Όσα δήλωσαν ο Τζουζέπ Μπορέλ και ο Γιάνες Λέναρτσιτς για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας 2020

Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις:

Parallaxi
όσα-δήλωσαν-ο-τζουζέπ-μπορέλ-και-ο-γιάν-620114
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις:

«Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπιστικής Βοήθειας, αποτίουμε φόρο τιμής και εξαίρουμε το έργο όλων των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα που σώζουν ζωές και βοηθούν όσους βρίσκονται σε δύσκολη θέση σε καιρούς παγκόσμιας κρίσης.

Σήμερα, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, οι εργαζόμενοι στον ανθρωπιστικό τομέα εργάζονται ενάντια στις αντιξοότητες για να παράσχουν βοήθεια σε ακόμα πιο δύσκολες συνθήκες.

Αν και χαιρετίζουμε το θάρρος τους και την αφοσίωσή τους, διαπιστώνουμε με θλίψη ότι, από το 2019, έχουν σκοτωθεί 125 εργαζόμενοι στον ανθρωπιστικό τομέα, ενώ 124 έχουν απαχθεί. Η διάσωση ανθρώπινων ζωών δεν θα πρέπει να έχει ποτέ ως τίμημα την απώλεια άλλων ανθρώπινων ζωών.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, είναι απαραίτητο να τηρείται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο για την προστασία των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα και των αμάχων. Καλούμε επίσης όλους τους εμπλεκόμενους σε συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο να μη στοχεύουν μη στρατιωτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων και των νοσοκομείων.

Με ανησυχία διαπιστώνουμε ότι οι ανθρωπιστικές ανάγκες σήμερα αυξάνονται και ότι η αύξησή τους επιταχύνθηκε ακόμα περισσότερο με την πανδημία του κορονοϊού. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πρόθυμη να ενισχύσει και να αυξήσει περαιτέρω τις επενδύσεις στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα στηρίξει τη χρηματοδότηση της ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ με σχεδόν 10 δισ. ευρώ για τα επόμενα 7 χρόνια.

Είμαστε περήφανοι για την ανθρωπιστική δέσμευση της Ευρώπης. Χάρη σε αυτή, παρέχουμε βοήθεια σε περισσότερες από 80 χώρες, από τον Λίβανο έως το Σαχέλ και από το Αφγανιστάν έως τη Βενεζουέλα.

Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε όσους έχουν ανάγκη, για όσο καιρό χρειάζεται.»

Ιστορικό

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας σηματοδοτεί την επέτειο της βομβιστικής επίθεσης στα γραφεία του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, στο Ιράκ, το 2003 που προκάλεσε τον θάνατο 22 εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια. Επιπλέον, άμαχοι σε ζώνες συγκρούσεων δολοφονούνται ή τραυματίζονται συστηματικά, σε στοχευμένες ή τυφλές επιθέσεις. Στις αρχές του 2019, περίπου 70,8 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εκτοπιστεί βίαια λόγω συγκρούσεων, βίας και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει περαιτέρω την ευάλωτη θέση των ανθρώπων απέναντι στις ανθρωπιστικές κρίσεις. Οι οκτώ σοβαρότερες επισιτιστικές κρίσεις σχετίζονται όλες με συγκρούσεις και με κλιματικές διαταραχές.

Το 2019, η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ κινητοποίησε περίπου 2 δισ. ευρώ για δράσεις ανθρωπιστικής βοήθειας σε περισσότερες από 80 χώρες σε όλο τον κόσμο. Σημαντικό ποσοστό της χρηματοδότησης αυτής διατέθηκε για τη στήριξη των πληθυσμών που πλήττονται από τη σύγκρουση στο εσωτερικό της Συρίας, καθώς και των προσφύγων σε γειτονικές χώρες και περιοχές.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα