Ομόφωνα αθώος για 6η φορά ο Θωμάς Λιακουνάκος για υπόθεση εξοπλιστικών προγραμμάτων
Η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο κατόπιν έρευνας που διέταξε η Εισαγγελία Διαφθοράς
Ομόφωνα αθώος για 6η φορά σε υπόθεση εξοπλιστικών προγραμμάτων κρίθηκε από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών ο Θωμάς Λιακουνάκος και τρεις αξιωματικοί.
Τραγική ειρωνεία, τα περασμένα χρόνια η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς τύλιγε σε μια κόλα χαρτί και έσερνε στα δικαστήρια επιχειρηματίες και αξιωματικούς αμφισβητώντας την ορθή υλοποίηση των προγραμμάτων αντισταθμιστικών Ωφελημάτων βάσει των προβλεπόμενων στις κύριες συμβάσεις. Ενώ σήμερα γ Εισαγγελία κατά της διαφθοράς σωπαίνει και κλείνει τα μάτια στην νέα «μόδα» να υπογράφονται προμήθειες μαμούθ (αεροσκάφη Rafale φρεγάτες Belharra) χωρίς κανένα αντισταθμιστικό ωφέλημα!
Χτες το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών με ομόφωνη απόφαση του, ανέτρεψε εξ’ ολοκλήρου την πρωτόδικη, εν μέρει καταδικαστική απόφαση για την υπόθεση της Σύμβασης Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων του Προγράμματος «Νέα Άρματα Μάχης Σύγχρονης Τεχνολογίας Leopard–LEO 2 HEL», κρίνοντας αθώους τόσο τον επιχειρηματία, όσο και τους υπόλοιπους τρεις συγκατηγορουμένους του αξιωματικούς.
Η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο κατόπιν έρευνας που διέταξε η Εισαγγελία Διαφθοράς προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα συμφωνηθέντα μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της γερμανικής εταιρίας KMW προγράμματα αντισταθμιστικών ωφελημάτων υλοποιήθηκαν όπως προέβλεπε η σχετική σύμβαση, για την υποβοήθηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και εν γένει επ’ ωφελεία του Ελληνικού Δημοσίου.
Μετά από πολύμηνη και διεξοδική ακροαματική διαδικασία, ωστόσο, όπου εξετάστηκαν πλήθος μαρτύρων και εγγράφων, όσο και οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι μάλιστα ήταν παρόντες σε όλες τις συνεδριάσεις, το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν στοιχειοθετούνται τα ερευνώμενα αδικήματα και έτσι με την αθωωτική απόφασή του απάλλαξε αυτούς από τις κατηγορίες που τους βάρυναν.
Σε ότι αφορά την περίπτωση του Θωμά Λιακουνάκου είναι η 6η κατά σειρά περίπτωση προμήθειας οπλικού συστήματος οπού κρίθηκε αθώος για τις πράξεις που αρχικά του είχαν αποδοθεί. Σε τρεις περιπτώσεις είχε κατηγορηθεί για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία στην υπηρεσία, αναφορικά με τις Συμβάσεις Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων των Προγραμμάτων Chinook, Apache και Ηλεκτρονικού Πολέμου, όπου απηλλάγη, με ομόφωνες αθωωτικές αποφάσεις του Τριμελούς και Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, ενώ ομοίως, αθωωτικές ήταν και οι αποφάσεις σε δύο ακόμη ποινικές υποθέσεις για Προμήθεια ΑΣΕΠΕ και τις Κύριες Συμβάσεις ΤΟR M1 και υποβρυχίων τύπου 214 αντίστοιχα.
Πηγη – ieidiseis