Η Ολλανδία καίγεται τις νύχτες

Συγκλονίζουν οι εικόνες λεηλασίας που έρχονται από τη χώρα

Parallaxi
η-ολλανδία-καίγεται-τις-νύχτες-715360
Parallaxi
Εικόνα: Twitter

Στους δρόμους της Ολλανδίας έχουν ξεχυθεί οι κάτοικοι της χώρας, εδώ και μέρες, διαμαρτυρόμενοι για την επιβολή lockdown με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας.

Τις τελευταίες τρεις νύχτες σημειώνονται επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, ενώ οι συλλήψεις το τελευταίο 24ωρο μόνο έχουν ξεπεράσει τις 180 στο Άμστερνταμ και το Ρότερνταμ. Από τις αναταραχές έχουν τραυματιστεί αστυνομικοί, διαδηλωτές και φωτογράφοι, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ΑNP.

Ο δήμαρχος του Ρότερνταμ, Ahmed Aboutaleb, εξέδωσε διάταγμα έκτακτης ανάγκης δίνοντας στην αστυνομία ευρύτερες εξουσίες σύλληψης. «Αυτοί οι άνθρωποι είναι ξεδιάντροποι κλέφτες, δεν μπορώ να το πω αλλιώς», είπε ο Aboutaleb στον Guardian.

Καταστήματα στο Ρότερνταμ λεηλατήθηκαν και η αστυνομία χρησιμοποίησε «αύρα», καθώς οι διαδηλωτές αντιστάθηκαν στους τελευταίους περιορισμούς κατά του ιού, όπως μεταδίδει το BBC.

Στην πόλη του Αϊντχόβεν επίσης οι διαδηλώσεις ήταν επεισοδιακές. Το τελευταίο 24ωρο καταστράφηκαν αυτοκίνητα, διαδηλωτές έριξαν πέτρες και πυροτεχνήματα σε αστυνομικούς, έσπασαν παράθυρα και λεηλάτησαν ένα σούπερ μάρκετ, ενώ στο Σαββατοκύριακο επίσης χρησιμοποιήθηκαν «αύρες» για τη διάλυση των διαμαρτυρόμενων. Η αστυνομία εξαιτίας των ταραχών περιμένει ενισχύσεις, μεταξύ άλλων, από τη Χάγη, το Άμστερνταμ και το Λίμπουργκ.

Η αναμονή για ενισχύσεις δεν ήταν ένδειξη κακής προετοιμασίας, ανέφερε η αστυνομία. Σε αρκετές πόλεις υπήρχαν σημάδια αναταραχής και οι δυνάμεις έπρεπε να διασκορπιστούν.

Ο πρωθυπουργός Mark Rutte καταδίκασε την «εγκληματική βία» και ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι η απαγόρευση θα παραμείνει. Ο ολλανδός αρχηγός της αστυνομίας από την πλευρά του, είπε ότι οι διαμαρτυρόμενοι δεν είχαν πλέον «καμία σχέση με το βασικό δικαίωμα διαδήλωσης».

Τα επεισόδια διαδραματίστηκαν επίσης σε μικρότερα κέντρα σε όλη τη χώρα, όπως οι Den Bosch, Zwolle, Amersfoort, Alkmaar, Hoorn, Gouda – όπου πυρπολήθηκαν αρκετά αυτοκίνητα – και στο Haarlem, όπου η αστυνομία δέχθηκε επίθεση με πέτρες.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι διαδηλωτές, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες χρησιμοποίησαν τα social media για να οργανωθούν, ήταν στην πλειοψηφία τους έφηβοι.

Ένας κορυφαίος ολλανδός εγκληματολόγος, ο Henk Ferwerda, δήλωσε ότι οι διαμαρτυρόμενοι αφορούσαν «αρνητές του ιού, πολιτικούς διαδηλωτές και παιδιά που μόλις βρήκαν την ευκαιρία να γίνουν εντελώς άγρια ​​- αυτές οι τρεις ομάδες συγκεντρώθηκαν στους δρόμους».

Μερικές ήταν αρχικά ειρηνικές διαμαρτυρίες που «στιγματίστηκαν» από ανθρώπους που αναζητούσαν βία, δήλωσε ο Ferwerda στον ολλανδικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό, NOS, ενώ άλλοι εμφανίστηκαν οργανωμένοι από την αρχή, από ανθρώπους οι οποίοι «εν γνώσει και σκόπιμα» επιδιώκουν να προκαλέσουν προβλήματα.

Υπό το φως των γεγονότων των τριών τελευταίων 24ωρων, είπε, οι «γνήσιοι διαδηλωτές» θα πρέπει τώρα να σκέφτονται δύο φορές τι λένε και ποιους προσκαλούν να διαδηλώσουν. Αυτοί που απομένουν είναι «αυτοί που είναι καθαρά εκεί για τη βία. Πρέπει να λάβουν την τιμωρία που τους αξίζει» τόνισε ο ίδιος.

Μπαρ και εστιατόρια έχουν κλείσει στην Ολλανδία από τον Οκτώβριο, με τα σχολεία και τα μη απαραίτητα καταστήματα να ακολουθούν στα μέσα Δεκεμβρίου. Ο αριθμός των μολύνσεων πέφτει, αλλά οι αρχές φοβούνται την πιθανή ταχύτερη εξάπλωση της βρετανικής παραλλαγής του ιού.

Η νυχτερινή απαγόρευση (21.00-4.30), τέθηκε σε ισχύ από το Σάββατο και είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο 95 ευρώ.

Δείτε εικόνες και βίντεο από τις αναταραχές:

Με πληροφορίες από Guardian, news.sky.com και BBC

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα