Διεθνή

Ομικρον: Η μετάλλαξη που θα αλλάξει το πρόσωπο της πανδημίας

Ο μεγάλος άγνωστος παραμένει η σοβαρότητα των μολύνσεων.

Parallaxi
ομικρον-η-μετάλλαξη-που-θα-αλλάξει-το-π-841654
Parallaxi

 

εικόνα: SOOC/ Κωνστσντίνος Τσακαλίδης

Απειλεί να αλλάξει το πρόσωπο της επιδημίας της Covid-19. Εναν σχεδόν μήνα μετά την ανίχνευσή της, η παραλλαγή Ομικρον εμφανίζεται μεταδοτικότερη και φαίνεται ότι διαφεύγει εν μέρει τα εμβόλια. Ο μεγάλος άγνωστος παραμένει η σοβαρότητα των μολύνσεων.

Ποια είναι η Ομικρον;

Είναι αποτέλεσμα μετάλλαξης του SARS-CoV-2 και εντοπίσθηκε στα τέλη του Νοεμβρίου στην Μποτσουάνα και στην συνέχεια στην Νότια Αφρική.

Η ιδιαιτερότητά της είναι ο αυξημένος αριθμός μεταλλάξεων σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του ιού που εμφανίσθηκε στην Κίνα και σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές, όπως η Δέλτα, που κυριαρχεί στον κόσμο από το καλοκαίρι του 2021.

Δεν είναι γνωστό πού και πώς εμφανίσθηκε η Ομικρον. Μία υπόθεση επικρατεί μεταξύ των επιστημόνων: ο ιός μεταλλάχθηκε αργά και αθόρυβα στον οργανισμό ανοσοκατεσταλμένου ατόμου, μία διαδικασία που διήρκεσε πολλούς μήνες ώστε να καταλήξει σε μία τελείως διαφορετική εκδοχή του αρχικού στελέχους.

Τι αλλάζει;

Είναι προφανές ότι είναι πολύ μεταδοτική. Αυτή ήταν υπόθεση κατά την εμφάνισή της, που έγινε βεβαιότητα κατά τις πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου με βάση την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης σε πολλές χώρες.

Η Ομικρον εξαπλώνεται «με ρυθμούς που δεν έχουμε συναντήσει σε καμία άλλη παραλλαγή» και «είναι πιθανότατα παρούσα στις περισσότερες χώρες», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Η Νότια Αφρική και οι γειτονικές της χώρες κατέγραψαν αναζωπύρωση των κρουσμάτων της Covid με την άφιξη της Ομικρον , η οποία γνώρισε αύξηση και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με προεξάρχουσες το Ηνωμένο Βασίλειο και την Δανία.

Ευρύτερα, η Ομικρον είναι πιθανόν να γίνει η κυριαρχούσα παραλλαγή στην Ευρώπη μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου, σύμφωνα με δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Θα αντικαταστήσει οριστικά την Δέλτα; Η πιθανότητα είναι μεγάλη, αλλά οι επιστήμονες αναφέρονται και σε άλλες πιθανότητες: η Ομικρον θα αντικαταστήσει την προκάτοχό της Δέλτα, αλλά τελικά θα της αφήσει και πάλι την θέση ή οι δύο παραλλαγές θα συνυπάρχουν, όπως συμβαίνει με ορισμένα στελέχη της εποχικής γρίπης.

Και τα εμβόλια;

Είναι μία από τις μεγάλες προκλήσεις της Ομικρον, την ώρα που τα σημερινά εμβόλια βρίσκονται στο σημείο όπου η αποτελεσματικότητά τους φθίνει με το πέρασμα του χρόνου.

Οι μεταλλάξεις της Ομικρον μπορούν να μειώσουν σημαντικά την ανοσία κατά του ιού μέσω των εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Συνέπεια: η Ομικρον μπορεί πιθανόν να επαναμολύνει άτομα που έχουν νοσήσει και να προσβάλει σημαντικό αριθμό εμβολιασμένων.

Πολλές πρόσφατες μελέτες, που έγιναν στο εργαστήριο, υποστηρίζουν αυτήν την υπόθεση. Δείχνουν ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων απέναντι στην Ομικρον μειώνονται στους εμβολιασμένους με Pfizer/BioNTech, Moderna και επίσης με AstraZeneca ή Sinovac.

Βέβαια, η χορήγηση αναμνηστικής δόσης φαίνεται ότι επαναφέρει σε μεγάλο βαθμό την ανοσία μέσω αντισωμάτων, όπως ανακοίνωσαν οι Pfizer και BioNTech. Αλλά δεν είναι γνωστό αν αυτή η ανοσία διαρκεί στον χρόνο.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι τα εμβόλια χάνουν όλη τους την αποτελεσματικότητα. Διότι, τα αντισώματα δεν αποτελούν παρά το ένα τμήμα της ανοσολογικής απόκρισης, η οποία περιλαμβάνει επίσης τα Τ λεμφοκύτταρα. Αυτή η κυτταρική ανοσία είναι πιο δύσκολο να μετρηθεί, αλλά παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, κυρίως στις σοβαρές μορφές της νόσου.

Ετσι, σύμφωνα με μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στην Νότια Αφρική, το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech παραμένει κατά μεγάλο βαθμό αποτελεσματικό απέναντι στη βαριά νόσηση, ακόμη και μετά τον εμβολιασμό με δύο δόσεις.

Η Ομικρον φαίνεται επίσης ότι δημιουργεί προβλήματα στην αγωγή με συνθετικά αντισώματα, που χρησιμοποιούνται κυρίως σε νοσηλευόμενους ασθενείς.

Αντίθετα ελπίζεται ότι η Ομικρον δεν ανθίσταται στα δισκία κατά της Covid που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από τις Merck και Pfizer. Ωστόσο, πρόκειται για υπόθεση που πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη.

Λιγότερο επικίνδυνη;

Αυτό είναι ο μεγάλος άγνωστος. Τα κλινικά δεδομένα των τελευταίων εβδομάδων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Ομικρον δεν είναι πιο επικίνδυνη από τις προκατόχους της, κυρίως την Δέλτα.

Είναι πλέον «σχεδόν βέβαιο», δήλωσε στις αρχές του Δεκεμβρίου ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος Αντονι Φάουτσι, προσθέτοντας ότι είναι πιθανόν να είναι λιγότερο επικίνδυνη.

Αλλά πρέπει να ποντάρουμε σε αυτό το ενδεχόμενο; Είναι ένα παρακινδυνευμένο στοίχημα. Οι επιστήμονες προειδοποιούν για οπτική πλάνη. Αν η Ομικρον είναι λιγότερο επικίνδυνη και περισσότερο μεταδοτική, οι συνέπειες θα παραμείνουν σοβαρές σε συλλογικό επίπεδο.

«Ανησυχούμε για το γεγονός ότι οι άνθρωποι θεωρούν την Ομικρον ήπια. Ακόμη και αν η Ομικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι σε θέση να προκαλέσει κατακλυσμό των συστημάτων υγείας που δεν είναι προετοιμασμένα για την εξέλιξη αυτή», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Αυστρία-Covid-19: Οι αρχές προχωρούν σε προσωρινή, εποχική χαλάρωση του lockdown για τους ανεμβολίαστους

Η Αυστρία ανακοίνωσε σήμερα ότι προχωρά στην προσωρινή χαλάρωση του lockdown για αυτούς που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι έναντι της COVID-19 την περίοδο των Χριστουγέννων και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς λόγω μείωσης των κρουσμάτων.

«Τα Χριστούγεννα πρέπει να μας δείξουν για άλλη μια φορά πόσο σημαντική είναι η επαφή με τους αγαπημένους μας και πόσο πολύτιμος είναι ο χρόνος μαζί τους», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μουκστάιν.

Η Αυστρία ήταν η πρώτη χώρα στη δυτική Ευρώπη που επέβαλε εκ νέου lockdown τον περασμένο μήνα –το τέταρτο της πανδημίας– καθώς οι μολύνσεις ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ. Η απόφαση αυτή προκάλεσε διαδηλώσεις στους δρόμους.

Με τα κρούσματα να μειώνονται από τότε, η κυβέρνηση προχώρησε σε χαλάρωση του πλήρους lockdown την περασμένη εβδομάδα αλλά διατήρησε τους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους καθώς και τα σχέδια για υποχρεωτικό εμβολιασμό από τον Φεβρουάριο.

«Τις τελευταίες εβδομάδες κερδίσαμε ένα πλεονέκτημα που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε. Θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε μία παύση τα Χριστούγεννα και να θυμηθούμε τι είναι πραγματικά σημαντικό», δήλωσε ο Μουκστάιν σε δημοσιογράφους.

Παρά την εποχική χαλάρωση, η αυστριακή κυβέρνηση, όπως και άλλες σε όλο τον κόσμο, ετοιμάζεται για έκρηξη των μολύνσεων από την περισσότερο μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον. Έως τώρα έχει καταγράψει 75 κρούσματα Όμικρον.

Αν και οι ανεμβολίαστοι Αυστριακοί γενικά δεν επιτρέπεται να συναντούν πάνω από ένα πρόσωπο τη φορά από άλλο νοικοκυριό, θα τους δοθεί κατ’ εξαίρεση η δυνατότητα να παρευρεθούν σε συνανθροίσεις με έως 10 άτομα από τις 24 έως τις 26 Δεκεμβρίου καθώς και στις 31 Δεκεμβρίου, δήλωσε ο Μουκστάιν.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα αρθεί το μέτρο του περιορισμένου ωραρίου λειτουργίας του κλάδου φιλοξενίας.

Ο ίδιος αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν η Αυστρία θα επιβάλει ένα ακόμα πλήρες lockdown τον Ιανουάριο λόγω της Όμικρον, αλλά είπε ότι η χώρα βρίσκεται δύο με τρεις εβδομάδες πίσω από τη Δανία και τη Βρετανία, όπου η κατάσταση είναι ανησυχητική.

«Δεν μπορώ και ούτε πρόκειται να αποκλείσω τίποτε για τον Ιανουάριο», δήλωσε.

Ένα νέο μοριακό τεστ PCR ειδικά για την Όμικρον

Νότια Αφρική-κορονοϊός: Έκρηξη κρουσμάτων της Όμικρον, αλλά όχι σοβαρές περιπτώσεις

Το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του νέου κορονοϊού έχει προκαλέσει έκρηξη κρουσμάτων στη Νότια Αφρική, αλλά προς το παρόν οι νοσηλείες και οι θάνατοι παραμένουν πολύ λιγότεροι από αυτούς στα προηγούμενα κύματα της επιδημίας, δήλωσαν σήμερα υγειονομικοί αξιωματούχοι.

Την Τετάρτη, η Νότια Αφρική κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων που έχει δει ποτέ η χώρα στη διάρκεια της πανδημίας, λόγω της εξαιρετικά γρήγορης εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον, δήλωσε η Μισέλ Γκρουμ, του Εθνικού Ινστιτούτου Μεταδιδόμενων Νόσων (NICD).

“Οι νοσηλείες δεν αυξάνονται με τόσο θεαματικό ρυθμό”, πρόσθεσε η Γκρουμ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. “Αρχίζουμε να βλέπουμε κάποιες αυξήσεις, αλλά σχετικά μικρές αυξήσεις στους θανάτους”, υπογράμμισε.

Η Ουασίλα Τζάσατ, επίσης του NICD, δήλωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται οξυγόνο είναι “χαμηλότερος από αυτόν που ήταν σε οποιοδήποτε από τα προηγούμενα κύματα” της πανδημίας.

“Οι ασθενείς δείχνουν όντως να παραμένουν για λιγότερο χρόνο” στο οξυγόνο, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Τζο Φαάλα, τα στοιχεία αυτά δεν δείχνουν ότι η Όμικρον είναι λιγότερο λοιμογόνος, αλλά μάλλον ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 επιτρέπουν να προληφθούν οι σοβαρές νοσήσεις.

“Αυτό οφείλεται μάλλον σε μια σημαντική εμβολιαστική κάλυψη”, κυρίως μεταξύ των ηλικιωμένων, υπογράμμισε.

Περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19, αλλά αυτός ο αριθμός ανέρχεται στο 66% όσον αφορά τους ανθρώπους που είναι άνω των 60 ετών.

Οι ηλικιωμένοι είναι πιο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο να εκδηλώσουν σοβαρά συμπτώματα της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

Το στέλεχος Όμικρον, το οποίο παρουσιάζει πολλές μεταλλάξεις, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και την Μποτσουάνα τον Νοέμβριο, προκαλώντας παγκοσμίως πανικό, και δείχνει πιο μεταδοτικό από τα άλλα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού.

Με περισσότερα από τρία εκατομμύρια κρούσματα, η Νότια Αφρική είναι μακράν η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία του νέου κορονοϊού στην αφρικανική ήπειρο.

Αυστραλία-κορονοϊός: Τα πάρτι και οι συναθροίσεις σε παμπ ωθούν σε επίπεδα ρεκόρ τα κρούσματα

Οι αρχές της Αυστραλίας σπεύδουν σήμερα να εντοπίσουν εκατοντάδες ανθρώπους που παρευρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε πάρτι αφιερωμένο σε άλμπουμ της Τέιλορ Σουίφτ στο Σίδνεϊ, το οποίο μετατράπηκε σε γεγονός υπερμετάδοσης του νέου κορονοϊού, καθώς τα κρούσματα στη χώρα έφτασαν σε νέα υψηλά επίπεδα από τότε που ξέσπασε η πανδημία για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Οι λοιμώξεις από τον νέο κορονοϊό, συμπεριλαμβανομένης της νέας πιο μεταδοτικής παραλλαγής του Όμικρον, εξαπλώνονται στις παμπ και τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης καθώς χαλαρώνουν οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης μετά την επίτευξη υψηλότερων επιπέδων εμβολιασμού κατά της COVID-19.

Παρά την έξαρση των κρουσμάτων, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον δήλωσε ότι η Αυστραλία εισήλθε σε “μια διαφορετική φάση της πανδημίας” και απέκλεισε τα λοκντάουν για την αναχαίτιση της διάδοσης του ιού.

“Οι αριθμοί των κρουσμάτων δεν αποτελούν πια το μέτρο (…) το πραγματικό μέτρο είναι τι σημαίνουν αυτοί όσον αφορά την σοβαρή νόσηση (εντατική), τη νοσηλεία, τις πιέσεις στο νοσοκομειακό σύστημα”, δήλωσε σήμερα ο Μόρισον σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Οι αρχικές ενδείξεις υποδηλώνουν ότι το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του νέου κορονοϊού μπορεί να είναι λιγότερο σοβαρό από άλλα στελέχη, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Τουλάχιστον 97 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων κάποιων πιθανών του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον, εντοπίστηκαν μεταξύ αυτών που παρέστησαν σε θεματικό πάρτι για την Τέιλορ Σουίφτ. Περισσότεροι από 600 άνθρωποι που παρέστησαν στην εκδήλωση θα πρέπει να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ και να τεθούν σε αυτοαπομόνωση, ενώ οι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι μπορεί να υπήρχαν κι άλλοι που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Ένας αριθμός ρεκόρ 3.820 νέων κρουσμάτων ανακοινώθηκε σήμερα στην Αυστραλία, με τα περισσότερα από αυτά να καταγράφονται στις πολυπληθέστερες πολιτείες της χώρας, τη Νέα Νότια Ουαλία και τη Βικτόρια. Ο αριθμός αυτός ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ των 3.400 κρουσμάτων που είχε καταγραφεί μια ημέρα νωρίτερα.

Οι αρχές της Νέας Νότιας Ουαλίας προειδοποίησαν ότι ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων μπορεί να φτάσει τα 25.000 στην πολιτεία ως το τέλος του Ιανουαρίου την ώρα που οι αρχές επιδιώκουν να επιταχύνουν την εκστρατεία διάθεσης των αναμνηστικών δόσεων εμβολίων κατά της COVID-19 για να απομακρύνουν την απειλή από το στέλεχος Όμικρον.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι επέρριψαν την ευθύνη στις συναθροίσεις σε παμπ και νυχτερινά κλαμπ για την “ταχεία αύξηση” των κρουσμάτων. “Ορισμένες από αυτές έχουν μετατραπεί σε εκδηλώσεις υπερμετάδοσης”, δήλωσε ο υγειονομικός αξιωματούχος της Νέας Νότιας Ουαλίας Τζέρεμι Μακάναλτι.

Στο μεταξύ η γειτονική Βικτόρια βρίσκεται σε συναγερμό αφότου ένας άνθρωπος που είχε προσβληθεί από το στέλεχος Όμικρον επισκέφθηκε πολυσύχναστη παμπ και ένα ξενοδοχείο στην Μελβούρνη.

Η Αυστραλία έχει καταγράψει μέχρι σήμερα περίπου 243.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού και 2.134 θανάτους από την COVID-19 από τότε που ξέσπασε η πανδημία.

Νότια Κορέα: Πάνω από 7.400 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 73 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Πέμπτη επιβεβαιώθηκαν 7.435 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν άλλοι 73 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας έχει φθάσει από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι σήμερα τους 4.591 νεκρούς επί συνόλου 551.551 επιβεβαιωμένων μολύνσεων, σύμφωνα με τα δεδομένα της Υπηρεσίας Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Κορέας (KDCA). Ο δείκτης θνητότητας παραμένει στο 0,83%.

Τα κρούσματα μειώθηκαν ελαφρά από την προηγουμένη (7.622), αλλά παρέμειναν πάνω από τα 7.000 για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.

Ο αριθμός των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση υποχώρησε στους 971 (–18 σε 24 ώρες).

Εντοπίστηκαν ακόμη τρία κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον, με το σύνολο να φθάνει τα 151· 112 οφείλονται σε μετάδοση στην κοινότητα.

Στο μέτωπο της εκστρατείας ανοσοποίησης, που άρχισε την 26η Φεβρουαρίου, έχει λάβει πρώτη δόση εμβολίου το 84,3% του πληθυσμού των 52 εκατ., το 81,7% έχει εμβολιαστεί πλήρως, ενώ το 19% έχει λάβει και αναμνηστική δόση, κατά τα νεότερα δεδομένα της KDCA.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα