Επικαιρότητα

Όμικρον: Τα 9 συμπτώματα σε πλήρως εμβολιασμένους

Δύο προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να αποτελούν σημάδια της μόλυνσης

Parallaxi
όμικρον-τα-9-συμπτώματα-σε-πλήρως-εμβολ-920492
Parallaxi

Στα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που έχουν όσοι μολύνονται με τη νέα μετάλλαξη Όμικρον και είναι πλήρως εμβολιασμένοι για κορονοϊό, καθώς και δύο πρώιμα, προειδοποιητικά σημάδια αναφέρονται οι ειδικοί.

Καθώς η μετάλλαξη Όμικρον «επελαύνει», η Κίνα έχει θέσει σχεδόν 30 εκατομμύρια πολίτες σε αυστηρή καραντίνα, καθώς η χώρα κατέγραψε απότομη αύξηση των νέων μολύνσεων από κορονοϊό. Στην Κίνα πλέον τα κρούσματα έχουν φτάσει σε υψηλό δύο ετών.

Η χώρα έχει λάβει μερικά από τα πλέον δραστικά μέτρα από την αρχή της πανδημίας, παρόλο που ο φόρτος των κρουσμάτων της είναι χαμηλός σε σύγκριση με άλλες μεγάλες χώρες. Αυτό γίνεται επειδή ακολουθεί τη στρατηγική «μηδενικού Covid».

Η τελευταία αύξηση κρουσμάτων οφείλεται στην Omicron, η οποία αναφέρεται ως η κυρίαρχη παραλλαγή. Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και το Χονγκ Κονγκ τον Νοέμβριο του 2021 και η Omicron κυριάρχησε στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Δεκέμβριο.

Ο Independent αναφέρεται στα πιο κοινά συμπτώματα της νέας παραλλαγής Όμικρον για τους πλήρως εμβολιασμένους αλλά και σε προειδοποιητικά σημάδια.

Τα πιο κοινά συμπτώματα για πλήρως εμβολιασμένους

Ερευνητές στη Νορβηγία διεξήγαγαν μια μελέτη με συνεντεύξεις σε 111 από 117 καλεσμένους σε ένα πάρτι στις 26 Νοεμβρίου 2021 όπου καταγράφηκε «έκρηξη» κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον. Από την ομάδα στην οποία έγιναν οι ερωτήσεις, 66 είχαν κρούσματα Covid-19 και 15 είχαν πιθανά κρούσματα του ιού.

Από τους 111 συμμετέχοντες, το 89% είχε λάβει δύο δόσεις εμβολίου mRNA και κανένας δεν είχε λάβει αναμνηστική δόση.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό μολυσματικών ασθενειών και επιδημιολογίας, Eurosurveillance, υπήρχαν 8 βασικά συμπτώματα που βίωσαν στην ομάδα των πλήρως εμβολιασμένων.

Αυτά ήταν:

  • βήχας,
  • καταρροή,
  • κόπωση,
  • πονόλαιμος,
  • πονοκέφαλος,
  • μυϊκός πόνος,
  • πυρετός και
  • φτάρνισμα.

Ένα στα δύο κρυολογήματα είναι κορονοϊός

Στη μελέτη διαπιστώνεται ότι ο βήχας, η καταρροή και η κόπωση ήταν από τα πιο κοινά συμπτώματα στα εμβολιασμένα άτομα, ενώ το φτέρνισμα και ο πυρετός ήταν λιγότερο συχνά.

Ειδικοί της δημόσιας υγείας προσθέτουν επίσης τη ναυτία σε αυτή τη λίστα συμπτωμάτων σε εμβολιασμένα άτομα που έχουν προσβληθεί από την παραλλαγή Όμικρον.

Αν και το εμβόλιο προστατεύει από τους πιο σοβαρούς κινδύνους του ιού, εξακολουθεί να είναι δυνατό να προσβληθείτε από τον Covid ακόμα κι αν κάνετε και εμβόλια και αναμνηστικό εμβόλιο, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Η ήπια φύση των συμπτωμάτων καθιστά δύσκολο για τους πολίτες να διακρίνουν τον ιό από ένα κοινό κρυολόγημα.

Όμως, σύμφωνα με τον καθηγητή Tim Spector, πίσω από την εφαρμογή ZOE (Symptom Study App που υπάρχει στη Βρετανία), περίπου το 50% των «νέων κρυολογημάτων» επί του παρόντος είναι στην πραγματικότητα Covid.

Δύο προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να δείχνουν ότι έχετε Όμικρον

Οι ειδικοί αναφέρουν επίσης ότι υπάρχουν δύο διακριτά συμπτώματα που θα μπορούσαν να είναι σημάδι ότι το θετικό τεστ είναι προ των πυλών: κόπωση και ζάλη ή λιποθυμία.

Περισσότερο από το απλό αίσθημα κόπωσης, η κόπωση μπορεί να μεταφραστεί σε σωματικό πόνο, προκαλώντας πόνους ή αδυναμία στους μύες, πονοκεφάλους, ακόμη και θολή όραση και απώλεια όρεξης.

Η Δρ Angelique Coetzee, γιατρός και πρόεδρος της Νοτιοαφρικανικής Ιατρικής Ένωσης, δήλωσε ότι η κόπωση ήταν ένα από τα κύρια συμπτώματα της Όμικρον όταν ξέσπασε η παραλλαγή στη Νότια Αφρική.

Στην πραγματικότητα, το 40% των γυναικών ανέφεραν ότι αντιμετώπιζαν κόπωση λόγω Covid σε σύγκριση με το ένα τρίτο των ανδρών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Web MD που ρώτησε τους χρήστες πόσο συχνά είχαν κόπωση από τις 23 Δεκεμβρίου έως τις 4 Ιανουαρίου.

Η ζάλη ή η λιποθυμία είναι το δεύτερο σημάδι ότι μπορεί να έχετε μολυνθεί από τη μετάλλαξη Όμικρον. Μια νέα έκθεση από τη Γερμανία υποδηλώνει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των λιποθυμιών και της Όμικρον, καθώς οι γιατροί στο Βερολίνο διαπίστωσαν ότι ο κορονοϊός ήταν αυτός που πυροδοτούσε επαναλαμβανόμενες λιποθυμίες σε έναν 35χρονο ασθενή που εισήχθη στο νοσοκομείο.

πηγη: ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα