Διεθνή

Ώρα μηδέν: Επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

«Δεν ήταν πυρηνικοί οι στόχοι που έπληξε το Ισραήλ», λένε οι ΗΠΑ

Parallaxi
ώρα-μηδέν-επίθεση-του-ισραήλ-στο-ιράν-1149233
Parallaxi

Επίθεση σε εξέλιξη-πλήγματα από πυραύλους-Το Ισραήλ αγνόησε τις προειδοποιήσεις της Δύσης

Στόχους εντός του Ιράν φαίνεται πως χτύπησε τελικά το Ισραήλ.

Τρεις εκρήξεις ακούστηκαν στο Ισφαχάν, κοντά σε στρατιωτική βάση όπου βρίσκονται μαχητικά αεροσκάφη στη βορειοδυτική πλευρά της πόλης. Πρόκειται μάλλον για χτύπημα σε στρατιωτική βάση του Ιράν.Ξένα πρακτορεία μιλάνε για 170 drones και 120 βαλλιστικούς πυραύλους.Η αεράμυνα του Ιράν ενεργοποιήθηκε σε αρκετές περιοχές της χώρας όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο IRNA.

«Δεν ήταν πυρηνικοί οι στόχοι που έπληξε το Ισραήλ», λένε οι ΗΠΑ. Το Ισραήλ έπληξε το Ιράν, δήλωσε αξιωματούχος των ΗΠΑ στο CNNi. Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν ήταν πυρηνικός ο στόχος του ισραηλινού πλήγματος. Οι αναφορές για εκρήξεις, έρχονται λίγες ώρες μετά τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ – Αμπντολαχιάν στο CNNi, πως εάν το Ισραήλ λάβει στρατιωτική δράση κατά του Ιράν, η απάντηση θα είναι «άμεση και μέγιστης ισχύος».

Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε αυτή την εβδομάδα πως επιφυλάσσεται «του δικαιώματός να αμυνθεί» έναντι του Ιράν, μετά την ιρανική επίθεση του σαββατοκύριακου με πάνω από 350 drones και πυραύλους που εξαπολύθηκαν εναντίον της ισραηλινής επικράτειάς, σχεδόν το σύνολο των οποίων καταστράφηκε εν πτήσει. Δεν έδωσε καμιά πληροφορία ούτε για τα μέσα, ούτε την ημερομηνία, ούτε τους στόχους ενδεχόμενης επιχείρησης ανταπόδοσης. Tο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS μεταδίδει ότι ακούστηκαν εκρήξεις στην περιοχή του αεροδρομίου της πόλης Ισφαχάν (κεντρικό Ιράν), προσθέτοντας ότι ο λόγος δεν είναι ακόμη γνωστός και ότι «διενεργούνται έρευνες». Το Ιράν ανέστειλε τις πτήσεις πάνω από πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής πόλης Ισφαχάν.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News μετέδωσε, επικαλούμενο πηγή του στην αμερικανική κυβέρνηση, ότι πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε αυτή την εβδομάδα πως επιφυλάσσεται «του δικαιώματός να αμυνθεί» έναντι του Ιράν, μετά την ιρανική επίθεση του σαββατοκύριακου με πάνω από 350 drones και πυραύλους που εξαπολύθηκαν εναντίον της ισραηλινής επικράτειάς, σχεδόν το σύνολο των οποίων καταστράφηκε εν πτήσει.

Δεν έδωσε καμιά πληροφορία ούτε για τα μέσα, ούτε την ημερομηνία, ούτε τους στόχους ενδεχόμενης επιχείρησης ανταπόδοσης.

Στο μεταξύ, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS μεταδίδει ότι ακούστηκαν εκρήξεις στην περιοχή του αεροδρομίου της πόλης Ισφαχάν (κεντρικό Ιράν), προσθέτοντας ότι ο λόγος δεν είναι ακόμη γνωστός και ότι «διενεργούνται έρευνες».

Το Ιράν ανέστειλε τις πτήσεις πάνω από πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής πόλης Ισφαχάν.

«Οι πτήσεις πάνω από τις πόλεις Ισφαχάν, Σιράζ και Τεχεράνης έχουν ανασταλεί», αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το Ιράν ενεργοποίησε τις πρώτες πρωινές ώρες την αντιαεροπορική άμυνα σε διάφορες επαρχίες, εν μέσω πληροφοριών για «ισχυρές εκρήξεις» στην επαρχία Ισφαχάν, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Αεροπορικοί βομβαρδισμοί έγιναν τα ξημερώματα στη Σουέιντα, στη νότια Συρία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ιδρυτής ειδησεογραφικού ιστότοπου της περιοχής, την ώρα που μεταδίδονται πληροφορίες για τουλάχιστον τρεις «ισχυρές εκρήξεις» στο Ιράν.

«Έγιναν βομβαρδισμοί εναντίον θέσης ραντάρ του συριακού στρατού στο δυτικό τμήμα της επαρχίας Σουέιντα», εξήγησε ο Ραγιάν Μαρούφ, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να διευκρινίσει από ποιον.

Σειρήνες ηχούν σε πόλεις κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, λόγω της ύποπτης εισόδου ενός εχθρικού αεροσκάφους στον εναέριο χώρο του Ισραήλ.

Αρκετά drones «καταρρίφθηκαν» από την ιρανική αντιαεροπορική άμυνα τις πρώτες πρωινές ώρες, όμως, τουλάχιστον «μέχρι στιγμής», δεν υπάρχουν πληροφορίες για επίθεση με πυραύλους, διαβεβαίωσε πριν από λίγο εκπρόσωπος της ιρανικής υπηρεσίας διαστήματος.

«Ως αυτή την ώρα, δεν έχει γίνει αεροπορική επίθεση από το εξωτερικό στην Ισφαχάν ή σε άλλες περιοχές της χώρας», ανέφερε ο Χουσέιν Νταλιριάν μέσω X, αντικρούοντας τις πληροφορίες αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.

Ο γερουσιαστής από τη Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο δημοσίευσε μια ανάρτηση στο X στην οποία έγραφε «Το Ισραήλ έχει την ικανότητα να πραγματοποιεί πλήγματα εναντίον στόχων εντός του Ιράν χωρίς να εισέρχεται στον ιρανικό εναέριο χώρο από αεροσκάφη πάνω από τον εναέριο χώρο της Συρίας και του Ιράκ».

Νωρίτερα ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υποσχέθηκε ότι η Τεχεράνη θα κάνει το Ισραήλ να «μετανιώσει» οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Οι ενέργειες νόμιμης άμυνας και τα αντίμετρα του Ιράν τερματίστηκαν, επομένως το τρομοκρατικό ισραηλινό καθεστώς θα πρέπει να σταματήσει οποιονδήποτε στρατιωτικό τυχοδιωκτισμό εναντίον των συμφερόντων μας», είπε ο Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΣΑ για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

«Σε περίπτωση χρήσης βίας από το ισραηλινό καθεστώς και παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας μας, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν θα διστάσει δευτερόλεπτο να επαναβεβαιώσει τα δικαιώματά της ανταποδίδοντας με αποφασιστικό και επαρκή τρόπο για να μετανιώσει το καθεστώς αυτό για τις πράξεις του», πρόσθεσε.

Περιορισμούς στις μετακινήσεις του Ιρανού ΥΠΕΞ στη Νέα Υόρκη βάζουν οι ΗΠΑ

Πρόσθετους περιορισμούς μετακίνησης στην αντιπροσωπεία του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, όταν θα επισκέπτεται τη Νέα Υόρκη για συναντήσεις στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάντ Πατέλ.

Οι περιορισμοί αυτοί επιτρέπουν στην αντιπροσωπεία να μετακινείται μόνο σε ακτίνα δύο τετραγώνων γύρω από την έδρα του ΟΗΕ, μεταξύ του ΟΗΕ και της ιρακινής διπλωματικής αποστολής και κατοικίας και μεταξύ του ΟΗΕ και του αεροδρομίου Τζον Φ. Κένεντι, διευκρίνισε ο Πατέλ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η απόφαση ελήφθη στον απόηχο της επίθεσης του Ιράν κατά του Ισραήλ και ενώ το Τελ Αβίβ μελετά σε ανοικτή επικοινωνία με τους συμμάχους αποφασίζει για την απόφαση που θα πάρει.

Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο «χείλος του γκρεμού» ενός «γενικευμένου περιφερειακού πολέμου», προειδοποίησε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, καταγγέλλοντας την «ανθρώπινη κόλαση» που έχει δημιουργηθεί από τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα.

«Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε μια επικίνδυνη κλιμάκωση, μέσα από λόγια και πράξεις», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Ένας εσφαλμένος υπολογισμός, μια κακή επικοινωνία, μια παρανόηση, θα μπορούσε να οδηγήσει στο αδιανόητο, έναν γενικευμένο περιφερειακό πόλεμο που θα ήταν καταστροφικός για όλους τους εμπλεκομένους, και για τον υπόλοιπο κόσμο», είπε, καταδικάζοντας ιδίως την άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

«Αυτή η στιγμή του μέγιστου κινδύνου πρέπει να είναι μια στιγμή μέγιστης αυτοσυγκράτησης», τόνισε ο γ.γ. απευθύνοντας έκκληση: «Είναι καιρός να τελειώσει ο αιματηρός κύκλος των αντιποίνων».

«Έχουμε τη συλλογική ευθύνη να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους κινδύνους και να απομακρύνουμε την περιοχή από τον γκρεμό», επέμεινε. «Ξεκινώντας από τη Γάζα».

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ κατήγγειλε με τον πιο έντονο τρόπο την ισραηλινή επιχείρηση στο παλαιστινιακό έδαφος, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για άμεση κατάπαυση του πυρός, την ανεμπόδιστη πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια και απελευθέρωση όλων των ομήρων.

«Ανθρωπιστική κόλαση η λωρίδα της Γάζας» «Στη Γάζα, εξήμισι μήνες ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων έχουν δημιουργήσει μια ανθρωπιστική κόλαση», είπε, μιλώντας για δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιους που αντιμετωπίζουν «θάνατο, καταστροφή, άρνηση παροχής ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικής βοήθειας» και λιμό.

«Ο αριθμός των νεκρών είναι συντριπτικός και πρωτοφανής, σε ρυθμό και κλίμακα, σε όλη τη διάρκεια που είμαι γενικός γραμματέας» (από το 2017), τόνισε.

«Και όλα αυτά συμβαίνουν με μεγάλους περιορισμούς που επιβάλλονται από τις ισραηλινές αρχές στην παροχή βοήθειας στον λαό της Γάζας, ο οποίος αντιμετωπίζει εκτεταμένη πείνα».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ μίλησε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση στη Γάζα, στην οποία συμμετέχουν υπουργοί Εξωτερικών από την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας και του Ιράν.

Σήμερα η ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ Η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το αίτημα των Παλαιστινίων να γίνουν κράτος-πλήρες μέλος του Οργανισμού θα διεξαχθεί αργότερα σήμερα Πέμπτη (18/4), επιβεβαίωσε η μαλτέζικη προεδρία του ΣΑ. Το αίτημα αναμένεται ότι θα μπλοκαριστεί από τις ΗΠΑ, τον σύμμαχο του Ισραήλ, επειδή εάν γινόταν δεκτό θα σήμαινε επί της ουσίας αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

Ο Γκουτέρες εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την «έκρυθμη κατάσταση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη», ζητώντας «αποκλιμάκωση» καθώς «περισσότεροι από 450 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 112 παιδιά» έχουν σκοτωθεί εκεί από τις 7 Οκτωβρίου, «η πλειοψηφία από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών τους και κατά τις ανταλλαγές πυρών μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και ένοπλων Παλαιστινίων.

«Άλλοι σκοτώθηκαν από ένοπλους Ισραηλινούς εποίκους, ορισμένες φορές παρουσία ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας που φέρεται να μην έκαναν τίποτα για να αποτρέψουν αυτούς τους θανάτους», είπε, καλώντας «το Ισραήλ να λάβει άμεσα μέτρα για να τερματιστεί η άνευ προηγουμένου βία εποίκων».

Πηγές: cnn, skai

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα