Agenda

Ωραία πράγματα που μπορείς να κάνεις στην πόλη τον υπόλοιπο Σεπτέμβριο

Όσα θα συμβούν στην πόλη αυτόν τον μήνα

Parallaxi
ωραία-πράγματα-που-μπορείς-να-κάνεις-σ-651765
Parallaxi
Εικόνα: Κωνσταντίνος Μαρτζέκης

Μπήκε ο Σεπτέμβρης και μαζί με το Φθινόπωρο φέρνει εκδηλώσεις και δράσεις, που θα πραγματοποιηθούν σε διάφορα σημεία της πόλης.

6η Νέα Παραλία – Νέα Πασαρέλα με θέμα: Λογοτεχνία
Κάθε χρονιά σε κάποιο διαφορετικό σημείο της Νέας Παραλίας πραγματοποιείται αυτή η μοναδική επίδειξη μόδας, με ρούχα φτιαγμένα από υλικά προς ανακύκλωση. Φέτος σειρά έχει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και μια πασαρέλα με θέμα εμπνευσμένο από λογοτεχνικά κείμενα και συγγραφείς.
Μεγάλοι συγγραφείς της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας εμπνέουν με τα κείμενα τους τις σχεδιάστριες και τους σχεδιαστές οι οποίοι ντύνουν τους πρωταγωνιστές με υλικά προς ανακύκλωση.
Ήρωες και ηρωίδες των Paul Bowles, Colette, Françoise Sagan, Joseph Kessel, Federico Garcia Lorca, Κωνσταντίνου Καβάφη, Paulo Coelho, Εμμανουήλ Ροΐδη, F. Scott Fitzgerald, Lewis Caroll, Virginia Woolf, Marquis de Sade, Tennessee Williams, Gustave Flaubert, Gabriel Garcia Marquez, Μαρία Ιορδανίδου, Antoine de Saint Exupéry, Κώστα Ταχτσή, Στρατή Μυριβήλη και άλλων θα περπατήσουν στον υπαίθριο χώρο του Μεγάρου Μουσικής με φόντο το ηλιοβασίλεμα, τον Θερμαϊκό και τον Όλυμπο.
Βασικό στοιχείο του κουστουμιού είναι να τονίζει την προσωπικότητα του πρωταγωνιστή αλλά, ταυτοχρόνως, να εκφράζει και την ατμόσφαιρα της εποχής. Με το κοστούμι, πολλαπλές πτυχές του χαρακτήρα των πρωταγωνιστών πρέπει είναι ορατές. Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Bernard Cuomo, ο οποίος θα μας εισάγει και θα μας απογειώσει στο θέαμα με τη συνοδεία της χορεύτριας Ροδούλα Γκουλιαμπέρη και της ομάδας της.
Είσοδος ελεύθερη (προσκλήσεις διατίθενται ηλεκτρονικά ή από τα εκδοτήρια του ΜΜΘ)
*Πλατεία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020 στις 18:30

Συναυλία MOYSA (11.9.2020)

Συναυλία MOYSA

H MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, μετά την έντονη διαδικτυακή δραστηριότητά της την περίοδο του lockdown, παρουσιάζει και πάλι τη δουλειά της ζωντανά μπροστά στο κοινό.

Χωρισμένη -λόγω υγειονομικών πρωτοκόλλων- σε δύο υποομάδες των 20 μουσικών, θα ερμηνεύσει έργα Holst (A Moorside suite), Desplat (The New Moon) και Britten (Simple Symphony), αλλά και 8 έργα νέων Ελλήνων συνθετών, βραβευμένα στον διαγωνισμό “Πάθη-Πλανήτης-Άγγιγμα” που είχαν διοργανώσει την περασμένη άνοιξη το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Στόχος του διαγωνισμού ήταν η κινητοποίηση νέων ανθρώπων, κυρίως σπουδαστών κινηματογράφου και μουσικής, για τη δημιουργία ταινιών μικρού μήκους με θέμα τον κορονοϊό και για τη σύνθεση μουσικής ως επένδυση στις εν λόγω ταινίες. Μουσική διεύθυνση: Θοδωρής Παπαδημητρίου

Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

*Πλατεία Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, ώρα 21:00

Η Νάντια Κοντογεώργη με τον Αχιλλέα Γουάστωρ στην Πλατεία του Μεγάρου

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Καλοκαίρι στο Μέγαρο, η Νάντια Κοντογεώργη σε μια υπέροχη συνεργασία με τον πιανίστα Αχιλλέα Γουάστωρ θα μας χαρίσουν μια βραδιά που θα την θυμόμαστε για καιρό, όπως μας υπόσχεται ο τίτλος της: A Night to Rememeber, το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020 στην πλατεία του Μεγάρου Μουσικής.

Η σημαντική ερμηνεύτρια και ηθοποιός Νάντια Κοντογεώργη και ο διακεκριμένος πιανίστας Αχιλλέας Γουάστωρ σε ένα πρόγραμμα με εξαιρετικά τραγούδια του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου.

Κατά τη διεξαγωγή όλων των εκδηλώσεων θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα με βάση τις ισχύουσες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και τις υποδείξεις του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ. Τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

– Επιτρέπονται μόνο καθήμενοι θεατές.

– Ανά δύο θέσεις πρέπει να υπάρχει κενός χώρος.

– Σε περίπτωση ομαδικής κράτησης, ο μέγιστος αριθμός ορίζεται στα τέσσερα άτομα με κενό χώρο από την επόμενη κράτηση.

– Θα πρέπει να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον τριών μέτρων μεταξύ της σκηνής και της πρώτης σειράς θεατών.

– Κατά την είσοδο και έξοδο του κοινού, αλλά και όπου αλλού χρειάζεται, θα πρέπει να τηρούνται ουρές με αποστάσεις 1,5 μέτρου.

– Ο συντονισμός της ροής και η τοποθέτηση των θεατών στις θέσεις τους γίνεται υποχρεωτικά από ταξιθέτες.

– Η χρήση μάσκας από κάθε θεατή κατά την είσοδο και μέχρι την τοποθέτησή του στη θέση του, καθώς και κατά την έξοδό του, είναι υποχρεωτική.

– Η χρήση μάσκας κατά τη χρήση του ασανσέρ είναι υποχρεωτική.

– Δεν προβλέπεται διάλειμμα.

– Υπάρχει ισχυρή σύσταση για ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίων.

Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

*Πλατεία Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, ώρα 21:00

Καλοκαίρι στο Μέγαρο: The Speakeasies’ Swing Band Live

 

Μία από τις καλύτερες μπάντες σουίνγκ στην Ελλάδα, οι The Speakeasies’ Swing Band! παρουσιάζουν ένα ρυθμικό πρόγραμμα με δικά τους αλλά και με διαχρονικά κομμάτια!

Από το 2010, οι The Speakeasies’ Swing Band! ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα και σε φεστιβάλ του εξωτερικού, όπως στο Diga Diga Doo Festival στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, στο Royal Jazz Fest του Μπαχρέιν, στο Hep Cat’s Holiday στη Μ. Βρετανία, στο Copenhagen Lindy Exchange στη Δανία, στο Φεστιβάλ Μουσικής και Πολιτισμού του Κολμάρ της Γαλλίας, στο Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ του Μπάνσκο στη Βουλγαρία, στο Summer Jamboree στην Ιταλία κ.α. Μοιράστηκαν τη σκηνή με μεγάλα ονόματα του χώρου, όπως οι Parov Stelar, Ray Collins, Cherry Poppin Daddies, Hillbilly Moon Explosion. Μεταξύ άλλων έχουν εμφανιστεί σε ιδιαίτερες εκδηλώσεις, όπως ο γάμος της χολιγουντιανής ηθοποιού Jessica Chastain. To 2012 κυκλοφορούν τον πρώτο τους δίσκο Bathtub Gin, το οποίο πλαισιώθηκε από τα μουσικά βίντεο των “Bright Lights Late Nights” και του βραβευμένου πλέον, από την International Songwriting Competition (ISC), “Black Swamp Village”. Το 2015 επανέρχονται με το Land of Plenty, έναν δίσκο αποτελούμενο από δέκα τραγούδια σε ήχους swing, jazz, blues και dixieland. Το 2017 συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου με την παράσταση Homesickness Blues σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση και ενορχήστρωση Κώστα Βόμβολου.

Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

*Πλατεία Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου, ώρα 21:00, τηλέφωνο: 2310 895 800

Σεπτέμβριος στα Μνημεία της Θεσσαλονίκης

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης συμμετέχει στον νέο θεσμό του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» φιλοξενώντας εκδηλώσεις σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους αρμοδιότητάς της.

Τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο του θεσμού, θα ολοκληρωθεί στο Επταπύργιο η σειρά προβολών και δημοσίων συζητήσεων του MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο «Το παρελθόν δεν είναι ξένη χώρα. Η σύγχρονη τέχνη συναντά τους αρχαιολογικούς χώρους στη Θεσσαλονίκη», η οποία ξεκίνησε τον Ιούλιο στη Ρωμαϊκή Αγορά επιχειρώντας να αποτυπώσει και να ενισχύσει τη σχέση συμβίωσης της σύγχρονης τέχνης με τα αρχαία μνημεία.

Πιο συγκεκριμένα:

Την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 21:00 θα προβληθεί το έργο της Μαρίνας Γιώτη με τίτλο As to posterity (βίντεο, 12’, 2014) και θα ακολουθήσει δημόσια συζήτηση. Το βίντεο είναι μια συλλογή οπτικών στοιχείων από την ερημωμένη Αθήνα του εγγύς μέλλοντος. Οι κάτοικοι της πόλης έχουν εξαφανιστεί μυστηριωδώς, αφήνοντας πίσω τους ένα tableau mourant από οπλισμένο σκυρόδεμα, μεταλλικά και πλαστικά χαλάσματα που συνυπάρχουν με το ξακουστό μάρμαρο και την τοπική χλωρίδα και πανίδα. Στη δημόσια συζήτηση θα γίνουν τοποθετήσεις από τους Μαρίνα Γιώτη (εικαστικό), Πέτρο Μαρτινίδη (ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ., συγγραφέα) και Κατερίνα Σύρογλου (ιστορικό τέχνης, επιμελήτρια, ΜΟΜus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης).

Προκράτηση θέσης: https://bit.ly/35eX3oI

Στη συνέχεια, την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 21:00, θα προβληθούν τα έργα της Δανάης Στράτου με τίτλο Desert Breath (land art video documentation, 9’, 1997) και Vital Space Istanbul (βίντεο, 12’, 2010).

Το 1997 η αρχιτέκτονας Αλεξάνδρα Στράτου, η συνεργάτης της, αρχιτέκτονας Στέλλα Κωνσταντινίδη και η καλλιτέχνιδα Δανάη Στράτου, δημιούργησαν το “Desert Breath” στην καρδιά της ερήμου. Πρόκειται για εικαστικό έργο τέχνης που δεσπόζει στην περιοχή Ελ Γκούνα της Αιγύπτου, στη μέση της Σαχάρας. Πρόκειται για ένα κολοσσιαίο έργο επιφάνειας 100.000 μ2, που αποτελείτο από δυο αλληλένδετες λογαριθμικές σπείρες 178 κώνων. Οι κώνοι της μιας σπείρας προεξείχαν από τη γη, ενώ της δεύτερης ήταν σκαμμένοι σε αυτήν. Όσο προχωρούσε κανείς από το κέντρο στις παρυφές του έργου οι κώνοι γίνονταν πιο μεγάλοι. Στο κέντρο υπήρχε μια μικρή κυκλική λίμνη. Παρότι το έργο βρίσκεται σε κατάσταση αργής αποσύνθεσης, παραμένει ορατό μετά από 17 χρόνια, ακόμη και από το διάστημα. Το 2010 η Δανάη Στράτου ίδρυσε το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Vital Space, μια καλλιτεχνική / διεπιστημονική πλατφόρμα που δραστηριοποιείται διεθνώς με σκοπό να προσεγγίσει τα ζωτικά ζητήματα της εποχής μας και να προβάλει στο ευρύτερο κοινό την καλλιτεχνική οπτική. Στη δημόσια συζήτηση που θα ακολουθήσει θα γίνουν τοποθετήσεις από τις Δανάη Στράτου (εικαστικό), Έλενα Καρκαζή (κλινική ψυχολόγο-οικογενειακή θεραπεύτρια-συστημική εκπαιδεύτρια και επόπτρια) και Αρετή Λεοπούλου (ιστορικό τέχνης, επιμελήτρια, ΜΟΜus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης).

Η προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική, εδώ: https://bit.ly/3bBdyN2

Από το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020 μέχρι την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020 στο Επταπύργιο θα παρουσιαστεί έκθεση προφορικών μαρτυριών με τίτλο «Επταπύργιο: Βιώματα – Μνήμες – Κατοικήσεις». Πρόκειται για μία διοργάνωση της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Επταπυργίου που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και παρουσιάζει τη σύγχρονη ιστορία του Επταπυργίου και τη λειτουργία του ως φυλακής μέσα από τις βιωμένες εμπειρίες πολιτικών κρατουμένων της περιόδου του Εμφυλίου και της Δικτατορίας, των εργαζομένων στο χώρο του Επταπυργίου, αλλά και των κατοίκων της γειτονιάς.

Στο Επταπύργιο το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020 θα πραγματοποιηθεί, στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ακορντεόν «Reedblocks», η οπτικοακουστική παράσταση – συναυλία «Ουρανογραφίες». Με τη βοήθεια τηλεσκοπίου και ζωντανή προβολή εικόνας από το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο – Planetarium On The Go, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στους πλανήτες και το φεγγάρι ακούγοντας πρωτότυπη μουσική από το Suite Yedi Ensemble:

Άρτεμις Βαβάτσικα, ακορντεόν

Μαρία Δαύκα, ακορντεόν

James Wylie, σαξόφωνο

Dine Doneff, κοντραμπάσο/κιθάρα/κρουστά

Ώρα έναρξης: 20:30 και 22:30

Διάρκεια: 45′

Είσοδος: ελεύθερη

Περιορισμένος αριθμός θέσεων, απαραίτητη η προκράτηση: https://docs.google.com/forms/d/1_1Gk6MLZCI7uQONlsBB8vlCPvDwtBLCkzsu960b8kNY/edit

Πληροφορίες:  στο reedbblocks.festival@gmail.com

ή στο τηλέφωνο: 6979667365

Oι κρατήσεις ισχύουν έως 30 λεπτά πριν την έναρξη των παραστάσεων.

Kαθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας.

Έκθεση εικαστικών: «Αστικό Τοπίο. Ο χώρος όπου κινείται και δραστηριοποιείται ο σύγχρονος άνθρωπος – μια διαρκής πρόκληση ανθρώπου – φύσης»

Το αστικό τοπίο, το ανθρωπογενές περιβάλλον που διαρκώς επεκτείνεται και όπου οι επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας αυξάνονται, η ανθρωπογεωγραφία του, τα υλικά και άυλα στοιχεία που το συνθέτουν, οι τρόποι που το βιώνει και το καθορίζει-συνδιαμορφώνει  ο σύγχρονος άνθρωπος βρίσκονται στο επίκεντρο της έκθεσης με τίτλο  «Αστικό Τοπίο. Ο χώρος όπου κινείται και δραστηριοποιείται ο σύγχρονος άνθρωπος – μια διαρκής πρόκληση ανθρώπου – φύσης» που πρόκειται να φιλοξενηθεί στο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Α.Π.Θ, στην Προβλήτα Α’ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης από τις 9 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Οκτωβρίου 2020.

Η έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, του MOMus και του Αριστοτέλειου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και τελεί υπό την αιγίδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι συμμετοχές προέρχονται μετά από ανοιχτή πρόσκληση του ΔΣ του Ε.Ε.Τ.Ε. προς στα μέλη του όλων των ειδικοτήτων που ζουν ή εργάζονται στη Βόρεια Ελλάδα, δίνοντας τη δυνατότητα σε 90 σύγχρονους εικαστικούς να καταθέσουν την οπτική και τον τρόπο προσέγγισης και διαπραγμάτευσης του αστικού τοπίου. Στην έκθεση φιλοξενούνται επίσης και φωτογραφίεςτης Άλκηστης Ζερβοπούλου, με κείμενα του Βασίλη Μέλφου.

«Καθώς οι αστικές περιοχές αποτελούν εντυπωσιακά παραδείγματα τοπίων του ανθρώπινου περιβάλλοντος, ορισμένοι ενδεικτικοί προβληματισμοί που μπορούν να προκύπτουν από την έκθεση είναι το αστικό τοπίο και η συμβολή του στην κλιματική ανθεκτικότητα και η σημασία ενός υγιούς σχεδιασμού πόλεων στην ευημερία του αστικού χώρου και στην βελτίωση της ψυχολογίας, περιβαλλοντικής και κοινωνικής. Ακόμα και το πρόσφατο θέμα της πανδημίας λόγω του κορωνοϊού που μετέβαλε αιφνιδιαστικά και βίαια την σχέση των ανθρώπων τόσο μεταξύ τους όσο και με το περιβάλλον της ζωής και της εργασίας τους, μπορεί να αποτελεί ουσιαστικό ζήτημα προβληματισμού όσον αφορά τις συνθήκες δυστοπίας που βιώνουμε στον αστικό χώρο», σημειώνει στο εισαγωγικό της κείμενο η  Μαρία Τσαντσάνογλου, Αν. Γενική Διευθύντρια του MOMus.

«Σήμερα η ζωή στον αστικό χώρο βάλλεται από πλήθος προβλημάτων όπως η ανεργία, η  οικονομική κατάσταση των εργαζομένων, η φτώχεια, η απαξίωση των τεχνών και της εκπαίδευσης, η εμπορευματοποίηση αγαθών πανανθρώπινων όπως η Παιδεία, η Υγεία, η Πρόνοια, η Ενέργεια, το Νερό, ο Πολιτισμός, η εξαθλίωση μεταναστών και προσφύγων, η έξαρση της κρατικής καταστολής, η εμπορευματοποίηση – συρρίκνωση του φυσικού πλούτου και οι καταστροφές που προκαλούν οι στρατιωτικοί ανταγωνισμοί και οι στρατιωτικές επεμβάσεις, όλα αυτά μας κάνουν να ανησυχούμε ως συλλογικός χώρος και να θέλουμε να μιλήσουμε με τον τρόπο που μπορούμε: με την τέχνη μας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Δ.Σ. του Ε.Ε.Τ.Ε. σχετικά με την έκθεση.

Όπως τονίζει ο Σταύρος Παυλίδης, Πρόεδρος ΔΣ του Α.Μ.Φ.Ι.Θ., «το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης σήμερα  αποτελεί μια γέφυρα  της έγκυρης επιστημονικής γνώσης του Α.Π.Θ. με το ευρύτερο κοινό της πόλης μας, της Μακεδονίας και της χώρας γενικότερα για το σημαντικό θέμα της Σχέσης του Ανθρώπου με τη Φύση. Η συνεργασία του Α.Μ.Φ.Ι.Θ. με το MOMus και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας με την έκθεση σχετικά με το Αστικό Τοπίο ως διαρκή πρόκληση στη σχέση ανθρώπου – φύσηςαποτελεί ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, ιδιαίτερα στον ευαίσθητο χώρο του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος».

Διάρκεια έκθεσης: 9 Σεπτεμβρίου – 11 Οκτωβρίου 2020

Έναρξη: Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020, 18:00-22:00, Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης

Κατά την είσοδο στην έκθεση θα τηρούνται όλες οι οδηγίες του ΕΟΔΥ

Μέρες & Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 10:00-18:00, Πέμπτη: 12:00-20:00, Δευτέρα κλειστά

Είσοδος ελεύθερη

ΚΟΘ: Συναυλία Κινηματογραφικής Μουσικής στη Ρωμαϊκή Αγορά

 

Μία συναυλία γεμάτη κινηματογραφική μουσική θα μας παρουσιάσει η ΚΟΘ στον υπαίθριο χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2020, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του νέου θεσμού ” Όλη η Ελλάδα – Ένας Πολιτισμός” .

Ο νέος θεσμός του “Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός” επιδιώκει την ανάδειξη και την αξιοποίηση των μνημείων της χώρας, μέσα από την πραγματοποίηση εκδηλώσεων σύγχρονης δημιουργίας σε αυτά, προσφέροντας παράλληλα την ευκαιρία παρακολούθησης αυτών των πολιτιστικών εκδηλώσεων σε κατοίκους και επισκέπτες κάθε γωνιάς της Ελλάδας.

Η μουσική που θα ακούσουμε στο εμβληματικό μνημείο της πόλης, κάτω από τον έναστρο ουρανό είναι ένα μουσικό ταξίδι στον μαγικό κόσμο της έβδομης τέχνης μέσα από αγαπημένα έργα των Ν. Κυπουργού, E. Morricone, N. Rota.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση της βραδιάς έχει ο Βλαδίμηρος Συμεωνίδης.

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ‘Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός’, με μία σειρά εμφανίσεων σε αρχαιολογικούς χώρους της Β. Ελλάδας.

Η παραγωγή είναι της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο, όπου υπάρχει.

Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης. : https://digitalculture.gov.gr/

*Υπαίθριος χώρος Ρωμαϊκής Αγοράς, Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, ώρα 20:00

Μια διαφορετική έκθεση 

Μία συζήτηση για τη τέχνη και την κοινωνική αλλαγή, εξερευνώντας μέσα από σύντομα βίντεο πώς η τέχνη και το χιούμορ λειτουργούν υπέρ της ισότητας, ενάντια στον αστικό διαχωρισμό, και σκέψεις για μελλοντικά καλλιτεχνικά πρότζεκτ σε τοπικό επίπεδο.

Το Borderline Offensive: γελώντας στο πρόσωπο του φόβου είναι μια πλατφόρμα για την καλλιτεχνική έρευνα και την κοινωνική αλλαγή με βάση τη τέχνη. Καλλιτέχνες από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή διερευνούν θέματα που αφορούν τη μετανάστευση, τις κοινωνιολογικές ζώνες επαφής, τις διαπολιτισμικές συγκρούσεις και διάλογο, τη δημιουργία συλλογικής ταυτότητας και την κοινωνική συνοχή στη σύγχρονη Ευρώπη μέσα από νέες καλλιτεχνικές δημιουργίες. Το Χιούμορ (αισθητική προσέγγιση) και οι συμμετοχικές τέχνες (μεθοδολογίες) χρησιμοποιούνται για να καθοδηγήσουν την αλληλεπίδραση, τον διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ των μεταναστών και των κοινοτήτων που τους υποδέχονται, προσκαλώντας τα μέλη τους να μοιραστούν γνώση, σεβασμό και να γελούν μαζί για τα ίδια πράγματα και για τους εαυτούς τους. Borderline Offensive website: https://borderlineoffensive.eu/

• 20:30 – Έκθεση και Καλλιτεχνική Περφόρμανς, NTOKI ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΡΩΜΑΤΑ! Art has Νo Colour!

Ο τίτλος της έκθεσης γεννήθηκε από την σύνθεση της γλώσσας λινγκάλα που μιλιέται στην Κινσάσα (Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό) και της ελληνικής γλώσσας. Η φράση “Η Τέχνη δεν έχει Χρώματα” έχει μία βαθύτερη συμβολική διάσταση: Η τέχνη υπερβαίνει, συνθέτει, ενώνει. Ξεπερνά τα σύνορα, δεν έχει όρια, είναι καθολική. —————————————- Η έκθεση αντικατοπτρίζει το έργο καλλιτεχνών/δημιουργών οι οποίοι, επικεντρώνοντας στη πραγματική καλλιτεχνική τους κλίση, θέτουν ερωτήματα και προβληματισμούς στο κοινό σχετικά με τη σχέση που διατηρεί ο καθένας από εμάς με το περιβάλλον γύρω μας. Η τέχνη προσφέρει την ευκαιρία στην κοινωνία να κοιτάξει τον εαυτό της και να παρατηρήσει την καθημερινότητά της από μια διαφορετική οπτική γωνία. Ο παρατηρητής μπορεί επομένως να κατανοήσει καλύτερα, ή ίσως να νιώσει άβολα με όσα ανακαλύπτει στη σχέση του με τον εαυτό του ή με το σύμπαν. Μια από τις ιδιαιτερότητες είναι ότι δίνουμε στην τέχνη μια διάσταση ζωντανού λόγου, ικανού να επιφέρει βελτίωση και μια αλλαγή στον κόσμο μας, μέσω της συνάντησης καλλιτεχνών, πολιτισμών, εμπειριών, εμπνεύσεων, από διαφορετικά καλλιτεχνικά πεδία.

ΩΡΑΡΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.30 – 20.30 ΣΑΒΒΑΤΟ 10.00 – 14.30 ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΛΕΙΣΤΑ

Στην Έκθεση συμμετέχουν, με αλφαβητική σειρά, οι παρακάτω καλλιτέχνες:

ΣΟΦΙΑ ΑΗΔΟΝΙΔΟΥ, Ελλάδα (εικαστικός), ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ, Ελλάδα (εικαστικός), ΧΡΥΣΑ ΜΠΑΡΖΟΚΑ, Ελλάδα (εικαστικός), ZARAH LARAM, Ιράν (εικαστικός), ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΦΙΛΗΜΕΓΚΑ, Ελλάδα

(εικαστικός-χορεύτρια), ΣΩΤΗΡΗΣ ΦΩΚΕΑΣ, Ελλάδα (εικαστικός), ELLA GRAZI, Ισπανία (εικαστικός), JAMEEL KHAN, Αφγανιστάν (εικαστικός), LUSAKUMUNU RICHARD, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (εικαστικός και μουσικοσυνθέτης), CHRYS MBENGA, Ελλάδα / κατάγεται από την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (εικαστικός), ΧΑΡΟΥΛΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ, Ελλάδα (εικαστικός), ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, Ελλάδα (εικαστικός), SAMI SAMANO, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (εικαστικός), ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΡΟΥΛΗ, Ελλάδα (εικαστικός) Περφόρμανς – Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΥΓΗΤΙΔΟΥ, Ελλάδα, ABDOUL ELHADJ BA, Γουινέα-Κόνακρι, ISSACAR SETH KABAMBA (ISCO), Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Συνδιοργάνωση με τη Συμβίωση και την ομάδα Collectif Mazi

ΣΥΜΒΙΩΣΗ Η Συμβίωση ιδρύθηκε το Μάιο του 2011 στη βάση συνεργασιών στους τομείς της εκπαίδευσης, των δικαιωμάτων και της καταπολέμησης των διακρίσεων, που υπήρχαν ήδη από το 2003 στα Βαλκάνια και την Ελλάδα. Η Συμβίωση εργάζεται με σκοπό την προώθηση της δημοκρατικής συμμετοχής στις κοινωνικές και πολιτικές διαδικασίες, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τις θεσμικές πρακτικές που αφορούν στην άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεδομένου ότι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ισοδυναμεί με την ύπαρξη ενός δημοκρατικού κράτους δικαίου, η Συμβίωση επικεντρώνει τις δραστηριότητες της στην ενημέρωση και την εκπαίδευση, στην ελευθερία της έκφρασης, στην τεκμηρίωση και την ανάλυση, στον δημόσιο διάλογο και στην ενεργό συμμετοχή. Το 2014, η Συμβίωση με το Συμβούλιο της Ευρώπης ίδρυσαν τη Σχολή Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα, μέλος του αντίστοιχου Δικτύου. Το Δίκτυο Σχολών Πολιτικών Σπουδών, πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης από τις αρχές της δεκαετίας 1990, έχει σκοπό την ενδυνάμωση των δημοκρατικών διαδικασιών, την ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών και την προώθηση δημοκρατικών πρωτοβουλιών. ΟΜΑΔΑ COLLECTIF MAZI Η ομάδα Collectif Mazi είναι μια ομάδα από εικαστικούς καλλιτέχνες διαφορετικών προελεύσεων, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, με σκοπό να προσφέρει ένα φόρουμ πλούσιο σε πολιτισμούς και διαφορετικές εμπειρίες και να οργανώσει έναν συλλογισμό γύρω από την καλλιτεχνική δράση.

Έκθεση συλλεκτικών αυτοκινήτων @ Mediterranean Cosmos

Είσαι λάτρης του αυτοκινήτου; Θέλεις και εσύ να κάνεις ένα ταξίδι στο χρόνο και να δεις από κοντά κλασσικά ιστορικά αυτοκίνητα;

Από τις 10 Σεπεμβρίου ο απόλυτος προορισμός για shopping και διασκέδαση στην πόλη  σε περιμένει!

Από τις 10 έως τις 30 Σεπτεμβρίου, το Mediterranean Cosmos θα γεμίσει με ιστορικά αυτοκίνητα και μας προσκαλεί να απολαύσουμε τις φθινοπωρινές αγορές και να ταξιδέψουμε στον μοναδικό κόσμο της αυτοκίνησης μέσα από μία μαγευτική vintage έκθεση με συλλεκτικά αυτοκίνητα της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας.

Θα έχουμε την ευκαιρία να δουμε από κοντά Porsche 911 Carrera του 1969, Caterham του 1988, Rolls Royce του 1983, Studebaker Hawk του 1958 και πολλά ακόμη θρυλικά μοντέλα που περιμένουν να γοητεύσουν με την αισθητική και τη μηχανική τους!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα