Θεοφάνεια στη «σκιά» της Όμικρον- Τριπλά εμβολιασμένος υγειονομικός νόσησε δύο φορές

Τα μέτρα για τον εορτασμό, αλλά και μέτρα που πιθανώς τεθούν σε εφαρμογή.

Parallaxi
θεοφάνεια-στη-σκιά-της-όμικρον-τριπ-273992
Parallaxi
ΕΙΚΟΝΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Υπό τη «σκιά» της μετάλλαξης Όμικρον και με αρκετούς περιορισμούς θα πραγματοποιηθούν φέτος οι εορτασμοί των Θεοφανίων.

Μάσκες υψηλής προστασίας, αυστηρή τήρηση αποστάσεων, self test πριν τις εκδηλώσεις και μόνο εμβολιασμένοι είναι οι οδηγίες προς όσους θέλουν να παρευρεθούν στον εορτασμό των Θεοφανίων.

Πέραν τούτου, ουκ ολίγες είναι οι περιοχές οι οποίες φέτος δεν θα γιορτάσουν τα Φώτα με τη ρίψη του Τίμιου Σταυρού, εξαιτίας της βεβαρημένης επιδημιολογικής τους κατάστασης.

Οι περιοχές όπου δεν θα γίνει ρίψη του Τιμίου Σταυρού

Η πανδημία φέρνει αλλαγές στον εορτασμό των Θεοφανίων, έπειτα από απόφαση των οικείων Μητροπόλεων, ώστε να μην γίνει κατάδυση του Τιμίου Σταυρού εκτός των ναών.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση και την παρακάτω εικόνα, δεν θα γίνει η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στις εξής περιοχές: Κοζάνη, Σέρβια, Γρεβενά, Ηγουμενίτσα, Ιωάννινα, Τζουμέρκα, Πύργος και Χανιά.

Ακολουθεί το βίντεο για τις «κόκκινες» περιοχές που δεν θα γιορτάσουν:

Θεσσαλονίκη: Πώς θα πραγματοποιηθεί ο εορτασμός των Θεοφανείων

Με μάσκες και αποστάσεις θα γίνει ο αγιασμός των υδάτων στη Θεσσαλονίκη, με την τελετή να πραγματοποιείται στην παραλία της πόλης.

Επίσης, όπως μετέδωσε το Star, αστυνομικοί και λιμενικοί θα βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να τηρηθούν τα μέτρα και να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Σύρος: Με μοριακό ή rapid test θα βουτήξουν οι πιστοί για τον Σταυρό

Διαφορετικός θα είναι ο εορτασμός των Θεοφανίων στη Σύρο καθώς οι πιστοί που θα βουτήξουν στο λιμάνι για τον Σταυρό, θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή και να έχουν μοριακό τοστ 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών, ενώ σύμφωνα με το Star, όποιος δεν τηρεί τις προϋποθέσεις, δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής.

Μητροπολίτης Μάξιμος: «Θερμή παράκληση, να προσέξουμε»

Ο καθιερωμένος αγιασμός των υδάτων με τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού στη λίμνη των Ιωαννίνων, φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί. Πρόκειται για απόφαση του Μητροπολίτη Μάξιμου εξαιτίας της πανδημίας και του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή.

«Δεν πρέπει να πάμε στη λίμνη για να προστατέψουμε τους αδελφούς μας και τους εαυτούς μας», ανέφερε ο κ. Μάξιμος. Στις ενορίες της πόλης έχουν προετοιμαστεί ώστε να τηρηθούν μέτρα αποφυγής υπερμετάδοσης του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με οδηγία της Μητρόπολης, σε κάθε ναό θα γίνουν 4 ακολουθίες, ενώ έχει προβλεφθεί όλοι οι πιστοί να πάρουν μπουκαλάκι με αγιασμό. Ο μητροπολίτης Μάξιμος σε συνέντευξή του τόνισε το ζήτημα της ατομικής ευθύνης: «Θερμή παράκληση, να προσέξουμε. Η απροσεξία μάς οδήγησε σε όλεθρο. Έχουμε ευθύνη, για τον εαυτό μας και τους άλλους».

Μάλιστα, όπως μετέδωσε το Star, για τον εορτασμό των Θεοφανίων στα Ιωάννινα, οι πιστοί θα πρέπει να τηλεφωνούν στους ναούς για να δηλώσουν τη συμμετοχή τους ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός.

Φλώρινα: Mαταιώνεται η τελετή του αγιασμού των υδάτων στον ποταμό Σακουλέβα, λόγω έξαρσης κρουσμάτων

Λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού δεν θα πραγματοποιηθούν οι τελετές αγιασμού των υδάτων σε χώρους εκτός των Ιερών ναών, στα διοικητικά όρια της Μητρόπολης Φλώρινας, Πρεσπών και Εορδαίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μητρόπολης, εκτός από τις δημόσιες τελετές αγιασμού των υδάτων που γίνονταν στο ποταμό Σακουλέβα, σε λίμνες και λιμνοδεξαμενές χωριών και κωμοπόλεων, ματαιώνονται και οι αγιασμοί που πραγματοποιούσαν οι ιερείς στις κατοικίες των πιστών.

Οι ακολουθίες του αγιασμού των υδάτων θα πραγματοποιηθούν μόνο εντός των ναών της Μητρόπολης.

Τα μέτρα για τις Εκκλησίες

Υπενθυμίζεται ότι σε ισχύ έχουν τεθεί τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό και στην ΚΥΑ που είχε δημοσιευθεί το 2021, περιγράφεται το πλαίσιο και για τις εκκλησίες.

Σύμφωνα λοιπόν, με όσα αναφέρονται στο ΦΕΚ στις εκκλησίες και στους χώρους λατρείας ισχύουν τα εξής:

Τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, καθώς και προσέλευση προσώπων για κατ’ ιδίαν προσευχή σε όλους ανεξαιρέτως τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών, συναγωγών κ.λπ.) κάθε δόγματος και θρησκείας με τήρηση των μέτρων που προβλέπονται.

Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.

Τα πρόσωπα εισέρχονται προς τον σκοπό συμμετοχής σε κάθε είδους θρησκευτική τελετή κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9, ή πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self- test) σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.

Μαγιορκίνης: Οι ανεμβολίαστοι καλύτερα να μην πάνε στους εορτασμούς για τα Θεοφάνεια

Έκκληση για μάσκες και μέτρα προστασίας αναφορικά με τον εορτασμό των Θεοφανείων απηύθυνε ο Επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Αθηνών, και μέλος της Επιτροπής, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Όλες οι μαζικές συνάξεις μάς προβληματίζουν, οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθήσουν τις διαδικασίες που έχουμε πει: Μάσκες, αποστάσεις και σεφ τεστ πριν πάνε σ’ αυτές τις εκδηλώσεις», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Παράλληλα τόνισε πως θα ήταν καλύτεροι οι ανεμβολίαστοι να μην δώσουν το παρών σε αυτές τις εκδηλώσεις.«Το καλύτερο είναι οι ανεμβολίαστοι να μην πάνε καθόλου σ’ αυτές τις εκδηλώσεις» επεσήμανε και ζήτησε να «βάλουμε τη λογική και να αποφύγουμε τις συναθροίσεις» σημείωσε.

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στην επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο και ειδικά στην Ευρώπη.

Ο Σταυρός θα πέσει κανονικά στο νερό για τον καθαγιασμό των υδάτων όμως θα πρέπει να τηρηθούν μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς.

Αναλυτικότερα, οι παρευρισκόμενοι θα πρέπει να κρατούν μεταξύ του απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ του και να φορούν τις απαραίτητες προστατευτικές μάσκες. Την ίδια ώρα απαγορεύονται αγιασμοί στα σπίτια και στα καταστήματα. Φυσικά με μέτρα θα πραγματοποιηθούν οι τελετές και στους ναούς.

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, οι εμβολιασμένοι πιστοί προσέρχονται στις εκκλησίες με πιστοποιητικό εμβολιασμού ενώ οι ανεμβολίαστοι με αρνητικό rapid. «Για την τελετή του αγιασμού των υδάτων στον εξωτερικό χώρο θα τηρούνται κανονικά οι αποστάσεις του 1,5 μέτρου και η υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας», τόνισε.

Τζανάκης: Στις 19-22 Ιανουαρίου η κορύφωση με 55.000 κρούσματα

Η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία θα συνεχιστεί ενώ μετά τις 10 -12 Ιανουαρίου θα αρχίσουν να αυξάνονται σιγά – σιγά και οι διασωληνώσεις, εκτίμησε ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».

Ο καθηγητής είπε ότι το προηγούμενο δεκαήμερο ο μέσος όρος των εισαγωγών στα νοσοκομεία ήταν περίπου 316, τώρα έχουν αυξηθεί κατά πολύ και χθες Τετάρτη καταγράφηκε ρεκόρ με 626 εισιτήρια μετά από πάρα πολύ καιρό.

Τα μοντέλα της ομάδας του κ. Τζανάκη «δείχνουν» κορύφωση του πανδημικού κύματος της Όμικρον γύρω στις 19-22 Ιανουαρίου με μέσο κινητό όρο στις 55.000 ημερήσια κρούσματα «που σημαίνει ότι θα δούμε αιχμές μεγαλύτερων αριθμών».

Πάνω από το 85% των νοσηλευόμενων και των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι με τον καθηγητή να τονίζει ότι η τρίτη δόση του εμβολίου επέφερε ένα νέο πλήγμα στην πανδημία.

Για τα σχολεία ανέφερε ότι η δική του η γνώμη ήταν ότι δεν θα έπρεπε να ανοίξουν ωστόσο με δεδομένη την απόφαση της επιτροπής πρέπει οι πάντες να εφαρμόσουν τα μέτρα προστασίας και τα πρωτόκολλα. Ειδικά για τα πρωτόκολλα ανέφερε ότι πολλές φορές είναι πολυδαίδαλα και μπορεί να κουράσουν τους πολίτες.

Σαρηγιάννης – Τα κρούσματα θα φτάσουν μέχρι τις 53.000

Για την πορεία της πανδημίας στην χώρα, την μετάλλαξη Όμικρον και το άνοιγμα των σχολείων μίλησαν οι Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ και Γιώργος Χρούσος, Μέλος Επιτροπής Εμβολιασμών – Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ.

Όπως τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης τις τελευταίες δυο ημέρες παρατηρείται μια μικρή επιβράδυνση της μετάλλαξης Όμικρον στα λύματα. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, ότι το «ταβάνι» στα κρούσματα θα είναι λίγο χαμηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Συγκεκριμένα είπε ότι τα κρούσματα μπορεί να ανέβουν μέχρι τις 53.000 και όχι μέχρι τις 65.000 που ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις.

Σχετικά με τα σχολεία είπε ότι τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί θα δώσουν μια συγκτάτηση στα κρούσματα. Αν ανοίξουν τα σχολεία θα υπάρξει μια επίδραση αλλά δεν θα δώσει δυναμική επίδραση στην αύξηση των κρουσμάτων. Πιθανόν να αυξήσει τα κρούσματα μέχρι 10%, σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης.

«H μεταδοτικότητα μετά την πέμπτη ημέρα ελαττώνεται»

Από την πλευρά του ο κ. Χρούσος υποστήριξε ότι τα παιδιά πρέπει να γυρίσουν στα σχολέια τους με ασφάλεια. Σημείωσε ότι πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα και από τα παιδιά και από εκπαιδευτικούς, ενώ ανέφερε ότι η ακαδημία παιδιάτρων είναι θετική στο άνοιγμα των σχολείων.

Σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει για την 5ήμερη καραντίνα όταν κάποιος έχει νοσήσει και στην συνέχεια στα pcr τεστ βγαίνει θετικός, ο κ. Χρούσος ανέφερε ότι η μεταδοτικότητα μετά την Πέμπτη ημέρα ελαττώνεται κατά πολύ.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η θετικότητα παραμένει για αρκετές ημέρες αλλά η μετάδοση είναι πολύ λιγότερη. Ωστόσο, σημείωσε ότι καλό είναι αν κάποιος έχει νοσήσει να φοράει την μάσκα του και μετά την πέμπτη ημέρα.

Τέλος, ανέφερε ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι πάρα πολύ μεταδοτική, περισσότερο από την Δέλτα. Ωστόσο, όπως είπε τα συμπτώματα είναι πιο ήπια, «ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα περάσει την Όμικρον», ανέφερε.

Τα κρούσματα σε δύο μέρες φέρνουν νέα μέτρα – Τα σενάρια στο συρτάρι

Οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να προσανατολίζεται και σε νέα μέτρα, προκειμένου να «δαμαστεί» αυτό το νέο κύμα του φονικού ιού.

Τα εν λόγω μέτρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, φέρεται να έχει «κλειδώσει» η λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού στο επτάμηνο με την απόφαση να αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Όσοι πολίτες είναι άνω των 18 ετών και δεν έχουν πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση του εμβολίου τους, θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι στον όγδοο μήνα από την χορήγηση και ως εκ τούτου δεν θα έχουν τα προνόμια των εμβολιασμένων.

Τι αλλάζει για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Εξελίξεις αναμένονται παράλληλα και για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας τους τελευταίους μήνες.

Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται δεν θα τους δοθεί παράταση και θα βρεθούν εκτός ΕΣΥ εάν δεν έχουν εμβολιαστεί έως 31/3 θα βρεθούν εκτός του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνθήκες εξαιρετικής πίεσης.

Την ίδια ώρα, «προ των πυλών» είναι και η συνεργασία ΕΣΥ- Ιδιωτικού τομέα.

Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα θα τεθούν σε επαναξιολόγηση την Τρίτη 11/1 οπότε και θα οριστικοποιηθεί το εάν θα αποφασισθεί παράταση, ανάλογα και με την εικόνα διασποράς του ιού στην χώρα.

Πάνω από 90% των κρουσμάτων είναι Όμικρον

Πάνω από το 90% των κρουσμάτων στη χώρα φέρουν την παραλλαγή Όμικρον όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα στην προγραμματισμένη ενημέρωση για τον Covid.

Η ίδια εξέφρασε την ανησυχία της για την επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον, επισημαίνοντας πως πάνω από το 90% των κρουσμάτων στην Ελλάδα φέρουν την παραλλαγή.

Συγκεκριμένα, η κ. Γκάγκα τόνισε πως η αναλογία όμικρον στην επικράτεια ήταν στο 80% στις 30/12.

Ωστόσο στις 31/12 έφτασε στο 89%, ενώ όπως τόνισε όλα δείχνουν πως πλέον θα έχει ξεπεράσει το 90% στα κρούσματα της επικράτειας.

Είναι η Όμικρον η αρχή του τέλους της πανδημίας;

Την ίδια στιγμή, στη μετάλλαξη Όμικρον και στο αν η εν λόγω παραλλαγή αναμένεται να φέρει το τέλος της πανδημίας αναφέρθηκε, μιλώντας στο MEGA, η λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής, Ελένη Γιαμαρέλλου.

«Δανία και Νότια Αφρική ανακοίνωσαν χτες ότι τελειώνουμε. Δεν ξέρω πού τη βρήκαν τόση αισιοδοξία. Αυτή τη στιγμή όμως αυτό που μας απασχολεί είναι οι ανεμβολίαστοι. Σε αυτούς γίνονται οι μεταλλάξεις. Στη φάση που ο ιός πολλαπλασιάζεται στα κύτταρά τους γίνονται και οι μεταλλάξεις» είπε χαρακτηριστικά.

«Αν θέλουμε όντως να πλησιάσουμε προς το τέλος πρέπει να κάνουμε εμβόλιο και την τρίτη δόση. Επίσης, έρχονται φάρμακα» κατέληξε.

Πιστοποιητικό νόσησης: Τι άδεια δικαιούνται οι εργαζόμενοι, πότε εκδίδεται, πόσο διαρκεί -Τα 3 «SOS»

Τα συναρμόδια υπουργεία συνυπέγραψαν την τροποποίηση του σημείου για τα πιστοποιητικά νόσησης και τα τεστ, της ΚΥΑ που είχε εκδοθεί στις 29 Δεκεμβρίου 2021 και προέβλεπε αναλυτικά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού.

Στη νέα ΚΥΑ επισημαίνεται αρχικά ότι ο εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR για κορωνοϊό COVID-19 πρέπει να έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών και ο έλεγχος με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) πρέπει να έχει διενεργηθεί εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών από την πραγματοποίηση οποιουδήποτε γεγονότος για το οποίο χρειάζεται η επίδειξη βεβαίωσης.

Η βεβαίωση αυτών:

α) πρέπει να έχει εκδοθεί από εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και β) να περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή το διαβατήριο. Για τα self test, που αφορά ιδιαίτερα τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων, τονίζεται ότι θα πρέπει να γίνονται έως 24 ώρες πριν την πραγματοποίηση οποιασδήποτε δραστηριότητας, ακόμα και το πρωινό πριν πάνε στο σχολείο. Τα αποτελέσματα δηλώνονται στο self-testing.gov.gr για τους μαθητές και στο edupass.gov.gr για τους εκπαιδευτικούς.

Πιστοποιητικό νόσησης: Πότε εκδίδεται, πότε διαρκεί, τι τεστ κάνουμε

Η σημαντικότερη αλλαγή που έφερε η νέα ΚΥΑ αφορά τον τύπο του τεστ που πρέπει κάνει ο ενδιαφερόμενος για να εκδώσει το πιστοποιητικό νόσησης.

Συγκεκριμένα, οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες μπορούν να εκδίδουν πιστοποιητικό νόσησης μόνο με το θετικό αποτέλεσμα ενός rapid test. Αντιθέτως, οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα πρέπει να βεβαιώνουν το αποτέλεσμα με PCR (μοριακό τεστ). Το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται 14 μέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο.

Η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως 90 ημέρες μετά από το μοναδικό ή πρώτο θετικό έλεγχο. Σε εκείνο το σημείο, η ΚΥΑ αποσαφηνίζει ότι «τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 5.7.2021 έως και τις 31.10.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) παραμένουν σε ισχύ έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και πάντως όχι πέραν της 31ης.1.2022».

Επιπλέον, «η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η.11.2021 έως και τις 4.12.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) διαρκεί ενενήντα (90) ημέρες».

Τα πιστοποιητικά νόσησης εκδίδονται μέσα από τη σχετική πλατφόρμα του gov.gr και μπορούν να «ανέβουν» στο κινητό τηλέφωνο,στην εφαρμογή Covid Free Wallet GR.

Τι άδεια δικαιούνται οι εργαζόμενοι που νοσούν

Με τα κρούσματα στην κοινότητα να ανεβαίνουν και την πίεση στα νοσοκομεία να μεγαλώνει, το ερώτημα που εκφράζουν πολλοί είναι το τί θα ισχύει με τους εργαζόμενους που θα διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορωνοϊό.

Τις προηγούμενες ημέρες, οι διαρροές από το κυβερνητικό επιτελείο έκαναν λόγο για «αιτιολογημένη πενθήμερη απουσία» για τους εργαζόμενους που είναι θετικοί στον ιό. Με τη νέα ΚΥΑ προστίθεται ένα νέο εδάφιο στο οποίο διευκρινίζεται -δίχως να γίνεται αναφορά σε πενθήμερο- ότι «για να θεωρηθεί νόμιμη η απουσία από την εργασία λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, αρκεί η βεβαίωση θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test)».

Σύμφωνα με πηγές του υπ. Εργασίας, παρότι δεν γίνεται ρητή αναφορά σε πενθήμερη άδεια στην ΚΥΑ, το διάστημα αυτό των πέντε ημερών προκύπτει από τις επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ που αφορούν σε εμβολιασμένους και ασυμπτωματικούς. Επομένως, η ΚΥΑ ουσιαστικά αφήνει «παράθυρο» για μεγαλύτερη απουσία από την εργασία σε περίπτωση που ο εργαζόμενος έχει συμπτώματα πέρα των πέντε ημερών.

Τριπλά εμβολιασμένος υγειονομικός νόσησε δύο φορές – Αντιδράσεις για τα πρωτόκολλα

Ο Φώτης Τουλγαρίδης, καρδιολόγος του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», είναι ένας από τους υγειονομικούς που νοσούν με κοροναϊό. Δεν είναι η πρώτη φορά που νοσεί, καθώς την πρώτη φορά που νόσησε ήταν προτού κάνουν την εμφάνισή τους τα εμβόλια. Σύμφωνα με τον ίδιο, επειδή έχει εμβολιαστεί τριπλά η νόσηση είναι ηπιότερη.

«Το υγειονομικό προσωπικό μέσα στα νοσοκομεία έχει συνηθίσει και να νοσεί και να εργάζεται κάτω από δύσκολες συνθήκες», δήλωσε, στο MEGA.

Ο κ. Τουλγαρίδης χαρακτήρισε αισχρά τα πρωτόκολλα που έχει εκδώσει ο ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας: «Τα πρωτόκολλα μέχρι στιγμής είναι αισχρά, γιατί ουσιαστικά δεν στηρίζονται σε στέρεα επιστημονική γνώση, αλλά είναι της τελευταίας στιγμής πρωτόκολλα, γιατί τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα. Υπάρχουν τόσες πολλές ελλείψεις που προϋπήρχαν της πανδημίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το να γυρνάει κανείς στην εργασία του μετά από πέντε ημέρες καραντίνας είναι επισφαλές σχετικά με το αν θα μεταδώσει τον ιό. Οι πιθανότητες διάδοσης του ιού είναι πολλές, καθώς όπως τόνισε πολλοί συνάδελφοί του καλούνται να γυρίσουν στο πόστο τους μετά από πέντε ημέρες καραντίνας.

Ευαγγελισμός – Πάνω από 100 εργαζόμενοι νοσούν – Κλειστή η καρδιοχειρουργική κλινική

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας, τόσο λόγω των αυξημένων κρουσμάτων, αλλά και του ότι αρκετοί είναι οι υγειονομικοί που νοσούν, με την απουσία τους να δημιουργεί τεράστια κενά.

Πηγές του ΕΚΑΒ ανέφεραν στο MEGA ότι η Τετάρτη ήταν από τις πλέον κακές νυχτερινές βάρδιες, καθώς πραγματοποιήθηκαν 50-60 διακομιδές ασθενών με κοροναϊό στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, ενώ μεγάλη ήταν και η αναμονή για ασθενοφόρο, καθώς πρέπει να γίνει απολύμανση πριν πάει να παραλάβει κάποιο νέο περιστατικό.

Στον Ευαγγελισμό σήμερα είναι η 3η μέρα που απαγορεύονται τα επισκεπτήρια λόγω της μεγάλης διασποράς του ιού. Το μέτρο θα ισχύσει μέχρι τις 17 Ιανουαρίου, καθώς έχουν εντοπιστεί πολλά κρούσματα σε υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό, με τον αριθμό των θετικών να μεγαλώνει όσο συνεχίζονται οι έλεγχοι.

Στην αναμονή για ένα κρεββάτι ΜΕΘ

Στον Ευαγγελισμό νοσηλεύονται 150 ασθενείς με κοροναϊό στις 4 κλινικές που έχουν μετατραπεί σε Covid. 16 συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους περιμένοντας να μεταφερθούν σε ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ.

Συνολικά 90 συμπολίτες μας βρίσκονται στην αναμονή για ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ, με κάποια αιτήματα να παραμένουν σε εκκρεμότητα από το Νοέμβριο.

Σημειώνεται τέλος ότι η καρδιοχειρουργική κλινική του Ευαγγελισμού έχει κλείσει, και πλέον δε γίνεται κανένα χειρουργείο, παρά μόνο τα έκτακτα.

Πού θα γίνονται δωρεάν rapid test σήμερα

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου του ΕΟΔΥ για Covid-19: Δ. Παιανίας, κεντρική πλατεία, πλατεία Βασ. Κωνσταντίνου, Ιωάννου Μεταξά & Λάμπρου Ανδρίκου, 09:30-15:00 Δ. Παλλήνης, Δημοτικό Κολυμβητήριο Γέρακα, Γαργητου & Μιλτιάδου, πλησίον του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γέρακα, 09:00-15:00 Δ. Ηλιούπολης, Παλαιών Πατρών Γερμανού, πλατεία ΙΚΑ, 09:30-15:00 Νότια Πύλη ΔΕΘ, (είσοδος από Λεωφ. Στρατού με Αγγελάκη) 10:00-17:00 Αιτωλοακαρνανία, Αιτωλοακαρνανία, Αγρίνιο, Παλιά Λαχαναγορά, 10:30-15:30 Αργολίδα, Κέντρο Νεότητας, Ναύπλιο, 09:00-14:00 Αρτα, ISOBOX -είσοδος Εκθεσιακού Κέντρου Αρτας, 09:00-15:00 Αχαΐα, Πάτρα, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Ρήγα Φεραίου 58, 08:30-20:30 Βοιωτία, Παλιό Δημαρχείο Λιβαδειάς, 08:30-13:45 Γρεβενά, Εξεταστήριο Θ. Ζιάκα 23, 09:00-15:30 Δράμα, πρώην Δημαρχείο, έναντι πλατείας Ελευθερίας, 08:00-14:00 Έβρος, φουαγιέ Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης, Λ. Δημοκρατίας 306, 08:30-15:30 Έβρος, Λιμάνι Καμαριώτισσας, Σαμοθράκη, 09:00-13:00 Ευρυτανία, ΚΑΠΗ Καρπενησίου, 08:30-13:00 Ζάκυνθος, K.Y. πρώην ΙΚΑ, 09:00-13:00 Ηλεία, Πύργος, Αποστολική Διακονία πλατεία Σάκη Καράγιωργα, 09:00-17:00 Ημαθία, ΚΑΠΗ Βέροιας, Μαυρομιχάλη 14, 08:30-15:00 Ηράκλειο, πλατεία Αγίας Αικατερίνης, 09:00-15:00 Ηράκλειο, πλατεία Ελευθερίας, 09:00-15:00 Θάσος, Κέντρο Υγείας Πρίνου, 08:00-14:00 Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00 Ιωάννινα, πλατεία Πύρρου, 09:00-17:00 Καβάλα, Νομαρχείο Καβάλας, 09:00-15:00 Κάλυμνος, Κεντρικός Λιμένας, 10:00-15:00 Καρδίτσα, πλατεία Νικολάου Πλαστήρα (Παυσίλυπο), Μυρμιδόνων 2, 08:00-16:00 Καρδίτσα, πλατεία Αγίας Παρασκευής, τέρμα Σαρανταπόρου, 08:00-14:00 Καστοριά, Κέντρο Υγείας Καστοριάς, Καπετάν Κώττα 2, 08:30-15:30 Κέρκυρα, Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας, Μαντζάρου 5, 09:00-14:30 Κιλκίς, ΚΑΠΗ Κιλκίς, Καπέτα Γεωργίου 26, 09:00-17:00 Κοζάνη, Κέντρο Υγείας Κοζάνης, Αριστοφάνους 5Α, 08:30-15:15 Κόρινθος, Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου, Δαμασκηνού 57, πλησίον Πανεπιστημίου, 08:30-13:00 Λάρισα, κεντρική πλατεία /μπροστά στο Δημαρχείο, 08:00-15:30 Λασίθι, παλιό Δημαρχείο Αγίου Νικολάου, 11:00-14:00 Λασίθι, Δημοτική Αίθουσα Σητείας, πλατεία Συντριβανιού, 10:00-14:00 Λευκάδα, ΚΑΠΗ, Σκιαδαρέση 3, 08:00-15:00 Μαγνησία, ΚΑΠΗ Αγ. Βασιλείου Δήμου Βόλου, Χατζηαργύρη & Τριανταφυλλίδη, 08:30-15:30 Μεσσηνία, Καλαμάτα, αίθουσα «Α. Κουμουνδούρος», 09:30-14:30 Ξάνθη, Κέντρο Υγείας Ξάνθης, ISOBOX, Ανδρέα Δημητρίου 1, 09:30-13:30 Πιερία, Ανδρομάχη, Κατερίνη, 08:00-14:30 Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, 09:00-14:00 Ροδόπη, Δημοτικό Κτίριο Βενιζέλου, Βενιζέλου 51, Κομοτηνή, 09:00-14:00 Σέρρες, Κ.Υ. Σερρών, 08:30-14:30 Σκιάθος, Λιμένας Σκιάθου 08:00-14:30 Φλώρινα, Ιατρείο ΕΟΔΥ, Ηπείρου 26, 08:00-14:30 Φωκίδα, Πολύδροσο, 09:00-11:00 Φωκίδα, Γραβιά, 11:00-13:00 Χαλκιδική, Νέα Μουδανιά, Πρώην 4ο Νηπιαγωγείο, Παναγίας Κορυφινής και Καλόλιμνου, 08:30-15:30

Πηγές: Κώστας Καντούνης/ iefimerida, skai.gr, in.gr, Mega, Star

Επιτάσσονται ιδιώτες γιατροί από την Παρασκευή

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα