Αθλητισμός

Ολυμπιακοί Αγώνες: Άγνωστο πόσοι αθλητές θα συμμετάσχουν στην τελετή έναρξης

Πως αντιμετωπίζουν οι αθλητές τη «διαφορετική» διοργάνωση - Οι τελευταίες εξελίξεις

Parallaxi
ολυμπιακοί-αγώνες-άγνωστο-πόσοι-αθλη-533505
Parallaxi
Εικόνα: Unsplash

Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή, 23 Ιουλίου, ωστόσο άγνωστο παραμένει το πόσοι αθλητές θα συμμετάσχουν.

Οι διοργανωτές δήλωσαν στο CNN ότι «λιγότεροι αθλητές» αναμένεται να λάβουν μέρος επειδή φτάνουν στη χώρα μετά την τελετή «σύμφωνα με τους περιορισμούς που θα ισχύουν για τη διάρκεια παραμονής τους στο Ολυμπιακό Χωριό».

Οι ίδιοι βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους αθλητές προκειμένου να τους ενημερώνουν διαρκώς, είτε παρευρεθούν, είτε όχι στην τελετή.

https://www.youtube.com/watch?v=vRsnlXAPLF0

Brownlee: Καλύτεροι οι Αγώνες έτσι παρά καθόλου

Ο Ολυμπιονίκης του τριάθλου Άλιστερ Μπράουνλι, τοποθετήθηκε για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων υπό το «βλέμμα» της πανδημίας, ξεκαθαρίζοντας ότι καλύτερη είναι αυτή η συνθήκη από το να μη γινόταν καθόλου.

«Νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουν», είπε. «Νομίζω ότι το χρονοδιάγραμμα θα είναι δύσκολο, αλλά νομίζω ότι θα ήταν πάντα δύσκολο. ”Εάν όχι τώρα, πότε;” είναι το επιχείρημα που συνηθίζω να λέω. Πρόκειται για μια εξαιρετική ευκαιρία να δείξουμε ότι αυτά τα γεγονότα μπορούν να επιστρέψουν σε κάποιο είδος κανονικότητας».

«Είναι προφανώς κρίμα που οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν προχωρούν όπως θα γινόταν κανονικά. Χάνονται πολλά από τα στοιχεία τους, αλλά νομίζω, δεδομένου του πλαισίου στο οποίο βρισκόμαστε, είναι ένας θρίαμβος (ότι διεξάγονται). Νομίζω ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες σε αυτήν τη φόρμα είναι πολύ καλύτεροι από το να μην υπήρχαν καθόλου για κάθε αθλητή».

https://www.youtube.com/watch?v=0xsewDlyAeA

Θετικός στον ιό ο προπονητής μπιτς βόλεϊ της Τσεχίας

Ο προπονητής της ομάδας μπιτς βόλεϊ της Τσεχίας, Simon Nausch, βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, όπως ανακοίνωσε η Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας του.

Είναι το τρίτο μέλος της Ολυμπιακής ομάδας που βγαίνει θετικός και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε απομόνωση.

«Ως αποτέλεσμα προηγούμενων κρουσμάτων στην ομάδα μας, προσπαθήσαμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, δυστυχώς όμως αυτό δεν λειτούργησε. Ωστόσο, είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι απομονωμένος για να μη θέσω σε κίνδυνο τη συμμετοχή κάποιου άλλου στους Αγώνες», δήλωσε ο ίδιος.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι της AIU

Το πρόγραμμα ελέγχων ντόπινγκ της AIU είναι πολύ στοχευμένο και καθοδηγείται με έξυπνο τρόπο απευθυνόμενο στην ελίτ των αθλητών του στίβου, που, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, συμπεριλαμβάνει 782 αθλητές από 77 χώρες, αλλά και 315 αθλητές που συμμετέχουν σε μια εκτεταμένη προσπάθεια πάταξης του φαινομένου. Παράλληλα στην ποιότητα των ελέγχων αναπτύσσονται μεμονωμένα ατομικά σχέδια στα τεστ για κάθε αθλητή, διατηρώντας κατά τον τρόπο αυτό τον όγκο που απαιτείται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σε ένα παγκόσμιο άθλημα όπως ο κλασικός αθλητισμός.

Τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους (έως τις 15 Ιουλίου), η AIU (Μονάδα Ακεραιότητας του Στίβου) συγκέντρωσε πάνω από 3.800 δείγματα από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο. Περισσότερα από 2.700 από αυτά τα δείγματα συλλέχθηκαν εκτός αγώνων και τα υπόλοιπα 1.100 μέσα από τους αγώνες που έγιναν αυτό το διάστημα.

Ο Ντέιβιντ Χάουμαν, πρόεδρος της AIU, είπε: «Η πανδημία Covid-19 έχει παρουσιάσει πρωτοφανείς προκλήσεις, αλλά δεν επηρέασε την αποφασιστικότητα της AIU να προστατεύσει την ακεραιότητα του αθλητισμού.

«Ενώ σίγουρα έπρεπε να προσαρμόσουμε τον τρόπο με τον οποίο εκτελούμε το πρόγραμμα ελέγχων, η ξεκάθαρη άποψή μας ήταν ότι πρέπει να συνεχιστούν όσο το δυνατόν περισσότερα τεστ, τηρώντας ταυτόχρονα όλα τα ισχύοντα πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας. Πιστεύω ότι οι λεπτομέρειες των δοκιμαστικών μας δραστηριοτήτων, από τις αρχές του 2020 έως τα μέσα Ιουλίου 2021, θα καθησυχάσουν τους καθαρούς αθλητές που θα αγωνιστούν στο Τόκιο, αφού έχουμε κάνει ότι μπορούσαμε για να προσφέρουμε ίσους όρους ανταγωνισμού».

Το 2020 η AIU διεξήγαγε 4.700 ελέγχους σε αθλητές από 90 χώρες, εκ των οποίων τα 4.204 εκτός αγώνων. Περίπου 300 έλεγχοι προγραμματίζονται να διεξαχθούν στο Ολυμπιακό Χωριό, πριν από την έναρξη των Αγώνων, ενώ άλλα 500 τεστ θα πραγματοποιηθούν εντός αγώνων, στο Τόκιο, αλλά και στο Σαπόρο, όπου είναι προγραμματισμένοι οι δρόμοι αποστάσεων και το βάδην.

Αιφνιδιαστική αποχώρηση για Μελούλι

Ο δύο φορές «χρυσός» Ολυμπιονίκης της κολύμβησης, Ουσάμα Μελούλι, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, κι ενώ ετοιμαζόταν να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Αιτία της απόφασής του φαίνεται να είναι η διαμάχη του με την ομοσπονδία κολύμβησης της Τυνησίας, η οποία έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον του ίδιου και της μητέρας του, κατηγορώντας τους ότι πλαστογράφησαν αποδείξεις, βάσει των οποίων ο 37χρονος αθλητής λάμβανε χρήματα για την προετοιμασία του.

«Μετά από ένα μήνα δοκιμασίας, έχασα κάθε ελπίδα για συμφιλίωση ή νίκη στην υπόθεσή μου. Ετσι αποφάσισα να αποσυρθώ από τις διεθνείς διοργανώσεις και να μποϊκοτάρω τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Instagram ο Μελούλι, ο οποίος το 2008 στο Πεκίνο κέρδισε τα 1.500μ. ελεύθερο, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα στο Λονδίνο θριάμβευσε στα 10χλμ. κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα.

Ο Τυνήσιος, που είναι ο μόνος αθλητής που έχει καταφέρει να αναδειχθεί Ολυμπιονίκης τόσο στην πισίνα όσο και στο open water, είχε πάρει την πρόκριση για το Τόκιο τερματίζοντας δέκατος στον προ-ολυμπιακό αγώνα ανοιχτής θάλασσας, που έγινε τον περασμένο μήνα στο Σετούμπαλ. Επειδή έχει παρέλθει η χρονική προθεσμία για αντικατάσταση αθλητή από επιλαχόντα, πιθανότατα η κούρσα των 10χλμ. (στην οποία θα μετάσχει και ο Αλκης Κυνηγάκης) θα διεξαχθεί με 24 κολυμβητές.

https://www.youtube.com/watch?v=px2JpqRtEWs

Δυσαρέσκεια των δημοσιογράφων για τον περιορισμό στις μετακινήσεις

Ξένοι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο έμειναν έκπληκτοι όταν έμαθαν ότι αυτό που νόμιζαν πως ήταν μια ευκαιρία να μεταφέρουν ειδήσεις έξω από τη «φούσκα» όπου διαμένουν, αποδείχτηκε ότι ήταν μια «κοινωνικά απομακρυσμένη περιοδεία στα αξιοθέατα» της πόλης. Ελπίζοντας τη Δευτέρα (19/7) να βγουν έξω και να περιγράψουν πράγματα σχετικά με το Τόκιο, πέρα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αντ΄ αυτού, μεταφέρονταν από βιαστικούς διοργανωτές από το ένα άδειο τουριστικό σημείο σε κάποιο άλλο για δύο ώρες.

Οι ξένοι εκπρόσωποι του Τύπου, περιορίζονται στη κίνησή τους σε μεγάλο βαθμό από τους κανόνες της COVID-19 στα ξενοδοχεία και τους Ολυμπιακούς χώρους τους, κάτι που δυσκολεύει τη δουλειά τους, αφού μεταξύ άλλων ισχύει και η απαγόρευση συνέντευξης με απλούς ανθρώπους. Ορισμένα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης έχουν με τη σειρά τους προκαλέσει θέμα με τους επισκέπτες τους και παρακολουθούν για να διαπιστώσουν αν σπάσουν την καραντίνα.

Με την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων την Παρασκευή, οι διοργανωτές λένε ότι οι περιορισμοί είναι ένας δίκαιος τρόπος για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ιαπωνία. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης πάντως, έχουν ήδη διαμαρτυρηθεί ότι περιορίζεται η ελευθερία του Τύπου, ανέφερε το πρακτορείο Kyodo.

Με επανειλημμένους ελέγχους θερμοκρασίας, επισκέψεις σε χώρους με χρονικό όριο τα 30 λεπτά και κοινωνικές αποστάσεις, οι δημοσιογράφοι στην ξενάγηση της Δευτέρας μεταφέρθηκαν σε τοποθεσίες όπως το Εθνικό Μουσείο του Τόκιο και οι κήποι Hama-Rikyu, μια παραθαλάσσια βίλα για φεουδάρχες.

«Επισκεφθήκαμε το εθνικό μουσείο χωρίς όμως άδειες λήψης φωτογραφιών, οπότε αυτό δεν είναι χρήσιμο για τα μέσα ενημέρωσης», δήλωσε ο Φινλανδός δημοσιογράφος Χέικι Βάλκαμα.

Ο Μικάι Ασάι, εκ μέρους του Ιαπωνικού Συμβουλίου Τουρισμού δήλωσε, ότι η ιδέα ήταν να δοθεί στους συνεργάτες δημοσιογράφους λίγος ελεύθερος χρόνος για να εξερευνήσουν την πρωτεύουσα με ασφάλεια.

«Λόγω των πολλών περιορισμών, οι δημοσιογράφοι δεν επιτρέπεται να πάνε έξω για να τραβήξουν φωτογραφίες. Αλλά εμείς θα θέλαμε να μοιραστούμε τον ιαπωνικό πολιτισμό και να τον απολαύσουν όλοι ως μέρος της φιλοξενίας μας», είπε.

Με πληροφορίες από CNN, The Gurdian και ΑΠΕ

Δείτε επίσης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα