Ώρα μηδέν για τον Μακρόν

Αντιμέτωπος με δύο προτάσεις μομφής σήμερα

Parallaxi
ώρα-μηδέν-για-τον-μακρόν-986374
Parallaxi

Η ώρα της αλήθειας για τον Μακρόν – Αντιμέτωπος με δύο προτάσεις μομφής σήμερα

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ανέκαθεν τασσόταν υπέρ της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας. Ένα χρόνο πριν, λίγο πριν τη διεξαγωγή των εκλογών στη χώρα, ο Εμανουέλ Μακρόν δεσμευόταν να αντιμετωπίσει το θέμα των συντάξεων υπογραμμίζοντας ότι οι Γάλλοι «πρέπει να δουλεύουν περισσότερο».

Τον Ιούνιο του 2022 όμως το κόμμα Μακρόν δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Μόνον τις περισσότερες έδρες. Από τότε μέχρι σήμερα, βοηθός του Γάλλου προέδρου για να περνά η κυβέρνησή του νομοσχέδια είναι το κόμμα των Ρεμπουμπλικάνων με επικεφαλής τον Ερίκ Κιοτί.

Αυτή τη στιγμή η γαλλική Εθνοσυνέλευση μοιάζει με ναρκοπέδιο για τον ίδιο.

Σήμερα η κυβέρνηση Μακρόν θα βρεθεί αντιμέτωπη με όχι μία, αλλά δύο προτάσεις μομφής. Η μεν πρώτη ανήκει στην κεντρώα ανεξάρτητη κοινοβουλευτική ομάδα LIOT την οποία στηρίζει και ο αριστερός συνασπισμός NUPES. Η δεύτερη ανήκει στον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν με τους βουλευτές του αλλά και την ίδια την επικεφαλής του κόμματος να ξεκαθαρίζουν ότι θα υπερψηφίσουν όλες τις προτάσεις μομφής που έχουν κατατεθεί.

Ωστόσο, δύσκολα η αντιπολίτευση θα πετύχει τον σκοπό της… να ρίξει, δηλαδή, την κυβέρνηση Μακρόν. Κανείς άλλωστε δεν το έχει επιτύχει από το 1962. Και αυτό επειδή οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν αποκλείσει από την πρώτη στιγμή να στηρίξουν οποιαδήποτε πρόταση μομφής. Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τυχόν διαρροές.

Χθες Κυριακή το πολιτικό γραφείο του Ερίκ Κιοτί υπέστη βανδαλισμό με τον ίδιο να αναρτά φωτογραφία με τις ζημιές στον λογαριασμό του στο Τουίτερ. Η πρόσοψη του γραφείου έχει καταστραφεί από ομάδα αγνώστων. Η επίθεση συνοδευόταν και από το μήνυμα: ή την πέτρα ή την πρόταση μομφής με τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων να υπογραμμίζει ότι δεν θα ενδώσει στην τρομοκρατία.

Η Γαλλία μοιάζει με ένα καζάνι που βράζει. Το Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας παραδίδονται στις φλόγες της λαϊκής οργής. Ήδη σε ολόκληρη τη χώρα – πριν την απόφαση Μακρόν να περάσει την εμπρηστική του συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση με προεδρικό διάταγμα και όχι με ψηφοφορία στη Βουλή – αλλεπάλληλες απεργίες και ειρηνικές ως επί το πλείστον διαμαρτυρίες και πορείες είχαν παραλύσει τη γαλλική κοινωνία. Πλέον όμως η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων στην κεντρική πλατεία Λα Κονκόρντ.

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει κατηγορηθεί πολλές φορές στο παρελθόν για υπεροψία και ότι ζει εκτός της γαλλικής πραγματικότητας. Για πολλούς Γάλλους πολίτες είναι ο πρόεδρος των πλουσίων και ασκώντας το δικαίωμα να εκμεταλλευτεί την ειδική συνταγματική διαδικασία ενεργοποιώντας το άρθρο 49 παράγραφος 3 έκανε περισσότερους εχθρούς παρά φίλους. Αρκετά ενδεικτικό είναι το σύνθημα που έχει πλημμυρίσει τους δρόμους «Μακρόν, μπορεί να ξαναρχίσουμε. Τον Λουδοβίκο 16ο τον αποκεφαλίσαμε!».

Κερδισμένη, σύμφωνα με αναλυτές, είναι η Μαρίν Λεπέν που καραδοκεί εδώ και καιρό. Την ίδια στιγμή, πολλούς πόντους έχουν κερδίσει και τα γαλλικά συνδικάτα.

Σε περίπτωση που οι προτάσεις μομφής περάσουν τότε θα μιλάμε για ένα μεγάλο χτύπημα κατά του Εμανουέλ Μακρόν. Πρώτον, η συνταξιοδοτική του μεταρρύθμιση πετιέται στο καλάθι απορριμμάτων. Δεύτερον, η κυβέρνησή του θα πρέπει να παραιτηθεί. Τρίτον, ο Γάλλος πρόεδρος θα πρέπει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση αλλά αυτή θα είναι αποδυναμωμένη.

Στην περίπτωση που δεν περάσουν όμως, τότε και πάλι ο Γάλλος πρόεδρος θα πάει σε ανασχηματισμό με το μέλλον της πρωθυπουργού του, Ελιζαμπέτ Μπορν, να μοιάζει αβέβαιο καθώς θα θέλει να κατευνάσει τους επικριτές του.

Φυσικά, το ίδιο δεν ισχύει για την περίπτωση της συνταξιοδοτικής του μεταρρύθμισης. Επόμενο του βήμα στη συνέχεια θα είναι η ανεργία και το πώς θα τη ρίξει από το 7,2% που είναι σήμερα στο 5%. Παράλληλα, μία άλλη επιλογή θα είναι η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη χώρα. Ένα σενάριο αρκετά απίθανό αφού τα ποσοστά δημοφιλίας του είναι στο ναδίρ.

Πηγή: skai.gr

Την ίδια στιγμή, η οργή του κόσμου ξεχειλίζει καθώς όλο το Σαββατοκύριακο βρισκόνταν στους δρόμους κατά του συνταξιοδοτικού αλλά και της κυβέρνησης Μακρόν χωρίς να λείπουν και τα επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και την αστυνομία.

Στο μεταξύ, οι απεργιακές κινητοποιήσεις αναμένεται να επηρεάσουν διαφόρους τομείς της καθημερινότητας όπως τις δημόσιες συγκοινωνίες, τα διυλιστήρια, τα πανεπιστήμια και τη συλλογή απορριμμάτων αυτή την εβδομάδα, με τα συνδικάτα να καλούν και πάλι τον κόσμο στους δρόμους.

Το πρωί της Κυριακής, περισσότεροι από 160 άνθρωποι συνελήφθησαν στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, μετά από μια διαδήλωση πολλών χιλιάδων διαδηλωτών κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης με την αστυνομία να προχωρά και πάλι σε ακραία βία.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων στο Παρίσι και σημειώθηκαν συγκρούσεις με διαδηλωτές στο Μπορντό και τη Νάντη. Αρκετοί άνθρωποι συνελήφθησαν στη Λυών με την αστυνομία να υποστηρίζει ότι «ομάδες βίαιων ατόμων» προκάλεσαν συγκρούσεις.

Ο κόσμος ξέσπασε κατά της κυβέρνησης όταν οι Αρχές του Παρισιού συνέχισαν να απαγορεύουν τη συγκέντρωση διαδηλωτών στην Place de la Concorde απέναντι από το κοινοβούλιο μετά τις συγκρούσεις με διαδηλωτές την περασμένη εβδομάδα.

Πηγή: ieidiseis.gr

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα