϊού τις τελευταίες 24 ώρες, τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση που έχει παρατηρηθεί στη χώρα από την έναρξη της επιδημίας τον Μάρτιο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Συνολικά ο αριθμός των κρουσμάτων covid-19 στη χώρα αυτή των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων έχει φτάσει τις 25.773.

OHE: Η πανδημία κινδυνεύει να περιορίσει και άλλο την πρόσβαση των παιδιών μεταναστών στην εκπαίδευση

Τα μισά παιδιά προσφύγων σε όλο τον κόσμο δεν πηγαίνουν σχολείο, μια κατάσταση που κινδυνεύει να επιδεινωθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Σε έκθεσή της η UNHCR προβλέπει ότι, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από τη διεθνή κοινότητα για την αντιμετώπιση των καταστροφικών επιπτώσεων της covid-19 στην εκπαίδευση των προσφύγων, θα τεθεί περισσότερο σε κίνδυνο το δυναμικό εκατομμυρίων νεαρών προσφύγων που ζουν σε εκατοντάδες ευάλωτες κοινότητες παγκοσμίως.
“Έπειτα από όλα όσα υπέστησαν, δεν μπορούμε να τους στερήσουμε το μέλλον τους, στερώντας τους σήμερα την εκπαίδευσή τους”, τόνισε ο Φίλιπο Γκράντι Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η UNHCR φοβάται ότι μετά την πανδημία, ο κίνδυνος για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων θα αυξηθεί, καθώς πολλά εξ αυτών δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις τάξεις τους αφού θα έχουν κλείσει τα σχολεία, θα δυσκολευθούν να καταβάλουν τα δίδακτρα ή να αγοράσουν στολές και σχολικά βιβλία, δεν θα έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία ή θα αναγκαστούν να εργαστούν για να βοηθήσουν την οικογένειά τους.
Ο ΟΗΕ εξέφρασε κυρίως την ανησυχία του για την εκπαίδευση των κοριτσιών προσφύγων, καθώς ούτως ή άλλως αυτά φοιτούν λιγότερο συχνά στο σχολείο από τα αγόρια και είναι δύο φορές λιγότερο πιθανό να συνεχίσουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μάλιστα στις χώρες όπου το ποσοστό των κοριτσιών προσφύγων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι ήδη κάτω από το 10%, όλα τα νέα κορίτσια κινδυνεύουν πλέον να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους οριστικά.

Τα δεδομένα της έκθεσης προέρχονται από στατιστικά στοιχεία από 12 χώρες, οι οποίες υποδέχονται περισσότερα από τα μισά παιδιά προσφύγων παγκοσμίως. Το ποσοστό των παιδιών προσφύγων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι 77%, ενώ στη δευτεροβάθμια φτάνει μόλις το 31% και μόνο το 3% συνεχίζουν σε ανώτερο επίπεδο.

Καναδάς: Αποφυγή φιλιών και χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια της επαφής προτείνει γιατρός

ΗΠΑ: Πιθανή διανομή εμβολίου έως τις αρχές Νοεμβρίου

Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές ζήτησαν από όλες τις πολιτείες της χώρας να προετοιμάσουν τη μεγάλης κλίμακας διανομή ενός εμβολίου κατά του κοροναϊού έως τις αρχές Νοεμβρίου, πριν από τις προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή πολλών αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.

Το Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών (CDC) “ζητά επειγόντως” από τις πολιτείες να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο, ώστε τα κέντρα διανομής για ένα μελλοντικό εμβόλιο να μπορούν να είναι “σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία έως την 1η Νοεμβρίου 2020”, ανέφερε ο διευθυντής του CDC Ρόμπερτ Ρέντφιλντ σε επιστολή που έστειλε προς όλες τις πολιτείες την περασμένη εβδομάδα και την οποία επικαλέστηκε η Wall Street Journal.

Πηγές: ΑΠΕ, iefimerida.gr, SUN

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα