Top

Ολλανδία: Ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού

Οι νεότερες εξελίξεις του ιού σε όλο τον κόσμο.

Parallaxi
ολλανδία-ξεπέρασαν-το-ένα-εκατομμύρι-705928
Parallaxi

corona

Η Ολλανδία ξεπέρασε σήμερα το ένα εκατομμύριο επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από την έναρξη της πανδημίας, όπως έδειξαν τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν οι υγειονομικές αρχές της χώρας.

Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (RIVM) ανέφερε 4.075 νέα περιστατικά μόλυνσης, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των μολύνσεων από την COVID-19, στις 1.001.826 μολύνσεις, για τους 11 μήνες από τότε, που εντοπίστηκε ο κορονοϊός, στη χώρα των 17 εκατομμυρίων κατοίκων.

Χιλιάδες Κινέζοι αποτίουν φόρο τιμής στον Λι Γουενλιάνγκ, τον γιατρό που σήμανε συναγερμό για τον νέο κορονοϊό

Χιλιάδες Κινέζοι απέτισαν σήμερα φόρο τιμής μέσα από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης στον γιατρό Λι Γουενλιάνγκ, έναν από τους πρώτους που σήμαναν συναγερμό για την επικινδυνότητα του νέου κορονοϊού που πρωτοεμφανίστηκε στην Ουχάν της κεντρικής Κίνας, με αφορμή την πρώτη επέτειο του θανάτου του από την Covid-19 τον Φεβρουάριο του 2020.

Ο Λι, οφθαλμίατρος στο κεντρικό νοσοκομείο της Ουχάν, είχε μοιραστεί με συναδέλφους του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις ανησυχίες του για την μετάδοση ενός νέου κορονοϊού όμοιου με τον SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) τον Δεκέμβριο του 2019. Είχε κληθεί τότε στην αστυνομία, η οποία τον είχε κατηγορήσει ότι διαδίδει “φήμες”.

Ο θάνατός του από επιπλοκές της Covid-19, από την οποία προσβλήθηκε αφότου μολύνθηκε από έναν ασθενή, είχε προκαλέσει λύπη και κύμα οργής στη χώρα. Οι Κινέζοι χρήστες του Διαδικτύου είχαν επικρίνει με αυτή την αφορμή τη διαχείριση της κρίσης από τις κινεζικές αρχές, οι οποίες κατηγορήθηκαν για έλλειψη διαφάνειας.

Η προσωπική σελίδα του Λι στο Weibo, το αντίστοιχο κινεζικό του Twitter, παραμένει ένας από τους ελάχιστους χώρους όπου οι χρήστες του Διαδικτύου αναφέρονται στο τραύμα που προκλήθηκε στις αρχές της επιδημίας όταν χιλιάδες κάτοικοι της Ουχάν και της επαρχίας Χουμπέι είχαν υποβληθεί σε δρακόντεια περιοριστικά μέτρα.

Χιλιάδες μηνύματα κατέκλυσαν σήμερα τη σελίδα του, κατά την 1η επέτειο του θανάτου του νεαρού γιατρού, με πολλούς χρήστες να διηγούνται τον δικό τους τρόπο ζωής τους, όπως αυτός εξελίχθηκε με την πανδημία.

“Γιατρέ Λι, ο καιρός σήμερα είναι πολύ καλός εδώ όπου ζω. Ο καθένας στο κύκλο μου κάτι ό,τι καλύτερο μπορεί στη ζωή του, όλα πάνε καλά, ευτυχισμένο το νέο σεληνιακό έτος”, έγραψε ένας χρήστης στο Weibo, σε ένα σχόλιο στην τελευταία ανάρτηση του Λι, η οποία είχε προκαλέσει περισσότερο από ένα εκατομμύριο αντιδράσεις, οι περισσότερες μετά τον θάνατό του.

“Πίστευα ότι όλοι θα σας είχαν ξεχάσει ένα χρόνο αργότερα”, πρόσθεσε άλλος χρήστης. “Είχα άδικο, θα ζείτε πάντα στην καρδιά των Κινέζων”.

Αντίθετα, ουδεμία ένδειξη κάποιας εκδήλωσης μνήμης υπήρξε μπροστά από το νοσοκομείο της Ουχάν, εκεί όπου πριν από έναν χρόνο κάτοικοι είχαν αφήσει λουλούδια και φωτογραφίες αποτίοντας φόρο τιμής στον 34χρονο θανόντα.

Η πόλη υποδέχτηκε αντιπροσωπεία εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που πήγε να διενεργήσει έρευνα για την προέλευση της πανδημίας. Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την αγορά θαλασσινών προϊόντων στη Χουανάν, όπου εργάζονταν ασθενείς οι οποίοι ήταν ανάμεσα στους πρώτους που διαγνώστηκαν ότι είχαν προσβληθεί από την Covid-19.

Οι ειδικοί επισκέφθηκαν επίσης το πολύ αμφιλεγόμενο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, που βρίσκεται στο επίκεντρο των θεωριών συνωμοσίας για την προέλευση της πανδημίας.

Γαλλία: Μείωση στα κρούσματα και τους ασθενείς με Covid-19, άρχισαν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα 20.586 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19, σε σχέση με 22.139 κρούσματα που είχαν χθες, Παρασκευή, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης 191 θανάτους το τελευταίο 24ωρο από τον νέο κορονοϊό, οι οποίοι αυξάνουν σε 78.794 το σύνολο των νεκρών στα νοσοκομεία και τους οίκους ευγηρίας της χώρας.

Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 27.369 ασθενείς με Covid-19, λιγότεροι κατά 245 από χθες, καταγράφοντας την τέταρτη συνεχή ημερήσια πτώση στους αριθμούς που αφορούν ασθενείς με COVID-19 στα νοσοκομεία.

Ο αριθμός των ασθενών με COVID-19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας μειώθηκε σε 3.225, λιγότεροι κατά 20 σε σχέση με την Παρασκευή.

Ο αριθμός των πολιτών στη Γαλλία που έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της COVID-19 ανέρχεται σε 1,86 εκατομμύριο, με 247.260 να έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Παράλληλα το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι η χώρα έλαβε μια παρτίδα του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19, παραλαμβάνοντας 273.600 δόσεις.

Οι αρχικοί εμβολιασμοί προορίζονται για το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό ηλικίας κάτω των 65 ετών, και οι πρώτοι πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Σάββατο.

Μια δεύτερη παρτίδα με 304.800 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca θα παραδοθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Μιανμάρ: Έγκριση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V κατά της COVID-19

Η Μιανμάρ ενέκρινε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V κατά της COVID-19, όπως ανακοίνωσε σήμερα, το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) στον επίσημο λογαριασμό που διατηρεί στο Twitter για το εμβόλιο.

“Η Μιανμάρ έγινε η 21η χώρα που ενέκρινε το Sputnik V,” ανέφερε το ρωσικό ταμείο στην ανάρτησή του.

Ινδονησία: Έγκριση έκτακτης χρήσης έλαβε το κινεζικό εμβόλιο της Sinovac Biotech, για τους 60 και άνω

Η Ινδονησία ενέκρινε το κινεζικό εμβόλιο της Sinovac Biotech κατά της COVID-19 για τους ηλικιωμένους, σύμφωνα με μία επιστολή της αρμόδιας υγειονομικής αρχής της χώρας BPOM, προς την κρατική φαρμακευτική εταιρία Bio Farma.

Η επιστολή αυτή, διαβάστηκε σήμερα, από το Reuters.

Σύμφωνα με την ίδια επιστολή, το εμβόλιο εγκρίθηκε για όσους έχουν ηλικία 60 ετών και άνω, “αφού ελήφθη υπόψη, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης”.

Την αυθεντικότητά της επιστολής επιβεβαίωσε και η ομάδα δράσης κατά της COVID-19, που έχει συστήσει η Ινδονησία, όπως επίσης και ένας εκπρόσωπος της Bio Farma.

Ένας εκπρόσωπος της BPOM δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε ένα αίτημα σχολιασμού.

Η αρμόδια υγειονομική αρχή στην Ινδονησία έδωσε στο εμβόλιο της Sinovac κατά της COVID-19 την πρώτη έγκριση έκτακτης χρήσης εκτός της Κίνας, καθώς η τέταρτη χώρα με το μεγαλύτερο πληθυσμό παγκοσμίως, ενεργοποιεί πλαίσιο εμβολιασμών σε εθνικό επίπεδο.

Βραζιλία: Η Pfizer κατέθεσε αίτηση έγκρισης για το εμβόλιο της κατά του κορονοϊού

Η αρμόδια υγειονομική αρχή στη Βραζιλία Anvisa ανακοίνωσε σήμερα, ότι η Pfizer Inc κατέθεσε μία αίτηση για τη συνολική έγκριση του εμβολίου της κατά της COVID-19, που έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με την BioNTech Se.

Πρόκειται για το δεύτερο εμβόλιο, για το οποίο έχει ζητηθεί έγκριση στη Βραζιλία.

Η AstraZeneca Plc αιτήθηκε πλήρη έγκριση στις 19 Ιανουαρίου για το εμβόλιο, που έχει αναπτύξει μαζί με το πανεπιστήμιο Oxford University.

Το εμβόλιο αυτό, θα παραχθεί στη Βραζιλία σε συνεργασία με το βιοϊατρικό κέντρο Fiocruz, που δέχεται ομοσπονδιακή χρηματοδότηση.

Ρουμανία: Αποφασίστηκε η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα κάτω των 55 ετών

Η ρουμανική κυβέρνηση έλαβε σήμερα τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19, τις οποίες αποφάσισε να χορηγήσει στους πολίτες κάτω των 55 ετών, όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι 81.600 δόσεις έφθασαν οδικώς, έναντι 600.000 που αναμένονται συνολικά τον Φεβρουάριο, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός Φλορίν Τσίτου στους δημοσιογράφους.

Οι υγειονομικές αρχές απέδωσαν τον περιορισμό της ηλικίας που έθεσαν στην έλλειψη στοιχείων. “Αυτό δεν σημαίνει ότι η AstraZeneca δεν παρέχει αποτελέσματα για τους άνω των 55 ετών αλλά λίγοι άνθρωποι της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας μετείχαν στις κλινικές δοκιμές”, εξήγησε το βράδυ της Παρασκευής ο Βαλέριου Γκεοργκίτα, υπεύθυνος της εκστρατείας εμβολιασμού.

Το εμβόλιο, που ανέπτυξε η βρετανο-σουηδική εταιρία AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είναι στο επίκεντρο επιστημονικής συζήτησης για την αποτελεσματικότητά του σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, γεγονός που οδήγησε έναν αριθμό χωρών να μην το συνιστούν για τον πληθυσμό αυτό, αντίθετα προς τις ευρωπαϊκές συστάσεις.

Η Ισπανία ανακοίνωσε την Παρασκευή παρόμοια απόφαση. Η Ιταλία και το Βέλγιο συνέστησαν επίσης τη χρήση ενός άλλου εμβολίου για τους άνω των 55 ετών.

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Αυστρία και η Ελλάδα όρισαν ηλικιακό όριο τα 65 χρόνια.

Είναι το τρίτο εμβόλιο που εγκρίνεται από την ΕΕ έπειτα από αυτά που αναπτύχθηκαν από τις Pfizer/BioNTech και τη Moderna.

Όταν ρωτήθηκε για την πιθανή έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία ή την Κίνα ώστε η χώρα να προμηθευτεί περισσότερες δόσεις, ο Ρουμάνος πρωθυπουργός απέκλεισε αυτές τις επιλογές. “Θα κάνουμε κάτι καλύτερο και θα παράγουμε ένα εμβόλιο στα εργαστήριά μας εδώ, αυτόν τον δρόμο επιλέξαμε”, είπε ο Τσίτου υπονοώντας τη δυνατότητα παρασκευής με χορήγηση άδειας ενός από τα ήδη εγκεκριμένα εμβόλια.

Η Ρουμανία, με πληθυσμό 19 εκατομμύρια κατοίκους, έχει θέσει τον φιλόδοξο στόχο να έχει εμβολιάσει 10 εκατομμύρια κατοίκους έως τον Σεπτέμβριο.

Από την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού στα τέλη Δεκεμβρίου, έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 450.000 δόσεις.

Η πανδημία έχει προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 18.000 ανθρώπων στη χώρα αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που γνωρίζει επί του παρόντος μια ύφεση της νόσου και χαλάρωσε τα περιοριστικά της μέτρα ανοίγοντας ξανά σχολεία και εστιατόρια.

Ιταλία: 13.442 κρούσματα, 385 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο. Έφθασαν οι πρώτες 249.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία τα νέα περιστατικά κορονοϊού είναι 13.442 και 385 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 282.407 διαγνωστικά τεστ, το 4,7% των οποίων ήταν θετικό. Χθες τα κρούσματα ήταν 14.218 και 377 άνθρωποι κατέληξαν από τη νόσο.

Σε σχέση με την χθεσινή ημέρα, στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας νοσηλεύονται 32 λιγότεροι ασθενείς, και 167 λιγότεροι στους νοσοκομειακούς θαλάμους.

Σε ό,τι αφορά τις περιοχές της Ιταλίας με τα περισσότερα κρούσματα, σήμερα στην πρώτη θέση βρίσκεται η Λομβαρδία (1.923) και ακολουθούν η Καμπανία (1.546) με πρωτεύουσα την Νάπολη και η Εμίλια Ρομάνια (1.383) με μεγαλύτερη πόλη την Μπολόνια.

Πριν από λίγο, τέλος, έφτασαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Πράτικα Ντι Μάρε, 25 χιλιόμετρα έξω από την Ρώμη, οι πρώτες 249.000 δόσεις του εμβολίου της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca. Tην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αποσταλούν και στις 20 περιφέρειες της χώρας, ώστε να αρχίσει και η χορήγηση του εμβολίου αυτού κατά του κορονοϊού.

Κύπρος: Έναν θάνατο και 132 νέα κρούσματα κορονοϊού σε σύνολο 36.863 τεστ, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας

Έναν θάνατο και 132 νέα κρούσματα κορονοϊού σε σύνολο 36.863 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο, το υπουργείο Υγείας Κύπρου.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων από τη νόσο Covid-19 στην Κύπρο είναι 211, ενώ ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται σε 31.644.

Επίσης, 112 ασθενείς με COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 33 σε σοβαρή κατάσταση. Το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται στο 0,36%.

Βρετανία: 825 νέοι θάνατοι από κορονοϊό

Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές κατέγραψαν σήμερα 825 νέους θανάτους που επήλθαν μέσα σε διάστημα 28 ημερών μετά τη διάγνωση με Covid-19 των ασθενών, αριθμός που αυξάνει σε 112.092 το σύνολο των νεκρών από τον νέο κορονοϊό στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν επίσης ότι 11.465.000 κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19, από 10.971.000 που ήταν χθες, Παρασκευή.

Δανία: Άρση από αύριο, της απαγόρευσης αφίξεων στις πτήσεις που έρχονται από τα ΗΑΕ

Η Δανία θα άρει από αύριο την απαγόρευση στις αφίξεις των πτήσεων που έρχονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), όπως ανέφερε σήμερα η πρεσβεία των ΗΑΕ στη χώρα, σε μία ανάρτησή της στο Twitter.

Η Δανία είχε ανακοινώσει πριν από δύο εβδομάδες ότι θα προχωρούσε στην προσωρινή απαγόρευση των πτήσεων από τα ΗΑΕ για πέντε ημέρες, μετά από την κλιμάκωση των ανησυχιών σχετικά με τα διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό που γίνονταν στο Ντουμπάι, πριν την αναχώρηση των πτήσεων.

Οι επιβάτες που ταξιδεύουν από τα ΗΑΕ προς τη Δανία θα πρέπει να παρουσιάσουν ένα αρνητικό τεστ COVID-19 όχι μεταγενέστερο των 24 ωρών πριν από την επιβίβασή τους στο αεροσκάφος. Κατά την άφιξή τους, θα πρέπει να κάνουν ένα άλλο τεστ και να απομονωθούν για 10 ημέρες, όπως ανέφερε η πρεσβεία, προσθέτοντας ότι τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν μέχρι την 28η Φεβρουαρίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

To εμβόλιο της Pfizer «φρενάρει» τον ιό στους ηλικιωμένους

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα