Ολλανδία: Λαμβάνει νέα μέτρα για τον κορονοϊό – Ρεκόρ θανάτων στην Αίγυπτο

Διαβάστε όλα τα νέα στο μέτωπο της πανδημίας παγκοσμίως

Parallaxi
ολλανδία-λαμβάνει-νέα-μέτρα-για-τον-κο-837364
Parallaxi

Ολλανδία: Λαμβάνει εκ νέου μέτρα για να προλάβει την κατάσταση

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε σήμερα μια σειρά μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έξαρση των κρουσμάτων Covid-19 στη χώρα, μεταξύ άλλων την επιστροφή της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας στους δημόσιους κλειστούς χώρους, όπως και στα καταστήματα.

Η κυβέρνηση επανέφερε, επίσης, τον κανόνα κοινωνικής αποστασιοποίησης του 1,5 μέτρου, ενώ η υποχρέωση της επίδειξης ενός υγειονομικού πάσου θα επεκταθεί σε χώρους, όπως τα μουσεία και οι εξωτερικοί χώροι των εστιατορίων, δήλωσε ο Μαρκ Ρούτε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Χάγη.

Τα κρούσματα νέου κορονοϊού στην Ολλανδία καταγράφουν αύξηση εδώ κι έναν μήνα, αφότου τα περισσότερα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ήρθησαν στα τέλη Σεπτεμβρίου. Την περασμένη εβδομάδα, οι μολύνσεις ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο.

Αυτό ανάγκασε πολλά νοσοκομεία να περικόψουν άλλες υπηρεσίες φροντίδας, προκειμένου να κάνουν χώρο για τα επείγοντα περιστατικά COVID-19.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο Ρούτε κάλεσε όλους τους Ολλανδούς, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, να συνεχίζουν να εφαρμόζουν τους βασικούς κανόνες υγιεινής και να μένουν στα σπίτια τους, εάν εκδηλώνουν συμπτώματα πιθανής μόλυνσης.

«Η συμπεριφορά μας είναι κρίσιμη, ένα μεγάλο τμήμα της πολιτικής μας εναντίον του κορονοϊού εξαρτάται από αυτό», τόνισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο των μέτρων, ο Μαρκ Ρόυτε συνέστησε στους πολίτες την τηλεργασία και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς κατά τις ώρες αιχμής.

Την επόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση ενδέχεται να αποφασίσει εάν θα διευρύνει τη χρήση του υγειονομικού πάσου στους χώρους εργασίας, είπε επίσης ο Ρούτε.

Οι υγειονομικές αρχές της χώρας συνέστησαν, νωρίτερα σήμερα, αναμνηστικές δόσεις για τους ενήλικες άνω των 60 ετών. Περίπου το 84% του ενήλικου πληθυσμού της Ολλανδίας έχει εμβολιαστεί.

Η Ολλανδία κατέγραψε κατά μέσο όρο 7.711 νέα κρούσματα την ημέρα την περασμένη εβδομάδα, έναν αριθμό αυξημένο κατά 39% σε σύγκριση με την προηγούμενη από αυτή εβδομάδα, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι έχουμε ένα δύσκολο μήνυμα απόψε. Ο αριθμός των μολύνσεων και των εισαγωγών στο νοσοκομείο αυξάνεται ταχέως», τόνισε ο επικεφαλής της ολλανδικής κυβέρνησης, διευκρινίζοντας πως οι νέοι περιορισμοί θα τεθούν σε ισχύ το Σάββατο.

Η αστυνομία επενέβη έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης και Ασφαλείας, όπου έλαβε χώρα η συνέντευξη Τύπου, μετέδωσαν ΜΜΕ. Ομάδα ατόμων συγκεντρώθηκε για να διαμαρτυρηθεί για τα νέα μέτρα.

«Ζούμε σε μια χώρα όπου κανείς δεν πρέπει να αποκλειστεί, όμως από την άλλη, αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα με τον κορονοϊό», υπογράμμισε ο Μαρκ Ρούτε.

Αίγυπτος: Θλιβερό ρεκόρ σήμερα

Τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από κορονοϊό τους τελευταίους πέντε μήνες κατέγραψε η Αίγυπτος, σύμφωνα με τα τελευταία χθεσινά στοιχεία του υπουργείου Υγείας για την πανδημία της COVID-19.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η Αίγυπτος κατέρριψε συγκεκριμένα τη Δευτέρα το θλιβερό ρεκόρ των θανάτων από κορονοϊό έπειτα από 160 και πλέον ημέρες, με 60 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της πανδημίας, όταν 61 ήταν οι νεκροί που είχαν καταγραφεί στις 20 Μαΐου και έκτοτε ο αριθμός των θυμάτων είχε παρουσιάσει πτώση για να αυξηθεί και πάλι αυτές τις ημέρες.

Συνολικά, στη χώρα έχουν χάσει τη ζωή τους από την πανδημία 18.711 άνθρωποι.

Ανησυχητική είναι ωστόσο η αύξηση που παρατηρείται και στις καταγεγραμμένες μολύνσεις από κορονοϊό, καθώς οι αρμόδιες αρχές ανέφεραν 951 νέα κρούσματα κορονοϊού χθες, Δευτέρα, μέγεθος που αντιστοιχεί και στην υψηλότερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων COVID-19 που έχει αναφερθεί στην Αίγυπτο από τις 2 Ιουνίου φέτος.

Οι συνολικές μολύνσεις στη χώρα ανέρχονται σε 331.968 κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας στην Αίγυπτο που ξέσπασε για πρώτη φορά στις 14 Φεβρουαρίου του 2020.

Pfizer: Τα 36 δισ. δολάρια θα φτάσουν οι πωλήσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού το 2021

Γερμανία: Προχωρά τους εμβολιασμούς

Τον ενισχυτικό εμβολιασμό για επιλεγμένες ομάδες – ευπαθείς και επαγγελματίες ειδικών κλάδων – συνέστησε η Διαρκής Επιτροπή Εμβολιασμού (Stiko), επισημαίνοντας ότι πλήρως εμβολιασμένοι υγιείς μεσήλικες εξακολουθούν να έχουν επαρκή προστασία έναντι σοβαρών επιπλοκών της Covid-19, ενώ απηύθυνε εκ νέου έκκληση για τον βασικό εμβολιασμό των ηλικιών 18-59 ετών.

Η Επιτροπή θα αποφασίσει σε «μερικές εβδομάδες», εάν θα εκδώσει γενική σύσταση για επαναληπτικό εμβολιασμό.

«Είναι σημαντικό να εμβολιάσουμε πρώτα εκείνους οι οποίοι χρειάζονται επειγόντως προστασία», δήλωσε πριν από λίγο ο Πρόεδρος της Stiko Μίχαελ Μέρτενς, απορρίπτοντας σε αυτή τη φάση το ενδεχόμενο γενικής σύστασης για ενισχυτικό εμβολιασμό. Εξήγησε μάλιστα ότι «μπορούμε να θεωρούμε ότι οι υγιείς μεσήλικες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως εξακολουθούν να έχουν επαρκή προστασία έναντι σοβαρής Covid-19» και πρόσθεσε ότι με την πάροδο του χρόνου «η προστασία έναντι ενδεχόμενης μόλυνσης μειώνεται, αλλά όχι και η προστασία έναντι των σοβαρών επιπλοκών». Για αυτό, τόνισε, προέχει να εμβολιαστούν άτομα άνω των 70 ετών, άτομα ανοσοκατεσταλμένα, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Στην πράξη ωστόσο, η ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 χορηγείται αυτή τη στιγμή, αφού έχουν συμπληρωθεί έξι μήνες από τον πρωτογενή εμβολιασμό, σε άτομα άνω των 60 ετών, ευπαθείς ομάδες, εργαζόμενους σε συγκεκριμένους τομείς και σε όσους έχουν εμβολιαστεί με σκευάσματα AstraZeneca και Johnson & Johnson.

O Πρόεδρος πάντως της Επιτροπής, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πότε θα δοθεί σύσταση αναμνηστικής δόσης για όλους όσοι συμπληρώνουν έξι μήνες από τον πρωτογενή εμβολιασμό, σημείωσε ότι η Stiko μελετά αυτή την εποχή τα στοιχεία των ερευνών από άλλες χώρες και το εάν έχουν εφαρμογή και στη Γερμανία. Αναφέρθηκε μάλιστα στην ανεπάρκεια εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες και τόνισε ότι ο βασικός εμβολιασμός είναι πιο σημαντικός από τον επαναληπτικό.

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης Ούλριχ Μοντγκόμερι δήλωσε ωστόσο σήμερα ότι πρέπει να προχωρήσει ο ενισχυτικός εμβολιασμός «όσο το δυνατόν συντομότερα και όσο το δυνατόν ευρύτερα», με μια καμπάνια όχι πλέον μόνο για τους ανεμβολίαστους, αλλά και για όσους συμπληρώνουν έξι μήνες από τον πρωτογενή εμβολιασμό ή έχουν άλλους λόγους που τους καθιστούν ευπαθείς

Μέρκελ: Στενεύει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους

Αυστηρούς περιορισμούς για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 σκοπεύει να ανακοινώσει η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ.

«Έρχονται «αυστηροί περιορισμοί για τα μη εμβολιασμένα άτομα», φέρεται να δήλωσε η κυρία Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο n-tv.

Η Καγκελάριος εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχη για την αύξηση των κρουσμάτων και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής καθημερινών διαγνωστικών τεστ για την προσέλευση στον χώρο εργασίας.

Σύμφωνα με το n-tv, τα μέτρα θα περιλαμβάνουν διεύρυνση της ισχύος του κανονισμού για πρόσβαση σε διάφορους χώρους και δραστηριότητες αποκλειστικά για εμβολιασμένους και αναρρώσαντες.

Ουκρανία: Ως και φυλάκιση για τα πλαστά πιστοποιητικά

Ουκρανοί που εν γνώσει τους χρησιμοποιούν ή κατασκευάζουν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της Covid-19 θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως και ποινές φυλάκισης βάσει μιας νέας νομοθεσίας που εγκρίθηκε σήμερα σε πρώτη ανάγνωση στο ουκρανικό κοινοβούλιο, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των επιπέδων ρεκόρ μολύνσεων και θανάτων από τον κορονοϊό.

Η Ουκρανία υπολειπόταν άλλων ευρωπαϊκών χωρών στην απόκτηση εμβολίων κατά της Covid-19 και πλέον οι αρχές αγωνίζονται να πείσουν ένα σκεπτικιστικό κοινό να εμβολιαστεί.

Οι εμβολιασμοί έχουν καταστεί υποχρεωτικοί για ορισμένους δημοσίους υπαλλήλους και στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινες» ζώνες, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κίεβου, μόνο εμβολιασμένα άτομα ή όσοι διαθέτουν αρνητικά αποτελέσματα τεστ Covid επιτρέπονται να εισέλθουν σε εστιατόρια, γυμναστήρια και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τα μέτρα αυτά οδήγησαν σε μια άνθηση της μαύρης αγοράς πλαστών πιστοποιητικών και η αστυνομία έχει ανοίξει εκατοντάδες ποινικές υποθέσεις σε όλη τη χώρα.

«Η μη λογοδοσία για τέτοιες παράνομες πράξεις δημιουργεί συνθήκες για περαιτέρω… πλαστογράφηση εγγράφων», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βίκτορ Λιάσκο σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Βουλής, προσθέτοντας ότι αυτά τα αδικήματα «συνιστούν άμεση απειλή για τη ζωή και την υγεία των πολιτών της Ουκρανίας».

Το σχέδιο νόμου προβλέπει πρόστιμο έως και 2.600 δολάρια ή δύο έως τρία χρόνια φυλάκιση για την εν γνώσει χρήση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού και για την εγγραφή ψευδών δεδομένων εμβολιασμού σε ιατρικά μητρώα.

Η παραγωγή πλαστών εγγράφων για μελλοντική πώληση θα τιμωρείται με φυλάκιση έως και τρία χρόνια ή με πρόστιμο περίπου 6.460 δολαρίων.

Η Ουκρανία καταγράφει μέχρι σήμερα 2,96 εκατομμύρια μολύνσεις και 68.727 θανάτου. Μόλις 7,5 εκατομμύρια άνθρωποι, ή λιγότερο από το ένα πέμπτο του συνολικού πληθυσμού των περίπου 41 εκατομμυρίων, έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της νόσου μέχρι στιγμής.

Δημοσκόπηση που δημοσίευσε τον Οκτώβριο το ερευνητικό κέντρο Rating έδειξε ότι το 43% των Ουκρανών δεν δήλωνε έτοιμο να εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΣΚΑΪ

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα