Top

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Αχαΐα: Αναζωπυρώσεις, καταστροφές και 16 τραυματίες

Πυροσβέστες από τη Θεσσαλονίκη στην Αχαΐα για τη φωτιά.

Parallaxi
ολονύχτια-μάχη-με-τις-φλόγες-στην-αχαΐ-794451
Parallaxi
Εικόνα: Άρης Παναγόπουλος/ Facebook

Τεράστια φαίνεται να είναι η καταστροφή στην Αχαϊα με το πρώτο φως της ημέρας εξαιτίας της πυρκαγιάς.

Εικόνα: Αντώνιος Σπυρόπουλος / Facebook

Στις καταστροφές συμπεριλαμβάνονται χαμένες εκτάσεις, δάσος και τουλάχιστον 20 σπίτια, ιδίως στην περιοχή της Ζήριας.

Εικόνα: Άρης Παναγόπουλος/ Facebook

https://www.facebook.com/1039907024/videos/pcb.10223610077533572/411947573584119

16 άνθρωποι μεταφέρθηκαν συγκεκριμένα στο νοσοκομείο, οι 15 εξ αυτών με αναπνευστικά προβλήματα, ο ένας με εγκαύματα στο χέρι.

Οι 8, επτά με αναπνευστικά και ο άνθρωπος με τα εγκαύματα παρέμειναν για νοσηλεία.

Δεν υπάρχει, ωστόσο, ανησυχία για την κατάσταση των τελευταίων.

Επί τόπου η φωτιά ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη, σε μια σειρά από σημεία. Μάλιστα, σημειώθηκαν και αναζωπυρώσεις (όπως στην Άνω Ζήρια).

Τα εναέρια μέσα κατάσβεσης αναμένεται να ξεκινήσουν ξανά σήμερα το πρωί την προσπάθειά τους.

https://www.facebook.com/1039907024/videos/pcb.10223610077533572/4839775962704559

Αναλυτικότερα επιχειρούν 294 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 77 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 5 Ε/Π, εκ των οποίων το ένα ως συντονιστικό και 2 Α/Φ. Συνδράμουν στον αγώνα εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες είχαν εκκενωθεί τέσσερα χωριά, η Ζήρια αρχικά (από όπου και ξεκίνησε η φωτιά) οι διπλανές Καμάρες, το Λαμπίρι ακριβώς από κάτω από τη Ζήρια στην παραλία και αργά το απόγευμα ο διπλανός Λόγγος. Το βράδυ, παρόλα αυτά, στους κατοίκους του Λόγγου δόθηκε το πράσινο φως να επιστρέψουν στις οικίες τους.

Εικόνα: Άρης Παναγόπουλος/ Facebook

Οι  θερμοκρασίες και οι άνεμοι φαίνεται πως θα καταστήσουν την κατάσταση δύσκολη και σήμερα.

https://www.facebook.com/1039907024/videos/pcb.10223610077533572/383914443129148

Διακοπές κυκλοφορίας Ήδη έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Λαμπίρι – Άνω Ζηρια. Στην ίδια περιοχή πραγματοποιούνται ρίψεις νερού από εναέρια μέσα του πυροσβεστικού σώματος.

Δήμαρχος Αιγιάλειας: Πάρα πολύ μεγάλη η καταστροφή «Έχουν καεί σπίτια και έχουν υποστεί ζημιές πολλές καλλιέργειες», λέει ο δήμαρχος Αιγιαλείας.

«Έχει περιοριστεί σε ότι αφορά τους οικιστικούς ιστούς, αλλά έχει πάρει μία πορεία προς μη οικιστικούς ιστούς», λέει ακόμη ο ίδιος.

«Ήδη ο δήμος έχει φροντίσει για την ασφαλή φιλοξενία τους, διαθέτοντας τρεις χώρους», πρόσθεσε.

Φωτιά στην Αχαΐα: «Κάηκαν πάνω από 20 σπίτια στη Ζήρια»

Αιγιάλεια: Νυχτερινές περιπολίες στα καμένα

Περιπολίες στη διάρκεια της νύχτας στις περιοχές της Αιγιάλειας που έχουν πληγεί από τις φλόγες και έχουν εκκενωθεί θα διενεργούν οι αστυνομικές δυνάμεις. Αυτό είναι το σχέδιο δεδομένης της κατάστασης και προκειμένου να αποφευχθούν παράνομες πράξεις. Η νύχτα θα είναι δύσκολη μια και η φωτιά συνεχίζει να καίει.

Πυροσβέστες από τη Θεσσαλονίκη στην Αχαΐα για τη φωτιά

Από κάθε άκρη της χώρας έσπευσαν Πυροσβεστικές δυνάμεις για να συνδράμουν το έργο της πυρόσβεσης στην Αιγιάλεια. Δυνάμεις από τη Θεσσαλονίκη, κατέφθασαν με αεροσκάφος στο αεροδρόμιο Αράξου, λίγο μετά τις 21:15 το βράδυ του Σαββάτου.

Τους παρέλαβε λεωφορείο της Πυροσβεστικής, προκειμένου να μεταφερθούν άμεσα στο σημείο της πυρκαγιάς.

Εικόνα: Γιώργος Γκουβίτσας/ Facebook
Εικόνα: Γιώργος Γκουβίτσας/ Facebook
Ζήρια: Το πυροσβεστικό πλοίο και οι φλόγες- Οι προσπάθειες πυρόσβεσης από θαλάσσης

Και από θαλάσσης επιχείρησαν τα πυροσβεστικά μέσα προκειμένου να καταπολεμηθούν οι εστίες που βρίσκονταν παραθαλάσσια, μια που η πυρκαγιά έφτασε στην παραλία.

Δείτε το βίντεο του thebest από το σημείο:

Ζήρια: Συστάσεις από την Ένωση Πνευμονολόγων στους κατοίκους
Εικόνα: Τhe Best

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας δίνει μια σειρά από οδηγίες προς τους κατοίκους που έχουν χτυπηθεί από την πύρινη λαίλαπα:

«Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στην Αχαΐα επιθυμεί να ενημερώσει τους πολίτες να απομακρυνθούν άμεσα για την προστασία ή εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, να παραμείνουν σε δροσερούς ή εσωτερικούς κλιματιζόμενους χώρους με τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά.

Παράλληλα, κρίνεται σκόπιμο να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις. Αν μετακινήστε με αυτοκίνητο εντός της συγκεκριμένης περιοχής, παράκληση τα παράθυρα να παραμένουν κλειστά και να τίθεται σε λειτουργία η ανακύκλωση αέρα καμπίνας.

Συνιστούμε στους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον γιατρό τους και να λαμβάνουν την αγωγή τους συστηματικά σύμφωνα με τις οδηγίες του. Συμπτώματα όπως η δυσκολία στην αναπνοή, ο βήχας ή η αποβολή πτυέλων θα πρέπει να αναφέρονται άμεσα στον θεράποντα πνευμονολόγο», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ενημέρωση.

6η ΥΠΕ για τις φωτιές στην Αιγιάλεια: Άμεσος ο συντονισμός των νοσοκομείων – Τα στοιχεία για τους τραυματίες – Πόσοι νοσηλεύονται

Η 6η ΥΠΕ αργά τη νύχτα εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η μεγάλη πυρκαγιά στην Αιγιάλεια και κάτω από τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργήθηκαν, τέθηκε σε πλήρη επιφυλακή το σύνολο των Υγειονομικών Μονάδων της ευρύτερης περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα στα Νοσοκομεία του Αιγίου, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και στο Γενικό Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», κινητοποιήθηκε άμεσα το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ τέθηκε σε επιφυλακή και το δίκτυο του ΕΚΑΒ. Τον πλήρη συντονισμό των ενεργειών για την ετοιμότητα του Υγειονομικού συστήματος είχε ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας ενώ η 6η ΥΠΕ ήταν σε διαρκή συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΕΚΑΒ.

Πιο συγκεκριμένα:

Στο Νοσοκομείο του Αιγίου διακομίστηκαν 15 περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματα. Οι επτά παρέμειναν νοσηλευόμενοι για προληπτικούς λόγους (έξι πολίτες και ένας Λιμενικός) των οποίων η κατάσταση δεν εμπνέει καμία ανησυχία, ενώ οι υπόλοιποι αποχώρησαν. Στο Γενικό Νοσοκομείο της Πάτρας διακομίστηκε εγκαυματίας από την περιοχή της Ζήρειας, ο οποίος υποβλήθηκε σε επιτυχή πλαστική χειρουργική επέμβαση και νοσηλεύεται χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η υγεία του. Το Υγειονομικό Σύστημα θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας και για τις επόμενες ώρες.

Αίγιο: Ανοικτά Πολιτιστικό Κέντρο “Αλέκος Μέγαρης”, Πολύκεντρο και ΚΑΠΗ για να δεχθούν πληγέντες από την πυρκαγιά

Η ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α. ανακοινώνει ότι το Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέκος Μέγαρης» (παλαιό Νοσοκομείο), το Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο στη Μυρτιά, καθώς και το ΚΑΠΗ Αιγίου, θα είναι ανοιχτά, για όσο χρειαστεί, με κλιματιζόμενες αίθουσες, προκειμένου να δεχθούν όσους πληγέντες από την πυρκαγιά το επιθυμούν.

Mε πληροφορίες από τα ρεπορτάζ των The Best, Tempo 24, pelop.gr, εφημερίδα filodimos Αιγίου 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα